Nu greșim atunci când spunem că „vedeta” livingului este canapeaua. Pe ea petrecem ore în șir relaxați în fața televizorului, citind, odihnindu-ne sau stând la discuții cu cei dragi. Și tot ea reprezintă adesea punctul de pornire în amenajarea zonei de zi.
Fiecare dintre noi știe că o canapea trebuie să fie cât mai confortabilă și să aibă un design atrăgător. Însă nu numai atât. Dacă intenționăm să ne mobilăm/remobilăm livingul, cel mai bine ar fi ca, înainte de a lua la pas magazinele de mobilă în căutarea canapelei potrivite, să ne lămurim cum ar trebui să fie aceasta. Următoarele întrebări ne vor ajuta să găsim răspunsurile de care avem nevoie:
1. Cum stabilim dimensiunile?
Primul pas este să măsurăm cu atenție spațiul în care urmează să amplasăm acest obiect de mobilier, pentru a ști cu exactitate ce lungime, lățime și înălțime să aibă, în așa fel încât nici să nu supraaglomereze încăperea, nici să nu se „piardă” în decor. De altfel, există o regulă care spune că dimensiunile canapelei trebuie să fie direct proporționale cu cele ale camerei în care o vom așeza. De exemplu, în cazul unui living cu o suprafață generoasă, se pretează o canapea mare, spectaculoasă, sau chiar un model modular. În schimb, dacă este vorba despre o zonă de zi de dimensiuni reduse, automat avem nevoie de o canapea minimalistă, așa cum este aceasta, care să ne lase loc de mișcare în jur, sau de un colțar extensibil, care să valorifice la maximum fiecare centimetru.
2. Cine va folosi canapeaua? Vom dormi pe ea ocazional sau în fiecare noapte? Va avea exclusiv rol de relaxare sau va găzdui musafirii veniți în week-end?
În cazul în care canapeaua va fi folosită adesea ca loc de dormit de noi, de ceilalți membri ai familiei sau de prietenii veniți în vizită, cel mai recomandat ar fi să optăm pentru o canapea extensibilă cât mai rezistentă. Aceasta vine cu mai multe avantaje: salvează spațiu, ceea ce e de dorit dacă locuim într-un apartament de bloc sau chiar într-o garsonieră, are funcție dublă, de canapea în timpul zilei și de pat noaptea, și este prevăzută dedesubt cu o ladă de depozitare încăpătoare, în care putem ține foarte multe lucruri. Uite aici un model care are toate atuurile enumerate mai sus, la un preț super-avantajos!
Situația stă cu totul altfel dacă vom utiliza acest obiect de mobilier doar pentru relaxare. În acest caz, putem să alegem o canapea fixă de două sau trei locuri, eventual prevăzută cu funcții relax, tetiere reglabile, perne și alte accesorii menite să ne sporească gradul de confort în timp de privim la TV, citim sau stăm de vorbă cu cei dragi.
3. Din ce material să fie pernele și șezutul?
La acest capitol, putem alege un model cu perne și șezut din burete (cel mai des întâlnit) sau unul cu perne și șezut din spumă memory. Acesta din urmă oferă mai multe avantaje – se pliază perfect pe forma corpului, asigurând o poziție corectă a coloanei vertebrale și oferind maximum de confort, nu supraîncălzește corpul, nu se deformează, are o rezistență foarte bună etc. –, avantaje care se reflectă însă într-un preț mai mare.
4. Ce tapițerie să aibă?
Canapeaua poate fi acoperită cu diverse materiale, naturale (bumbac, in, catifea, reiat, piele etc.) sau sintetice, disponibile într-o varietate de texturi, culori/nuanțe și imprimeuri. Pe de o parte, tapițeriile naturale sunt mai sănătoase, mai prietenoase cu pielea și mai confortabile, însă au ca minusuri prețul mai mare și rezistența mai mică la curățările repetate. Pe de altă parte, tapițeriile sintetice sunt mai ieftine, mai ușor de întreținut și mai rezistente în timp, dar au dezavantajul că supraîncălzesc corpul, mai ales în timpul verii.
5. Design clasic sau modern?
O canapea trebuie să fie confortabilă, practică, rezistentă, dar totodată trebuie să aibă și un design plăcut, care să se înscrie perfect în amenajarea generală. De exemplu, într-un decor clasic, rustic sau romantic, s-ar potrivi foarte bine o canapea în stil englezesc (Chesterfield) sau franțuzesc. În schimb, într-un spațiu actual, cel mai bine se integrează modelele cu design modern, simplu, cum sunt canapelele rectangulare, cele în formă de „L” sau „U” (ideale pentru încăperile mari și pentru familiile numeroase sau care primesc des invitați) ori cele modulare (ale căror piese pot fi aranjate/rearanjate în funcție de preferințe și nevoi).
Foto: Mezoni