Amenajare living: reguli, sfaturi și idei practice

Total
0
Shares

Atunci când te gândești la casa visurilor tale, probabil ai în minte un living confortabil și primitor, în care se află o familie fericită. Acest lucru nu este deloc surprinzător, pentru că sufrageria este camera-vedetă a oricărui cămin, acel loc special care transmite o stare de bine și împlinire. Tratat adesea ca spațiu multifuncțional, livingul implică cel mai mare grad de atenție atunci când vine vorba de amenajare.

Poate fi mai simplu să creezi o bucătărie funcțională sau alegi mobilierul pentru baie, deoarece există produse standard, însă camera de zi are mai multe particularități. Am putea spune chiar că îți trebuie un proiect pentru amenajarea livingului, dacă vrei ca totul să iasă exact așa cum îți dorești. În acest sens, avem pentru tine câteva sfaturi și idei practice care te vor ajuta să obții un design unic și o atmosferă deosebită în inima casei tale. Te invităm să le descoperi!

Idei de amenajare a livingului în funcție de tipul locuinței

Compartimentarea și amenajarea livingului pornește de la interesele și nevoile fiecărei persoane în parte, dar și de la tipul construcției: casă ori apartament. Pentru decorarea sufrageriei este necesar să iei în considerare aspecte precum spațiul disponibil, stilul de design interior, stabilirea utilității fiecărei zone sau poziționarea pieselor de mobilier și a decorațiunilor. Însă, din cauza structurii arhitecturale s-ar putea să nu poți amenaja întotdeauna livingul după bunul plac. Iată câteva lucruri pe care trebuie să le iei în considerare având în vedere tipul locuinței.

Amenajarea livingului într-un apartament la bloc

Orice sufragerie trebuie decorată și utilată în mod adecvat deoarece este locul cel mai accesat din locuință. Totuși, cum poți realiza amenajarea livingului de apartament, dat fiind faptul că spațiul este adesea limitat? Ei bine, din fericire, există numeroase piese de mobilier compacte, care se potrivesc în camerele standard, iar cu câteva recomandări generale poți ieși din impas. Pe lângă acestea, este de preferat să mizezi pe elemente care creează iluzia unui living spațios, cum ar fi o paletă de culori predominant deschisă, suprafețe lucioase sau oglinzi decorative ce reflectă lumina de afară. Una dintre cele mai bune idei de amenajare a livingului în apartament este achiziționarea de mobilier multifuncțional, care să îndeplinească mai multe roluri.

Dacă apartamentul este decomandat, decorul implică mai puține restricții, dar trebuie să te asiguri că livingul este iluminat corespunzător. Într-un spațiu semidecomandat. zona de trecere trebuie să fie cât mai aerisită. Așadar, evită amplasarea corpurilor de mobilier și a altor obiecte la sol, ca să nu blochezi calea de acces. Dacă livingul comunică deschis cu bucătăria sau cu holul, ai grijă să existe o coerență stilistică și cromatică. Împarte livingul open space pe zone, respectiv zona de relaxare, zona de dining, zona de bibliotecă și birou, zona de lectură sau hobby etc.

Amenajarea livingului la casă

Arhitectura și stilul casei influențează semnificativ amenajarea unui living la casă. Cu toate acestea, o sufragerie mare este destul de permisivă. Locuințele la curte sunt, în general, mult mai aerisite decât cele de la bloc, însă nu te baza pe asta pentru că este dificil să obții o simetrie armonioasă, chiar și într-un spațiu foarte mare.

În ultima perioadă, casele nou construite au living de tip open space, unit cu bucătăria. Această compartimentare necesită delimitarea spațiului de relaxare de cel pentru gătit, prin poziționarea strategică a mobilierului. De asemenea, una dintre cele mai bune idei de amenajare a livingului la casă, mai ales dacă vorbim despre unul de tip open space o reprezintă și alegerea nuanțelor diferite pentru finisaje, dar cu păstrarea aceluiași stil de design. O soluție optimă poate fi și crearea unui dining room între sufragerie și bucătărie, dacă ai suficient loc.

Pentru amenajarea livingului la casă, ia în considerare mai multe piese de mobilier care îți pot fi de folos, precum o canapea, o bibliotecă, o măsuță de cafea sau chiar niște fotolii și taburete. Ai grijă, totuși, să nu supraaglomerezi încăperea și să creezi o armonie între mărimea camerei, mobilier și decorațiunile din living. Dacă locuința ta are etaj, amenajarea livingului se va realiza având în vedere și scara interioară. În cazul în care aceasta se află în zona sufrageriei, trebuie să o integrezi în restul decorului.

Idei de amenajare a livingului în funcție de dimensiunea sau forma încăperii

Unul dintre cele mai importante aspecte de care trebuie să țină cont proiectele pentru amenajările interioare ale livingului este dimensiunea încăperilor. Suprafața și configurația sau forma pot fi o adevărată provocare, însă pentru orice spațiu există soluții inspirate. Descoperă în cele ce urmează câteva recomandări interesante pentru amenajările sufrageriilor!

Amenajarea unui living mic

Care este secretul decorării camerelor de dimensiuni reduse? Am putea spune că trebuie să iei în considerare mai multe idei de amenajare a unui living mic, dacă îți dorești funcționalitate, confort și un aspect inedit. Pornește de la finisaje deschise la culoare combinate cu cât mai mult alb și piese de mobilier compacte sau multifuncționale. Renunță la obiectele care nu au nicio utilitate, alege mobilă cu picioare, pentru că dă impresia unui spațiu aerisit și orientează-te către suprafețe lucioase, ce reflectă lumina.

Dacă ești în căutare de idei pentru livingul din apartament, deoarece la bloc încăperile sunt limitate ca spațiu, este indicat să alegi o canapea extensibilă sau un colțar cu zonă de depozitare, ori rafturi și etajere pentru cărți, în locul unei biblioteci masive. De obicei, pentru încăperile mici sunt preferate stilurile de design interior modern și minimalist, care pun accent pe simplitate și încurajează crearea spațiilor deschise.

Amenajarea unui living mare

În amenajarea unui living generos, ai posibilitatea de a integra orice elemente îți dorești, fie ca să-ți sporești confortul sau spațiul de depozitare, fie ca să obții o estetică deosebită. Designul interior al livingului nu te va constrânge în alegerea culorilor, decorațiunilor ori a tipului de mobilier. Spre exemplu, dacă iei în calcul un proiect de amenajare a unei sufragerii clasice sau adori piesele elegante, cu aspect voluminos și multe ornamente, un living generos reprezintă locul perfect pentru a le etala.

Într-o cameră de zi de dimensiuni vaste poți combina nuanțele și texturile, spre exemplu, poți aplica tapet sau o vopsea închisă pe unul dintre pereți. Ai posibilitatea de a monta corpuri de iluminat supradimensionate și de a folosi articole textile pentru echilibrarea decorului. Lucrul esențial pe care nu trebuie să-l pierzi din vedere este păstrarea proporțiilor între dimensiunile camerei și obiectele pe care le introduci în amenajare.

Amenajarea unui living cu bucătărie

Aceasta este una dintre cele mai inspirate idei pentru livingul din apartament, deoarece oferă mai multă flexibilitate interiorului. Bineînțeles, dată fiind popularitatea spațiilor deschise, acest concept a devenit tot mai utilizat și în locuințele ample. Marea provocare este să urmezi aceeași tematică, pentru a nu crea impresia că stai în bucătărie atunci când vrei să te relaxezi pe canapea. Prin urmare, delimitează vizibil zona de gătit de sufragerie cu un bar, o insulă sau chiar o zonă de dining. Dacă ai nevoie de idei pentru amenajarea livingului mic cu bucătărie, atunci o variantă ar fi să delimitezi spațiile cu canapeaua ori un panou decorativ, în cazul în care nu ai spațiu pentru altceva.

 

 

 

 

 

 

Ia în calcul faptul că bucătăria trebuie să fie foarte bine organizată și curată, iar dulapurile complet închise. De preferat ar fi să alegi și electrocasnice incorporabile, ca să păstrezi aspectul unitar.

Amenajarea unui living dreptunghiular

În foarte multe locuințe întâlnim sufragerii sub formă dreptunghiulară. Ca să obții un decor plăcut din punct de vedere estetic, folosește culori contrastante pentru amenajarea livingului dreptunghiular. Astfel, vei crea impresia de spațiu simetric. Utilizează mobilier compact și, de preferat, cu o formă alungită. Așază pe un perete canapeaua, iar în fața acesteia, pe celălalt perete, o bibliotecă. Nu aglomera încăperea cu prea multe obiecte și nu exagera nici cu senzația de alungire prin poziționarea mobilierului perpendicular pe lungimea camerei.

Dacă te ocupi de amenajarea unui living mic și ingust, de formă dreptunghiulară este important să alegi piese de mobilier care maximizează spațiul fără să-l încarce vizual. Optează pentru o măsuță de cafea transparentă sau pliabilă și rafturi suspendate pentru depozitare, care păstrează podeaua liberă. Oglinzile pot fi un aliat de nădejde în amenajarea unui living ingust, deoarece creează iluzia unui spațiu mai larg. Adaugă perdele ușoare și lungi, care să atragă privirea și să facă încăperea să pară mai înaltă. Joacă-te cu luminile și integrează surse multiple, cum ar fi lămpi de podea sau aplice, pentru a crea un ambient primitor și echilibrat.

Amenajarea unui living pătrat

Fără îndoială, orice persoană adoră proiectele de amenajare a unui living pătrat. Acesta este cel mai eficient și cel mai plăcut pentru că presupune un decor echilibrat. Te poți juca fără probleme cu formele, culorile și poziția pieselor de mobilier. O variantă creativă de amenajare constă în folosirea unui ansamblu de mobilier care să includă mai multe piese pe care să le amplasezi în funcție de nevoile și preferințele tale.

Idei de amenajare a livingului în funcție de stil

Tipul locuinței, forma, utilitatea sau dimensiunea livingului îți limitează într-o anumită măsură alegerile, însă în ceea ce privește stilul poți să realizezi amenajarea întocmai preferințelor personale. Tot ce trebuie să faci este să ții cont de tematica deja adoptată în restul casei pentru a nu crea un contrast nefavorabil. Iată care sunt cele mai actuale stiluri de design interior pentru living din care te poți inspira pentru a obține o cameră de zi așa cum îți dorești!

Amenajarea unui living modern

Ușor de realizat și de întreținut, stilul modern este unul dintre cele mai des abordate pentru amenajarea livingului. Acesta se remarcă prin simplitate, piese cu forme geometrice, suprafețe netede, culori neutre, un grad înalt de confort, mobilier multifuncțional și o utilitate sporită. 

Daca esti in cautare de idei pentru un living modern, concentrează-te doar pe esențial. Alege canapele și fotolii cu linii simple, tapițate în culori neutre, precum gri, alb sau bej. Adaugă o măsuță de cafea cu un design minimalist, de preferat din lemn sau metal, care să completeze armonios spațiul. Joacă-te cu texturile – un covor moale, perdele vaporoase și câteva perne decorative vor aduce un plus de confort. Nu uita de iluminat! Optează pentru lămpi suspendate sau spoturi reglabile, care să evidențieze fiecare colț al camerei. Astfel de amenajări ale unui living modern îți vor oferi un spațiu primitor și funcțional, în care vei adora să te relaxezi!

Amenajarea unui living rustic

Cu toate că este preferat pentru amenajarea livingului la casă ori în cabanele de la munte, poți aduce stilul rustic în orice loc. Acest tip de decor are influențe majore din natură, iar asta înseamnă că în camera de zi trebuie să fie incluse pardoselile din lemn, pereții din piatră decorativă și mobilierul din lemn masiv, cu un aspect vintage. Amenajarea livingului rustic necesită canapele sau fotolii mari și confortabile, elemente textile din bumbac, lână sau in, împletituri și lemn îmbinat cu accente metalice.

Amenajarea unui living minimalist

Orice proiect de amenajare a livingului poate miza pe stilul minimalist indiferent de forma sau de mărimea încăperii. Considerat un subdomeniu al modernismului, acesta este recomandat îndeosebi în spațiile mici datorită capacității sale de a păstra camerele simple și aerisite. Un living minimalist va fi elegant, lipsit de elemente ornamentale, cu suprafețe plane, lucioase, linii drepte, înălțimi joase, forme simple și materiale precum metal, sticlă, piele și piatră.

Amenajarea unui living clasic

 

 

 

 

 

 

Spre deosebire de alte stiluri decorative, stilul clasic se potrivește în mod special spațiilor generoase. Pentru amenajarea unei sufragerii clasice ai nevoie de mobilier din lemn masiv, decorațiuni numeroase, elemente textile și tapițerii din mătase ori catifea, corpuri de iluminat impunătoare și cu inserții prețioase sau multe detalii ornamentale. Acest stil este unul bogat, ce creează senzația de supraaglomerare și opulență, dar care, totodată, întruchipează eleganța și rafinamentul.

Amenajarea unei camere de zi vintage

Stilul vintage creează o atmosferă elegantă și nostalgică, inspirată din epoci trecute. Mobila de living vintage este adesea punctul central al decorului, fiind caracterizată de piese din lemn masiv, cu detalii sculptate și finisaje în nuanțe calde. Într-o sufragerie vintage, nu pot lipsi elementele decorative precum ceasuri de perete clasice, lămpi cu abajururi din materiale textile sau tablouri cu rame ornamentale. Adaugă un covor oriental și draperii groase, pentru a completa stilul rafinat. Culorile dominante sunt pastelurile și tonurile naturale, iar fiecare piesă trebuie să îmbine estetica și funcționalitatea, pentru a crea un spațiu confortabil și plin de personalitate.

Amenajarea unui living eclectic

Amenajarea unui living eclectic presupune un mix captivant de elemente din stiluri diferite, care împreună creează un spațiu unic și plin de personalitate. Stilul eclectic permite alăturarea unor piese vintage cu altele moderne, texturi contrastante și culori îndrăznețe. Poți combina un covor geometric cu un mobilier clasic sau pereți neutri cu tablouri abstracte. În stilul eclectic, cheia este echilibrul: fiecare obiect trebuie să aibă un loc bine definit, fără a încărca vizual încăperea. Accentele metalice, texturile bogate și accesoriile neconvenționale completează decorul și transformă livingul într-un spațiu vibrant, unde diversitatea devine expresia unui gust aparte!

Amenajarea unui living in stil industrial

 

 

 

 

 

 

Stilul industrial aduce un aer urban și contemporan în locuință, combinând funcționalitatea cu estetica brută. Acesta pune accent pe materiale precum betonul, metalul, lemnul masiv și cărămida expusă și oferă un aspect nefinisat, dar extrem de atrăgător. Mobilierul are linii simple și forme robuste, iar accentele metalice, precum rafturile sau corpurile de iluminat, adaugă autenticitate. Într-un stil industrial modern, poți integra culori neutre sau tonuri de gri, completate de detalii minimaliste și piese statement, precum o masă din lemn reciclat sau un tablou abstract. Spațiul devine, astfel, un mix perfect între practic și estetic.

Ce accesorii și decorațiuni pentru living este recomandat să folosești?

Accesoriile și decorațiunile sunt esențiale pentru a oferi personalitate și stil livingului tău. Alege decorațiuni pentru living care se potrivesc cu tema camerei, cum ar fi perne decorative, covoare texturate sau draperii elegante. Pentru un impact vizual puternic, optează pentru decorațiuni de perete pentru living, precum tablouri abstracte, oglinzi mari sau rafturi suspendate. Alte obiecte decorative pentru living, cum ar fi vazele, sfeșnicele sau statuetele moderne, pot fi plasate strategic pe mese sau comode pentru un plus de rafinament. Nu uita să folosești plante de apartament pentru a aduce prospețime și un aer natural în spațiul tău!

Așadar, cu puțină creativitate, un strop de inspirație din partea noastră și multă atenție poți să obții o cameră de zi în perfectă armonie cu gusturile și nevoile tale. Pe mezoni.ro găsești o mulțime de piese de mobilier și accesorii care se pliază perfect pe preferințele și buzunarul tău, așa că trebuie doar să-ți pui la punct planul de amenajare a livingului și să dai startul decorării!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like