Bucătărie mică și îngustă – sfaturi și trucuri pentru a o amenaja

Total
1
Shares

Când trăiești într-un apartament de bloc, trebuie să înveți să gestionezi cât mai inteligent spațiul limitat de care dispui. De asemenea, este necesar să alegi soluțiile decorative potrivite și să apelezi la creativitate pentru a transforma dezavantajele în avantaje. Să luăm exemplul unei bucătării mici și înguste. Cum ar trebui să o amenajezi pentru a fi și practică, și primitoare? Răspunsurile le găsești în rândurile următoare.

Dacă te numeri printre cei care au o bucătărie de dimensiuni reduse și cu o geometrie problematică, cu siguranță ai nevoie de câteva sfaturi și trucuri pentru a o amenaja.

1. Organizează cât mai eficient spațiul
Într-o bucătărie mică, fiecare centimetru contează. Modalitatea cea mai bună de a valorifica spațiul la maximum o reprezintă mobilierul la comandă, realizat în funcție de dimensiunile și particularitățile încăperii, dar și de cerințele tale de organizare și depozitare. Pentru a nu încărca interiorul, și așa restrâns, te sfătuim să optezi pentru un ansamblu cu un design minimalist, simplu, fără ornamente, într-o culoare/nuanță deschisă sau pastelată. În ceea ce privește amplasarea mobilierului, nu ai prea multe variante. De fapt, ai doar două: fie să concentrezi mobilierul pe un singur perete, fie să-l așezi pe doi pereți, în formă de “L” (de exemplu, pe peretele cu fereastra poți amplasa un mic loc de luat masa sau un corp de depozitare). Indiferent de alegere, cel mai important este să lași un loc de trecere confortabil.

2. Exploatează planul vertical
Având în vedere că nu te poți “desfășura” în plan orizontal, orientează-te către planul vertical, care îți poate furniza un extra-spațiu prețios. Astfel, dacă ai luat decizia să mergi pe soluția unui mobilier la comandă, te sfătuim să optezi pentru realizarea corpurilor superioare înalte până în tavan. O altă idee pe care o poți lua în calcul, dacă nu te deranjează aspectul un pic mai încărcat pe care-l va avea bucătăria, este să montezi rafturi/polițe “la înălțime” pe peretele paralel cu cel pe care ai dispus mobilierul, pe care să-și găsească locul obiecte pe care le folosești mai rar – poate un serviciu de masă mai special sau colecția de cărți de rețete.

3. Mărește vizual spațiul cu ajutorul culorilor și finisajelor
Nuanțele de alb, crem, bej și tonurile pastelate sunt cele mai recomandate într-o bucătărie mică și îngustă. Acestea, alături de finisajele cu o textură lucioasă (de exemplu, un antistrop din ceramică, sticlă termorezistentă, metal sau chiar oglindă), vor amplifica luminozitatea și vor crea iluzia că bucătăria este mai mare decât în realitate.

4. Mizează pe lumină
O bucătărie de dimensiuni reduse care beneficiază de multă lumină naturală își va dubla suprafața la nivel vizual, mai ales dacă o amenajezi într-o cromatică deschisă, care să reflecte razele soarelui. Sursele de lumină artificială sunt și ele extrem de importante, așa că nu le neglija. Cu ajutorul lor, ai posibilitatea nu doar să sporești gradul de funcționalitate al bucătăriei, dar și să schimbi în bine percepția asupra acestui interior.

5. Nu încărca bucătăria
Rafturile pline de borcane și borcănele cu tot felul de ceaiuri și condimente, ustensilele agățate pe pereți sau colecțiile de căni și cești colorate la vedere vor încărca bucătăria și vor avea ca efect diminuarea spațiului la nivel optic. Prin urmare, încearcă pe cât posibil să ții majoritatea obiectelor și ingredientelor de care ai nevoie pentru a găti sau pentru a mânca ascunse după ușile mobilierului. Pentru un decor epurat, nu uita să încorporezi aparatele electrocasnice în mobilier. De asemenea, renunță la acele detalii care ar putea aglomera și fragmenta încăperea. Asta nu înseamnă că bucătăria ta trebuie să se transforme într-un spațiu impersonal. Accesoriile, decorațiunile și plantele, despre care știi că sunt responsabile de atmosferă, se pot regăsi în amenajare, însă cu măsură.
Nu în ultimul rând, într-o bucătărie mică și îngustă, este necesar să menții zi de zi ordinea. În acest fel, vei avea mereu un spațiu aerisit, plăcut și funcțional, în care vei găsi rapid ceea ce cauți.

Foto articol: Pixabay

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like