Când trăiești într-un apartament de bloc, trebuie să înveți să gestionezi cât mai inteligent spațiul limitat de care dispui. De asemenea, este necesar să alegi soluțiile decorative potrivite și să apelezi la creativitate pentru a transforma dezavantajele în avantaje. Să luăm exemplul amenajării unei bucătării mici și înguste. Cum ar trebui să o amenajezi pentru a fi și practică, și primitoare? Răspunsurile le găsești în rândurile următoare.
Dacă te numeri printre cei care au o bucătărie de dimensiuni reduse și cu o geometrie problematică, cu siguranță ai nevoie de câteva sfaturi și trucuri pentru a o amenaja. Iată ce sfaturi să urmezi și ce trucuri utile poți aplica pentru a da startul procesului de amenajare pentru o bucătărie mică și îngustă!
Sfaturi si trucuri utile pentru amenajarea unei bucătării înguste și mici
Organizează cât mai eficient spațiul
Într-o bucătărie mică, fiecare centimetru contează. Modalitatea cea mai bună de a valorifica spațiul la maximum o reprezintă mobilierul la comandă, realizat în funcție de dimensiunile și particularitățile încăperii, dar și de cerințele tale de organizare și depozitare. Iată câteva idei sugestive pentru o bucătărie mică și amenajarea acesteia:
- Pentru a nu încărca interiorul, și așa restrâns, te sfătuim să optezi pentru un ansamblu cu un design minimalist, simplu, fără ornamente, într-o culoare/nuanță deschisă sau pastelată.
- În ceea ce privește amplasarea mobilierului, nu ai prea multe variante. De fapt, ai doar două: fie să concentrezi mobilierul pe un singur perete, fie să-l așezi pe doi pereți, în formă de “L” (de exemplu, pe peretele cu fereastra poți amplasa un mic loc de luat masa sau un corp de depozitare). Indiferent de alegere, cel mai important este să lași un loc de trecere confortabil, căci idei de mobilă de bucătărie sunt cât cuprinde, chiar și pentru bucătării înguste și mici.
- Folosește peretele cu fereastră pentru un extra spațiu de depozitare, una dintre cele mai bune recomandări pentru o bună organizare în bucătărie. Cele mai multe idei de amenajare pentru bucătării mici și înguste valorifică peretele cu fereastră, amplasând depozitarea fix dedesubtul geamului.
- Folosește blatul de lucru și pe post de masă, căci într-o bucătărie mică și îngustă rareori e posibil să rămână loc suficient pentru masă și scaune. Poți alege chiar și un blat de lucru suspendat.
- Deschide parțial bucătăria și integrează o insulă multifuncțională. Dacă ideea unui living cu bucătărie open space îți surâde, atunci poți face un mic compromis prin deschiderea parțială a bucătăriei spre living. Astfel, poți sparge parțial peretele dintre cele două încăperi și poți monta uși din sticlă, care să ofere senzația de spațiu liber în interiorul bucătăriei.
Exploatează planul vertical
Având în vedere că nu te poți “desfășura” în plan orizontal, orientează-te către planul vertical, care îți poate furniza un extra-spațiu prețios.
- Astfel, dacă ai luat decizia să mergi pe soluția unui mobilier la comandă, te sfătuim să optezi pentru realizarea corpurilor superioare înalte până în tavan.
- O altă idee pe care o poți lua în calcul, dacă nu te deranjează aspectul un pic mai încărcat pe care-l va avea bucătăria, este să montezi rafturi/polițe “la înălțime” pe peretele paralel cu cel pe care ai dispus mobilierul, pe care să-și găsească locul obiecte pe care le folosești mai rar – poate un serviciu de masă mai special sau colecția de cărți de rețete.
- Montează depozitări deschise pe care să așezi plante, recipientele de condimente sau ceștile de cafea, dar și diverse decorațiuni pentru bucătărie. Desigur, trebuie să respecți anumite reguli de amenajare pentru o bucătărie mică, așa cum este numărul redus de elemente decorative, care pot încărca vizual spațiul.
Mărește vizual spațiul cu ajutorul culorilor și finisajelor
Nuanțele de alb, crem, bej și tonurile pastelate sunt cele mai recomandate într-o bucătărie mică și îngustă. Acestea, alături de finisajele cu o textură lucioasă (de exemplu, un antistrop din ceramică, sticlă termorezistentă, metal sau chiar oglindă), vor amplifica luminozitatea și vor crea iluzia că bucătăria este mai mare decât în realitate. Iată câteva idei de amenajare a unei bucătării mici și înguste, mizând pe finisaje și culori:
- Mărește vizual spațiul cu oglinzi pe post de antistrop. Folosește tematica bucătăriei în stil provensal, folosind tonuri neutre de alb și crem, dar și imprimeuri albastre. Fie că vorbim despre amenajarea unei bucătării la casă sau amenajarea unei bucătării la apartament, dacă spațiul de care dispui este unul mic și îngust, poți opta pentru folosirea unui antistrop din oglinzi, care va părea că lărgește vizual bucătăria.
- Alege finisaje deschise la culoare și lasă pereții liberi în amenajarea bucătăriei mici și înguste. Nu trebuie neapărat să folosești alb, ci o nuanță pastelată, care să aducă o pată subtilă de culoare în amenajarea bucătăriei la bloc. Alături de un blat din lemn și un mobilier de bucătărie alb, designul bucătăriei mici va arăta cozy și aerisit.
- Creează iluzii optice prin lumini și finisaje lucioase, cel mai la îndemână truc pe care-l poți folosi pentru amenajarea unei bucătării înguste și mici. Optează pentru corpuri de mobilier cu fronturi albe și o bandă luminoasă montată dedesubtul acestora. Lumina ei se va reflecta în ceramica lucioasă și va deschide vizual spațiul.
Mizează pe lumină în amenajarea unei bucătării înguste
O bucătărie de dimensiuni reduse care beneficiază de multă lumină naturală își va dubla suprafața la nivel vizual, mai ales dacă o amenajezi într-o cromatică deschisă, care să reflecte razele soarelui. Iată câteva trucuri de lumină pentru amenajare bucătărie modernă mică și funcțională:
- Alege fronturi care să reflecte lumina în amenajarea unei bucătării înguste. În acest sens, ceramica nu este singurul element care poate să reflecte lumina într-o bucătărie mică, căci și fronturile lucioase au exact același efect. Alege astfel piese de mobilier dintr-un MDF lucios, în nuanțe neutre, pentru ca bucătăria să pară mai mare pe baza reflexiei luminii naturale.
- Optează pentru alegerea unor perdele fluide în amenajarea bucătăriei mici și înguste, pentru a permite luminii naturale să invadeze bucătăria. O bucătărie, oricât de mică, dacă este luminată corespunzător, spațiul va părea automat mult mai larg și aerisit. Am vorbit într-un articol anterior despre stiluri de amenajare pentru o bucătărie cu farmec, așa că asigură-te că vei alege perdelele în ton cu stilul de amenajare al bucătăriei tale.
- Sursele de lumină artificială sunt și ele extrem de importante, așa că nu le neglija. Cu ajutorul lor, ai posibilitatea nu doar să sporești gradul de funcționalitate al bucătăriei, dar și să schimbi în bine percepția asupra acestui interior.
Nu încărca bucătăria
O abordare minimalistă este una dintre cele mai bune idei de amenajare pentru o bucătărie mică și îngustă. Încărcarea vizuală a spațiului bucătăriei, deja destul de mic, nu va face decât să accentueze și mai mult dimensiunile prea puțin generoase ale acestei încăperi.
- Rafturile pline de borcane și borcănele cu tot felul de ceaiuri și condimente, ustensilele agățate pe pereți sau colecțiile de căni și cești colorate la vedere vor încărca bucătăria și vor avea ca efect diminuarea spațiului la nivel optic. Prin urmare, încearcă pe cât posibil să ții majoritatea obiectelor și ingredientelor de care ai nevoie pentru a găti sau pentru a mânca ascunse după ușile mobilierului.
- Pentru un decor epurat, nu uita să încorporezi aparatele electrocasnice în mobilier. De asemenea, renunță la acele detalii care ar putea aglomera și fragmenta încăperea. Asta nu înseamnă că bucătăria ta trebuie să se transforme într-un spațiu impersonal. Accesoriile, decorațiunile și plantele, despre care știi că sunt responsabile de atmosferă, se pot regăsi în amenajare, însă cu măsură. Oferă personalitate bucătăriei cu ajutorul accesoriilor, în limita spațiului de care dispui!
- Într-o bucătărie mică și îngustă, este necesar să menții zi de zi ordinea. În acest fel, vei avea mereu un spațiu aerisit, plăcut și funcțional, în care vei găsi rapid ceea ce cauți, de la vase de gătit, până la accesorii de servire pentru bucătărie.
Dacă ai găsit sfaturile și trucurile prezentate mai sus utile pentru amenajarea unei bucătării mici și înguste, și dorești să le pui în practică, înseamnă că ne-am atins scopul. Sperăm că ai ajuns până la finalul acestui articol la concluzia că dimensiunile mici ale unei bucătării nu te pot opri niciodată din a transforma acest spațiul într-unul ideal, în care să-ți poți manifesta cu drag pasiunile culinare!
Foto articol: Shutterstock