Poziții de dormit pentru un somn odihnitor

Total
0
Shares

Să recunoaștem, somnul este o parte importantă a vieții noastre, chiar dacă de cele mai multe ori nu ne putem bucura de cele 8 ore de somn pe noapte. Dacă ne urmărești deja de ceva vreme pe blog, cu siguranță ai observat că am abordat tema somnului odihnitor în numeroase rânduri, de la alegerea celor mai bune saltele de pat, până la aranjarea patului în dormitor. Însă un somn odihnitor este dependent de mult mai mult aspecte decât ai putea crede. Pozițiile de dormit, căci lor le-am dedicat articolul următor, joacă un rol major în calitatea somnului, ceea ce înseamnă că a venit momentul să-ți schimbi poziția de somn, în cazul în care aceasta poate aduce dezavantaje din punct de vedere al sănătății. 

Diferite poziții de dormit au beneficii diferite, așa că dacă te confrunți cu dureri de spate sau alte afecțiuni, ar putea fi necesar să-ți schimbi poziția, pentru a o gestiona. Desigut, nu este ceva ce poate fi schimbat peste noapte, însă a-ți acorda timp să te acomodezi cu o nouă poziție de somn poate fi secretul pentru îmbunătățirea calității somnului. În acest sens, vom dezvolta pe larg în rândurile următoare care este cea mai bună poziție de dormit, care sunt pozițiile de somn nefavorabile, dar și câteva sfaturi pentru un somn odihnitor. Descoperă care este poziția corectă de dormit pentru tine! 

Cea mai recomandată poziție de dormit: dormitul pe spate 

Dormitul pe spate oferă cele mai multe beneficii pentru sănătate, motiv pentru care este considerată de către multe persoane cea mai bună poziție de dormit. Iată care sunt principalele avantaje, dar și care sunt dezavantajele acestei poziții de dormit!

Avantaje

Această poziție de somn îți protejează coloana vertebrală și poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea durerilor de șold sau genunchi. Dormitul pe spate folosește gravitația pentru a-ți menține corpul într-un aliniament uniform deasupra coloanei vertebrale. Acest fapt poate ajuta la reducerea oricărei presiuni asupra spatelui sau articulațiilor. De asemenea, o pernă așezată în spatele genunchilor te poate ajuta la susținerea curbei naturale a spatelui. Mai mult decât atât, dacă te interesează să-ți păstrezi pielea fină și catifelată, dormitul pe spate protejează pielea feței de riduri.  

Dezavantaje 

Chiar dacă dormitul pe spate este considerat una dintre cele mai bune poziții de dormit pentru coloană, el poate fi dificil pentru cei care se confruntă cu sforăitul sau cu apneea în somn. De asemenea, dormitul pe spate poate fi complicat pentru oricine are dureri de spate, motiv pentru care este important să te asigură că ești susținut corespunzător de către salteaua de pat. În cazul în care salteaua pentru pat nu este suficient de fermă încât să asigure susținerea coloanei vertebrale, poți opta pentru un topper confortabil, care să elimine punctele de presiune de la nivelul coloanei vertebrale. 

A doua poziție recomandată de somn: dormitul pe o parte 

Asemenea dormitului pe spate, dormitul pe o parte se află în topul celor mai bune poziții de dormit, aducând garanția unui somn odihnitor. Cu toate acestea, trebuie să știi că există o parte mai bună pe care să dormi. În rândurile următoare îți vom prezenta principalele avantaje și dezavantaje ale acestei poziții de dormit. 

Avantaje 

S-ar putea să descoperi că dormitul pe lateral te poate ajuta la reducerea sforăitului, este excelent pentru digestie și poate chiar reduce arsurile la stomac. În această poziție, coloana vertebrală este întinsă, în postura corespunzătoare. De asemenea, această poziție de somn crește fluxul sangvin, fiind recomandată femeilor însărcinate, însă acest punct îl vom aborda în rândurile următoare. 

Dezavantaje 

În ciuda acestor beneficii, să dormi pe lateral s-ar putea să nu fie întotdeauna cel mai bun lucru. Nu numai că poate provoca rigiditate la nivelul umerilor, însă poate duce și la încordarea maxilarului pe acea parte. Punerea unei perne între picioare, în zona inferioară, te poate ajuta să-ți aliniezi mai bine șoldurile, pentru a evita durerile de spate. 

De asemenea, este important și pe care parte alegi să dormi, căci poziția de dormit pe lateral, pe partea dreaptă, poate aduce dezavantaje. În funcție de starea de sănătate, poate fi benefic să dormi pe partea stângă, în ciuda celei drepte. Cercetătorii au descoperit că partea dreaptă este asociată cu arsurile la stomac crescute și cu reflux acid, motiv pentru care dormitul pe partea stângă poate fi mai avantajos. 

Poziții de dormit nefavorabile 

Și dacă tot am stabilit pe ce parte e bine să dormi, acum vom povesti despre pozițiile de dormit considerate nevaforabile pentru un somn odihnitor și pentru starea generală de sănătate. Iată care sunt pozițiile de somn la care ar trebui să renunți în cele mai multe dintre cazuri! 

Poziția fetusului 

În poziția fetusului, genunchii se îndoaie, la fel și spatele și gâtul, ceea ce poate determina apariția durerilor la nivelul articulațiilor. De asemenea, această poziție de somn inhibă respirația diafragmatică, acel tip de respirație care umple plămânii cu oxigen și care ajută la relaxare. Ține cont de faptul că în măsura în care poate reduce sforăitul și poate fi grozavă pentru perioada sarcinii sau pentru durerile de spate, poziția de dormit în formă de fetus poate avea consecințe nefavorabile și poate provoca dureri. Această postură nepotrivită poate fi însă, ameliorată, cu ajutorul unei perne pe care să o așezi între picioare, în cazul în care nu poți renunța ușor la poziția de somn menționată. 

Dormitul pe burtă

Dacă ar fi să clasificăm pozițiile de dormit, dormitul pe burtă se află în partea cea mai de jos a listei. Deși este o poziție de somn bună pentru sforăit sau apnee în somn, beneficiile acestei poziții de dormit nu se extind mai departe. Din nefericire, această poziție face dificilă obținerea unei poziții neutre a coloanei. Mai mult, dormitul pe burtă pune presiune pe articulații și mușchi, ceea ce poate duce la iritarea terminațiilor nervoase. Această poziție face imposibilă alinierea optimă a capului cu trunchiul, prin urmare ai putea suferi de dureri ale gâtului și ale spatelului. 

Plasarea unei perne sub abdomenul inferior ar putea ajuta, totuși, la reducerea durerilor de spate, în situația în care faci parte din acel procent de 11% a populației care doarme pe burtă. 

Poziții de somn în sarcină 

Dormitul pe o parte în timpul sarcinii este asociat cu îmbunătățirea sănătății materne și fetale, conform studiilor. Însă și în această situație, cea mai bună poziție de dormit este tot pe partea stângă, cu o pernă plasată între picioare. În acest fel, nu doar că sunt reduse arsurile stomacale specifice ultimelor luni de sarcină, însă este îmbunătățit fluxul sanguin către făt și se reduce presiunea de la nivelul uterului. 

Cu toate acestea, nu există studii concludente care să confirme faptul că celelalte poziții de dormit sunt contraindicate în timpul sarcinii. 

Sfaturi pentru un somn odihnitor 

Acum că ai aflat deja care sunt cele mai bune poziții de dormit pentru un somn odihnitor, nu mai rămâne decât să-ți oferim o serie de alte sfaturi utile pentru a te putea bucura de un somn de calitate în fiecare noapte. Iată recomandările noastre: 

  • Reglementează ciclul natural de somn și trezire 

Melatonina este un hormon natural ce ajută la reglarea acestui ciclu, producția de melatonină fiind controlată de expunerea la lumină. Pentru a stimula producția de melatonină pe timpul nopții este indicat să stingi televizorul și calculatorul, să nu citești informații de pe dispozitive iluminate, să eviți luminile strălucitoare și să te asiguri că dormi într-o cameră întunecată. 

  • Folosește o pernă și o saltea de pat confortabile 

Asigură-te că salteaua de pat este confortabilă și potrivită pentru pozițiile de dormit pe care le adopți. Pernele trebuie să fie și ele confortabile și atractive, dar și tratate împotriva alergenilor.  

  • Creează un mediu favorabil de somn 

O cameră întunecoasă, liniștită, răcoroasă și confortabilă te poate ajuta să adormi mai repede și să te odihnești mai bine. Într-un articol anterior privind amenajarea dormitorului ți-am oferit o serie de sfaturi utile, în așa fel încât să creezi spațiul ideal pentru odihnă și relaxare. Ți-am povestit, de asemenea, și cum să alegi cea mai bună pilotă pentru un somn de calitate, dar și despre importanța unor lenjerii de pat din materiale calitative, care să sporească gradul de confort și să îmbie la somn. 

  • Mergi la culcare la aceeași oră, în mod constant 

Alege un moment al zilei în care se resimte oboseala, în așa fel încât să fii suficient de somnoros atunci când te așezi în pat. Încearcă să nu schimbi această rutină nici la final de săptămână, atunci când poate ești tentat să stai până târziu treaz. Dacă dorești să modifici ora de culcare, e nevoie să ajuți organismul să se adapteze la această schimbare prin modificarea treptată a orei de culcare, în fiecare zi. 

  • Ia ultima masă cu cel puțin 2-3 ore înainte de culcare 

Dacă vei mânca sau vei prea prea mult înainte de a te pune la somn, nu te vei simți prea confortabil în timpul somnului. Din acest motiv, cel mai indicat ar fi să eviți o masă copioasă înainte de culcare. De asemenea, limitează consumul de lichide aproape de ora de somn, pentru a evita trezirile nocturne din cauza necesităților fiziologice. 

  • Trezește-te în fiecare zi la aceeași oră 

Dacă dormi suficient, ar trebuie să te trezești în mod natural, fără alarmă. Dacă ai nevoie de un ceas deșteptător pentru a te putea trezi la timp, atunci poate ar fi indica să mergi la somn cu o ora mai devreme. Ca și în cazul orei de culcare, încearcă să te trezești la aceeași oră, în mod regulat, chiar și la final de săptămână. 

  • Relaxează-te înainte de culcare 

Orele de dinainte de culcare ar trebui să fie liniștite. Recomandarea noastră este să asculți muzică în surdină, să citești, să faci o baie caldă sau să meditezi. Toate aceste activități vor permite organismului să se relaxeze după o zi agitată și să creeze acea stare de spirit premergătoare unui somn odihnitor. 

  • Fă exerciții fizice în mod regulat 

Nu sunt recomandate exercițiile fizice înainte de culcare, însă dacă le vei face puțin mai devreme, cu siguranță te va cuprinde o oboseală plăcută. În acest mod, fazele somnului vor fi mai lungi și mai profunde. Sunt recomandate exercițiile regulate de cel puțin trei ori pe săptămână. 

În final, poziția ta de dormit contează mai mult decât ai crede, așa că e nevoie să-ți găsești cel mai bun scenariu de somn pentru nevoile tale. Amintește-ți că nu trebuie să-ți schimbi poziția de somn dacă nu manifești probleme de sănătate sau diferite afecțiuni. Cel mai important este să te asiguri că te vei trezi simțindu-te odihnit și gata pentru provocările zilei. Ține cont de cele mai bune poziții de dormit și de sfaturile sugerate, și cu siguranță te vei putea bucura de un somn de calitate și vei putea face față cu brio provocărilor zilei! 

 

Sursa foto: Shutterstock 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like