Sfaturi utile pentru amenajarea dormitorului

Total
0
Shares

Cum ar trebui să îți amenajezi/reamenajezi dormitorul astfel încât să îți ofere un cadru propice odihnei și relaxării? Ce culori sunt cele mai potrivite în acest spațiu? Cât de mult contează atmosfera aici? Care sunt elementele de decor cărora ar trebui să le acorzi cea mai mare atenție? Parcurge articolul nostru și vei găsi nu doar răspunsurile la aceste întrebări, ci și multe alte sfaturi și recomandări utile pentru a avea dormitorul mult visat.

Spre deosebire de living, bucătărie și baie, unde ai “undă verde” să creezi orice decor dorești, în dormitor, lucrurile stau un pic altfel. Indiferent de stilul de amenajare pentru care optezi aici, atmosfera pe care o conturezi trebuie să fie cât mai cozy. Cu alte cuvinte, aceasta trebuie să fie “cuminte”, caldă și intimă, pentru a te ajuta să adormi ușor.
Însă nu doar atmosfera contează, ci și confortul. Iar când spunem confort, ne referim la tot ceea ce îți asigură starea de bine: temperatura ambientală, patul, salteaua, perna, lenjeria de pat, iluminatul etc. Toate aceste lucruri contribuie la un somn odihnitor sau, dimpotrivă, neodihnitor, în funcție de alegerile pe care le faci.

Culorile cele mai potrivite
Așa cum spuneam mai sus, în dormitor este extrem de importantă atmosfera, la conturarea căreia au un aport major culorile. Prin urmare, ai grijă ce cromatică folosești, pentru a nu-ți afecta somnul!
Astfel, este bine să știi că tonurile de verde sunt cele mai potrivite pentru a crea un ambient care să te îmbie la somn. Pentru a obține un cadru care să-ți stimuleze simțurile, te sfătuim să utilizezi nuanțe închise de verde, cărora să le alături culori deschise.  
Un efect calmant, propice odihnei, au și tonurile de albastru, așa că nu greșești deloc dacă le incluzi în amenajarea acestei încăperi.
Pentru o atmosferă caldă și intimă, cele mai recomandate sunt nuanțele de pământ (crem, bej, maro), cărora le poți adăuga câteva accente mici de roșu sau grena.
De asemenea, dacă îți dorești ca dormitorul tău să “respire” un aer luminos, aerisit, poți apela la nuanțe pale, deschise, sau la pasteluri.

Câtă lumină este recomandată în dormitor?
Recunoaște că ești tentat/ă să spui că în dormitor nu prea ai nevoie de lumină. Și totuși, știi și tu prea bine că acest spațiu nu este destinat exclusiv somnului. Aici citești înainte de culcare, aici te îmbraci și tot aici îți place să lucrezi la laptop în zilele în care nu mergi la birou. Prin urmare, ai nevoie nu doar de un iluminat ambiental (general) și de lucru (veioze, lampadare), ci și de un iluminat de accent (spoturi, benzi LED, lumânări), pe care să le îmbini cât mai armonios, pentru a crea o atmosferă cât mai plăcută și confortabilă. Indiferent de schema de iluminat pe care o adopți, reține însă că lumina foarte puternică nu are ce căuta în dormitor. Cel mai potrivit este să folosești becuri cu putere mică și cu intensitate reglabilă.

Patul piesa de rezistență
Așa cum bine știi, patul reprezintă elementul principal al unui dormitor, așa că este firesc să îi acorzi maximum de atenție. Evident, nevoile tale în materie de somn și confort sunt principalul criteriu de care vei ține cont atunci când vei alege această piesă de mobilier. De asemenea, patul în care vei dormi trebuie să răspundă cu brio și cerințelor decorative. Altfel spus, este important ca acest obiect să îți asigure tot confortul în timpul somnului, dar în același timp trebuie să se integreze perfect în amenajarea dormitorului și, eventual, să-ți ofere și extra-spații de depozitare, atât de necesare într-o locuință actuală.

Salteaua și perna
Poate la fel de importante sau chiar mai importante decât patul în sine sunt salteaua și perna pe care dormi. Practic, aceste două articole sunt principalele responsabile de calitatea somnului tău, așa că nu minimiza rolul pe care-l au. Neapărat, alege-le în funcție de nevoile tale și de stilul tău de a dormi, dacă vrei să te bucuri în fiecare noapte nu doar de confort, ci și de o susținere corectă a coloanei vertebrale. De asemenea, nu face rabat la calitate, ci optează pentru produse realizate din cele mai bune materiale.

Lenjeria de pat
E adevărat că tentația de a cumpăra lenjeria de pat în funcție de culoare și imprimeu este mare, însă noi te sfătuim să te concentrezi pe material. Pentru un confort superior, natural, în timpul somnului, ar fi bine să optezi pentru un set de pat realizat din materiale naturale, precum bumbac, mătase, in sau bambus, care sunt plăcute la atingere, prietenoase cu pielea și permit circularea aerului.

Accesoriile și decorațiunile
Chiar dacă dormitorul este, în principal, pentru dormit, asta nu înseamnă că decorul său trebuie să fie unul impersonal. Dimpotrivă! Pentru a crea un ambient cât mai armonios, în care să-ți facă plăcere să te trezești în fiecare dimineață, completează spațiul cu accesorii textile (cuverturi precum aceasta, pernuțe, perdele, draperii, covorașe) și decorațiuni (tablouri și alte obiecte care te reprezintă) alese în funcție de cromatica, de tema și de stilul în care ai amenajat spațiul.

Foto deschidere: Shutterstock
Foto articol: Mezoni

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like