Cum se spală corect pilota: Ghid pas cu pas

Total
0
Shares

Dormitorul este oaza noastră de relaxare, spațiul în care ne retragem la sfârșitul zilei pentru a ne odihni și a ne încărca bateriile. Sunt multe detalii ce pot influența calitatea somnului nostru, de la mobilier până la saltele. Unul dintre ele este lenjeria de pat. De aceea avem grijă nu doar să alegem lenjerii din materiale confortabile, ci și să le spălăm cu regularitate. Cum rămâne însă cu pilota? 

Ca și pernele, aceasta este un articol pe care tindem să-l neglijăm atunci când vine vorba de curățare, ceea ce îi va scurta durata de viață și ne poate afecta și somnul. Tocmai de aceea ți-am pregătit un ghid pas cu pas care te va ajuta să afli tot ce trebuie să știi despre spălarea pilotei.

Unul dintre motivele pentru care neglijăm să ne spălăm pilota atât de des pe cât ar trebui este acela că pare o sarcină complicată. Nu trebuie să ne gândim la ea ca la plapuma pe care bunica obișnuia să o folosească pentru a ne înveli iarna. Într-adevăr, curățarea plăpumii aceleia, pe cât de călduroasă, pe atât de grea, putea fi destul de dificilă. 

Pilotele pe care le folosim noi sunt însă mult mai ușoare și majoritatea pot fi curățate inclusiv în mașina de spălat. Dacă nu, există întotdeauna varianta spălării de mână ori o poți duce la o curățătorie. 

Dacă alegi ultima varianta, scapi de griji. Personalul de acolo va ști cu siguranță ce gen de produse trebuie să folosească și ce pași să urmeze. Dacă alegi să speli pilota acasă, sunt câteva criterii de care ar trebui să ții cont. 

Criterii de care să ții cont înainte să speli pilota

  • Tipul pilotei

După cum am menționat deja, majoritatea pilotelor pot fi curățate în mașina de spălat. Materialele din care sunt realizate influențează însă detalii precum temperatura de spălare sau modul în care pot fi uscate. Nu este vorba doar de materialul exterior, ci și de umplutura acestora.  

De exemplu, în cazul unei pilote cu umplutură din fibră de bambus temperatura de spălare maximă  recomandată va fi de 30 de grade Celsius. Aceeași recomandare este valabilă și în cazul spălării unei pilote din puf sau a uneia cu umplutură din lână ori din bumbac, de exemplu.   

În cazul spălării unei pilote sintetice, regulile sunt însă diferite. În funcție de material și de tipul umpluturii, temperatura de spălare poate fi chiar și de 95 de grade Celsius. 

  • Mărimea pilotei 

Un alt criteriu important de care trebui să ții cont este mărimea pilotei. Chiar dacă aceasta este compatibilă cu mașina de spălat, s-ar putea să fie, pur și simplu, prea mare pentru cea pe care o deții. În general, ai nevoie de o mașină de spălat cu o capacitate de cel puțin 7 kg. 

Nu ceda tentației de a o înghesui în mașină. Nu se va curăța bine și va trebui să reiei tot procesul de la început. Dacă mașina de spălat este prea mică pentru pilota pe care vrei să o cureți, spălarea manuală în cadă, de exemplu, sau un drum până la curățătorie sunt opțiuni mai bune. 

  • Produsele folosite

Pentru a-ți curăța corect pilota ai nevoie și de produsele potrivite. Tipul de detergent folosit este un detaliu important. În general, se recomandă folosirea unuia delicat, care nu va afecta țesătura. Un alt sfat este acela de a evita folosirea balsamului. 

Vei mai avea nevoie și de un detergent special sau o soluție făcută în casă pentru îndepărtarea petelor. 

  • Programul de spălare

Programul de spălare se alege în funcție de materialele din care este realizată pilotă. Multe mașini au acum funcții speciale pentru lână sau bumbac, de exemplu, așa că trebuie doar să o alegi pe cea potrivită. 

Ține cont și de recomandările privind viteza de centrifugare. Ar fi bine să alegi o treaptă mai mică ori chiar opțiunea ”Fără stoarcere”, dacă există. Indiferent de programul ales, ar fi bine să selectezi și opțiunea de clătire suplimentară. 

Cum se spală corect pilota

Iată ce pași ar trebui să urmezi pentru a-ți spăla corect pilota: 

  • Verifică eticheta 

Primul lucru pe care trebuie să-l faci când vrei să știi dacă poți să folosești sau nu mașina de spălat și la ce program se spală pilota este să verifici eticheta acesteia. Respectă întotdeauna instrucțiunile de îngrijire ale producătorului. În caz contrar, riști să o strici.

  • Scapă de eventualele pete 

Înainte de a spăla pilota, verific-o cu atenție. Dacă găsești pete, folosește un detergent special pentru a le pretrata. Profită de ocazie pentru a te asigura că nu există rupturi. 

Uneori este mai ușor să curățăm un articol textil dacă îl înmuiem câteva ore înainte de spălare. Poți încerca și tu acest truc, în special dacă speli pilota de mână. Folosește apă caldă și un detergent delicat. 

  • Spală pilota 

Pentru spălarea propriu-zisă, ține cont de indicațiile de pe eticheta pilotei. Alege un ciclu delicat și temperatura recomandată. În ceea ce privește detergentul, folosește cam jumătate din cantitatea de pe care adăuga-o în mod normal la un ciclu de spălare. Nu uita: balsamul nu este necesar. 

Utilizează cel puțin un ciclu suplimentar de clătire. La final, verifică pilota pentru eventuale urme de detergent și, dacă este nevoie, mai clătește-o încă o dată. 

  • Usuc-o bine  

Dacă ai unde și vremea îți permite, ar fi bine să lași pilota să se usuce în aer liber. Nu o expune însă luminii directe a soarelui pentru a proteja materialul. Dacă ai uscător de rufe și pilota este compatibilă cu acesta, adăugă în cuvă și 2-3 mingi de tenis; vor ajuta la distribuția uniformă a umpluturii. 

Indiferent de metoda aleasă, asigură-te că pilota este uscată complet înainte de a o folosi.

Cât de des trebuie spălată pilota?

În general, se recomandă ca pilota să fie spălată de cel puțin două ori pe an. Poți face asta atunci când te ocupi de curățenia de primăvară și de cea de toamnă, de exemplu. Depinde, printre altele, de cât de mult transpiri ori dacă ești sau nu predispus la alergii. 

Pentru a mări intervalul dintre spălări, este important să folosești întotdeauna un cearceaf pentru pilotă. De asemenea, încearcă să aerisești pilota și pernele, dacă nu zilnic, cel puțin de fiecare dată când schimbi lenjeria de pat.

 

Când trebuie înlocuită pilota?

Îngrijită corect, o pilotă de calitate va rezista între 5 și 10 ani, în funcție de materialele din care este realizată și de producător. 

Ca și în cazul pernelor, dacă observi pete care nu mai pot fi scoase, dacă s-a decolorat sau dacă umplutura nu mai este distribuită uniform, este timpul să o schimbi. Pe mezoni.ro poți găsi o gamă variată de pilote, atât cu umplutură naturală, cât și sintetice, de diverse dimensiuni. 

 

Spălarea la intervalele regulate a pilotei este importantă pentru a avea parte de un somn odihnitor. După cum am văzut mai sus, nu este un proces complicat, iar de multe ori tot ce trebuie să faci este să o bagi în mașina de spălat și să alegi programul potrivit. Folosirea unui cearceaf pentru pilotă și aerisirea frecventă a acesteia te vor ajuta să o menții curată mai mult timp. 

Urmând pașii de mai sus, poți prelungi durata de viață a pilotei tale. Asigură-te însă că ții cont întotdeauna de instrucțiunile de pe eticheta acesteia, altfel riști să nu o mai poți folosi. Dacă spălarea la mașină nu este o opțiune, apelează la specialiști.  

 

Sursa foto: Mezoni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like