Stilul minimalist de design interior: Ghid complet

Total
0
Shares

Lipsit de excese, caracterizat de neutralitate, simplitate și echilibru, elegant și cu linii curate, stilul minimalist de design interior reușește să fascineze prin popularitatea și frugalitatea sa. Deși mulți îl consideră rece și aparent banal, este imposibil să-i fie negată seninătatea și rafinamentul. Asta, în ciuda faptului că este un decor aerisit și luminos, oarecum auster, care nu tolerează mobilierul masiv sau excesul de culori. Minimalismul este unul dintre cele mai apreciate stiluri de design interior, iar designerii susțin că, de fapt, înseamnă mai mult de atât; este o stare de spirit, un mod de viață și o viziune asupra spațiului în care locuim. Dacă te atrage acest concept, dar nu știi sigur cum să-l abordezi, descoperă mai departe un ghid complet care te va ajuta să integrezi stilul minimalist în casa ta.

Ce este stilul minimalist și ce îl caracterizează?

Stilul minimalist de design interior își are rădăcinile în cultura japoneză și a apărut în anii ’60 ca o reacție împotriva surplusului de culoare, a ornamentelor baroce și detaliilor specifice formelor de artă precedente. Însă, acesta a devenit un adevărat fenomen în amenajările interioare, modă și alte domenii importante, abia un deceniu mai târziu. Principala mantră a decorului minimalist este sintagma „Less is more“ ─care aparține arhitectului Mies van der Rohe─, celebră pentru definirea stilului asociat cu simplitatea, culorile neutre și liniile drepte, curate.

Minimalismul este un curent care eliberează spațiile interioare de obiectele inutile și excesul de piese decorative. Practic, se folosesc puține articole de design interior pentru că „mai puțin înseamnă mai mult”, iar toate produsele au nevoie de un loc și un motiv ca să fie integrate în decor. 

Iată caracteristicile stilului minimalist de design interior:

  • cât mai puține piese de mobilier și decorațiuni;
  • spații interioare aerisite, albe și luminoase;
  • forme geometrice simple;
  • folosirea nuanțelor neutre (alb, negru, gri);
  • materiale cât mai naturale, în forma lor brută (lemn, cărămidă, beton, piatră);
  • integrarea obiectelor translucide;
  • multifuncționalitatea articolelor de design interior;
  • corpuri de iluminat simple sau chiar absente din decor;
  • prezența luminilor difuze;
  • tehnologie modernă;
  • spații deschise;
  • multă ordine.

Stilul minimalist de design interior: Beneficii

Vrei să abordezi stilul minimalist în apartament, ca să te bucuri de o amenajare ce îți oferă impresia unui spațiu mai mare? Sau poate îți dorești să integrezi stilul minimalist în designul casei tale și să te concentrezi doar asupra obiectelor cu adevărat necesare. Indiferent de locul pe care vrei să-l decorezi cât mai simplu cu putință, trebuie să știi că stilul minimalist de design interior îți aduce o mulțime de beneficii:

  • o locuință ordonată și mai puțin aglomerată;
  • sentimentul de spațialitate;
  • compartimentări interioare puține și un număr mai mare de ferestre;
  • o legătură între spațiul de locuit și lumea exterioară;
  • concentrarea atenției asupra elementelor esențiale și obiectelor de valoare personală;
  • obținerea unui spațiu bine conceput și neîngrădit care aduce liniște, armonie și calm în viața de zi cu zi;
  • curățenie impecabilă, o casă mai ușor de îngrijit și organizare în îmbrăcăminte și încălțăminte;
  • reducerea agitației și anxietății create de aglomerație, dezordine și obiectele inutile;
  • economie de timp și bani, întrucât sunt folosite doar lucrurile de care ai cu adevărat nevoie;
  • produse mai puține, dar de bună calitate;
  • diminuarea impactului negativ asupra mediului prin reducerea consumului;
  • mai puțin stres.

Reguli pentru amenajarea locuinței în stil minimalist

În general, stilul minimalist de design interior este apreciat deoarece face spațiile mici să pară mai mari, nu se demodează prea ușor, este accesibil, iar piesele folosite pentru amenajare sunt ușor de gestionat. Totuși, ca să obții un decor cu elemente puține ce pot avea un impact și o funcționalitate mult mai mare decât o aglomerare de obiecte, culori și detalii, trebuie să respecți câteva reguli esențiale.

Păstrează arhitectura minimalistă

Stilul minimalist de design interior își propune să condenseze conținutul și să eficientizeze forma și structura. Sunt de preferat spațiile deschise, fără prea multe compartimentări și pereți despărțitori. De asemenea, elementele de design sunt simple, iar pereții, ferestrele, tavanul sau alte elemente nu au ornamente ori decorațiuni. Practic, nu este nimic adăugat pentru mai mult efect, ci se păstrează totul simplu și clar.

Folosește culori neutre

Într-un spațiu decorat în stil minimalist, predomină culorile neutre – gri, bej, negru și alb. Sunt preferate combinațiile monocrome, contrastele între închis și deschis, care amplifică senzația de spațiu aerisit, nuanțele reci ori cât mai mult alb, cea mai pură expresie a minimalismului.

Griul este o nuanță ce poate aduce diversitate în decor fără să afecteze armonia din punct de vedere cromatic. Totodată, se pot utiliza și alte culori mai intense pentru a sparge monotonia decorului. De pildă, albul pur poate fi combinat cu puțin albastru, verde, roșu sau orange.

Vopsește pereții în alb

De regulă, când vorbim despre stilul minimalist de design interior, pereții sunt zugrăviți în alb. În cazul în care, totuși, se dorește integrarea unor culori mai vibrante, se poate folosi tapetul pe unul sau mai mulți pereți. La fel de bine se poate vopsi un perete într-o altă nuanță sau poate fi adusă în relief o pată de culoare, precum un cerc ori altă formă geometrică roșu intens, de exemplu, pe un zid alb imaculat.

Integrează piese de mobilier multifuncționale

În cazul stilului minimalist, mobila trebuie să fie cât mai simplă și să nu ocupe prea mult spațiu. Principalul rol al obiectelor de mobilier este funcționalitatea. Mai exact, se folosesc doar articolele de design interior absolut necesare și care pot avea chiar utilizări multiple. Liniile mobilei trebuie să fie drepte, fără modele și ornamente, iar culorile neutre.

Asortează texturile cu întregul decor

Cuverturile, pernele sau perdelele sunt detalii care fac diferența în decorul interior iar

 

stilul minimalist nu face excepție. Însă, este absolut esențial să acorzi atenție formelor și culorilor. În acest sens, produsele textile trebuie să se asorteze cu restul nuanțelor din locuință, care sunt în tonuri neutre, ca să eviți combinațiile nefericite.

Accentuează lumina

Lumina reprezintă unul dintre aspectele principalele ale stilului minimalist de design interior. De aceea, ferestrele trebuie să fie mari, multe și decorate cu materiale transparente și foarte deschise la culoare. Dacă lipsește lumina naturală, montează surse de iluminat care să acopere întreaga suprafață a unei camere. Este indicat însă să știi ce corpuri de iluminat alegi pentru fiecare încăpere. Sunt recomandate corpurile simple, lustrele înalte, metalice, neoanele ascunse, spoturile încastrate, piesele tip pendul, aplicele în formă geometrică sau articolele foarte fine, cu abajururi din hârtie.

Alege nuanțe neutre pentru pardoseală

Podeaua trebuie să se potrivească și ea stilului minimalist de design interior. În acest scopt, trebuie alese nuanțe neutre, materialele ideale fiind lemnul și piatra. De pildă, parchetul laminat sau cel din lemn sunt o opțiune excelentă și poți renunța la mochete ori alte țesături în favoarea lor. Cu toate acestea, dacă vrei să te bucuri și de căldura oferită de covoare, pe pardoseala dintr-o încăpere minimalistă se potrivesc articolele simple, monocromatice sau care au imprimeuri geometrice multicolore.

Utilizează decorațiuni cu tendințe avangardiste

Acest stil de decor nu pune accent pe decorațiuni, asemenea elemente fiind aproape absente. Dacă, totuși, se folosesc obiecte decorative, atunci acestea trebuie să fie piese moderne, cu tendințe avangardiste. Spre exemplu, pune o masă pe care poți așeza trei vaze simple, fiecare cu o floare albă în interior, sau un tablou în culori puternice, pe un perete neutru. 

Stilul minimalist de design interior nu acceptă pernele decorative, fotografiile, suvenirele, ornamentele, revistele sau alte decorațiuni care pot aglomera spațiul.

Stilul minimalist: Sfaturi pentru amenajarea apartamentului și a casei

Începând cu secolul al XX-lea, stilul minimalist a devenit cea mai populară mișcare în designul interior. Mulți îl aseamănă cu un peisaj simplist, care nu include prea multă vegetație și bogăție, dar impresionează prin starea de bine pe care o transmite. Poți adopta stilul minimalist în apartament pentru o abordare către perfecțiune prin forme geometrice simple, constrângere în culori și austeritate. Dacă ai o locuință mare, dar te temi să nu o aglomerezi cu lucruri inutile, mizează pe stilul minimalist, folosind doar obiecte de primă necesitate și nimic în plus. Iată câteva sfaturi pentru o amenajare minimalistă:

  • pornește de la o bază neutră atunci când vrei să obții un interior minimalist;
  • alege calitatea în favoarea cantității și abordează filosofia „one in, one out”;
  • utilizează diferite texturi, dar în tonuri similare;
  • investește în spații de depozitare simple și elegante;
  • alege doar elemente decorative elegante, fără prea multă greutate vizuală;
  • încorporează și elemente naturale în decorul casei;
  • profită cât mai mult de lumina naturală;
  • nu folosi obiecte care nu au nicio utilitate;
  • optează pentru spații deschise, care permit fluidizarea traficului și elimină senzația de claustrofobie;
  • ia în considerare spațiile funcționale și piesele de mobilier versatile;
  • menține continuitatea în toată casa.

Amenajarea fiecărei încăperi în stil minimalist

Chiar dacă pare destul de restrictiv, minimalismul este unul dintre cele mai apreciate stiluri de design interior. În general, acesta este abordat de persoanele dinamice sau tinere care aleg să integreze în casa lor doar lucrurile absolut necesare și să se bucure de un spațiu în care simplitatea creează atmosfera. Considerat un stil constructiv, minimalismul nu agreează improvizațiile. 

Vezi mai departe cum poți amenaja fiecare cameră în parte ținând cont de principiile minimalismului.

Bucătărie în stil minimalist

Pentru amenajarea unei bucătării minimaliste este important să elimini toate obiectele inutile pentru garantarea curățeniei și a ordinii. Poți merge pe o paletă de culori simplă, alb-negru, cu atingeri decorative ușoare, cum ar fi aparate și vase în nuanțe diferite. Este important să pui accent pe organizare și depozitare în bucătărie și să creezi cât mai multe spații pentru ascunderea accesoriilor, astfel încât pe blat să nu existe mai mult de o fructieră. Luminile sunt esențiale în această încăpere, așa că pot fi montate corpuri suspendate deasupra mesei sau a insulei, dacă există, pentru un efect sofisticat.

Dining în stil minimalist

Designul minimalist al unui asemenea spațiu trebuie să aibă un spirit relaxat. Poți include note subtile de artă grafică sau câteva scaune colorate, păstrând în același timp aspectul simplu al mobilierului cu o masă și un bufet cu linii curate. În cazul în care mergi pe articole de design interior standard, experimentează cu alte obiecte mai mici pentru o reîmprospătare a zonei de dining.

Baie în stil minimalist

Stilul minimalist de design interior poate fi abordat și într-o baie mică, modernă, pentru că oferă impresia de spațiu mărit, dar și într-o încăpere generoasă. La fel ca și în cazul bucătăriei, baia trebuie să fie aerisită și curată, așa că ai nevoie de idei și soluții practice pentru organizare. Pune accent pe spațiile de depozitare, folosește obiecte sanitare cu linii simple, care nu au printuri și renunță la decorațiuni dacă acestea nu-ți îmbunătățesc decorul. Finisajul ideal pentru podea și pereți este piatra ori plăcile ceramice uni, iar pentru amenajare este recomandat să utilizezi cât mai multă sticlă. O oglindă mare este obligatorie deasupra chiuvetei, în timp ce pentru iluzia de spațialitate sunt indicate vasul de toaletă și lavoarul suspendat.

Living în stil minimalist

De obicei, stilul minimalist de design interior presupune ca livingul să formeze un open space cu bucătăria. Amenajarea este destul de simplă, cu pereți albi, articole de mobilier deschise la culoare, elemente decorative puține și câteva plante verzi. Ia în considerare integrarea unei canapele de culoare neutră, așezată în centrul camerei, și a unor piese de mobilier utile. La fel, sunt acceptate aparatele electronice necesare și pentru îmbunătățirea decorului doar anumite obiecte de artă futuriste. Lumina dintr-o sufragerie minimalistă trebuie să fie multă și difuză, efect pe care îl poți obține prin spoturi încastrate în tavan.

Dormitor în stil minimalist

Cei care vor să abordeze stilul minimalist în dormitor trebuie să știe că încăperea va fi caracterizată de simplitate, lejeritate și culori neutre. Astfel, este important cum așezi patul în dormitor ca să respecți simetria, liniile curate și eleganța decorului. Piesa principală de mobilier, patul, poate fi poziționată pe un podium, pentru un efect deosebit, iar noptierele vor fi amplasate simetric față de acesta. Dacă există suficient loc și pentru un dressing, atunci acesta va fi încorporat în perete. Folosește așternuturi luxoase, rafinate, dar fără imprimeuri și motive bogate; pereții trebuie să fie albi, dar pentru a elimina monotonia poți insera și plante verzi ori culori diafane.

 

În doar câteva cuvinte, stilul minimalist de design interior conține numai elemente esențiale și respectă principiul unui spațiu luminos, aerisit, alb, cu linii drepte, accesorii puține și de efect. Decorul minimalist creează o fuziune între estetic și funcțional și, chiar dacă poate părea inconsistent, când este pus în practică corespunzător poate fi frumos, cald și primitor.

 

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like