Tipuri de canapele: Caracteristici și sfaturi de achiziție

Total
0
Shares

Canapeaua este, fără doar și poate, piesa vedetă a oricărui living. Indispensabilă pentru confortul tău zilnic, aceasta reprezintă, totodată, punctul de plecare pentru estetica sufrageriei. Nu este un obiect de mobilier tocmai ieftin și nici unul pe care să-l schimbi des, așa că dacă vrei un produs nou, trebuie să-l alegi cu mare atenție.

Pe piață există numeroase tipuri de canapele, însă nu toate se vor potrivi cu atmosfera încăperii tale. Descoperă mai departe principalele caracteristicile ale acestei piese de mobilier și câteva sfaturi de achiziție care îți vor facilita decizia!

Tipuri de canapele: Caracteristici principale

Întrucât există atât de multe modele și tipuri de canapele, cu siguranță procesul de căutare a unui produs perfect va părea anevoios la început. În general, cei mai mulți oameni caută canapele pentru living în România, piesele de acest gen fiind integrate de obicei în camera de zi. 

Totuși, sunt și situații când spațiul îți poate permite să integrezi o canapea în bucătărie, pe hol sau în dormitor. De aceea este esențial să știi care sunt caracteristicile celor mai des întâlnite tipuri de canapele pentru a face o alegere bună.

Tipuri de canapele funcție de model

Canapelele pot fi împărțite în diferite categorii, pornind de la diferite aspecte. Cu toate acestea, primul lucru pe care trebuie să iei în considerare se referă la modelul canapelei sau construcția acesteia. Astfel, poți alege între:

Canapele fixe

Sunt cele mai simple modele, oferă o rezistență ridicată și se găsesc în numeroase variante. Canapelele fixe nu au posibilități de reconfigurare și nici nu se pot extinde. Piesele de acest gen au un schelet fix, rigid, lucru care garantează că nu se vor deteriora prea repede.

Canapele extensibile

Extrem de practice, canapelele extensibile se pot transforma cu ușurință într-un pat confortabil, atunci când ai oaspeți care rămân la tine peste noapte. Foarte multe dintre aceste produse au un mecanism de tip click-clack pentru întindere, prin care se împinge spătarul ca să se așeze într-o poziție orizontală. 

Canapelele extensibile îndeplinesc atât rolul lor obișnuit, cât și atribuțiile unui pat. Din acest motiv, există mai multe tipuri de canapele extensibile:

  • Extensie click-clack – clasică și simplă, aceasta presupune ridicarea șezutului până într-o poziție în care se aude un click;
  • Extensie doppeliege – pentru a obține o suprafață plană se trage șezutul și se apleacă în față spătarul canapelei;
  • Extensie tip sertar – un element se extrage din partea inferioară a șezutului pentru a ajunge la același nivel cu canapeaua;
  • Extensie ribalta – este ca un pat pliabil, cu plasă ori lamele care includ o saltea ce se pliază și se poziționează sub pernele de șezut ale canapelei;
  • Extensie futon – o saltea pliată, de obicei din poliuretan, se desfășoară pe jos pentru a putea fi folosită ca un pat în stil japonez, de dormit pe jos.
Canapele modulare

Intră tot în categoria de canapele extensibile, doar că sunt formate din elemente modulare care, prin alăturare, formează suprafața de dormit. De obicei, aceste tipuri de canapele sunt numite colțare și sunt realizate în formă de L sau U. 

Totuși, un colțar poate fi extensibil, ușor de transformat în pat, dar și fix. De regulă, modelele extensibile sunt cele care oferă și spațiu de depozitare.

Tipuri de canapele în funcție de stil

Mobilierul din living trebuie să fie confortabil și funcțional, dar și adaptat stilului de design interior, pentru a obține un aspect estetic deosebit.

Cum în amenajările interioare, canapeaua este piesa de la care se poate construi întregul decor, trebuie să știi ce tipuri de canapele există și cărui stil decorativ aparțin.

Canapele Chesterfield

Povestea acestor tipuri de canapele a început în secolul al XVIII-lea. La acea vreme, al patrulea conte de Chesterfield și-a dorit o canapea care să le permită bărbaților să stea confortabil, dar fără să-și șifoneze costumul. 

Modelul, care se caracterizează prin tapițeria de piele, spate și mânere arcuite, structură din lemn ornamentată, butoni clasici și un aer de romantism, a trecut testul timpului. Canapelele Chesterfield sunt specifice decorurilor rafinate, fiind perfecte pentru interioarele caracterizate de stilul glam sau retro.

Canapele Tuxedo

Ușor de recunoscut după forma rectangulară, muchiile ascuțite și spătarul drept, aflat la același nivel precum cotierele, canapelele Tuxedo sunt ideale pentru camerele moderne. Celebrul decorator Billy Baldwin a promovat intens aceste tipuri de canapele, care aduc oricărui decor un plus de farmec și confort. 

Modelele Tuxedo se potrivesc încăperilor decorate în stil minimalist. De obicei, sunt foarte interesante variantele care vin în nuanțe tari, pe care le poți alege pentru casa ta, mai ales dacă știi cum influențează culorile amenajarea locuinței.

Canapele Mid-Century

Dacă îți dorești o canapea în sufragerie cu forme simplificate și lipsită de ornamente, îndreaptă-ți atenția spre trendul anilor ’40-’70. Modelele Mid-Century sunt fluide, dreptunghiulare, cu picioarele și cotierele din lemn, dar la vedere. 

Includ perne pentru șezut și spate, au o siluetă simplă și tapițeria, de obicei, monocromatică. O canapea gri de acest tip este perfectă într-un decor minimalist, sau într-o amenajare modernă ori contemporană. Varianta Mid-Century poate fi o opțiune și pentru stilul Japandi sau stilul scandinav de design interior.

Canapele Cabriole

Inspirată din piesele de mobilier ale secolului al XVIII-lea, canapeaua Cabriole a trecut cu brio testul timpului. Are spatele și șezutul curbate în formă de S și este asociată cu perioada în care a domnit regele francez Ludovic al XV-lea.

Reprezentativ pentru această canapea este cadrul din lemn sculptat, care se continuă prin cotierele ce sunt mai mici decât spătarul. Elegantă și rafinată, Cabriole se recomandă interioarelor vintage sau în stil franțuzesc.

Canapele Lawson

Aceste tipuri de canapele se aseamănă cu modelele Tuxedo. Sunt caracterizate de forme geometrice și simplitate. Canapelele Lawson se disting prin pernele pufoase, liniile și unghiurile drepte și pot fi integrate cu ușurință în orice decor. 

Alături de un covor perfect, care să aducă personalitate, și o măsuță de cafea potrivită, pot crea un decor cu adevărat elegant.

Canapele Knole

Primele modele de canapele Knole au apărut în urmă cu mai bine de 400 de ani, la castelul Knole din Anglia. Produsele au decorațiuni bogate, de exemplu ciucuri, rame de lemn ori șnururi și sunt îmbrăcate în materiale scumpe – mătase, tafta, brocart. Au un spătar ușor alungit și se așază, de obicei, în locurile unde vrei să aduci un aer vintage.

Canapele English Rolled Arm

Ușor de recunoscut datorită brațelor rotunjite, picioarele scurte și spătarul îngust, aceste tipuri de canapele sunt confortabile și versatile. Au o formă clasică, asociată stilului britanic din anii 1900. Canapelele englezești includ perne de șezut moi și foarte comode.

Canapele CamelBack

Mai sunt cunoscute și sub numele de canapele “cocoașă de cămilă” sau dromader, din cauza unei proeminențe a spătarului. Modele rafinate, cu o istorie bogată, aceste tipuri de canapele pot transforma o încăpere simplă într-una somptuoasă. Spătarul are o umflătură caracteristică, asemănătoare cu spatele unei cămile. 

Aceste piese, dacă sunt clasice, pot fi amplasate într-un decor cu tapet pe perete, lampadare, măsuță de cafea cu sertar, mobilier pentru living și fotolii care să păstreze aceeași stil. Variantele CamelBack moderne își găsesc locul într-o cameră cu elemente minimaliste.

Cum alegi tipul de canapea potrivit nevoilor tale: Sfaturi de achiziție

Atunci când intenționezi să-ți achiziționezi o canapea trebuie să asiguri, în primul rând, că este confortabilă și răspunde perfect nevoilor tale.

Acestea fiind spuse, mai sunt și alte elemente de care trebuie să ții cont și care fac diferența între un model potrivit și unul mai puțin adecvat spațiului tău. Iată câteva sfaturi de achiziție care te pot ajuta în luarea deciziei:

Stabilește de ce ai nevoie de o canapea nouă

Dacă ești în căutarea unei canapele, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să stabilești cum o vei folosi. Ai nevoie de un produs confortabil, unde să-ți petreci mare parte din timp, fără să te doară spatele? Primești des vizite din partea prietenilor ori ai persoane care rămân la tine peste noapte? În funcție de nevoile și dorințele tale îți vei putea îndrepta atenția spre un model potrivit pentru tine.

Alege dimensiunea corectă a canapelei

Mărimea canapelei este influențată de dimensiunea camerei, dar și de numărul persoanelor care o vor folosi. De preferat ar fi să măsori cu atenție spațiul și chiar să apelezi la câteva ziare pentru a marca locul respectiv. 

Astfel vei avea o imagine de ansamblu mai bună asupra zonei unde va fi amplasată canapeaua. Dacă te gândești la un model extensibil, nu uita de spațiul pe care îl va ocupa produsul atunci când se transformă în pat.

Ține cont de materialul tapițeriei

Stofă, piele naturală sau imitație de piele? Există avantaje și dezavantaje pentru fiecare material în parte. În general, cu cât finisajul exterior este mai bun, cu atât canapeaua va rezista mai mult. Unii oameni apreciază acele tipuri de canapele din piele pentru că au un design deosebit și o durată de viață îndelungată. Totuși, necesită o îngrijire atentă. Stofa, în schimb, este disponibilă în mai multe variante de culoare și poate fi tratată cu un strat protector, ca să reziste mai bine.

Verifică structura canapelei

Dacă alegi o canapea pentru sufragerie solidă și rezistentă, o vei putea folosi destul de mult timp. Cadrul din lemn, de preferat stejar, este durabil, la fel și cel metalic. Ai grijă la structura canapelelor extensibile dacă vrei un asemenea model, deoarece sunt mult mai solicitate decât cele fixe.

Ia în considerare numărul de locuri

Acest parametru este strâns legat de dimensiunea canapelei și a încăperii unde va fi așezată. Dacă vrei o canapea în bucătărie, probabil ar fi indicată una cu două locuri. În camera de zi, cele mai populare tipuri de canapele sunt modelele cu trei locuri, dar dacă ai spațiu suficient poți alege produse mai generoase sau un colțar mai mare.

Asortează canapeaua cu restul decorului

De obicei, stilul și nuanța canapelei țin de preferințele fiecărei persoane. Totuși, designul produsului trebuie să fie în armonie cu toate obiectele și decorațiunile din interior, pentru a obține aspectul mult dorit.

Dacă este necesar, pornind de la această piesă de mobilier, poate fi construit întregul decor, canapeaua fiind punctul de atracție al încăperii. Așadar, de la alegerea corpurilor de iluminat și până la nuanța pereților sau stilul mobilierului, fiecare detaliu contează ca să obții o amenajare corectă și elegantă.

Greșeli de evitat atunci când cumperi o canapea

După cum ai observat, există numeroase tipuri de canapele și, fiind vorba de o investiție serioasă, nu-și au loc regretele ulterioare sau detaliile incomode. Fără îndoială, alegerea trebuie realizată fără nici un rabat la calitate ori aspect estetic, dar și evitând anumite greșeli frecvente. Iată ce trebuie să eviți atunci când îți dorești o canapea nouă:

  • Achiziționezi o canapea fără să ții cont de utilitatea și funcționalitatea ei, ci doar pentru că-ți place cum arată;
  • Nu ții cont de mărimea produsului ales și spațiul pe care îl ai la dispoziție;
  • Canapeaua nu se potrivește cu celelalte obiecte de mobilier, respectiv pare mult prea mare sau foarte mică în comparație cu restul produselor;
  • Alegi o canapea fixă gândindu-te doar la nevoile actuale, fără să iei în considerare că, ocazional, s-ar putea să ai nevoie de un pat suplimentar;
  • Nu ții cont de numărul de locuri pe care îl au anumite tipuri de canapele;
  • Îți îndrepți atenția spre diverse tipuri de canapele extensibile fără să ții cont de rezistența sistemului de extensie și ușurința cu care poate fi acționat;
  • Faci un compromis asupra calității, ceea ce înseamnă confort scăzut și o durată mai mică de folosire a canapelei;
  • Selectezi produsul fără să ai în vedere ambientul casei tale.

De cele mai multe ori, canapeaua domină decorul încăperii în care este așezată. În plus, aceasta are un impact uriaș asupra confortului și satisfacției proprietarilor. Ca să te asiguri că alegi un articol de care să fii complet mulțumit, ia în considerare aspectele prezentate! În acest fel, vei găsi cu ușurință un model potrivit pentru locuința ta din numeroasele tipuri de canapele existente pe piață.

 

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like