Totul despre stilul romantic

Total
0
Shares

Luna februarie are o vibrație aparte, aflată sub semnul romantismului. Sfântul Valentin și Dragobetele sunt ocazii în plus să sărbătorești cel mai frumos sentiment din câte există și, de ce nu, să faci și câteva schimbări în decorul interior.

Stilul romantic, asupra căruia ne vom concentra în acest articol, nu înseamnă, așa cum cred în mod greșit multe persoane, doar bomboane de ciocolată în formă de inimioare, pernuțe roșii și petale de trandafiri împrăștiate prin casă. Departe de a fi redus la această imagine superficială, infantilă, stilul romantic are în spate o istorie lungă, elemente de design specifice și, bineînțeles, o atmosferă cu totul specială, diafană, elegantă și plină de poezie.
Care sunt culorile şi imprimeurile pe care trebuie să le foloseşti într-un decor romantic? Ce mobilier se potrivește cel mai bine într-un asemenea ambient? Cu ce accesorii și decorațiuni poţi desăvârşi amenajarea? Răspunsurile la aceste întrebări și multe alte informații interesante despre acest design superb găsești în cele ce urmează.


Foto: Pixabay

Stilul romantic, pe scurt
Despre acest stil știm că a apărut în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și că are următoarele caracteristici principale: culori deschise, pastelate; imprimeuri florale; piese de mobilier cu aspect antique, adesea pictate cu motive florale; materiale rafinate și totodată confortabile; accesorii și decoraţiuni cu un look prețios. Alese cu gust și îmbinate armonios, aceste elemente de decor pot da naștere unor interioare calde, elegante și luminoase, care îi vor cuceri negreșit pe cei sensibili la frumos.
Dacă îți surâde ideea de a da un “touch” romantic locuinței tale, este foarte important să știi că acest stil se pretează mai degrabă caselor spaţioase decât apartamentelor de bloc, și asta deoarece face apel la piese de mobilier masive, impunătoare şi la un registru bogat de accesorii şi decoraţiuni. Avem însă și o veste bună: te poți bucura de o atmosferă romantică chiar și într-o locuinţă mică. Secretul este să alegi să folosești elemente de decor mai puţine şi de dimensiuni mai mici. De exemplu, în locul unui șifonier masiv sau al unui pat cu baldachin, poți utiliza obiecte de mobilier subdimensionate albe, simple, cu linii sinuoase.
Totodată, este bine de știut că acest stil, ca multe alte stiluri istorice, nu a rămas încremenit în timp, ci a evoluat, s-a adaptat vremurilor actuale. Așa se face că în decorurile romantice contemporane putem întâlni adesea combinații de obiecte vechi și noi. Problema este că aceste alăturări nu sunt întotdeauna cele mai fericite. Prin urmare, deși, la prima vedere, nu pare greu să creezi un decor romantic, totuși adevărul este că ai nevoie de mult simţ estetic pentru a evita combinaţiile nepotrivite şi exagerările.

Cum amenajezi un interior romantic?
Fie că te gândești să îți amenajezi toată casa în acest stil cu totul special, fie că ai în plan o redecorare, uite pe ce anume ar trebui să te concentrezi pentru a contura o atmosferă romantică reușită!

1. Culori pastelate
Acestea sunt cele mai potrivite pentru a aduce în locuinţă un aer luminos, cald și relaxat. Mai exact, îți stau la dispoziție nuanţe delicate de crem, roz prăfuit, lila, vernil, bleu și galben pai. De asemenea, te sfătuim să apelezi la alb, pe care îl poţi utiliza în diferite nuanțe, cu rol dominant, la finisaje, mobilier şi chiar decoraţiuni. Acesta te va ajuta să oferi amenajării multă luminozitate. În plus, îi va adăuga un aer inocent şi va constitui un fundal excelent pentru accentele de culoare. În afară de pasteluri, ai undă verde să introduci în decor și culori mai puternice, precum roșu, vișiniu, albastru, smarald etc. Totul este să ai curaj și… măsură. Totuși, dacă preferi să mergi pe această variantă cromatică mai îndrăzneață, recomandarea noastră este să o utilizezi pe suprafețe restrânse.


Foto: Mezoni

2. Lumină
Extrem de importantă într-o amenajare de inspirație romantică este și lumina. Aceasta trebuie să fie, evident, cât mai discretă. În       acest sens, ar fi bine să apelezi la surse de iluminat cu o lumină caldă și relaxantă (veioze, lampadare). Nu uita nici de lumânări, felinare și focul din șemineu, care e musai să intre în scenă la lăsarea serii, când te vor ajuta să conturezi o atmosferă caldă și intimă.

3. Motive florale
Delicate şi feminine, motivele florale sunt prin excelență romantice. Prin urmare, nu mai sta pe gânduri și fă-le loc în amenajare. Acestea se pot regăsi la finisaje (tapet, gresie/faianță), la accesoriile textile (draperii, husele fotoliilor şi canapelei), la piesele de mobilier, la accesorii și decoraţiuni. Totuși, încearcă să nu exagerezi cu ele, întrucât, în final, vei obține un ambient încărcat și obositor. Cel mai indicat este să selectezi câteva elemente de decor – de exemplu, draperiile, pernuţele de pe canapea şi tablourile – şi să le coordonezi la nivelul cromaticii, imprimeului şi texturii.
Foarte romantică este și combinația flori-dungi. Aceste imprimeuri merg de minune împreună și, în plus, adaugă ambientului un strop de dinamism binevenit.

Foto: Mezoni

4. Țesături elegante
Așa cum în mod sigur intuiești, dintr-un cadru romantic nu trebuie să lipsească țesăturile moi, elegante și rafinate, așa cum sunt catifeaua, mătasea, voalul, satinul şi dantela. Pentru o notă de dramatism, decorează zona ferestrelor cu draperii lungi şi drapate. De asemenea, accesorizează patul cu aşternuturile și cuverturile cele mai fine şi mai confortabile, realizate neapărat din materiale naturale. Nu uita nici de tapet, care este un finisaj foarte decorativ, des întâlnit în amenajările romantice. Dacă alegi să acoperi pereții cu tapet, folosește musai unul de bună calitate, în nuanțe deschise, pastelate, sau cu imprimeu floral.

5. Mobilier antique
Mobilierul specific stilului romantic are dimensiuni impunătoare, masive, un aer patinat şi un design prietenos, cu linii sinuoase. Cele mai populare astfel de obiecte sunt: canapelele și fotoliile cu tapiţerie deschisă la culoare, eventual imprimată cu flori; şifonierele voluminoase, sculptate sau decorate cu motive florale pictate; paturile din lemn închis la culoare, din fier forjat sau prevăzute cu baldachin; măsuţele cu un design elegant; oglinzile cu picioare.
Așa cum aminteam în prima parte a acestui articolul, dacă dispui de un spațiu interior limitat, care nu-ți permite integrarea unor astfel de piese de mobilier masive, ia în considerare varianta de a folosi mobilier alb, care are două mari avantaje: nu dă senzația de voluminos și nu încarcă decorul.


Foto: Mezoni

6. Decoraţiuni cu aer preţios
Într-o amenajare romantică se pot regăsi o multitudine de accesorii şi decoraţiuni, deopotrivă vechi sau noi. Totul este să se armonizeze. Pentru un aer rafinat și elegant, mizează pe candelabre preţioase, din cristal, sau cu braţe din metal, pe sfeşnice din argint și pe oglinzi somptuoase. De asemenea, completează ambientul cu veioze și rame foto elegante, cutii de bijuterii, porţelanuri şi antichităţi.


Foto: Pixabay

7. Flori. Multe flori!
Florile sunt, cu siguranță, “vedetele” acestor amenajări. Indiferent că ne referim la motive florale sau la flori naturale, folosește-le cu toată încrederea! Te încurajăm să îți înfrumusețezi fiecare spațiu din casă cu vaze cu flori naturale sau cu aranjamente din trandafiri, bujori şi hortensii. Vor aduce multă prospețime, culoare și romantism interioarelor.

Foto: Mezoni

8. Elemente statement
În dormitor
Înlocuiește patul obișnuit cu un pat cu baldachin și vei vedea imediat diferența: tot spațiul va fi învăluit într-un aer romantic, de poveste. Un astfel de obiect este o prezență inedită atât în dormitorul matrimonial, cât și în camera prințesei tale adolescente și, în ciuda părerii generale că necesită o suprafață generoasă, poate fi integrat și într-o încăpere de dimensiuni mai mici.
Indiferent că optezi pentru un model din fier forjat sau pentru unul din lemn masiv, cel mai important este să accesorizezi baldachinul cu perdelele vaporoase sau cu dantele fine. Efectul romantic va fi asigurat!
În baie
De romantism te poți bucura și în baie. Sau mai ales în baie. Totul este să înlocuiești cada clasică cu un model free-standing, pe care să îl montezi în centrul încăperii (bineînțeles, dacă spațiul îți permite acest lucru). Pentru a transforma această încăpere într-o oază de romantism, de relaxare şi răsfăţ al simţurilor, alege o cadă elegantă, cu picioare, prevăzută cu robinete cu design retro. Nu uita nici de detalii, care sunt extrem de importante pentru atmosferă: decorează fereastra cu o perdeluţă chic, așează ici-colo aranjamente cu flori naturale, folosește lumânări parfumate şi uleiuri esenţiale.


Foto: Mezoni

În bucătărie
În bucătărie sau dining, este musai să ai un bufet vopsit în alb, cu ușile decorate cu flori delicate și vitrine în care se pot vedea frumos aranjate ceștile din porțelan cu detalii dantelate și paharele din cristal, cu picior înalt. Tot aici, își pot găsi locul masa și scaunele de dining, a căror tapițerie înflorată înfrumusețează spațiul.
În living
Un ceas cu pendul finisat în alb, cu aer antique și accente aurii, un candelabru spectaculos, cu cristale, și un tapet înflorat, în nuanțe delicate de roz pudrat, vernil și crem, sunt elemente de decor cu care mergi la sigur dacă vrei să aduci romantismul în living.
În hol/balcon
Aici poți contura o mică zonă plină de farmec, în care să savurezi în fiecare dimineață ceaiul sau cafeaua. Nu ai nevoie decât de un set din fier forjat cu un design rustic-romantic, compus din măsuță și scaune, și de un serviciu de masă din porțelan, decorat cu flori.

Foto deschidere articol: Mezoni

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Stilul Boho-Scandinav

Indiferent dacă sunteți o persoană care preferă stilul maximalist sau sunteți un minimalist devotat, combo-ul boho-scandinav este o versiune elegantă și stilată a esteticului liber și practic. Poate că viața…
View Post