Idei pentru un cămin cozy

Total
5
Shares

Dacă până acum câteva zile ne-am bucurat de o toamnă caldă și frumoasă, începând cu luna noiembrie, vremea rece și-a intrat în drepturi, ceea ce înseamnă că centrul nostru de interes s-a mutat pe spațiile interioare. Ce putem face pentru a le transforma în locuri mai calde și la propriu, și la figurat? Iată câteva idei și sfaturi simple, din care ne putem inspira. 

Pe măsură ce valorile termice scad, iar condițiile meteorologice devin din ce în ce mai neprietenoase, simțim nevoia să facem câteva schimbări în decorul locuinței, menite să crească “temperatura” interiorului. Nu, nu e vorba doar de pornirea centralei sau a șemineului, ci și de alte mici intervenții, datorită cărora vom percepe spațiul în care trăim ca pe un cuib… cozy, primitor și confortabil. Culorile care ne transmit senzația de cald, materialele naturale cu o textură plăcută și iluminatul blând sunt doar o parte dintre elementele de decor la care putem apela pentru a obține “refugiul” perfect pentru noi și cei dragi.

1. Culori calde

La sfârșitul fiecărei zile, după ce ne-am petrecut ore în șir la birou, în fața calculatorului, sau după ce am alergat prin oraș, prin frig și ploaie, pentru a rezolva tot felul de probleme, abia așteptăm să ajungem acasă, unde știm că ne așteaptă un loc cald, plăcut și liniștitor. Pentru a obţine o atmosferă similară, care să ne ofere un tonus pozitiv indiferent de cât de urât și de frig este afară, trebuie să facem loc în decorul interior celor mai calde culori din cercul cromatic – crem, bej, maro, nisipiu, cărămiziu, portocaliu –, pe care să le utilizăm în nuanţele şi tonalităţile dorite.

O nouă mână de vopsea aplicată pe pereți poate să schimbe radical aerul din locuință și, prin urmare, poate să ne inducă o stare de spirit bună. În urma unei astfel de intervenții, care poate fi realizată într-o zi sau două din weekend, chiar și cel mai rece și ostil interior va deveni mai cald și mai primitor.


Foto: Shutterstock

În cazul în care nu avem timp pentru o renovare rapidă sau pur și simplu nu suntem dispuși să ne dăm casa cu fundul în sus, există o soluție mult mai simplă pe care o putem lua în calcul: să adăugăm în ambient accesorii şi decoraţiuni în culori calde. De exemplu, un pled și câteva pernuțe într-o cromatică solară, plus alte câteva decorațiuni asortate, vor aduce aerul estival mai aproape de noi și vor alunga monotonia.

2. Materiale naturale

Lemnul și împletiturile vegetale sunt principalele materiale pe care ar trebui să mizăm atunci când intenționăm să ne transformăm căminul într-un “refugiu” cald și intim. Pe lângă faptul că ne pun în legătură cu natura, acestea adaugă spațiului în care trăim un plus de căldură și de frumusețe. Apoi, spre deosebire de materialele artificiale, care pot degaja în aerul din casă vapori toxici pentru organism, cele naturale asigură un ambient “curat” și sănătos.


Foto: Mezoni

Lemnul face “casă bună” cu orice decor, indiferent de stilul acestuia, așa că se încadrează de minune nu numai în amenajările clasice sau rustice, ci și în cele moderne (minimaliste, industriale, boho chic etc.). Îl putem folosi atât pe suprafețe mari – la tâmplărie, pardoseală, pereți și mobilier –, cât și ca accent, la nivelul accesoriilor și decorațiunilor. Chiar dacă este un material scump, lemnul masiv merită pe deplin investiția, datorită avantajelor extraordinare pe care le oferă: autenticitate, unicitate, senzația de căldură și de naturalețe, trăinicie și, nu în ultimul rând, o calitate superioară conferită amenajării.

De exemplu, un set de dining compus din masă și scaune, un taburet și câteva decorațiuni (rame foto precum aceasta, oglinzi decorative, tablouri) din lemn brut vor avea un efect uimitor asupra spațiului în care sunt amplasate, transferându-i căldura mult dorită.

Acelaşi rezultat îl putem obţine şi cu ajutorul obiectelor realizate din împletituri vegetale.
Câteva piese de mobilier confecționate din rattan, zambilă de apă, răchită, papură, nuiele sau alte materii lemnoase provenite din natură, amplasate în încăperile sau în zonele pe care vrem să le “încălzim”, își vor îndeplini cu brio misiunea.
Dacă nu dispunem de spațiu suficient sau de bugetul necesar pentru a investi într-un mobilier din împletituri vegetale, ne putem rezuma la câteva accesorii, precum coșulețe, tăvițe și pouf-uri, pe care le putem folosi cu succes în orice încăpere a casei unde vrem să obținem un decor cozy.

3. Textile pufoase

Ca și noi, și locuințele noastre au nevoie de mai multe “garderobe”, pe care să le “îmbrace” în mod adecvat, în funcție de sezon. Dacă, în lunile calde, în prim-plan au fost perdelele vaporoase și lenjeriile de pat din satin sau din mătase, odată cu instalarea frigului intră în scenă “vestimentația” de iarnă, compusă din textile groase, realizate din flanel, lână, catifea, cașmir și împletituri.

Un pas important pe care îl putem face pentru a crea o atmosferă mai intimă acasă este să înlocuim perdelele subțiri, diafane, cu altele mai groase. Dacă nu vrem să renunțăm la ele, atunci le putem accesoriza cu draperii de sezon, confecționate din bumbac sau catifea, de exemplu.

După zona ferestrelor, următoarea pe listă care trebuie să treacă la “garderoba” de toamnă-iarnă este zona de relaxare, mai exact canapeaua. Având în vedere că aici ne petrecem cel mai mult timp atunci când stăm acasă, este clar că noile sale “haine” de sezon trebuie să fie nu doar călduroase, ci și confortabile. O husă realizată dintr-un material textil natural, care să ne țină departe de răcoarea finisajului de piele al canapelei, câteva pernuţe în plus față de cele deja existente, în culori și cu imprimeuri asortate cu draperiile, și o pătură moale sunt suficiente pentru a alunga senzația de frig.


Foto: Pixabay

Și pentru că disconfortul termic se simte cel mai mult la picioare, acum este momentul cel mai potrivit să așezăm în fața canapelei un covor mițos, un covor de lână sau chiar o blană artificială.


Foto: Mezoni

Pentru zona biroului sau pentru colțul de citit amenajat lângă geam, ne putem procura un pled tricotat, într-o culoare atrăgătoare, care să ne îmbie să ne cuibărim în el şi care totodată să imprime interiorului căldură, veselie şi stil.

Nu în ultimul rând, ne mutăm în dormitor, unde, pentru următoarele trei-patru luni, avem nevoie de lenjerii de pat din flanel, de pilote din fulgi de gâscă și de pături pufoase, menite să ne ofere tot confortul în timp ce ne odihnim.

4. Lumină de atmosferă

Așa cum bine știm, o casă lipsită de accesorii şi decoraţiuni este goală, rece, impersonală. Chiar dacă le considerăm detalii, aceste obiecte au puterea de a schimba foarte mult aspectul şi „temperatura” unui spaţiu.

Să luăm exemplul corpurilor de iluminat, care devin vitale în sezonul de toamnă-iarnă, când zilele sunt mai scurte decât nopţile, iar vremea este adesea posomorâtă. Fără lustre, plafoniere și lampadare, nu am putea să ne desfășurăm activitățile de acasă sau de la birou în condiții optime. Însă, pe lângă rolul lor practic extrem de important, de a compensa lumina naturală insuficientă sau de a o înlocui integral pe timpul nopții, corpurile de iluminat au și un rol decorativ semnificativ, în sensul că ne ajută să adăugăm interioarelor în care trăim un plus de căldură și intimitate. Pentru a crea o atmosferă cozy, este esențial să folosim o lumină caldă și să o evităm pe cea rece. Lumina caldă este blândă și relaxantă pentru ochi, reprezentând soluția potrivită atât pentru dormitor, cât și pentru living atunci când vrem să conturăm un cadru intim și confortabil.

De asemenea, după lăsarea întunericului, putem să amplasăm în puncte-cheie ale locuinței felinare sau lumânări aprinse, care ne vor transforma căminul într-un tărâm feeric.


Foto: Mezoni


Foto: Pixabay

5. Șemineul, în prim-plan

Pe lângă frig, soare scump la vedere și viroze, sezonul rece vine și cu câteva lucruri bune. Unul dintre acestea este că, în fiecare seară, ne putem bucura de căldura molcomă a focului din șemineu. Trosnetul lemnelor, lumina răspândită de flăcările jucăușe, confortul natural pe care îl resimțim și compania celor dragi sunt remediul cel mai bun după o zi grea de muncă.


Foto: Mezoni                                                                                         


Foto: Mezoni

Despre șemineu putem spune fără să greșim că este un element-cheie într-o amenajare cozy, de farmecul căruia putem avea parte nu numai dacă locuim la casă. E drept că traiul la bloc nu ne permite să ne construim un șemineu adevărat, cu funcționare pe lemne. În schimb, ne dă posibilitatea să instalăm un model electric sau pe bază de biogaz. Chiar și un șemineu fals, în focarul căruia să aprindem lumânări sau felinare, poate fi o soluție bună, demnă de luat în calcul, atunci când nu dispunem de resursele necesare pentru a avea un șemineu clasic.


Foto: Mezoni

6. În centru!

Și felul cum sunt poziționate obiectele în locuință poate contribui la crearea unui spațiu primitor. Astfel, dacă ne numărăm printre norocoșii posesori ai unui living de dimensiuni generoase, putem face următorul experiment, și anume să îndepărtăm canapeaua şi fotoliile de perete şi să le aducem mai aproape de centrul camerei. Dacă avem și un şemineu, cu atât mai bine! Putem amplasa mobilierul în jurul său. La finalul acestui demers super-simplu, vom constata că, prin reamplasarea mobilierului, vom obține un ambient mai intim.

Foto deschidere articol: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like