Luarea mesei este, de când lumea, un moment cu totul special, care aduce împreună oamenii apropiați nu doar pentru a mânca, ci mai ales pentru a comunica și pentru a se bucura unii de alții. De altfel, dacă stăm un pic și ne gândim, unele dintre cele mai frumoase amintiri pe care le avem sunt strâns legate de mesele în familie, de gustul unic al mâncărurilor făcute de mama sau bunica, de senzația de siguranță, tihnă și bucurie care ne cuprinde de fiecare dată când ne adunăm împreună cu cei dragi în jurul mesei.
În vremurile actuale, cei care obișnuiesc să ia masa în familie sunt din ce în ce mai puțini. Motivele sunt diverse: cei mai mulți invocă lipsa de timp; unii preferă să mănânce cu prietenii; alții consideră că luarea mesei în familie este un obicei învechit.
Lucrurile ar trebui să stea exact invers. Asaltați de tumultul vieții de zi cu zi, ar trebui să ne propunem ca o dată pe zi sau măcar o dată pe săptămână să luăm o pauză și să ne bucurăm de acele lucruri simple și frumoase, care ne odihnesc, cum sunt mesele în familie. De exemplu, putem stabili să ne “dăm întâlnire” cu toți cei ai casei la cină. În acest fel, vom petrece timp prețios alături de cei dragi în fiecare zi și, cel mai important, ne vom consolida sau revitaliza relația personală cu aceștia.
Tocmai de aceea, fiecare masă, indiferent că este vorba despre una informală, de zi cu zi, sau despre una formală, cu ștaif, ar trebui să fie o adevărată sărbătoare, o bucurie a întâlnirii cu cei pe care îi iubim. Iar acest lucru ar trebui să se reflecte nu numai în meniul pe care-l pregătim, ci și în aranjarea mesei, mai exact în vesela, tacâmurile, paharele, accesoriile și decorațiunile pe care alegem să le folosim.
Descoperă în rândurile următoare în ce constă aranjarea mesei și care sunt regulile generale în ceea ce privește elemente precum tacâmurile, paharele sau fețele de masă.
Reguli generale de aranjare a mesei
Cu siguranță ai văzut deja în revistele home deco cele mai diverse aranjamente, cu un număr mare de tacâmuri, farfurii și pahare. Însă trebuie să știi că nu este întotdeauna nevoie să folosim un număr atât de mare de elemente. Desigur, tipul evenimentului este cel care influențează complexitatea aranjării mesei.
- Stabilește stilul de aranjare a mesei în funcție de eveniment, dar și de grupul de persoane alături de care vei servi masa, fie ei familie și prieteni sau parteneri de business.
- Alege un stil de decorare a mesei. Acesta poate fi unul tradițional, minimalist sau unul care se potrivește cu decorul încăperii în care este servită masa. De regulă, masa este servită în zona de dining, însă nici livingul nu face excepție de la regulă.
- Ține cont de numărul de persoane care participă la eveniment.
Ia în considerare preparatele și numărul felurilor de mâncare care vor fi servite. În funcție de meniu, poți alege și tacâmurile, farfuriile sau paharele pe care alegi să le dispui pe masă. - În ceea ce privește aranjarea tacâmurilor, acestea vor fi utilizate în ordinea felurilor de mâncare servite, începând din exterior spre interior. Ca regulă generală, cuțitele sunt plasate în dreapta farfuriilor, iar furculițele în stânga.
Cum aranjezi masa în funcție de eveniment
Dacă și tu dorești să rezolvi dilema cum se aranjează masa în funcție de eveniment, descoperă în rândurile următoare tot ce trebuie să știi despre aranjarea tacâmurilor, a farfuriilor și a paharelor, dar și cum poți alege, în funcție de situație, cele mai potrivite textile și accesorii pentru servirea mesei.
Aranjarea mesei pentru nuntă
Multe dintre nunțile de bun gust la care ai participat până acum cu siguranță erau amenajate într-un stil impecabil, cu scaune îmbrăcate în materiale lejere și mese rotunde cu buchete de flori pastelate. Iată câteva idei pentru aranjarea unui mese festive pentru nuntă:
- Aranjează farfuria principală cu un șervețel deasupra, de preferat dintr-un material textil cuprins de un inel.
- În ceea ce privește tacâmurile, începe cu lingura de supă, așezată în partea dreaptă extremă, urmată de furculița pentru aperitiv sau salată în partea stângă.
- Pentru desert, tacâmurile vor fi așezate în partea de sus a farfuriei, anume lingurița și furculița pentru prăjitură, tort sau alte deserturi.
- În funcție de spațiul disponibil, în partea dreaptă se așează o ceașcă de cafea sau ceai, iar desupra cuțitului din partea dreaptă se va afla paharul de apă, însoțit de cel pentru șampanie și vin.
- În partea de sus în stânga poate fi așezată și o farfurioară cu unt, gem, smântână sau sos, alături de tacâmul aferent.
- Fața de masă aleasă trebuie să mențină consistența și să respecte paleta cromatică a tematicii alese.
Aranjarea mesei pentru botez
Spre deosebire de nuntă, botezul are o nuanță ușor infantilă și informală. Și cum evenimentul e dedicat creștinării unui nou născut, paleta cromatică aleasă este una mai vioaie, cu decorațiuni apropiate de vârsta celui mic. Astfel, pentru aranjarea mesei de botez poți aplica aceleași trucuri precum în cazul nunții, însă adăugând acele nuanțe infantile decorului.
- Alege o paletă cromatică inspirată de sexul copilului și ai grijă ca elementele de decor, cât și textilele, respectiv îmbrăcămintea scaunelor și fețele de masă să se încadreze în cromatica aleasă.
- Așează peste farfuria de serviciu o farfurie întinsă, destinată felului principal de mâncare. Peste farfuria întinsă așează o farfurie adâncă, în care se va servi supa. Dacă este servită și salată, așază farfuria pentru salată în stânga furculițelor. Șervețelul se va așeza în stânga farfuriei.
- În ceea ce privește tacâmurile, furculițele se așază în partea stângă a farfuriei, pe șervețel. În partea dreaptă a farfuriei se așază lingura pentru supă, iar cuțitul în stânga lingurii. Tacâmurile pentru desert se vor așeza în partea dreaptă, sus, a farfuriei.
- Așa cum se întâmplă la aranjarea mesei pentru nuntă, paharele se vor așeza în partea dreapta, sus, a farfuriei.
Aranjarea mesei pentru un eveniment formal
O masă formală presupune mai multe feluri de mâncare și băuturi, prin urmare mai multe tacâmuri, farfurii și pahare. Practic, rămân valabile regulile de aranjare a unei mese festive, la care se mai adaugă câteva. Te invităm să le descoperi în rândurile de mai jos!
- Așază în partea stângă a farfuriei cel multe trei furculițe: pentru pește, friptură și salată. Conform regulilor de aranjare a mesei, tacâmurile se folosesc de la exterior spre interior. În partea dreaptă vor și așezate următoarele tacâmuri: furculița pentru stridii (opțional), lingura pentru supă, un cuțit pentru pește și cuțit pentru friptură.
- Farfuria de serviciu va rămâne pe masă de la începutul servirii și până la momentul servirii felului principal. Așază pe aceasta șervetul, urmat de farfuria de supă. Ulterior, farfuria de suport este înlocuită de cea pentru felul principal.
- În ceea ce privește paharele, la o masă formală pot fi așezate până la cinci pahare, în partea dreaptă, deasupra cuțitelor și lingurelor. Paharul de apă va fi plasat în dreptul cuțitelor, urmat de paharele pentru vin, șampanie și sherry.
- În aranjarea mesei formale e important să te asiguri că fața de masă și șervetele au un aspect impecabil. Optează pentru țesături albe din bumbac, mult mai adecvate unei mese protocolare.
- Decorează masa simetric, cu un aranjament central, completat de vaze cu flori sau lumânări, asigurându-te că nu încurcă invitații.
Aranjarea mesei pentru un eveniment informal
O cină în familie sau un prânz de weekend cu prietenii apropiați, evenimente informale dealtfel, presupun un aranjament relaxat, însă nu banal.
- Astfel, o veselă simplă, albă sau colorată, este alegerea cea mai bună în acest caz. Tacâmurile vor avea, de asemenea, un design nepretențios, în ton cu vesela. Avem la dispoziție două variante de a le așeza pe masă: fie le punem în mod clasic, adică furculița în stânga farfuriei, iar lingura (la exterior) și cuțitul (cu tăișul orientat către farfurie) în dreapta, fie amplasăm toate tacâmurile pe șervețel, în stânga farfuriei (ordinea este următoarea: furculiță, cuțit, cu tăișul înspre furculiță, lingură).
- Cât privește paharele, este suficient un pahar pentru apă/vin/bere, care trebuie să stea în partea dreaptă a farfuriei, la un unghi de aproximativ 45° cu aceasta.
- Având în vedere că la masă participă persoane foarte apropiate, putem pune felurile de mâncare și carafele cu băutură în centrul mesei, pentru ca fiecare să se servească.
- Chiar dacă este o masă relaxată, asta nu înseamnă că nu trebuie să acordăm atenție și aspectului decorativ. În afară de folosirea unei fețe de masă/unor placemat-uri simple, putem înfrumuseța aranjamentul cu o vază cu flori proaspete sau cu un aranjament de sezon. Important este ca acesta să nu ne blocheze privirea atunci când vorbim cu “vecinii” de peste masă și să nu ne incomodeze atunci când mâncăm.
Aranjarea mesei de Crăciun
O sărbătoare precum Crăciunul trebuie marcată cu o masă festivă. Evident, un astfel de eveniment special, la care vor participa familia extinsă și prietenii, “cere” un aranjament pe măsură.
- Așadar, în acest caz, avem nevoie de un serviciu de masă elegant, realizat din porțelan de cea mai bună calitate, de un set de tacâmuri cu un design rafinat, de pahare din cristal și de accesorii și decorațiuni atent alese, în armonie cu restul elementelor.
- Spre deosebire de o masă de zi cu zi, o masă festivă presupune mai multe feluri de mâncare și, prin urmare, mai multe farfurii, tacâmuri și pahare. Acest lucru nu trebuie să ne sperie însă, întrucât regulile de aranjare a mesei sunt cam aceleași ca în cazul unei mese de zi cu zi. Astfel, secretul așezării corecte a tacâmurilor constă în distribuirea lor simetrică în jurul farfuriei, în ordinea în care le folosim, dinspre exterior spre farfurie.
- Cât privește paharele, ideea este să le dispunem oblic, în dreapta farfuriei, în ordine descrescătoare sau în formă de triunghi.
- Pe o masă de sărbătoare se cuvine să se găsească, în loc de șervețele, șervete din bumbac. Unde se așează șervețelele la masă? În cazul lor, avem două variante: fie le împăturim în formă de triunghi și le punem sub furculițe, fie le împăturim sub formă de dreptunghi și le așezăm în mijlocul farfuriei. Poți opta chiar și pentru aranjarea șervețelelor în pahar.
- Decorul este, de asemenea, extrem de important atunci când pregătim o masă festivă. Rămâne însă la latitudinea noastră dacă mergem pe un aranjament “cuminte” din punctul de vedere al culorilor și imprimeurilor sau dacă alegem să realizăm cu setup vesel, bogat ornamentat. Indiferent de opțiune, cel mai important este ca accesoriile (fețe de masă, naproane, inele pentru șervete, etc.), decorațiunile și aranjamentele de Crăciun să completeze perfect restul obiectelor de pe masă.
Aranjarea mesei de Paște
Din punct de vedere religios, Paștele este considerată de mulți cea mai importantă sărbătoare creștină. Și cum Învierea Domnului este un prilej de sărbătoare și celebrare, aranjarea mesei de Paște cere o atenție specială și trebuie să iei în considerare simbolurile acestei sărbători.
- Făcând abstracție pentru moment de preparatele specifice mesei de Paște, aranjarea veselei și a tacâmurile în ton cu sezonul primăvăratic va oferi o stare de bine tuturor celor de la masă. Optează astfel pentru o față de masă cu simbolurile Paștelui și culori pastelate introduse prin vaze cu flori și servicii de masă în culori vesele.
- Coșurile din nuiele sau materiale lemnoase, precum și suporturile de ouă, pot fi alegeri excelente pentru aranjarea mesei de Paște.
- Cum se așează tacâmurile pentru masa de Paște? La fel cum am menționat și cazul mesei de Crăciun. Furculițele se vor așeza în stânga farfuriei, în timp ce cuțitul și lingura pentru supă în dreapta acesteia. Să nu uităm și de tacâmurile dedicate desertului, însă cum masa de Paște nu este un eveniment formal, le poți așeza după bunul plac.
- Poți opta chiar și pentru aranjarea mesei cu bufet suedez la masa de Paște. Numai imaginează-ți cât de bine vor arăta toate bunătățile pascale dispuse estetic pe o masă încăpătoare, într-un colț al zonei de dining!
Aranjarea mesei de Revelion
Chiar dacă Revelionul petrecut acasă nu mai este de mult o opțiune populară, petrecerea de Anul Nou poate însemna mai mult decât alcool și distracție până în zori. Dacă și tu dorești să te bucuri de prezența familiei în acest final de an, iată cum îi poți surprinde cu aranjarea mesei de Revelion:
- Folosește cât mai multe boluri și farfurii, în care să fie prezente prăjiturile, tortul, dulciurile, sărățelele și tot felul de gustări rapide.
- Nelipsite din aranjarea mesei de Revelion sunt paharele de șampanie și vin, căci voia bună începe odată cu ciocnirea paharelor în așteptarea numărătorii inverse.
- Lasă specificul sezonului să te inspire și mizează pe accesorii decorative în ton cu sărbătorile, combinația de roșu și alb fiind cea care primează. Desigur, dacă recurgi la o amenajare formală, atunci poți include palete cromatice deosebite, dar și o stratificare a veselei în funcție de felurile de mâncare special preparate pentru o asemenea ocazie importantă.
Așa cum probabil ai observat, multe stiluri de aranjare a mesei preiau din standardele stilului formal. Cu toate acestea, natura fiecărui eveniment îți oferă numeroase indicii despre cum te poți conforma etichetei pe care aranjarea mesei o impune. De la tacâmuri, veselă și pahare, la fața de masă, toate acestea sunt detalii în sine, contribuind împreună la obținerea unei atmosfere deosebite, indiferent de ocazie. Ține cont de sugestiile noastre și pune-ți creativitatea la încercare pentru aranajarea celor mai deosebite mese pentru cei apropiați!
Sursa foto: Shutterstock