Aranjarea mesei – tacâmuri, pahare, fețe de masă

Total
1
Shares

Luarea mesei este, de când lumea, un moment cu totul special, care aduce împreună oamenii apropiați nu doar pentru a mânca, ci mai ales pentru a comunica și pentru a se bucura unii de alții. De altfel, dacă stăm un pic și ne gândim, unele dintre cele mai frumoase amintiri pe care le avem sunt strâns legate de mesele în familie, de gustul unic al mâncărurilor făcute de mama sau bunica, de senzația de siguranță, tihnă și bucurie care ne cuprinde de fiecare dată când ne adunăm împreună cu cei dragi în jurul mesei.

În vremurile actuale, cei care obișnuiesc să ia masa în familie sunt din ce în ce mai puțini. Motivele sunt diverse: cei mai mulți invocă lipsa de timp; unii preferă să mănânce cu prietenii; alții consideră că luarea mesei în familie este un obicei învechit.
Lucrurile ar trebui să stea exact invers. Asaltați de tumultul vieții de zi cu zi, ar trebui să ne propunem ca o dată pe zi sau măcar o dată pe săptămână să luăm o pauză și să ne bucurăm de acele lucruri simple și frumoase, care ne odihnesc, cum sunt mesele în familie. De exemplu, putem stabili să ne “dăm întâlnire” cu toți cei ai casei la cină. În acest fel, vom petrece timp prețios alături de cei dragi în fiecare zi și, cel mai important, ne vom consolida sau revitaliza relația personală cu aceștia.
Tocmai de aceea, fiecare masă, indiferent că este vorba despre una informală, de zi cu zi, sau despre una formală, cu ștaif, ar trebui să fie o adevărată sărbătoare, o bucurie a întâlnirii cu cei pe care îi iubim. Iar acest lucru ar trebui să se reflecte nu numai în meniul pe care-l pregătim, ci și în felul cum aranjăm masa, mai exact în vesela, tacâmurile, paharele, accesoriile și decorațiunile pe care alegem să le folosim.

Cum aranjăm o masă în familie?
O cină în familie sau un prânz de weekend cu prietenii apropiați presupune un aranjament relaxat, însă nu banal. Astfel, o veselă simplă, albă sau colorată, este alegerea cea mai bună în acest caz. Tacâmurile vor avea, de asemenea, un design nepretențios, în ton cu vesela. Avem la dispoziție două variante de a le așeza pe masă: fie le punem în mod clasic, adică furculița în stânga farfuriei, iar lingura (la exterior) și cuțitul (cu tăișul orientat către farfurie) în dreapta, fie amplasăm toate tacâmurile pe șervețel, în stânga farfuriei (ordinea este următoarea: furculiță, cuțit, cu tăișul înspre furculiță, lingură).

Cât privește paharele, este suficient un pahar pentru apă/vin/bere, care trebuie să stea în partea dreaptă a farfuriei, la un unghi de aproximativ 45° cu aceasta.
Având în vedere că la masă participă persoane foarte apropiate, putem pune felurile de mâncare și carafele cu băutură în centrul mesei, pentru ca fiecare să se servească.

Chiar dacă este o masă relaxată, asta nu înseamnă că nu trebuie să acordăm atenție și aspectului decorativ. În afară de folosirea unei fețe de masă/unor placemat-uri simple, putem înfrumuseța aranjamentul cu o vază cu flori proaspete sau cu un aranjament de sezon. Important este ca acesta să nu ne blocheze privirea atunci când vorbim cu “vecinii” de peste masă și să nu ne incomodeze atunci când mâncăm.

Cum trebuie să arate o masă specială?
Aniversarea unuia dintre membrii familiei sau o sărbătoare precum Paștele/Crăciunul trebuie marcată cu o masă festivă. Evident, un astfel de eveniment special, la care vor participa familia extinsă și prietenii, “cere” un aranjament pe măsură.
Așadar, în acest caz, avem nevoie de un serviciu de masă elegant, realizat din porțelan de cea mai bună calitate, de un set de tacâmuri cu un design rafinat, de pahare din cristal și de accesorii și decorațiuni atent alese, în armonie cu restul elementelor.

Spre deosebire de o masă de zi cu zi, o masă festivă presupune mai multe feluri de mâncare și, prin urmare, mai multe farfurii, tacâmuri și pahare. Acest lucru nu trebuie să ne sperie însă, întrucât regulile de aranjare a mesei sunt cam aceleași ca în cazul unei mese de zi cu zi. Astfel, secretul așezării corecte a tacâmurilor constă în distribuirea lor simetrică în jurul farfuriei, în ordinea în care le folosim, dinspre exterior spre farfurie. Cât privește paharele,  ideea este să le dispunem oblic, în dreapta farfuriei, în ordine descrescătoare sau în formă de triunghi.

Pe o masă aniversară sau de sărbătoare se cuvine să se găsească, în loc de șervețele, șervete din bumbac. În cazul lor, avem două variante: fie le împăturim în formă de triunghi și le punem sub furculițe, fie le împăturim sub formă de dreptunghi și le așezăm în mijlocul farfuriei.

Decorul este, de asemenea, extrem de important atunci când pregătim o masă festivă. Rămâne însă la latitudinea noastră dacă mergem pe un aranjament “cuminte” din punctul de vedere al culorilor și imprimeurilor sau dacă alegem să realizăm cu setup vesel, bogat ornamentat. Indiferent de opțiune, cel mai important este ca accesoriile (fețe de masă, naproane, inele pentru șervete, suporturi pentru ouă etc.), decorațiunile și aranjamentele florale/vegetale să completeze perfect restul obiectelor de pe masă.

Foto: Shutterstock

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like