Zona de lângă geam – 5 idei de amenajare

Total
1
Shares

În condițiile în care se construiesc locuințe din ce în ce mai mici, fiecare centimetru liber este prețios și trebuie valorificat la maximum. Un spațiu adesea ignorat, dar cu un mare potențial, este cel din fața ferestrelor. Ce întrebuințări îi poți da și cum îl poți transforma într-un punct de interes descoperi în continuare.

Spre deosebire de celelalte zone din casă, cea de lângă geam are avantajul extraordinar că primește cea mai multă lumină naturală. Dacă ferestrele sunt orientate spre sud sau vest, cu atât mai bine! Asta înseamnă că spațiul interior este scăldat în razele soarelui cea mai mare parte din zi. E adevărat că, vara, nu e o bucurie să ai aproape 30 de grade Celsius în casă, însă problema se poate rezolva simplu, cu ajutorul soluțiilor de acoperire/filtrare a luminii și al aparatelor de aer condiționat. Iar dacă ai și un pervaz lat, chiar te poți considera norocos/norocoasă, având în vedere spațiul generos pe care ți-l pune la dispoziție și destinațiile faine pe care i le poți da. Și pentru că tot am adus vorba despre întrebuințări, uite câteva dintre ele, numai bune să le încerci la tine acasă!

 1. Mini-grădină
  Un pervaz interior lat înseamnă un extra-spațiu important, pe care îl poți folosi în primul rând pentru creșterea plantelor preferate. Indiferent că ai nevoie de spațiu pentru ghivecele tale cu ierburi aromatice sau pentru “colecția” ta de cactuși/orhidee, glaful este locul ideal pentru plante, și asta deoarece aici beneficiază de toate condiţiile necesare unei dezvoltări optime.
  În plus, mini-grădina ta din fața ferestrelor va schimba radical aspectul interiorului, adăugându-i culoare, prospețime, frumuseţe şi… oxigen.

 2. Loc de expunere a decorațiunilor și amintirilor
  Iată o altă modalitate foarte simplă de a valorifica spaţiul de la geam! Practic, pe suprafața pervazului poți așeza orice obiecte dorești – de la decorațiuni precum aceasta, amintiri din călătorii și fotografii dragi până la cărți, aranjamente florale și sfeşnice cu lumânări. Evită, totuși, să aglomerezi zona sau să amplasezi pe glaf lucruri voluminoase/înalte. Nu de alta, dar vor obtura lumina naturală.
 3. Raft pentru cărți
  Dacă biblioteca ta a devenit neîncăpătoare sau dacă pur și simplu simți nevoia să-ți amenajezi un loc special, în care să ai la îndemână cărțile tale preferate, îți recomandăm să te orientezi spre pervaz. Ei bine, acesta poate juca foarte bine rolul unui raft sau al unei polițe. Și cum la geam ai lumină naturală din belşug, nu-ți mai rămâne decât să îți aduci aproape un fotoliu confortabil şi o ceaşcă cu ceai.
 4. Colț de lectură și relaxare
  Poate cea mai atrăgătoare idee, care în mod sigur te va cuceri, este aceea de a amenaja la geam un loc încântător, destinat relaxării. Dacă ai un pervaz mai lat, construit la o înălţime mai mică decât unul clasic, chiar ar fi păcat să nu îl transformi în cel mai cozy colț al căminului tău. Tot ce trebuie să faci este să “îmbraci” suprafața glafului cu o husă textilă matlasată sau cu o saltea realizată la comandă, pe dimensiuni. Următorul pas este să accesorizezi bancheta astfel obținută cu multe pernuțe moi, care să-ți asigure maximum de confort în timp ce citești, asculți muzică, lucrezi la laptop sau pur și simplu meditezi. De asemenea, dacă vrei să adaugi acestui nou spațiu un aer intim şi romantic, te sfătuim să accesorizezi geamurile cu perdele vaporoase.

 5. Spațiu de depozitare
  Știu, nu te-ai aștepta ca în fața ferestrelor să găsești mobilier de depozitare! Și totuși, există soluții și pentru această zonă problematică, mult prea îngustă pentru amplasarea unor piese de mobilier standard. Ei bine, în spațiul strâmt de sub glaf poți monta cu ușurință pantofare sau comode realizate pe comandă, ideale pentru depozitare. În plus, partea superioară a acestora poate servi pentru expunerea diferitelor obiecte: ghivece cu flori, cărți, decorațiuni, fotografii etc.

Foto articol: Pixabay

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like