Amenajarea balconului – idei și sfaturi ușor de pus în practică

Total
0
Shares

Locuiești la bloc și ai în plan amenajarea balconului? Citește acest articol și vei descoperi câteva idei care te vor ajuta să-ți transformi balconul într-un spațiu confortabil și atrăgător!

De cele mai multe ori, balconul este un fel de cenușăreasă a locuinței, folosit mai mult pentru uscarea rufelor și pentru depozitare (bicicletele celor mici, cauciucurile de iarnă sau de vară, borcanele cu murături, tot felul de cutii cu mărunțișuri și multe alte lucruri stau uneori aici claie peste grămadă, oferind o imagine dezolantă). Cu inspirație, soluții istețe și o investiție minimă, situația se poate schimba radical.

Astfel că, dintr-un spațiu neglijat, anost, acesta poate deveni un loc fermecător, funcțional și estetic în egală măsură. Mai exact, această extensie a interiorului poate îndeplini diverse roluri – de la zonă de relaxare până la loc de lectură, birou, dining etc. –, oferind apartamentelor noastre un plus de spațiu util și de confort. Ceea ce trebuie reținut este că, indiferent de destinația pe care o va avea, balconul trebuie amenajat în funcție de stilul de amenajare general, astfel încât să se integreze cât mai firesc în ansamblu.

În caz că ai pe listă un astfel de proiect de amenajare a balconului, dar ești în pană de idei, îți venim noi în ajutor cu toate informațiile de care ai nevoie. Parcurge acest articol și, la finalul său, vei ști ce trebuie să faci pentru a-ți transforma balconul în cel mai frumos spațiu al căminului tău.

Amenajarea balconului în funcție de spațiu
Ca orice operațiune de amenajare/reamenajare, și aceasta necesită o documentare temeinică în prealabil. Doar astfel vei putea face alegerile cele mai bune, în cunoștință de cauză, în funcție de aspecte precum: tipul de balcon de care dispui; dimensiunile acestuia; destinația pe care dorești să i-o dai; designul preferat etc.

Astfel, dacă beneficiezi de un balcon mare, vei avea libertatea să pui în aplicare orice idee îți place. Cu alte cuvinte, vei putea să utilizezi orice tip de mobilier (chiar și o canapea confortabilă sau o masă încăpătoare, la care să îți bei cafeaua împreună cu prietenii), orice tip de accesorii și de plante. De exemplu, visezi să îți amenajezi o oază de relaxare luxuriantă, de inspirație tropicală? Nicio problemă! Spațiul generos al balconului îți va permite să folosești specii de plante exotice, de talie înaltă, precum ficus, lămâi, Schefflera sau Arborele umbrelă, Monstera deliciosa etc., precum și elemente de decor de efect, precum un hamac din sfoară împletită.

În schimb, în cazul unui balcon mic, situația stă cu totul altfel, în sensul că amenajarea acestuia poate fi o adevărată provocare. Iar dacă ne referim la un balcon lung și îngust, situația se complică și mai mult, având în vedere numeroasele condiționări de care va trebui să ții cont. Și totuși, dacă apelezi la soluțiile potrivite, la anumite trucuri și, nu în ultimul rând, la creativitate, chiar și un astfel de balcon poate deveni un loc ideal de relaxare, estetic și funcțional.

Și pentru că am adus vorba de trucuri, iată câteva care se vor dovedi foarte utile dacă ești posesorul acestui tip de balcon:

  • utilizează un set de mobilier subdimensionat, din fier forjat. Nu va ocupa mult spațiu și, în plus, va oferi amenajării un aer intim, romantic. Sau apelează la mobilier pliabil precum acesta: are marele avantaj că îl poți întinde/strânge rapid ori de câte ori ai nevoie. O altă soluție salvatoare de care poți ține cont este mobilierul modular, care, pe lângă faptul că este practic și creativ, dispune de spații ascunse, în care poți stoca tot felul de lucruri pe care nu vrei să le ai la vedere. Încă un truc prețios: pentru balcoanele mici folosește întotdeauna mobilier cu un design minimalist (de exemplu, măsuțele cu picior pe mijloc sau colțarele mici se vor integra fără probleme în spațiile de acest tip).
  • valorifică spațiul pe verticală. În loc să aglomerezi pardoseala cu ghivece cu flori, îți recomandăm să amenajezi la nivelul pereților mini-grădini verticale. Vor avea un impact vizual extraordinar! De asemenea, rafturile suspendate sau polițele sunt o alternativă foarte bună la clasicul mobilier de depozitare, care ar ocupa mult spațiu. Recurgând la aceste două soluții simple, eliberezi pardoseala, ceea ce înseamnă că poți să te miști ușor dintr-o parte în alta a balconului. În plus, ai loc pentru amenajarea unui colțișor de ședere, în care îți poți petrece timpul citind, lucrând la laptop sau pur și simplu meditând.
  • vopsește pereții în nuanțe deschise. În afară de alb, bej și crem, poți încerca și nuanțe pastelate. Acestea vor da senzația că balconul tău este mai mare din punct de vedere vizual și totodată vor înveseli atmosfera.

Sfaturi pentru amenajarea balconului deschis și închis
Un balcon deschis oferă, cu siguranță, un farmec aparte, mai ales dacă are vedere spre o grădină frumoasă sau spre o zonă cu multă verdeață. Ce poate fi mai plăcut decât să stai confortabil pe șezlong și să citești o carte bună, în timp ce te bucuri de razele soarelui, de adierea înmiresmată a vântului și de cântecul păsărelelor?! Dacă ai un astfel de balcon, ar fi păcat să nu-l amenajezi în armonie cu peisajul înconjurător, astfel încât, în momentul în care pășești în el, să te simți ca în mijlocul naturii. Există însă și un dezavantaj: acest spațiu de relaxare poate fi folosit doar în sezonul cald.

Înainte de a te apuca să-l amenajezi, te sfătuim să ai în vedere două aspecte foarte importante:
– spre ce punct cardinal este orientat balconul? Dacă acesta este amplasat pe latura de sud sau de vest a imobilului, înseamnă că va avea parte de soare o mare parte din zi. Ca atare, va trebui să alegi preponderent specii de flori care să reziste la temperaturi ridicate și la razele de soare directe. Iată și câteva exemple de astfel de plante: leandru, pietricele (Portulaca), petunii, verbină, lavandă, Bougainvillea spectabilis etc.
– balconul este deschis sau semi-deschis? În cazul în care acest spațiu este expus cu totul la soare, vânt, ploaie, zăpadă etc., este obligatoriu să îl amenajezi cu piese de mobilier, accesorii și decorațiuni realizate din materiale rezistente, care să facă față cu succes fenomenelor meteorologice. De exemplu, poți folosi un set de mobilier din metal sau unul din lemn tratat special. Dacă balconul este semi-deschis, adică are un acoperiș care îl protejează de intemperii, atunci ai undă verde să alegi mobilierul care îți place. Totuși, evită să îl lași în soarele torid al verii, care îl poate decolora, iar în sezonul rece depozitează-l într-un loc special, pentru a nu fi afectat de zăpadă sau de valorile termice negative.

Așadar, un balcon deschis are marele avantaj că te conectează direct cu natura înconjurătoare, dar dezavantajul că poate fi utilizat ca spațiu de relaxare doar în sezonul cald. Un alt minus este acela că, fiind permanent expus fenomenelor meteorologice, va trebui să îl cureți destul de des, indiferent de anotimp.

Un balcon închis îți permite să îl amenajezi cu elemente de decor realizate din orice material dorești, dar nu îți oferă aceeași senzație de libertate, de comunicare perfectă cu exteriorul, pe care o ai atunci când îți petreci timpul într-un balcon deschis.
Indiferent că ai luat hotărârea de a închide balconul pentru a spori confortul termic din locuință sau pentru a obține un extra-spațiu util, modul în care îl amenajezi trebuie să fie în strânsă legătură cu destinația pe care i-o dai, respectiv:

Spațiu de relaxare – este cea mai simplă modalitate de amenajare a balconului. Pentru a crea o mică oază de natură care să te deconecteze de la stresul și grijile de zi cu zi, ai nevoie de flori multicolore și plante verzi, de un mobilier adaptat spațiului și nevoilor tale, de accesorii textile care să-ți sporească gradul de confort (pernuțe, pleduri, covor etc.) și de diverse decorațiuni.

Birou – o idee foarte bună, mai ales în contextul actual, în care mulți dintre noi lucrăm de acasă, este să transformi balconul închis în birou. Acest spațiu este ideal pentru a găzdui un colț destinat lucrului sau studiului: asigură lumina naturală de care ai nevoie (dacă este prea multă, o poți filtra cu ajutorul unor soluții de tip jaluzele), liniște și o priveliște frumoasă, care te poate inspira sau încărca cu energie, după caz. Indiferent de suprafața de care dispune balconul, există o mulțime de idei de amenajare care te vor ajuta să valorifici la maximum fiecare centimetru. De pildă, dacă ai un balcon mic, poți apela la un suport pliabil pentru laptop și la rafturi/polițe pentru obiectele de birou.

Extensie a livingului – un living mic poate beneficia de un extra-spațiu prin integrarea balconului în suprafața sa utilă. Evident, amenajarea acestei noi zone trebuie să se facă în armonie perfectă cu cea a livingului. De exemplu, aici poți amplasa o canapea și o măsuță destinate socializării. Sau, dacă spațiul nu este atât de ofertant, te poți rezuma la crearea unui loc de lectură cosy, folosind un fotoliu confortabil, un corp de iluminat adecvat și o măsuță sau un suport pe care să îți așezi cărțile și cana cu ceai.

Dining – în cazul în care balconul se află în prelungirea bucătăriei, acesta poate deveni un spațiu gen cămară, ideal pentru depozitarea alimentelor și ingredientelor. O altă idee foarte bună este să îl transformi în dining. Demersul nu este deloc dificil, având în vedere că tot ceea ce trebuie să faci este să animi acest nou spațiu cu elemente de decor specifice (masă, scaune, corp de iluminat, finisaje, accesorii etc.), preferabil alese în același stil cu cele din bucătărie, pentru a da senzația de unitate.

Foto: Pixabay

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like