Lenjeria de pat – compoziții diferite, avantaje și dezavantaje

Total
2
Shares

Călduroasă în sezonul rece și răcoroasă vara, naturală, plăcută la atingere, ușoară, rezistentă, cu un design plăcut. Acestea sunt caracteristicile cele mai importante pe care trebuie să le aibă o lenjerie de pat, dacă vrem să ne ofere maximum de confort.

Așa cum bine știm, la un somn odihnitor contribuie nu numai salteaua, perna și pilota, ci și lenjeria de pat. Cu cât aceasta este mai bună calitativ, cu atât ne bucurăm de mai multe avantaje. Așadar, calitatea superioară ar trebui să fie factorul determinant în alegerea așternutului de pat, și nu prețul sau aspectul.

Dacă vrei să te asiguri că alegi cea mai bună lenjerie de pat pentru tine, te invităm să parcurgi cu atenție informațiile utile din articolul următor. Iată, așadar ce aspecte trebuie să ai în vedere atunci când alegi o lenjerie de pat, cum o alegi pe cea mai bună, dar și cum o poți întreține corespunzător! 

Lucruri de luat în considerare pentru a alege cea mai bună lenjerie de pat 

Înainte de a te avânta în goana după cele mai bune lenjerii de pat, e important să ții cont de gusturile și preferințele tale, mai presus de toate. Cea mai bună lenjerie de pat pentru tine se poate dovedi a nu fi cea mai bună alegere pentru o altă persoană, ale cărei preferințe sunt diferite în ceea ce privește nivelul de confort oferit de astfel de textile. Iată ce trebuie să iei în considerare când alegi o lenjerie de pat! 

  • Preferi lenjeria de pat călduroasă sau răcoroasă?

Te numeri printre cei mai friguroși? Atunci cu siguranță trebuie să alegi așternuturi de pat din bumbac croșetat, asemănător celui folosit pentru pulovere sau așternuturi din flanel. Dacă preferi senzația răcoroasă, cele mai bune lenjerii de pat pentru tine sunt cele din bumbac 100%, in 100% sau cele realizate dintr-o combinație dintre aceste două materiale. 

  • Preferi lenjeria de pat moale, pufoasă sau rigidă?

Un alt aspect important de luat în considerare este și tipul țesăturii. Dacă preferi o lenjerie de pat moale și pufoasă, atunci bumbacul satinat îți poate oferi această doză de confort, prin suprafața sa fină. Dacă o lenjerie de pat mai rigidă și scorțoasă este preferata ta, atunci probabil ar trebui să te orientezi spre lenjerii de pat din bumbac percale. Există atât de multe tipuri de bumbac pentru lenjerii de pat din care să poți alege! 

  • Îți plac anumite culori sau preferi imprimeurile? 

Majoritatea lenjeriilor de pat vin fie în modele uni neutre, fie în pasteluri. Culorile vii se regăsesc de regulă în cuverturile de pat, acestea fiind complementare lenjeriei alese în amenajarea dormitorului. Ține cont de faptul că lenjeriile de pat realizate din țesături cu fibre colorate rezistă mai bine în timp față de lenjeriile imprimate cu diverse modele.  

  • Lenjeriile de pat sunt deseori tratate chimic, ai grijă la alergii

De multe ori, producătorii de lenjerii de pat tratează produsele finite cu diverse substanțe chimice, în așa fel încât să le îmbunătățească aspectul și să împiedice șifonarea acestora înainte de vânzare. Tocmai de aceea, este bine să speli întotdeauna o lenjeri de pat nou cumpărată, înainte de a o folosi. 

Cum alegi cea mai bună lenjerie de pat pentru tine 

În general, atunci când vrem să cumpărăm un astfel de set pentru dormitor, suntem mai degrabă atenți la felul cum arată (la cromatică și imprimeu) decât la materialul din care este realizat. Ei bine, materialul contează cel mai mult, căci el este responsabil de confortul/disconfortul din timpul somnului. De exemplu, într-un fel simțim pe piele o lenjerie de pat din bumbac și în alt fel simțim o lenjerie de pat sintetică. Prima ne asigură un confort superior, natural, având în vedere că permite aerului să circule și astfel contribuie la oxigenarea pielii, în timp ce a doua blochează aerul și, prin urmare, ne supraîncălzește corpul. Așadar, fibrele naturale și cele sintetice au specificații diferite, pe care ar fi bine să le cunoaștem înainte de a merge la magazin sau de a lansa o comandă online. 

Mai multe informații despre cum să alegi cea mai bună lenjerie de pat pentru tine și care sunt criteriile de alegere ale acesteia vei descoperi în rândurile următoare. 

Material 

Te întrebi care este cel mai bun material pentru lenjerii de pat? În momentul actual, avem posibilitatea să ne alegem lenjeria de pat dintr-o mare varietate de modele și materiale. Astfel, în funcție de bugetul de care dispunem, putem opta pentru seturi de pat din fibre naturale, din materiale sintetice sau din combinații între acestea (din policoton). Hai să le luăm pe rând și să vedem cu ce plusuri și minusuri vin!

Lenjeriile de pat din materiale naturale, adică din bumbac, mătase, in sau bambus, sunt alegerea cea mai bună, dacă punem preț pe sănătate și confort. Avantaje: lasă pielea să “respire”, ceea ce înseamnă că, în timpul somnului, corpul nostru nu se supraîncălzește și nici nu transpiră; sunt plăcute la atingere; se găsesc de cumpărat într-o gamă foarte mare de culori și imprimeuri, potrivite pentru orice stil decorativ. Dezavantaje: comparativ cu lenjeriile de pat sintetice, trebuie să scoatem mai mulți bani din buzunar pentru a le cumpăra, au o rezistență mai mică la uzură, spălare și călcare, intră la apă (în special, bumbacul și inul).

Dintre materialele naturale amintite, bumbacul se bucură de cea mai mare popularitate, și asta datorită numeroaselor sale atuuri: este 100% natural, non-alergenic și prietenos cu pielea; absoarbe eficient transpirația; oferă un raport excelent calitate-preț; este disponibil în diverse tipuri de țesături (bumbac tradițional, bumbac satinat, bumbac flanelat sau tricot, bumbac ranforce, crep etc.).

De exemplu, dacă suntem în căutarea unor așternuturi pentru sezonul cald superioare calitativ, lejere și răcoroase la atingere, ar trebui să alegem lenjeriile de pat din bumbac satinat. O astfel de lenjerie de pat din satin se remarcă prin textura foarte fină și netedă și prin aspectul rafinat, elegant. În schimb, are o greutate mai mare, din cauza densității mari a țesăturii, și un preț ridicat.

Pentru nopțile reci ale anului, cele mai recomandate sunt seturile de pat din bumbac flanelat sau din tricot, un bumbac foarte fin, de bună calitate și foarte călduros. Având fibre moi și pufoase, flanelul păstrează mult timp căldura corpului, fiind soluția ideală dacă facem parte din categoria persoanelor friguroase.

Lenjeriile din bumbac ranforce, cu țesătura fină, densă și foarte rezistentă, sunt perfecte în orice sezon, având în vedere că mențin căldura în timpul iernii și sunt răcoroase vara. Spre deosebire de bumbacul tradițional, acesta nu se scămoșează și nu atrage firele de păr sau praful. Dar și prețul său este unul pe măsură.

De mult succes se bucură și lenjeriile din crep (un bumbac aerisit, fin), care au două avantaje majore: se întrețin ușor, nefiind necesară călcarea lor, și sunt foarte accesibile ca preț.

O altă opțiune foarte bună atunci când vine vorba de așternuturi pentru pat este mătasea naturală, un material premium, cu proprietăți deosebite. La capitolul avantaje, amintim: aspectul elegant, fluid (lenjeriile din mătase sunt o variantă excelentă atunci când ne propunem să creăm o atmosferă romantică în dormitor), proprietățile hipoalergenice, textura foarte delicată și senzația de răcoare pe care o oferă, binevenită mai ales în nopțile de vară toride. În ceea ce privește dezavantajele, menționăm prețul ridicat, întreținerea dificilă, având în vedere țesătura sa foarte fină, și rezistența deficitară la uzură, spălare și călcare.

Din ce în ce mai căutate, lenjeriile din fibră de bambus au caracteristici speciale, care le propulsează în topul celor mai apreciate așternuturi de pat în acest moment: sunt hipoalergenice și antibacteriane, lasă pielea să respire perfect, absorb cu 40% mai multă umiditate decât seturile de pat din bumbac, prezintă o textură fină și delicată, similară cașmirului sau mătăsii, au capacitatea extraordinară de a regla temperatura corpului. Dezavantaj: prețul mare.

Pe de altă parte, lenjeriile de pat din materiale sintetice au avantajul major că pot fi achiziționate cu bani puțini. De asemenea, rezistă foarte bine în timp la uzură, la spălări și călcări repetate și, foarte important, nu intră la apă. Minusuri? Sunt câteva destul de importante. Poliesterul (sau microfibra) nu este la fel de prietenos cu pielea precum fibrele textile naturale. Având în vedere că nu lasă aerul să treacă prin țesătură, așternuturile sintetice favorizează producerea transpirației excesive în timpul somnului și chiar apariția unor alergii. În plus, pe perioada verii, când valorile termice sunt foarte ridicate, supraîncălzesc corpul, fiind foarte greu de tolerat.

Pentru a le crește calitatea și pentru a permite o circulație mai bună a aerului, producătorii au adăugat în compoziția lenjeriilor de pat sintetice și materiale naturale. Astfel, au apărut așternuturile din policoton, realizate din combinații de fibre naturale și sintetice, superioare calitativ seturilor de pat sintetice, dar inferioare celor din materiale naturale.

Dimensiuni

Cea mai bună lenjerie de pat pentru tine este cea aleasă în funcție de dimensiunile patului, pilotei și pernelor pe care le va îmbrăca. Dacă în locuința ta există mai multe dimensiuni de pat, este indicat să alegi pentru fiecare pat în parte dimensiunile potrivite ale lenjeriilor de pat. Cel mai la îndemână caz sunt lenjeriile de pat de dimensiuni mici, pentru copii. 

Cele mai multe paturi au dimensiuni standard, nefiind greu să achiziționezi o lenjerie pentru un pat dublu, de exemplu. Însă în cazul paturilor făcute la comandă, trebuie alese lenjerii de pat speciale. Mai mult decât atât, dimensiunile paturilor de copii diferă întotdeauna, în funcție de vârstă, motiv pentru care trebuie să acorzi atenție dimensiunii potrivite de lenjerie pentru pătuț

Sursa foto: Shutterstock

Cusături și finisaje 

Rezistența la uzură este una dintre calitățile celor mai bune lenjerii de pat, iar cusăturile și finisajele au un cuvânt important de spus în această privință. Astfel, o lenjerie de pat de calitate e realizată din materiale calitative, cusături rezistente și finisaje elastice. Pentru o rezistență sporită a lenjeriei de pat, poți opta și pentru cusături duble. De asemenea, finisajele cusăturilor trebuie să fie atent lucrate, fără ațe ieșite din cusătură sau resturi de material. 

Sursa foto: Shutterstock

Culori și imprimeuri 

Culorile și imprimeurile sunt alte criterii pentru alegerea celei mai bune lenjerii de pat pentru tine, căci țin de preferințele individuale și de stilul de amenajare al dormitorului. Astfel, lenjeria de pat pentru copii poate fi aleasă în culori și imprimeuri vesele, în timp ce lenjeria de pat pentru dormitorul adulților poate fi aleasă în culori neutre, cu imprimeuri simple și broderii delicate. 

Sursa foto: Shutterstock

Componența setului 

Cele mai bune lenjerii de pat vin în seturi care conțin, de regulă, patru articole: cearceaf pentru pat, cearceaf pentru pilotă și două fețe de pernă. Desigur, există și seturi mai complexe, cu 5 sau chiar 7 articole. În afara componenței clasice a setului acestea prezintă și articole precum cuverturi de pat sau două fețe de pernă suplimentare pentru pernele decorative. 

Sursa foto: Shutterstock

Cum întreții lenjeria de pat

  • Spală lenjeria de pat conform instrucțiunilor

Majoritatea lenjeriile de pat au un procent între 5 și 9% de intrare la apă, motiv pentru care, atunci când achiționezi un set nou de lenjerie de pat este important să iei și acest procent în considerare. Ai grijă, însă, să respecți instrucțiunile de întreținere ale lenjeriilor de pat, căci fiecare în parte are propriile caracteristici și trebuie spălată într-un anume mod. Verifică înainte de spălare dacă lenjeria de pat rezistă la centrifugare, dar și temperatura ideală de spălare a lenjeriei. 

  • Depozitează lenjeria de pat într-un spațiu corespunzător

Odată ce a fost uscată și spălată, lenjeria de pat se va depozita într-un spațiu corespunzător, așa cum este comoda sau sertarul patului din dormitor, în cazul în care acesta este prevăzut cu un astfel de spațiu de depozitare. 

  • Spăla lenjeria de pat întoarsă pe dos, pentru a proteja culorile

Pentru a te asigura că lenjeria de pat își va păstra intensitatea culorilor pentru o perioadă lungă de timp, e important să întorci pe dos lenjeria înainte de a o băga în mașina de spălat. 

Sursa foto: Shutterstock

 

Ține cont de informațiile prezentate în ghidul nostru și în acest fel suntem siguri că vei achiziționa cea mai bună lenjerie de pat pentru dormitorul tău. Odată ce ai descoperit cum așezi patul în dormitor, care sunt cele mai confortabile modele de saltele și care este lenjeria de pat potrivită, dormitorul se va transforma în sanctuarul tău de liniște și pace!  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like