Cum așezi patul în dormitor?

Total
1
Shares

Știai că pe lista factorilor care îți influențează somnul se află nu doar atmosfera din dormitor, temperatura ambientală, salteaua, perna și așternuturile, ci și orientarea patului? Dacă vrei ca în fiecare noapte să te bucuri de un plus de confort în timp ce dormi, iar dimineața să te trezești cu bateriile încărcate, nu amplasa la întâmplare acest obiect de mobilier, ci ține cont de regulile și recomandările specialiștilor.

În teorie se spune că patul trebuie așezat cu tăblia pe peretele principal, astfel încât intrarea şi fereastra din cameră să rămână vizibile şi libere. Explicația este cât de poate de logică: poziționând patul la distanță de uşă sau fereastră, vei dormi în siguranţă, căci din această poziție vei putea să vezi cine intră în cameră.

În practică însă, lucrurile stau un pic altfel, având în vedere că încăperile destinate odihnei și relaxării prezintă diferite configurații și dimensiuni, care nu permit întotdeauna respectarea regulii amintite mai sus. Dar să vedem care sunt criteriile pe care ar trebui să le iei în calcul atunci când așezi patul în dormitor.


Ține cont de forma și dimensiunile dormitorului
Configurația și dimensiunile spațiului de odihnă reprezintă principalul criteriu de care ar trebui să ții seama atunci când amplasezi patul. Astfel:

– dacă încăperea are formă pătrată, cel mai recomandat este ca patul să se găsească de-a lungul axei centrale;

– dacă dormitorul este lung și îngust (dreptunghiular), îți va fi imposibil să-l așezi în centru sau lipit de peretele principal. Prin urmare, singura variantă pe care o vei avea la dispoziție va fi să pui patul pe una dintre laturile lungi;

– ai un dormitor mic? Atunci va trebui să amplasezi patul în colț. În  acest fel, vei valorifica zona de colț, iar în spațiul liber rămas vei putea să folosești elementele de decor de care ai nevoie;

– în cazul unui dormitor de dimensiuni generoase, te poți considera norocos/norocoasă, căci ai libertatea să poziționezi patul unde dorești, inclusiv în mijlocul camerei.

Nu uita de punctele cardinale!
Dacă îți dorești să îmbunătățești semnificativ atmosfera din dormitor, nu e suficient să amplasezi patul doar în funcție de forma și dimensiunile spațiului de care dispui, ci, suplimentar, poți avea în vedere și principiile feng shui. Astfel, este bine să știi că, în feng shui, patul reprezintă obiectul cel mai important din dormitor și trebuie să aibă un design prietenos, neapărat cu muchii rotunjite. De asemenea, potrivit aceleiași filozofii, pentru a crea armonie și o stare de bine în această încăpere, este necesar să orientezi patul în funcție de punctele cardinale, de numărul energetic pe care îl ai (Kua) și de cât de mult te influențează răsăritul și apusul.
Și încă o sugestie feng shui menită să te ajute să atragi în timpului somnului multă energie bună: amplasează patul în așa fel încât, atunci când dormi, să ai capul orientat spre Est sau Sud.


Și spațiul din jurul patului este important
Așa cum bine știi, atmosfera din dormitor este esențială pentru un somn odihnitor. Mai exact, decorul de aici trebuie să fie cât mai ordonat și aerisit, pentru a permite energiilor (chi) să circule în voie și să-ți inducă starea de relaxare de care ai nevoie. Prin urmare, sfatul nostru este să eviți să aglomerezi spațiul cu obiecte de mobilier masive sau cu tot felul de lucruri mărunte. De asemenea, reține faptul că aparatele electronice (telefonul, laptopul, tableta și televizorul) nu-și au locul în această încăpere, și asta deoarece pot afecta calitatea somnului. Așadar, nici tehnologia nu e potrivită aici.
Nu în ultimul rând, pentru un ambient armonios, de inspirație feng shui, îți recomandăm să te înconjori de perechi de obiecte: două noptiere, două veioze, două perne etc.

Foto deschidere articol: Pixabay

Foto articol: Mezoni

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like