Cele mai bune saltele de pat – cum le alegi?

Total
2
Shares

Un somn odihnitor este garanția că a doua zi vom avea un tonus excelent și energie suficientă pentru a face tot ce ne-am propus. Însă pentru a ne bucura de maximum de confort în timpul somnului, trebuie să dormim pe cele mai bune saltele de pat.  Așa cum în mod sigur ai ghicit, în acest articol vom vorbi despre saltele. Cu arcuri sau fără arcuri, cu latex sau cu spumă memory, tari sau moi, cu sau fără proprietăți speciale? 

 

Modelele sunt atât de multe și de variate, încât alegerea saltelei potrivite se transformă într-o operațiune dificilă pentru majoritatea dintre noi. Ca atare, pentru a-ți oferi o mână de ajutor, ne-am gândit să îți punem la dispoziție un mini-ghid cu principalele criterii pe care ar trebui să le ai în vedere dacă te-ai hotărât să îți cumperi o saltea sau să o înlocuiești pe cea veche cu una nouă.

 

Descoperă în rândurile următoare care sunt aspectele pe care trebuie să le ai în vedere când alegi o saltea, cum să alegi cele mai bune saltele, dar și care sunt cele mai bune saltele de pat pentru tine! 

De ce să schimbi salteaua de pat? 

Salteaua pe care dormi este mai importantă decât crezi, având în vedere că ne petrecem o treime din timp în pat, dormind sau odihnindu-ne. Ca atare, în niciun caz nu o alege pe fugă. Gândește-te că de aceasta va depinde calitatea somnului tău, precum și sănătatea ta. Cu siguranță, știi cât de grele sunt zilele ce urmează nopților în care nu ai dormit bine: te trezești foarte obosit, ești irascibil cu toată lumea, nu te poți concentra la birou și, pe lângă toate astea, ai niște dureri de spate groaznice. 

 

Așadar, înainte de a merge la cumpărături, este obligatoriu să te informezi ca la carte, pentru a-ți da seama care este cea mai bună saltea de dormit pentru tine. În cazul în care nu ai timp pentru a face un research temeinic, cere sfatul unui specialist în domeniu. În afară de faptul că îți va răspunde la toate întrebările și nelămuririle, îți va oferi și cele mai bune recomandări, adaptate nevoilor și preferințelor tale. 

 

Înainte de a afla care sunt criteriile de selecție ale celor mai bune saltele de pat, trebuie să știi că, potrivit specialiștilor, o saltea de bună calitate ar trebui schimbată o dată la 6-8 ani. De ce? În primul rând, pentru că, în timp, în condițiile nefolosirii unei protecții/huse pentru saltea care să fie igienizată periodic, salteaua va colecta în ea umiditate, murdărie și praf, devenind astfel un mediu propice pentru dezvoltarea acarienilor, bacteriilor și a altor micro-organisme ce îți pot pune sănătatea în pericol. 

 

În al doilea rând, pentru că elementele din care este realizată salteaua au o viață limitată. De exemplu, după câțiva ani, buretele îmbătrânește, își pierde elasticitatea și se fărâmițează, nemai oferind susținerea necesară, iar arcurile, dacă nu sunt foarte bune calitativ, slăbesc și ele. Așadar, înlocuirea saltelei după câțiva ani de utilizare nu este un lux, ci o necesitate, dacă ții la sănătatea și la confortul tău.Să revenim însă la cei câțiva factori de care trebuie să ții cont pentru a achiziționa cea mai bună saltea, care să răspundă perfect cerințelor tale.

Sursa foto: Shutterstock

Criterii de care să ții cont înainte să alegi o saltea de pat 

Dacă dorești să alegi cea mai bună saltea de pat, e important să ai în vedere câteva aspecte importante, așa cum sunt bugetul, dimensiunile saltelei, nivelul de fermitate al acesteia, calitatea materialelor, poziția în care dormi, temperatura pe care vrei să o păstreze și alte detalii care contează pentru tine. 

  • Bugetul disponibil

Atunci când vine vorba de bugetul alocat saltelei de pat potrivite, recomandarea noastră este să nu faci rabat la calitate! Chiar dacă în magazinele de profil există multe oferte la prețuri mici care îți fac cu ochiul, gândește-te de două ori înainte de a le onora. De cele mai multe ori, prețurile mici ascund produse de o calitate îndoielnică, care nu doar că vor pica testul timpului, dar nu îți vor oferi nici confortul dorit. Ba, mai mult, o astfel de „afacere” te poate „îmbogăți” și cu probleme de sănătate, precum dureri de spate sau de umeri, deformarea coloanei și alte afecțiuni.  

  • Dimensiunea potrivită 

Salteaua pe care o achiziționezi trebuie să se încadreze perfect în somiera patului. Ca atare, înainte de a merge la magazin sau de a o comanda online, măsoară cu atenție cadrul patului, pentru a te asigura că vei face alegerea corectă.

 

De asemenea, este foarte important ca salteaua să fie cu cel puțin 15 cm mai lungă decât înălțimea ta. Cât privește grosimea sau înălțimea saltelei, aceasta nu contează atât de mult, ci mai degrabă ar trebui să fii atent la calitatea materialelor din care este realizată salteaua, la stratul de confort și la somiera pe care o așezi. Iată care sunt dimensiunile saltelelor în funcție de destinatari: pentru bebeluși – 60 x 120 cm sau 70 x 140 cm; pentru copii de peste 2 ani – 80 x 160 cm;  pentru adulți, în cazul paturilor de o persoană – 70 x 200 cm, 80 x 190 cm, 90 x 190 cm sau 100 x 190 cm; pentru adulți, în cazul paturilor de două persoane – 140 x 200 cm, 160 x 200 cm, 180 x 200 cm sau chiar 200 x 210 cm.

  • Poziția în care dormi 

Cu toții suntem diferiți și la fel de diferit este și modul nostru de a dormi. În momentul în care analizezi opțiunile în vederea alegerii celei mai bune saltele de pat, trebuie să ai în vedere poziția predominantă în care dormi, pentru a ști ce saltea ți se potrivește cel mai bine. 

 

Astfel, dacă dormi pe spate, vei avea nevoie de o saltea nici prea fermă, care să aducă tensiune la nivelul umerilor și părții inferioare a spatelui, dar nici prea moale, pentru ca șoldurile să se scufunde. Prin urmare, vei avea nevoie de o saltea suficient de fermă, așa cum sunt saltelele hibride sau pe arcuri. 

 

Dacă obișnuiești să dormi pe burtă, vei avea nevoie de o susținere cât mai bună și este indicat ca salteaua aleasă să-ți asigure o susținere uniformă. Optează pentru o saltea fermă, care să te asigure că șoldurile și umerii vor rămâne aliniate în timpul somnului.  

 

Dacă dormi pe o parte, nivelul de fermitate al saltelei trebuie să fie unul mediu, căci această poziție asigură mai multă mobilitate în timpul somnului. Astfel, vei avea nevoie de o saltea cu spumă, suficient de moale pentru a se modela pe forma corpului tău. 

Sursa foto: Shutterstock

  • Fermitate

Fiecare persoană are propriul stil de a dormi: unora ne place ca după o zi obositoare să ne cufundăm într-un pat moale, alții preferăm să ne odihnim pe o saltea de pat mai tare; unii obișnuim să dormim pe o parte, alții – pe spate sau pe burtă. Așadar, alegerea saltelei este un act subiectiv, influențat de nevoi, preferințe, confort personal, stil de a dormi, greutate și multe alte aspecte.

 

Fermitate mică – o saltea moale, cu un strat generos de spumă memory, reprezintă o variantă bună dacă preferi să dormi pe o parte. În cazul acestei poziții de dormit, greutatea se lasă pe umeri. Ei bine, o saltea memory nu face altceva decât să susțină această parte a corpului și să elimine presiunea din zona umerilor.

 

Fermitate medie – având în vedere că nu este nici prea fermă, nici prea moale, o astfel de saltea, realizată din spumă, este soluția recomandată dacă dormi în toate pozițiile.

 

Fermitate mare – o saltea cu fermitate mare (de exemplu, un model cu fibre de cocos) este opțiunea potrivită dacă dormi preponderent pe spate sau pe burtă.

  • Temperatura pe care vrei să o păstreze 

Există anumite saltele care absorb căldura corpului, lucru care va determina scăderea temperaturii suprafeței, ceea ce nu este ideal pentru un somn de calitate. Cele mai bune saltele de dormit sunt cele cu două fețe, una din lână pentru sezonul rece și una cu bumbac, pentru sezonul cald. 

  • Somieră 

Somiera sau suportul pe care așezi salteaua contribuie, de asemenea, într-o mare măsură la starea de confort/disconfort în timpul somnului. Tocmai de aceea, ar fi bine să mizezi și în cazul său pe calitate. Indiferent că preferi un cadru de pat din lemn sau unul din metal, acesta trebuie să fie superior calitativ, rezistent și să permită circulația aerului în saltea.

  • Protecția pentru saltea 

Protecția pentru saltea este un accesoriu pe care îți recomandăm să îl cumperi odată cu salteaua. Foarte igienică și ușor de întreținut, aceasta protejează foarte eficient salteaua de transpirație, murdărie și praf. Fiind doar un pic mai groasă decât un cearșaf, se scoate de pe pat mult mai ușor decât o husă, se spală la mașină ca orice lenjerie, iar după câteva ore poate fi din nou folosită.

 

Prin comparație, o husă, chiar și cu fermoar, necesită un timp și un efort mai mare pentru a fi scoasă de pe saltea. Apoi, există riscul să nu încapă în mașina de spălat sau, dacă încape, să o strice. Dincolo de aceste mici inconveniente, o husă protejează miezul saltelei și îmbunătățește confortul. Poți alege un model simplu sau matlasat, preferabil realizat dintr-un material natural, care să fie prietenos cu corpul tău și să lase aerul să circule prin el. Sau poți opta pentru o husă din material sintetic – are un preț mai accesibil, preia eficient umiditatea eliminată de corp și este mai rezistentă decât o husă din bumbac sau lână. Așadar, și-n această privință, alegerea îți aparține. Oricare ar fi decizia ta, ia în calcul ca acest accesoriu să fie prevăzut cu fermoar, astfel încât să îl poți scoate ușor și igieniza ori de câte ori dorești.

 

Nu în ultimul rând, dacă vrei să alegi cele mai bune saltele de pat, te sfătuim să te orientezi spre acele produse care beneficiază și de tratamente împotriva acarienilor, paraziților, bacteriilor, mucegaiului, dar și de caracteristici speciale, precum rezistența la foc sau prezența unor sisteme de aerisire în părțile laterale, menite să asigure o ventilație corespunzătoare și îndepărtarea mirosurilor neplăcute.

Sursa foto: Shutterstock

Tipuri de saltele 

Acum că ai aflat toate criteriile de care să ții cont în alegerea celor mai bune saltele de dormit, îți mai rămâne să descoperi ce tipuri și modele de saltele ai la dispoziție. Trebuie să știi că există două cele mai populare tipuri de saltele de dormit, fiecare cu particularitățile sale.  

  • Saltele cu arcuri 

Saltelele cu arcuri actuale vin cu multe avantaje: pot susține o greutate mare (sunt recomandate persoanelor cu greutate peste medie), se deformează greu, asigură o circulație naturală a aerului, sunt confortabile, rezistente, au un design îmbunătățit și prețuri accesibile. Pentru realizarea lor se folosesc mai multe tipuri de arcuri, dintre care cele mai întâlnite sunt cele clasice, de tip Bonnell, și cele de tip „pocket springs”, mai stabile, cu arcuri separate și cu foarte multe puncte de sprijin. 

 

De asemenea, saltelele cu arcuri au nevoie de un strat de confort, care, de cele mai multe ori, este realizat din spumă poliuretanică (stratul de confort mai poate conține: fibre de cocos, păr de cal, păr de cămilă, iarbă de mare, puf/pană etc.). Luând în considerare toate aceste avantaje, cu siguranță deja te gândești la cele mai bune saltele cu arcuri pentru amenajarea dormitorului

  • Saltele fără arcuri 

Saltelele fără arcuri pot fi realizate din mai multe tipuri de spumă: elastică, super-elastică sau de înaltă densitate, așa cum sunt spuma memory și latexul, folosite pentru stratul de confort. Produsele din această categorie variază mult în funcție de numărul de straturi de spumă, densitatea straturilor, calitatea spumei utilizate, fermitate. Așadar, în cazul în care vrei să achiziționezi un astfel de model, ia în calcul și aceste caracteristici. 

 

Printre cele mai populare și apreciate saltele de acest tip sunt saltelele din spumă memory (cu memorie). Spuma cu memorie este un material revoluționar, care, în contact cu căldura corpului, se mulează pe forma acestuia, eliminând punctele de presiune asupra corpului, relaxând mușchii și menținând o circulație bună a sângelui. Producătorii actuali de saltele, în colaborare cu diferiți specialiști (ortopezi, alergologi), dezvoltă permanent noi modele care să răspundă cât mai bine exigențelor de confort și problemelor de sănătate ale utilizatorilor contemporani. În portofoliul acestora vei găsi o gamă variată de saltele de ultimă generație: cu arcuri, fără arcuri sau hibrid (îmbină mai multe elemente – spumă cu memorie, arcuri și/sau latex), așa cum este aceasta.

Sursa foto: Mezoni

Cum alegi cea mai bună saltea pentru tine 

Vrei să descoperi care sunt cele mai bune saltele, cu arcuri sau fără și să găsești răspunsul la întrebarea „ce saltea să aleg?”? Având în minte criteriile mai sus menționate, dar și care sunt cele mai populare tipuri de saltele de dormit, iată care sunt recomandările noastre pentru cel mai odihnitor somn!  

Saltele ortopedice, printre cele mai bune saltele de pat  

Saltelele ortopedice, cunoscute drept saltele cu un nivel de fermitate mare sunt cele mai rigide și sunt ideale pentru cei care preferă să doarmă pe spate sau pe burtă. Chiar dacă pe piața de profil există numeroase modele de saltele, doctorii vor recomanda întotdeauna saltelele ortopedice. Acestea sunt apreciate datorită sprijinului corpului și poziției corecte pe care o asigură coloanei vertebrale. O saltea ortopedică poate prelua presiunea exercitată de corpul nostru pe toată suprafața acesteia. 

 

În acest sens, îți recomandăm salteaua Green Future Super Ortopedica Purple Line, care-ți poate oferi suportul și confortul garantat în timpul somnului. Mai mult decât atât, aceasta este recomandată pentru toate pozițiile de dormit. 

Sursa foto: Mezoni

Saltele hipoalergenice 

Saltelele hipoalergenice sunt realizate din materiale precum latex, spumă de memorie sau alte materiale rezistente la alergeni. Saltelele cu memorie sau cele din latex sunt printre cele mai comune alegeri pentru persoanele care se confruntă cu astm sau diverse alergii datorită compoziției dense, care nu permite bacteriilor să aibă spațiu în care să se înmulțească. Desigur, nu vei avea nevoie doar de o saltea hipoalergenică, ci și de un mediu curat, asigurat printr-o lenjerie de pat rezistentă la alergeni. 

 

Recomandarea noastră este salteaua Aloe Vera Memory, ortopedică, hipoalergenică, realizată din materiale de calitate superioară. Mai mult decât atât, această saltea hipoalergenică prezintă o husă cu țesătură moale și delicată, cu tratament de Aloe Vera. 

Sursa foto: Mezoni

Saltele din latex

Saltelele din latex sunt ideale pentru persoanele cu dureri de coloană vertebrală, acestea asigurând o poziție corectă în timpul somnului. Durabil și natural, latexul permite saltelei să respire, asigurând o bună circulație a aerului și păstrând mediul uscat. Mai mult, structura materialului reacționează eficient la presiunea exercitată de corpul nostru, oferind un maximum de confort și transformând aceste saltele în cele mai bune saltele de dormit, mai ales în combinație cu textilele potrivite!  

 

Salteaua Silver Active Memory Latex 12+3+4 Green Future, de pildă, combină calitățile elastice ale spumelor elastice, cele termice ale spumei Green Therm Memory și proprietățile antibacteriene ale ionilor de argint. Realizată din materiale calitative, această saltea poate asigura suportul ortopedic, beneficiază de tratament antialergic și antimicrobian, fiind indicată pentru toate pozițiile de dormit. Cu siguranță această saltea îți va răspunde la întrebarea „Care este cea mai bună saltea ortopedică?”.  

Sursa foto: Mezoni

Saltele cu fibre de bambus 

Atingerea plăcută a firelor de bambus pot asigura confortul maxim în timpul somnului, motiv pentru care saltelele cu fibre de bambus se numără printre cele mai bune saltele de pat. Fiind confecționată din fire cu compoziție naturală, salteaua cu fibre de bambus garantează prospețimea permanentă, având efect antialergic.

 

Să luăm, de exemplu, salteaua Aloe Vera 14+2 Memory, husa cu fibre de bambus cu efect antimicrobian, Super Ortopedica, Aerisire 3D Free Air. Acest model de saltea combină cu succes calitățile ortopedice ale spumei elastice, proprietățile antiinflamatoare ale extractului de Aloe Vera și cele antialergice alte fibrelor de bambus din compoziție.

Sursa foto: Mezoni

Sperăm că acest ghid ți-a oferit toate informațiile de care ai nevoie pentru a alege cea mai bună saltea de pat pentru dormitorul tău. Deja ți-am prezentat topul celor mai bune saltele de dormit, așa că nu mai rămâne decât să compari avantajele de care beneficiază produsele recomandate și să achiziționezi acea saltea de pat care răspunde cel mai bine nevoilor tale! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like