Saltea ortopedică: Ce înseamnă, proprietăți și cum alegi modelul potrivit

Total
31
Shares

Te trezești în fiecare dimineață lipsit de energie, iritat sau cu dureri de spate? Cel mai probabil, salteaua pe care o folosești reprezintă cauza acestor lucruri. Dacă nu este potrivită nevoilor tale ori are o vechime considerabilă, ar trebui să o schimbi. 

Nu alege, însă, orice produs, ci caută un model care să-ți susțină coloana vertebrală și să-ți ofere un somn confortabil. Cu alte cuvinte, ai nevoie de o saltea ortopedică, special concepută pentru menținerea corpului într-o poziție corectă. Ce înseamnă saltea ortopedică și cum recunoști un astfel de produs? Află mai departe toate detaliile care te vor ajuta să cumperi un articol potrivit.

Ce înseamnă saltea ortopedică: Proprietăți

Unul dintre sfaturile utile pentru amenajarea dormitorului, pe care ar trebui să le ia în considerare oricine, se referă la alegerea unei saltele de calitate. În acest sens, modelul ortopedic reprezintă cea mai bună alegere. 

Cu o fermitate ridicată și capabilă să se adapteze particularităților și formei corpului, salteaua ortopedică te poate ajuta să ai un somn liniștit, relaxant și odihnitor. Totodată, aceasta susține coloana vertebrală și mușchii spatelui, reduce și calmează durerile, dar previne și viitoarele probleme care pot apărea în urma dormitului pe o suprafață neadecvată.

Dacă nu știi ce înseamnă saltea ortopedică, află că termenul a apărut în anul 1950 și provine de la cuvântul grecesc „ortho”, care se traduce prin „corect”. Produsul nu este considerat un dispozitiv medical. Poate aduce, însă, alinare acolo unde există anumite afecțiuni și favorizează odihna, crescând astfel gradul general de confort. Iată care sunt principalele proprietăți ale unei saltele ortopedice:

Alinierea corectă a coloanei vertebrale

Considerată, în principal, o saltea bună pentru coloană, salteaua ortopedică menține curbura naturală a corpului. În timpul somnului, coloana trebuie să fie aliniată corect, pentru a nu pune presiune asupra mușchilor, articulațiilor și oaselor. 

În caz contrar, apar dureri și chiar probleme ale coloanei vertebrale. O saltea de pat ortopedică are o suprafață relativ fermă, lucru ce contribuie la un efect de susținere optim, pentru un somn excelent.

Distribuția uniformă a greutății

Atunci când vrei să te asiguri că știi ce înseamnă saltea ortopedică, nu trece cu vederea proprietatea acesteia de reducere a presiunii. În momentul în care te întinzi pe saltea, părțile care intră în contact cu aceasta, precum zona șoldurilor, gâtul și spatele, sunt cele care resimt presiunea creată de corpul tău. 

Dacă distribuția greutății nu este uniformă, vei simți un disconfort și, pe termen lung, poți avea probleme cu articulațiile.

O saltea ortopedică previne acumularea de puncte de presiune și ameliorează tensiunea musculară. Există diferite tipuri de saltele ortopedice, dar cele confecționate din spumă cu memorie sunt cunoscute, în mod special, pentru faptul că distribuie uniform greutatea corpului pe întreaga suprafață. 

Variantele hibrid, cu arcuri pe interior și un strat de latex sau spumă de memorie ori alte materiale deasupra, oferă și ele sprijin și confort, fiind printre modelele echilibrate.

Evitarea tulburărilor circulatorii

Dacă circulația sângelui este deficitară, nu te poți odihni în mod corespunzător. Mai mult, această problemă poate avea consecințe severe în timp. O saltea ortopedică îmbunătățește circulația sanguină, prin menținerea unei posturi perfecte, și te ajută să fii mai sănătos în general.

Salteaua ortopedică: Beneficii principale

Dacă te întrebi ce înseamnă saltea ortopedică, mai precis, care sunt beneficiile sale pentru aranjarea patului în dormitor, atunci vei afla răspunsul din următoarele rânduri. Pe lângă faptul că se găsește în diverse mărimi și poate avea mai multe tipuri de umplutură, salteaua ortopedică oferă utilizatorilor numeroase beneficii incontestabile. Descoperă care sunt acestea!

Ameliorează durerile de spate și articulații

În cazul în care acuzi dureri, o saltea ortopedică se poate dovedi a fi o achiziție valoroasă pentru tine. Suprafața fermă a acesteia conduce la ameliorarea durerilor, elimină tensiunea și promovează alinierea posturii într-un mod sănătos.

Susține recuperarea după anumite intervenții

O saltea tare ortopedică oferă tot suportul exact acolo unde are corpul nevoie. Persoanele care au suferit fracturi articulare, intervenții chirurgicale, leziuni ale coloanei vertebrale ori care au artrită, trebuie să folosească o saltea ortopedică. Fiind solidă, nu-i permite corpului să se scufunde în interior și facilitează recuperarea după anumite intervenții.

Îmbunătățește postura corpului

Unul dintre marile beneficii ale unui astfel de produs este faptul că te ajută să-ți menții o postură foarte bună a corpului. Fie că alegi o saltea ortopedică dotată cu spumă de memorie, fie că optezi pentru o saltea super ortopedică, postura ta va fi vizibil îmbunătățită. 

Varianta ortopedică susține perfect, din punct de vedere anatomic, coloana vertebrală, relaxează musculatura și stimulează întinderea vertebrală corectă în timpul somnului. Este o saltea bună pentru coloană tocmai pentru că previne deformarea acesteia și apariția durerilor.

Oferă un somn de calitate

Ce înseamnă saltea ortopedică? Ei bine, pe scurt, un grad optim de confort. Prin faptul că minimizează durerile, reduce punctele de presiune, distribuie greutatea în mod uniform și sprijină corpul în mod ideal, salteaua ortopedică favorizează un somn adânc, revigorat și odihnitor. 

Astfel, nu există riscul să te trezești în timpul nopții din cauza disconfortului ori a durerilor fizice, sau să ai o zi proastă pentru că nu te-ai putut odihni bine.

Elimină efectul de rostogolire

Atunci când împarți patul cu partenerul tău, există posibilitatea să te deranjeze fiecare mișcare a sa, din cauza saltelei. Cu o saltea ortopedică, fiecare poate dormi liniștit și confortabil, fără să mai fie deranjat în momentul în care celălalt se întoarce de pe o parte pe alta.

Are o fermitate ridicată

Uneori, oamenii apelează la toppere dacă nu sunt mulțumiți în totalitate de suprafața saltelei. În situația în care ești în căutarea unui produs mai rigid, o saltea ortopedică poate fi alegerea potrivită. 

Aceasta este mai fermă decât modelele obișnuite și asigură o poziție optimă de dormit. În general, dacă salteaua este foarte moale, partea din mijloc a corpului pur și simplu se va scufunda, iar din cauza poziției nepotrivite vei observa că apar curând și durerile de spate.

Este rezistentă și durabilă

Asigură un nivel maxim de relaxare și confort, dar în același timp oferă o satisfacție ridicată pentru că poate fi folosită un timp îndelungat. Salteaua ortopedică este realizată din materiale de calitate și poate răspunde la natura specifică a problemelor utilizatorilor. 

Aceasta nu reprezintă o alegere potrivită doar pentru persoanele care au anumite probleme medicale, ci este indicată și oamenilor în vârstă, sportivilor sau altora care vor să aibă un somn liniștit, în condiții optime.

Care este cea mai bună saltea ortopedică: Criterii de selecție

Nu este suficient să știi ce înseamnă saltea ortopedică. Chiar dacă ai aflat detalii importante despre acest model capabil să se adapteze particularităților corpului, există o mulțime de oferte pe piață. 

Adesea, poate fi copleșitor să determini care este cea mai bună saltea ortopedică. Prin urmare, ca să alegi un produs potrivit nevoilor tale trebuie să iei în considerare câteva criterii de selecție. Iată care sunt acestea!

Structura saltelei

Există diferite tipuri de saltele ortopedice, însă unul dintre principalele aspecte pe care trebuie să le ai în vedere ține de structura lor. Poți alege o saltea ortopedică dotată cu arcuri împachetate individual (tip pocket), care reacționează eficient și rapid la mișcările corpului atunci când dormi. 

Salteaua ortopedică poate avea și structură de arcuri interconectate, cu o fermitate ridicată și o absorbție înaltă a șocurilor. De asemenea, ai la dispoziție și modelele cu spumă de memorie, ce se mulează perfect pe forma corpului și păstrează coloana aliniată.

Dimensiunile saltelei

Dacă ți-ai ales deja mobilier pentru dormitor, ține cont că dimensiunea saltelei ortopedice trebuie să fie aleasă în funcție de mărimea patului. Află, însă, că și aici sunt anumite aspecte care vizează calitatea somnului tău. Mai exact, o saltea ortopedică bună trebuie să aibă o lungime mai mare cu 15-20 cm decât înălțimea ta.

În ceea ce privește lățimea produsului, ia în calcul cel puțin 70 cm pentru o singură persoană. La un pat dublu, dimensiunea ideală este de 160×200 cm. Grosimea saltelei ortopedice trebuie să depășească 16 cm, pentru a fi capabilă să susțină coloana vertebrală.

Greutatea susținută

Dacă ai înțeles ce înseamnă saltea ortopedică, atunci știi că trebuie să iei în considerare greutatea utilizatorilor. Un produs nepotrivit din punct de vedere al grosimii, structurii sau fermității, va suferi deformări și se va deteriora într-un timp scurt.

Fermitatea saltelei

Saltelele ortopedice sunt eficiente, în primul rând, pentru că au o fermitate medie spre mare. Acest lucru permite o poziție corectă a coloanei vertebrale. O saltea tare ortopedică poate trata sau preveni problemele ce ține de deformările de coloană. 

Rigiditatea saltelei are legătură cu poziția în care obișnuiești să dormi. Astfel, dacă obișnuiești să dormi pe burtă, ai nevoie de o saltea ortopedică de fermitate ridicată, în timp ce atunci când îți schimbi des poziția, poți opta pentru un model de fermitate medie.

Tratamentul anti-alergic

Există numeroase sfaturi pentru a spori confortul în locuință pe care le poți urma. Însă, atunci când suferi de alergii, trebuie să ții cont de orice detaliu ca să-ți poți crea un mediu relaxant. Salteaua joacă un rol important în acest sens. 

Așadar îndreaptă-ți atenția spre un model care are aplicat un tratament anti-alergic. Acest lucru înseamnă că producătorul a acordat o atenție deosebită produsului și că salteaua ortopedică este perfectă pentru cei sensibili ori care suferă de alergii și au nevoie de modele ce pot împiedica dezvoltarea bacteriilor și acarienilor.

Husa pe care o are salteaua

De preferat ar fi ca salteaua ortopedică pe care o alegi să aibă o husă din materiale naturale, precum bumbacul sau lâna. În plus, ar fi perfect ca învelișul exterior să fie detașabil și lavabil deoarece te vei asigura că dormi într-un mediu igienizat constant. Adițional, poți utiliza și protecții pentru saltea, ca să protejezi produsul cât mai bine de murdărie sau umezeală.

Top 10 modele recomandate de saltele ortopedice

Vrei o amenajare în stil marin în dormitor, ți-ai ales deja mobilierul și decorațiunile, dar nu ai găsit salteaua potrivită? Chiar dacă știi ce înseamnă saltea ortopedică, următoarele modele recomandate îți vor fi de ajutor să alegi mai ușor un model potrivit.

Saltea Premium Organic Cotton Pocket Memory 7 Zone de Confort

Concepută din materiale de calitate superioară, certificate Oeko-Tex, salteaua Premium Organic Cotton Pocket Memory 7 Zone de confort oferă un suport ortopedic și anatomic excelent. Aceasta îmbină tehnologia arcurilor tip pocket cu cea a spumei super elastice Green Form și a spumei Memory Mirror Form. 

Este o saltea fermă, potrivită pentru toate pozițiile de somn, confecționată din materiale hipoalergenice, care asigură o aliniere corectă și sănătoasă a coloanei vertebrale.

Saltea Ortopedică Orange Line Green Future

Dacă îți dorești un produs care oferă două elemente cheie pentru un somn bun, respectiv suport și confort, alege salteaua ortopedică Orange Line Green Future

Antialergică, anatomică și cu o fermitate ridicată, aceasta poate fi folosită atât de cei care obișnuiesc să doarmă pe spate sau într-o parte, cât și de persoanele care dorm pe burtă. Produsul are o structură din spumă poliuretanică elastică și husă din poliester cu inserții de puf siliconic.

Saltea Green Future Clasic, Super Ortopedică, Hipoalergenică

Cu o structură formată dintr-un strat generos de spumă elastică fermă cu celulație deschisă, salteaua Green Future Clasic asigură o susținere excelentă a corpului pe parcursul nopții. 

Este o saltea super ortopedică, de fermitate medie, ce oferă confort și ergonomie corpului. Învelișul exterior al acesteia este realizat dintr-o țesătură moale și delicată și include un strat bogat de puf sintetic ce diminuează punctele de presiune și relaxează mușchii.

Saltea Ortopedică Green Future, Active Relax Cool Memory 7 zone de Confort

Dacă te gândești ce înseamnă saltea ortopedică de calitate excepțională, varianta Green Future Active Relax Cool Memory este un bun exemplu în acest sens. Are 7 zone de confort, menține coloana vertebrală într-o poziție corectă, elimină durerile de spate, asigură propagarea minimă a mișcării și o ventilație optimă. Salteaua  are o husă hipoalergenică, tratată cu un complex de săruri minerale, care acționează similar cu terapia cu ozon.

Saltea Green Future Arctic Gel Memory 14+5, 7 Zone de Confort

În cazul în care îți dorești mai mult decât un suport ortopedic optim, poți opta pentru salteaua Green Future Arctic Gel Memory. Acest produs a fost conceput modular, pentru ca tu să poți beneficia de 4 fermități diferite. 

Este ortopedică, antialergică și antimicrobiană și, în plus, conține particule de gel rece care ajută la diminuarea temperaturii excesive. În acest fel, confort termic va fi optim în timpul somnului.

Saltea Argentum Healthguard Memory 12+3+4 Ortopedică, Anatomică

Disponibilă pe mai multe dimensiuni, salteaua Argentum Healthguard Memory 12+3+4 a fost creată împreună cu specialiști ortopezi, ca să ofere un somn sănătos. 

Are o husă cu ioni de argint, este matlasată pe partea superioară cu un strat de vatelină cu fibre naturale de bumbac, lucru ce oferă un mediu uscat și fără acarieni. Salteaua susține perfect coloana, are o înălțime de 21 cm și este indicată pentru toate pozițiile de dormit.

Saltea Super Ortopedică Tri Flexa Free Air, 12+3+3 Memory

Printre caracteristicile cheie ale acestui produs se numără confortul termic, suportul ortopedic, spuma cu memorie și tratamentul anti-alergic. Salteaua Super Ortopedică Tri Flexa Free Air 12+3+3 Memory este fabricată din materiale de calitate superioară și are capacitatea de a îmbunătăți susținerea corpului în zonele lombare, cervicală și a genunchilor. 

Aceasta include un strat de spumă care reacționează la căldura corpului, eliminând punctele de presiune și asigurând o circulație sanguină sănătoasă.

Saltea Ortopedică American Beauty Memory

Baza saltelei este realizată din spumă elastică Green Form, iar zona de confort dintr-un strat de 5 cm de spumă cu memorie Mirror Form. Salteaua Ortopedică American Beauty Memory relaxează mușchii, îmbunătățește circulația sângelui, diminuează propagarea mișcărilor partenerului și preia perfect forma corpului.

Saltea Ortopedică Green Future Eco Bonnell

Concepută cu un strat de confort din vată cu fibre de bumbac, ce oferă o aerisire excelentă, salteaua ortopedică Green Future Eco Bonnell asigură un somn sănătos și un mediu fără acarieni. 

Are o structură de calitate, cu arcuri de tip Bonnell, vatelină cu fibre sintetice și de bumbac, filtru de material textil, spumă poliuretanică, polipropilenă și husă tip Jacquard.

Saltea Aloe Vera Cocos Memory, Super Ortopedică, aerisire 3D Free Air

Dezvoltată împreună cu specialiști ortopezi, salteaua super ortopedică Aloe Vera Cocos Memory include materiale de cea mai bună calitate. Aceasta este confecționată din spumă cu memorie și un strat de fibre din nucă de cocos, care permite circulația aerului. 

Asigură o susținere anatomică a corpului, elimină tensiunea și durerile fizice, are efect antimicrobian și poate fi utilizată pe ambele părți, având fermități diferite.

 

Acum că ai înțeles ce înseamnă saltea ortopedică, mai mult ca sigur poți alege un produs adecvat nevoilor tale. Modele concepute pentru a oferi un sprijin excelent articulațiilor și corpului sunt ideale pentru orice persoană, indiferent dacă se confruntă sau nu cu diverse afecțiuni medicale. 

Pe mezoni.ro găsești o mulțime de saltele ortopedice, ba chiar poți beneficia de un program special care îți permite să testezi produsul și, dacă este cazul, să-l returnezi fără motive. Așadar, pregătește-te să faci o achiziție care să-ți asigure un somn odihnitor!

 

Sursa foto: Pexels & Mezoni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like