Aranjarea patului în dormitor: Idei și reguli pentru un somn liniștit

Total
2
Shares

Știai că pe lista factorilor care îți influențează somnul se află nu doar atmosfera din dormitor, temperatura ambientală, salteaua, perna și așternuturile, ci și orientarea patului? Dacă vrei ca în fiecare noapte să te bucuri de un plus de confort în timp ce dormi, iar dimineața să te trezești cu bateriile încărcate, nu amplasa la întâmplare acest obiect de mobilier, ci ține cont de regulile și recomandările specialiștilor.

În teorie se spune că patul trebuie așezat cu tăblia pe peretele principal, astfel încât intrarea şi fereastra din cameră să rămână vizibile şi libere. Explicația este cât de poate de logică: poziționând patul la distanță de uşă sau fereastră, vei dormi în siguranţă, căci din această poziție vei putea să vezi cine intră în cameră.

În practică însă, lucrurile stau un pic altfel, având în vedere că încăperile destinate odihnei și relaxării prezintă diferite configurații și dimensiuni, care nu permit întotdeauna respectarea regulii amintite mai sus. Dar să vedem care sunt criteriile pe care ar trebui să le iei în calcul pentru aranjarea patului în dormitor!

Idei de aranjare a patului în dormitor

Poate că nu vei știi cu ce să începi atunci când te gândești cum să muți patul într-un mod cât mai eficient. Însă aranjarea patului în dormitor se poate face destul de ușor dacă ții cont de câteva reguli simple. Descoperă în rândurile următoare câteva idei de aranjare a patului în dormitor, în funcție de anumite criterii importante precum dimensiunile dormitorului, punctele cardinale sau lumina naturală.

 

Aranjarea patului în funcție de dimensiunile dormitorului

Configurația și dimensiunile spațiului de odihnă reprezintă principalul criteriu de care ar trebui să ții seama atunci când amplasezi patul. Astfel:

 • dacă încăperea are formă pătrată, cel mai recomandat este ca patul să se găsească de-a lungul axei centrale;
 • dacă dormitorul este lung și îngust (dreptunghiular), îți va fi imposibil să-l așezi în centru sau lipit de peretele principal. Prin urmare, singura variantă pe care o vei avea la dispoziție va fi să pui patul pe una dintre laturile lungi;

 • ai un dormitor mic? Atunci va trebui să amplasezi patul în colț. În  acest fel, vei valorifica zona de colț, iar în spațiul liber rămas vei putea să folosești elementele de decor de care ai nevoie;

 • în cazul unui dormitor de dimensiuni generoase, te poți considera norocos/norocoasă, căci ai libertatea să poziționezi patul unde dorești, inclusiv în mijlocul camerei.

Aranjarea patului în funcție de punctele cardinale

Dacă îți dorești să îmbunătățești semnificativ atmosfera din dormitor, nu e suficient să amplasezi patul doar în funcție de forma și dimensiunile spațiului de care dispui, ci, suplimentar, poți avea în vedere și principiile feng shui. Iată ce presupune amenajarea dormitorului în stil feng shui în ceea ce privește aranjarea patului în dormitor:

 • Astfel, este bine să știi că, în feng shui, patul reprezintă obiectul cel mai important din dormitor și trebuie să aibă un design prietenos, neapărat cu muchii rotunjite.

 • De asemenea, potrivit aceleiași filozofii, pentru a crea armonie și o stare de bine în această încăpere, este necesar să orientezi patul în funcție de punctele cardinale, de numărul energetic pe care îl ai (Kua) și de cât de mult te influențează răsăritul și apusul.

 • Și încă o sugestie feng shui menită să te ajute să atragi în timpului somnului multă energie bună: amplasează patul în așa fel încât, atunci când dormi, să ai capul orientat spre Est sau Sud.

Aranjarea patului în funcție de lumină

În ceea ce privește lumina, există persoane cărora le place ca lumina naturală să le invadeze cât mai mult camera de odihnă, pentru a se trezi mai bine, însă altele consideră acest aspect unul deranjant.

 • În cazul în care faci parte din prima categorie, atunci poți opta pentru un pat așezat la fereastră. Ținând cont spre ce punct cardinal este bine să dormi cu capul, orientează patul către direcția prin care lumina pătrunde în cameră.

 • Dacă te încadrezi în cea de-a doua categorie, patul tău trebuie să stea cât mai departe de fereastră, iar poziția patului în dormitor poate fi chiar cu capătul patului în partea opusă a direcției pe care pătrunde lumina naturală.

 • Ținând cont de lumina artificială, trebuie să te asiguri că nu te vei expune prea mult luminii albastre sau celei puternice, prin așezarea patului în dormitor la distanță față de sursele de lumină.

Ce să eviți în așezarea patului în dormitor

Așa cum există idei de așezare a patului în dormitor pe care este ideal să le pui în practică, există și câteva aspecte pe care ar trebui să le eviți:

 • Nu așeza patul orientat către ușă, căci dormitul cu picioarele spre ușă poate oferi un sentiment de nesiguranță.

 • Dacă ușa dormitorului tău se deschide către interior, nu trebuie să așezi patul în așa fel încât acesta să se afle în spatele ușii, pentru că există șansa de a lovi cadrul patului cu ușa.

 • Încearcă să nu așezi patul sub fereastră sau în imediata apropiere a ușii, pentru a evita astfel curentul de aer care circulă permanent prin spațiile libere ale acestora.

Reguli de urmat pentru un somn liniștit

Dacă îți dorești un somn liniștit, descoperă în rândurile următoare alte câteva sfaturi utile pentru amenajarea dormitorului și reguli de urmat în ceea ce privește așezarea patului în dormitor:

 • Ține cont de spațiul din jurul patului. Desigur, contează și piesele de mobilier pe care le alegi, nu doar așezarea patului în dormitor sau în ce direcție se doarme cu capul. Însă pentru un somn liniștit este important să păstrezi liber spațiul din jurul patului.

 • Păstrează dormitorul curat și ordonat. Potrivit feng shui, dezordinea poate perturba somnul și poate duce la stagnare, motiv pentru care păstrând dormitorul curat, fără haine aruncate pe pat, vei reuși să păstrezi senzația de calm și pace în camera de odihnă.

 • Folosește accesorii și decorațiuni în perechi și alege teme de relaxare. O amenajare amenajare în stil marin, de exemplu, presupune culori relaxante, care joacă un rol important în amenajare atunci când dorești să creezi o atmosferă ce îmbie la calm și relaxare.

 • Deja știi pe ce direcție e bine să dormi, astfel că poți opta pentru un dormitor cu pat la geam, pe care să-l decorezi cu textile ce îndeamnă la un somn liniștit. Deja ți-am vorbit despre accesoriile textile – detalii care fac diferența în decorul interior, așa că pe lângă așezarea patului în dormitor este important să urmezi și această regulă pentru un somn mai mult decât odihnitor.

Inspiră-te și tu din ideile de așezare a patului în dormitor prezentate mai sus și poziționează corect patul în funcție de preferințele tale. Acum știi ce să eviți și cum poți obține confortul mult dorit. Sperăm că toate aceste informații ți-au fost de folos și că de acum înainte vei avea parte de cel mai odihnitor somn!

Foto deschidere articol: Shutterstock

Foto articol: Mezoni

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like