Accesoriile textile – detalii care fac diferența în decorul interior

Total
0
Shares

Pentru a ne da seama cât de importante sunt accesoriile textile într-o amenajare, nu trebuie decât să ne imaginăm cum ar arăta casa noastră fără perdele și draperii la geamuri, fără covoare, cuverturi, lenjerii de pat, pleduri și pernuțe. În mod sigur, ar părea goală, neprimitoare și rece. Adevărul este că aceste obiecte, de multe ori neglijate de noi, sunt esențiale în orice interior.

Despre accesorii textile putem spune fără să greșim că reprezintă “sarea și piperul” unui decor. Sunt responsabile într-o mare măsură de confort – indiferent dacă acesta este vizual sau tactil – și de atmosferă. Pe de o parte, joacă rol funcțional – cresc gradul de confort, încălzesc spațiul la propriu și la figurat și, de asemenea, absorb zgomotele –, pe de altă parte, joacă rol estetic, adăugând ambientului culoare și personalitate. Prin urmare, chiar dacă fac parte din categoria elementelor de decor secundare, țesăturile pot face diferența. Totul este să intre în armonie cu restul obiectelor la nivelul cromaticii, imprimeurilor și texturilor.


Sfaturi, trucuri și idei

Dacă am trecut deja prin experiența unei amenajări, știm că alegerea accesoriilor textile este o operațiune de care ne ocupăm la final, după ce am realizat finisajele și am achiziționat piesele de mobilier. Asta înseamnă că designul țesăturilor trebuie să se subordoneze stilului decorativ general pe care l-am adoptat. De exemplu, dacă spațiul nostru interior poartă amprenta stilului scandinav, textilele trebuie să fie cât mai simple, în culori specifice (alb, crem, bej, gri, negru, albastru) și cu imprimeuri geometrice. Dacă însă am conturat un ambient romantic sau shabby-chic, îl putem definitiva cu textile înflorate, texturate, în nuanțe pastelate.
O capcană în care putem cădea ușor este utilizarea în exces a țesăturilor. Pentru a evita această greșeală, este nevoie de bun simț estetic și de respectarea câtorva reguli elementare. Astfel, dacă pereții sunt uni, deschiși la culoare, avem undă verde să introducem în ambient textile cu motive decorative (draperii, covoare, pernuțe sau tapițerii pentru mobilier). În schimb, în cazul în care există un fundal colorat sau bogat decorat, obligatoriu, vom folosi textile uni sau cu modele grafice cât mai simple, pentru a nu supra-aglomera amenajarea.

Mai mult decât atât, dacă le alegem corect, accesoriile textile pot face minuni cu spațiile în care le integrăm, camuflând anumite defecte arhitecturale. Astfel:
– Perdelele lungi, din tavan până în pardoseală, într-o nuanță apropiată de cea a pereților, creează iluzia că o încăpere joasă este mai înaltă;
– Combinațiile ton-sur-ton, alese pentru covor, tapițeria mobilierului și perdele, reprezintă un alt truc la care putem apela cu cea mai mare încredere pentru a da senzația că spațiul este mai mare decât în realitate;
– Un tapet textil imprimat cu dungi orizontale este o soluție decorativă recomandată în interioarele înguste, pe care le va ajuta să pară mai late.

Țesăturile, secretul unei reamenajări rapide
Accesoriile textile reprezintă modalitatea cea mai simplă și la îndemână de a schimba atmosfera din locuință. Să presupunem că ne-am plictisit de decorul actual și ne dorim să-i insuflăm rapid un anumit aer (vesel, elegant, extravagant etc.), fără șantier și fără cheltuieli majore. Ei bine, tot ce trebuie să facem este să înlocuim vechile textile cu altele noi, în culorile și cu imprimeurile care ne plac. Mai exact, este suficient să accesorizăm spațiul cu alte țesături (draperii, pernuțe decorative, covor, pleduri) pentru a schimba radical aspectul interiorului. În imaginea de jos putem să vedem cât e de ușor să dăm refresh unei băi monotone, dominată de alb, cu ajutorul câtorva accesorii textile într-o nuanță pastelată de roz pudrat.

Iar dacă tot ne-am hotărât să investim în accesorii textile noi, haideți să mizăm pe calitate! Chiar dacă acest lucru înseamnă să scoatem mai mulți bani din portofel, cu siguranță nu o să ne pară rău, având în vedere că noile țesături vor veni cu un confort sporit, cu un design superior și cu o rezistență mai mare în timp. Să luăm exemplul dormitorului, o încăpere destinată odihnei și relaxării, unde ar trebui să acordăm cea mai mare atenție materialelor naturale. Pentru un somn bun, avem nevoie de o lenjerie de pat realizată 100% din fibre naturale. Bumbacul, inul, mătasea și bambusul reprezintă alegeri excelente, ce ne oferă multe avantaje: sunt non-alergenice și plăcute la atingere; lasă pielea să respire; absorb transpirația; se găsesc de cumpărat într-o gamă diversă de culori și imprimeuri atractive, potrivite pentru orice stil decorativ.

Foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like