Canapea cu spumă vs canapea cu arcuri: avantaje și dezavantaje

Total
0
Shares

Care sunt diferențele dintre canapeaua cu spumă și canapeaua cu arcuri? Aflând mai multe despre aceste două categorii, poți fi bine informat atunci când vine vorba despre alegerea canapelei potrivite pentru casa ta.

Canapea cu spumă

Canapelele cu spumă pot fi realizate dintr-o varietate de materiale pe bază de spumă. Canapelele cu spumă, inclusiv cele extensibile, pot fi moi sau ferme, economice sau premium, într-o mare varietate de modele. Nu uita că poți alege și colțare extensibile foarte frumoase împreună cu perne decorative asortate.

Canapelele cu spumă utilizează o varietate de materiale pentru a oferi suport și confort. Ele sunt durabile în timp, păstrându-și forma inițială în condițiile în care canapele sunt bine întreținute.

Caracteristici

Există mai multe tipuri de spumă și, de multe ori, producătorii pot utiliza mai multe materiale pentru fiecare canapea.

Tipuri de spumă
 • Spuma poliuretanică

Spuma poliuretanică este un material frecvent utilizat la canapelele moderne. Spuma poliuretanică se utilizează frecvent la canapelele cu spumă, precum și pentru stratul superior de confort pentru cele cu arcuri.

Spuma poliuretanică obișnuită este o spumă standard, relativ moale, utilizată în principal în straturile de tranziție.

Spuma poliuretanică de înaltă densitate este mai fermă și este adesea folosită în straturile de sprijin intermediare.

Spuma poliuretanică de înaltă anduranță este mai fermă, dar semnificativ mai scumpă, astfel încât utilizarea sa este mai puțin frecventă.

 • Spuma cu memorie 

Spuma cu memorie este un alt material foarte des utilizat fiind obținută din poliuretan și ingrediente adăugate pentru a-i crește densitatea și vâscozitatea. Spuma cu memorie este excelentă pentru reducerea presiunii, deoarece se conturează după forma corpului. Termenul memorie se referă la tendința materialului de a păstra forma corpului timp de câteva secunde după ce a fost amprentat.

Spuma cu memorie standard este materialul tradițional care este moale, dar de susținere, accesibil economic.

Spuma cu memorie care are celule deschise este proiectată cu deschideri în celulele mici de spumă, permițând un flux de aer superior. Acest material se simte un pic mai moale și este util pentru sezonul cald.

Spuma cu memorie care are și gel are, în fapt, mărgele mici de gel încorporate în materialul de spumă de memorie. Gelul, combinat cu designul cu celule deschise, ajută la îmbunătățirea fluxului de aer.

 • Spuma din Latex 

Spuma din Latex este obținută din cauciuc natural care poate fi folosit pentru a face o spumă durabilă și consistentă. Canapelele cu latex sunt de obicei considerate o categorie proprie, dar unii producători folosesc un strat subțire de latex la canapelele cu spumă.

Majoritatea producătorilor de canapele folosesc un amestec de diferite materiale cu spumă pentru a crea un produs bine echilibrat și confortabil. 

Avantaje

 • se conturează bine pe forma corpului;
 • Izolează foarte bine mișcarea;
 • material moale, dar care oferă totuși un suport adecvat;
 • reduce adecvat presiunea în zonele cu probleme;
 • disponibilitate în funcție de buget.

Dezavantaje

 • unele materiale din spumă se încălzesc simțitor, căpătând căldura corpului;
 • nu este foarte elastic.

Canapea cu arcuri

Canapelele cu arcuri pot utiliza zeci până la sute de arcuri metalice pentru a oferi un strat de sprijin intermediar. De asemenea, canapelele sunt compuse și din straturi mai moi pentru a crește confortul. Unele persoane consideră canapelele cu arcuri mai confortabile decât cele cu spumă, mai ales pe cele extensibile. Acest lucru este valabil în special pentru persoanele mai solide, care pot beneficia mai mult de sistemele de susținere pe arcuri.

Caracteristici

Mai mulți factori pot influența modul în care se simte o canapea cu arcuri, printre care și numărul arcurilor și dimensiunea acestora. Canapelele cu arcuri pot fi dotate cu straturi de spumă care înconjoară arcurile, precum și cu un strat confortabil de pluș sau poliuretan adăugat deasupra. Calitatea, materialul și grosimea acestor straturi pot influența foarte mult confortul persoanei.

În fine, diferitele tipuri de arcuri folosite la realizarea canapelelor, cum ar fi arcuri sinusoidale, plasă cu arcuri vor afecta confortul și funcțiile acestora.

Tipuri de arcuri
 • Arcuri Bonnell

Arcurile Bonnell au designul original folosit în primele canapele cu arcuri, iar unii producători le folosesc și astăzi. Acestea sunt în formă de clepsidră și pot fi făcute pentru a fi moi sau ferme, simple și rentabile.

 • Arcuri pocket sau împachetate individual

Arcurile pocket sunt învelite individual în buzunare textile. Acest lucru permite fiecărui arc să se deplaseze independent unul de celălalt, ceea ce are ca efect suplimentar reducerea zgomotului. Aceste arcuri sunt, în general, mai scumpe dar sunt mai confortabile.

 • Arcuri continue

Dispune de un singur fir, care este utilizat pentru a construi un întreg rând de arcuri continue. Fiecare dintre aceste rânduri este apoi atașat unul de celălalt folosind fire elicoidale. Acest design oferă un sistem de sprijin foarte ferm, dar pentru că fiecare componentă este unită, bobinele continue au mult mai puțină capacitate de a se modela pe forma corpului.

Avantaje

 • prețuri accesibile;
 • elasticitate crescută;
 • oferă suport ferm;
 • flux de aer excelent pentru un somn odihnitor la temperatură propice;
 • mai multă susținere decât spuma pentru persoanele mai corpolente.

Dezavantaje

 • transferă mai multă mișcare;
 • pot fi o sursă de zgomot;
 • suprafața se lasă în timp.

Durabilitatea variază foarte mult în funcție de calitatea inițială a saltelei și de dimensiunea și greutatea arcurilor. 

Cum alegi cea mai bună canapea pentru tine?

Dintre cele două tipuri de canapele, cele cu arcuri extensibile sunt opțiunea tradițională. Unii s-ar putea gândi la ele ca fiind de modă veche, dar există o mulțime de canapele de înaltă calitate, confortabile și moderne cu arcuri.

Canapelele cu spumă sunt un concept mai nou, dar extrem de popular. Spuma de memorie a fost inventată în anii 1960, dar astăzi producătorii creează canapele cu  spume concepute cu aplicații specifice – răcire, suport, reducere a presiunii.

Majoritatea oamenilor vor fi mulțumiți de o canapea din spumă de înaltă calitate. Spuma oferă o cale de mijloc excelentă, oferind o susținere și o reducere a presiunii potrivite, în timp ce se simte, de asemenea, moale și confortabilă.

Persoanele care au tendința de a dormi în mediu cald pe timp de noapte pot dori să opteze pentru o canapea cu arcuri. Canapelele oferă un flux de aer mult mai bun, ceea ce ajută la menținerea patului rece pe timp de noapte.

Acestea fiind spuse, există câteva ultime lucruri de luat în considerare.

Parametrii Spuma cu memorie Cu arcuri
Durabilitate Spumă de memorie este, de obicei, mai durabilă, deoarece prezintă un risc mai redus de lăsare. Sunt mai puțin durabile, arcurile având tendința de a se lăsa în timp.
Suport Spuma de memorie are capacitatea de a susține  toate părțile corpului în mod uniform. Saltelele cu arcuri pot oferi un suport ferm, care, însă, nu se aplică uniform pe toate părțile corpului.
Elasticitate Canapelele cu spumă au un nivel de elasticitate mai scăzut față de canapelele cu arcuri. Canapelele pe arcuri sunt mai elastice decât cele cu spumă.
Reducerea durerii Spuma cu memorie se mulează pe forma corpului și oferă o reducere a presiunii, atenuând durerile articulare și de spate. Saltelele cu arcuri nu sunt capabile să susțină uniform corpul, provocând deteriorarea punctelor de presiune. 
Izolarea transferului de mișcare Spuma cu memorie este foarte bună la izolarea transferului de mișcare. Acest aspect este important mai ales în cazul canapelelor extensibile. Saltelele cu arcuri nu sunt, de obicei, bune la mișcarea de izolare din cauza stratului de arcuri metalice, dense, conectate, care transferă mișcarea.
Reglarea temperaturii Canapelele din spumă cu memorie tind să rețină căldura mai mult decât alte tipuri de canapele. Stratul de arcuri îmbunătățește fluxul de aer, ceea ce duce la o bună reglare a temperaturii în canapelele cu arcuri.

Atunci când se compară canapelele cu spuma și cele arcuri, nu există „cea mai bună” sau „cea mai nefericită” opțiune, fiindcă întotdeauna se iau în considerare multe variabile. Cel mai bine este să te gândești la cea mai bună alegere pentru tine și nevoile tale. Fiecare tip de canapea tinde să funcționeze mai bine în anumite condiții, fiind potrivită nevoilor diferitelor tipuri de persoane. Hai cu noi pe www.mezoni.ro pentru a alege canapeaua potrivită pentru tine!

 

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like