Cum întreții canapeaua?

Total
0
Shares

Canapeaua este cel mai popular și mai folosit obiect de mobilier din living. Este locul preferat și „vânat” de toți ai casei, mici și mari, pentru: relaxare, vizionare la tv, siestă, dormit, lecturat, socializat, jucat. Ba, de multe ori, este culcuș și pentru companionii noștri cu blană.

Fiind atât de solicitată, canapeaua are nevoie de o întreținere periodică, pentru a arăta ca nouă cât mai mult timp. Însă curățarea ei nu trebuie să se facă la întâmplare, cu orice produs de igienizare găsești în casă, ci în funcție de materialul din care este realizată tapițeria și de indicațiile/recomandările producătorului de pe etichetă.
Printr-o îngrijire adecvată, această piesă de mobilier își va menține/recăpăta aspectul inițial și totodată va asigura un mediu curat și sănătos pentru tine și cei dragi.

Curăță canapeaua corect, în funcție de tapițerie!
Așa cum menționam mai sus, întreținerea unei canapele diferă în funcție de tapițeria acesteia. De pildă, produsul pe care-l utilizezi pentru igienizarea tapițeriei din poliester s-ar putea să nu fie eficient și pentru tapițeria din bumbac sau chiar să o deterioreze iremediabil. Ceea ce vrem să spunem este că fiecare material necesită soluții de igienizare adecvate. În schimb, pașii pe care îi presupune operațiunea de curățare sunt cam aceiași pentru orice canapea:
– mai întâi, aspiri tapițeria pe toate părțile, cu o perie moale, pentru a îndepărta praful, murdăria și resturile;
– apoi, în funcție de materialul din care este realizată canapeaua și de recomandările de pe eticheta sa, folosești un produs de curățare potrivit. Pentru mai multă siguranță, te sfătuim să-l testezi pe o porțiune mică, aflată într-o zonă mai puțin vizibilă. Dacă totul este ok, ai undă verde să întrebuințezi soluția, aplicată pe o lavetă din microfibră;
– ultimele pe care trebuie să le cureți sunt suprafețele din metal/lemn și picioarele (dacă există).


Foto: Pixabay

Uite câteva sfaturi și recomandări de întreținere a canapelei în funcție de materialul din care este confecționată tapițeria:

In, stofă sau bumbac
Textilele naturale au avantaje ce țin de confort și de aspectul plăcut, dar totodată prezintă și dezavantaje, precum rezistența mai mică la uzură și la pete. Tocmai de aceea, ar fi bine să apelezi la o husă pentru canapea, mai ales dacă ai copii sau animale de companie. Un astfel de accesoriu va proteja foarte bine canapeaua de pete și murdărie, prelungindu-i viața. Tot ce trebuie să faci este să scoți husa de pe canapea atunci când s-a murdărit, să o speli și, după ce s-a uscat, să o așezi din nou pe canapea. Mai simplu de atât nu se poate!


Foto: Pixabay

Pentru a întreține corect o canapea din fibre textile naturale, este necesar: să aspiri tapițeria cu peria moale a aspiratorului o dată pe săptămână; să cureți eventualele urme ușoare de murdărie cu o lavetă înmuiată în apă sau într-un amestec de apă și săpun incolor; să o cureți cu o soluție specială pentru acest tip de țesătură o dată pe lună, însă fără a uda prea tare materialul; să intervii imediat în cazul petelor; să folosești soluții speciale pentru scoaterea petelor rezistente sau mai vechi (de exemplu, petele de alcool ies dacă le ștergi cu un amestesc de alcool și oțet alb, iar cele de grăsime dispar după ce aplici pe ele pudră de talc/bicarbonat de sodiu, periezi și apoi speli cu o soluție de curățare ori cu săpun lichid și apă).

Catifea
Este un material elegant, pretențios, a cărui strălucire o poți menține prin periere, după aspirare sau curățare. Pentru o îngrijire ca la carte, îți recomandăm doar soluțiile dedicate. Altfel, există riscul ca tapițeria să se decoloreze sau deterioreze.


Foto: Mezoni

Lână și stofă
Canapeaua ta are tapițeria confecționată din lână și stofă? Atunci evită să o cureți cu apă caldă, întrucât aceste materiale pot intra la apă.

Poliester
Canapelele din poliester sunt rezistente și nepretențioase, ceea ce înseamnă că întreținerea lor nu pune mari probleme. Dacă modelul pe care îl ai rezistă la apă, îl poți igieniza cu o soluție obținută dintr-un sfert de litru de apă caldă, o linguriță de oțet și una de detergent blând. După ce tapițeria s-a uscat bine, te sfătuim să o periezi cu o perie moale, cu mișcări circulare.

Piele naturală
Pentru a-și păstra ani la rând aspectul deosebit, elegant, neted, fără crăpături, o canapea din piele naturală trebuie aspirată cu peria moale a aspiratorului săptămânal și ștearsă cu o lavetă umezită în apă sau, ideal, în apă distilată. Pentru a o curăța de murdărie, cea mai indicată este o soluție blândă, specială. Cât privește petele, le poți scoate cu un amestec de zeamă de lămâie și bicarbonat de sodiu, lăsat să acționeze 10 minute, iar apoi îndepărtat cu o lavetă umedă. Nu în ultimul rând, îți recomandăm să hidratezi tapițeria periodic cu produse speciale sau cu câteva picături de ulei de măsline. Astfel, materialul își va menține elasticitatea și nu vor apărea crăpături.


Foto: Mezoni

Piele ecologică
Dacă ai o canapea din piele sintetică, trebuie să știi că, deși nu este la fel de pretențioasă ca una din piele naturală, totuși are nevoie și ea de o îngrijire corespunzătoare. Pentru a arăta bine cât mai mult timp, este esențial să îndepărtezi constant praful și murdăria de pe ea cu peria moale a aspiratorului, după care să o ștergi cu o soluție realizată din apă și săpun sau cu un spray special pentru pielea sintetică.

Foto deschidere: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like