Curățarea canapelei și sfaturi de întreținere: Ghid complet

Total
0
Shares

Canapeaua este cel mai popular și mai folosit obiect de mobilier din living. Este locul preferat și „vânat” de toți ai casei, mici și mari, pentru: relaxare, vizionare la TV, siestă, dormit, lecturat, socializat, jucat. Ba, de multe ori, este culcuș și pentru companionii noștri cu blană.

Fiind atât de solicitată, canapeaua are nevoie de o întreținere periodică, pentru a arăta ca nouă cât mai mult timp. Însă curățarea ei nu trebuie să se facă la întâmplare, cu orice produs de igienizare găsești în casă, ci în funcție de materialul din care este realizată tapițeria și de indicațiile/recomandările producătorului aflate pe etichetă.

Printr-o îngrijire adecvată, această piesă de mobilier își va menține și chiar recăpăta aspectul inițial, și totodată va asigura un mediu curat, sănătos pentru tine și cei dragi.

Curățarea corectă a canapelei

Etape de curățare a canapelei

Așa cum menționam mai sus, întreținerea unei canapele diferă în funcție de tapițeria acesteia. Produsul pe care-l utilizezi pentru igienizarea tapițeriei din poliester, de pildă, s-ar putea să nu fie eficient și pentru tapițeria din bumbac sau chiar să o deterioreze iremediabil. Ceea ce vrem să spunem este că fiecare material necesită soluții de igienizare adecvate. 

În schimb, pașii pe care îi presupune operațiunea de curățare sunt cam aceiași pentru orice canapea. Iată care sunt aceștia:

  • Mai întâi, aspiri tapițeria pe toate părțile, cu o perie moale, pentru a îndepărta praful, murdăria și resturile;
  • În funcție de materialul din care este realizată canapeaua și de recomandările de pe eticheta sa, folosești un produs de curățare potrivit. Pentru mai multă siguranță, te sfătuim să-l testezi pe o porțiune mică, aflată într-o zonă mai puțin vizibilă. Dacă totul este ok, ai undă verde să întrebuințezi soluția, aplicată pe o lavetă din microfibră;
  • Ultimele suprafețe pe care trebuie să le cureți sunt cele din metal/lemn și picioarele canapelei, dacă ele există. Nu uita să aspiri temeinic și zona de covor pe care se sprijină canapeaua, deoarece acumularea de praf este mai mare aici.

Sursa foto: Pixabay

Îți prezentăm mai jos și câteva sfaturi și recomandări de întreținere a canapelei acasă, în funcție de materialul din care este confecționată tapițeria.

Curățarea și întreținerea canapelei în funcție de tapițerie

  • In, stofă sau bumbac

Textilele naturale au avantaje ce țin de confort și de aspectul plăcut, dar totodată prezintă și dezavantaje, precum rezistența mai mică la uzură sau la pete. Tocmai de aceea, ar fi bine să apelezi la o husă pentru canapea, mai ales dacă ai copii sau animale de companie. Un astfel de accesoriu va proteja foarte bine canapeaua de pete și murdărie, prelungindu-i viața. Tot ce trebuie să faci este să scoți husa de pe canapea atunci când s-a murdărit, să o speli și, după ce s-a uscat, să o așezi din nou pe canapea. Mai simplu de atât nu se poate!

Sursa foto: Pixabay

Pentru a întreține corect o canapea din fibre textile naturale, este necesar să aspiri săptămânal tapițeria cu peria moale a aspiratorului. Curăță eventualele urme de murdărie cu o lavetă înmuiată în apă sau într-un amestec de apă și săpun incolor; sau cu o soluție specială pentru acest tip de țesătură, o dată pe lună.

Atenție însă, curățarea canapelei textile trebuie făcută fără a uda prea tare materialul. În cazul petelor, este necesar să intervii imediat, iar în cazul celor mai vechi sau rezistente, trebuie să folosești soluții speciale pentru scoaterea lor. De exemplu, petele de alcool ies dacă le ștergi cu un amestec de alcool și oțet alb, iar cele de grăsime dispar după ce aplici pe ele pudră de talc sau de bicarbonat de sodiu. Apoi periezi, și ulterior speli cu o soluție de curățare, ori cu săpun lichid și apă.

  • Catifea

Este un material elegant, și pretențios, iar din acest motiv necesită curățarea cu mare atenție. Pentru a menține strălucirea unei canapele din catifea, este nevoie doar de o întreținere constantă prin periere, după o aspirare sau curățare delicată. Pentru o îngrijire ca la carte, îți recomandăm doar soluțiile dedicate. Altfel, există riscul ca tapițeria să se decoloreze sau deterioreze. În plus, pot să apară nuanțe diferite pe material, dacă încerci acasă doar o curățare locală. 

Sursa foto: Mezoni

  • Lână și stofă

Canapeaua ta are tapițeria confecționată din lână și stofă? Atunci evită să o cureți cu apă caldă, întrucât aceste materiale pot intra la apă. Poți achiziționa, în schimb, un produs lichid, dar care nu conține apă, special destinat curățării uscate a fibrelor textile de acest fel. 

  • Poliester

Canapelele din poliester sunt rezistente și nepretențioase, ceea ce înseamnă că întreținerea lor nu pune mari probleme. Dacă modelul pe care îl ai rezistă la apă, îl poți igieniza cu o soluție obținută dintr-un sfert de litru de apă caldă, o linguriță de oțet și una de detergent blând. După ce tapițeria s-a uscat bine, te sfătuim să o periezi cu o perie moale, prin mișcări circulare.

  • Piele ecologică

Dacă ai o canapea din piele sintetică, trebuie să știi că, deși nu este la fel de pretențioasă ca una din piele naturală, totuși are nevoie de o îngrijire corespunzătoare. Pentru a arăta bine cât mai mult timp, este esențial să îndepărtezi constant praful și murdăria de pe ea cu peria moale a aspiratorului, după care să o ștergi cu o soluție realizată din apă și săpun sau cu un spray special pentru pielea sintetică.

  • Piele naturală

Pentru a-și păstra ani la rând aspectul deosebit, elegant, neted, fără crăpături, o canapea din piele naturală trebuie aspirată cu peria moale a aspiratorului săptămânal, și ștearsă cu o lavetă umezită în apă sau, ideal, în apă distilată. Pentru a o curăța de murdărie, cea mai indicată este o soluție blândă, specială. 

Cât privește petele, le poți scoate cu un amestec de zeamă de lămâie și bicarbonat de sodiu, pe care îl lași să acționeze 10 minute apoi îl îndepărtezi cu o lavetă umedă. Nu în ultimul rând, îți recomandăm să hidratezi tapițeria periodic cu produse speciale sau cu câteva picături de ulei de măsline. Astfel, materialul își va menține elasticitatea și nu vor apărea crăpături.

Sursa foto: Mezoni

Întreținerea canapelei – Sfaturi practice

Pe lângă întreținerea uzuală și curățarea atentă a petele apărute pe canapea, canapelele și fotoliile din materiale textile și naturale au nevoie de alte modalități de protejare. Citește mai jos câteva sfaturi utile în acest sens. 

Sfat #1. Îndepărtează mirosurile neplăcute din canapea

Pentru a întreține corect o canapea din fibre textile naturale, pe lângă aspirarea săptămânală a tapițeriei este necesar să îndepărtezi și eventualele mirosuri neplăcute ce se pot impregna în material: mâncare, umezeală sau de fumul de țigară. Pentru aceasta poți încerca o curățare cu abur, folosind peria de aspirator, sau poți apela la soluțiile cu bicarbonat de sodiu, suc de lămâie sau cele special destinate curățării, pe care le găsești în magazinele de profil. Pentru a preveni și a îndepărta corespunzător mirosurile, aerisește  în mod regulat locuința și folosește un dezumidificator, dacă umiditatea din casă este prea mare.

Sfat #2. Îndepărtarea prafului și a părului de animale

Atunci când ai animale de companie, este necesar să întreții în mod regulat tapițeria de pe canapeaua și fotolii folosind aspiratorul. Nu uita nici de colțuri sau de locurile unde praful și părul de animal se pot acumula mai tare. Pentru îndepărtarea părului de animale poți utiliza mai des și o perie sau o rolă adezivă pentru scame, sau o perie special concepută pentru a înlătura firele de pe materialele textile.

Sfat #3. Reîmprospătarea țesăturii canapelei

Culorile materialelor textile și catifeaua de pe canapea sau fotolii pot deveni mai șterse și mai terne odată cu trecerea timpului. Mai mult, acestea se pot decolora dacă sunt expuse îndelungat la soare. Pentru aceasta, sunt eficiente soluțiile pe bază de apă și oțet (⅓), care vor reda prospețimea culorilor naturale inițiale ale canapelei. Nu uita nici de husele permanente de protecție, care vor proteja eficient materialul și care pot fi spălate regulat în mașina de spălat. 

Ți-am oferit în ghidul de mai sus câteva modalități eficiente de întreținere și de curățare a diferitelor materiale din care sunt confecționate canapelele. Cu excepția cazurilor în care este nevoie de o curățare profesională, poți apela și folosi aceste metode acasă, pentru a te bucura de un aspect natural și plăcut al canapelelor tale!

Sursa foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea sa-ti placa

You May Also Like