Covoarele potrivite pentru living

Total
0
Shares

Sunt călduroase, confortabile și decorative. Ne protejează picioarele de frig, sunt plăcute la atingere, amortizează foarte bine zgomotele, reduc riscul de alunecare și dau un plus de culoare/personalitate spațiului interior. Vorbim, desigur, despre covoare. Mai exact, în cele ce urmează descoperim împreună care sunt modelele cele mai potrivite pentru zona livingului și, în plus, aflăm câteva sfaturi utile pentru a face alegerile cele mai bune.

Deși face parte din categoria accesoriilor, covorul ocupă un loc central în cadrul decorului, putând influența radical atmosfera din living, prin designul, cromatica, forma și dimensiunile sale. Prin urmare, este foarte important să îi acordăm toată atenția cuvenită. Și cum alegerea acestui obiect nu reprezintă deloc o sarcină simplă, având în vedere oferta extrem de variată disponibilă în magazinele de profil, ar fi bine să ținem seama de câteva criterii, care ne vor ajuta să identificăm mai ușor modelul potrivit.

Ce grad de rezistență să aibă?
Livingul este încăperea cea mai folosită din casă, în care ne petrecem cel mai mult timp împreună cu familia și prietenii. Prin urmare, avem nevoie în primul rând de un covor rezistent, care să facă față cu brio traficului intens de aici. Un covor din lână reprezintă o opțiune excelentă în acest sens. Este natural, foarte durabil și are o elasticitate bună, ceea ce înseamnă că își va păstra aspectul ani la rând. Foarte trainice sunt și covoarele confecționate din fibre sintetice, așa că, dacă ne dorim o alternativă mai accesibilă la modelele eco-friendly, putem miza pe ele.

Cu fir scurt, lung sau lățoase?
Covoarele cu fir scurt au marele avantaj că pot fi aspirate și curățate mult mai ușor. În schimb, covoarele pufoase, precum acesta, sau cele lățoase (shaggy), deși sunt mai aspectuoase, mai confortabile și mai plăcute la atingere, se întrețin greu și favorizează acumularea prafului și a firimiturilor în țesătura lor.Dimensiuni?

Evident, dimensiunile covorului trebuie alese în funcție de cele ale livingului. Astfel, un spațiu de zi amplu “cere” un covor pe măsură sau o mochetă care să acopere integral pardoseala, ceea ce înseamnă, pe de o parte, un confort sporit, pe de altă parte, o întreținere mai complexă, în special dacă avem copii mici sau/și animale de companie. În cazul în care simțim nevoia de mai mult dinamism, putem folosi în amenajare două sau chiar mai multe covoare mai mici, pe care să le amplasăm în zonele pe care vrem să le demarcăm din punct de vedere funcțional (zona de socializare, zona de luat masa, colțul de citit etc.). Atenție însă! Acestea trebuie să aibă anumite elemente similare (culori, texturi, lungimea firului) și totodată să se subordoneze stilului decorativ al livingului.

Care este forma cea mai indicată?

Covorul destinat livingului poate avea orice formă ne dorim: dreptunghiulară, pătrată, rotundă sau ovală, atâta vreme cât îl așezăm corect (piesele de mobilier trebuie amplasate pe el numai pe jumătate). Ultimele două forme, respectiv rotundă și ovală, sunt recomandate în special atunci când canapeaua și fotoliile au un design cu linii rotunjite.

Ce model?
Așa cum spuneam în prima parte a articolului, oferta de covoare este în prezent una extrem de variată: în magazinele fizice și online găsim de la covoare tradiționale până la covoare moderne, de la modele uni până la modele multicolore sau cu imprimeuri spectaculoase. Important este ca ceea ce alegem să se înscrie în stilul zonei de zi și să se armonizeze cu celelalte elemente de decor sau să le completeze perfect.

De exemplu: într-un living clasic putem folosi un covor turcesc, din lână, în diferite nuanțe de roșu; într-un decor de inspirație rustică se integrează foarte bine o blană sau un covor cu motive etnice; într-o amenajare modernă putem introduce un covor colorat, cu imprimeuri abstracte; într-un decor minimalist merge de minune un model monocolor.

În concluzie, atunci când suntem în căutarea unui covor/unor covoare pentru living, este esențial să avem în vedere în egală măsură cerințele funcționale și estetice specifice acestei încăperi și, de asemenea, să ne raportăm la elementele de decor existente. Doar așa vom face alegerea cea mai bună.

Foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Stilul Boho-Scandinav

Indiferent dacă sunteți o persoană care preferă stilul maximalist sau sunteți un minimalist devotat, combo-ul boho-scandinav este o versiune elegantă și stilată a esteticului liber și practic. Poate că viața…
View Post