Sunt călduroase, confortabile și decorative. Protejează picioarele de frig, sunt plăcute la atingere, amortizează foarte bine zgomotele, reduc riscul de alunecare și dau un plus de culoare și personalitate spațiului interior. Vorbim, desigur, despre covoare. Mai exact, în cele ce urmează descoperim împreună care sunt modelele cele mai potrivite pentru zona livingului și, în plus, îți oferim câteva sfaturi utile pentru a face alegerile cele mai bune pentru locuința ta.
Deși face parte din categoria accesoriilor, covorul ocupă un loc central în cadrul decorului, și poate să influențeze radical, prin designul, cromatica, forma și dimensiunile sale, atmosfera din living. Prin urmare, este foarte important să îi acorzi toată atenția cuvenită. Și cum alegerea acestui obiect nu reprezintă deloc o sarcină simplă, având în vedere oferta extrem de variată disponibilă în magazinele de profil, ar fi bine să ții cont de câteva criterii, care te vor ajuta să identifici mai ușor modelul potrivit pentru tine.
Ce covoare se poartă în living
Moderne și versatile, covoarele oferă căldură și personalitate unui spațiu interior, indiferent dacă vorbim de zona dining sau de cea de socializare din living. În cazul în care te întrebi dacă ”se mai poartă covoarele” sau cu ce să le asortezi astfel încât interiorul să fie unul echilibrat și armonios din punct de vedere estetic, trebuie să știi că modelele, texturile și culorile pe care le găsești pe piață la ora aceasta sunt potrivite oricăror trenduri și cerințe actuale.
Iată ce fel de covoare sunt potrivite pentru un living modern, indiferent dacă acesta este amenajat în stil minimalist, vintage, clasic sau industrial.
-
Covoare din fibre naturale
Covoarele din fibre naturale, precum lână sau iută, au devenit tot mai populare odată cu trendurile de design interior minimalist sau boho-chic. Datorită aspectului inedit, aparte, acest tip de covoare conferă un look aparte, original unei încăperi.
În living în mod special sunt potrivite deoarece sunt accesorii textile care fac diferența într-un astfel de interior. Ele sunt extrem de rezistente la uzură și murdărie, iar cele din lână naturală rezistă și la foc.
-
Covoare moderne cu fir scurt
Covoarele moderne, cu fir scurt sunt o altă alegere foarte în tendințe în aceste zile. Datorită modului facil de întreținere, dar și a modelelor și imprimeurilor variate, sunt potrivite atât în livingurile cu design minimalist sau mid-century, cât și celor care au un mobilier clasic.
Vei găsi, astfel, diferite culori și imprimeuri, atât geometrice, cât și abstracte, care imită patina timpului sau motive florale cu care poți înfrumuseța livingul. Un astfel de covor poate transforma orice încăpere și va fi o alegere potrivită pe termen lung.
-
Covoare vintage
Covoarele țesute, de tip kilim, se păstrează încă în tendințe, ba chiar sunt la mare căutare în ultimul timp. Ele demonstrează astfel că trendul acestor textile cu influențe orientale sau exotice nu s-a pierdut, ci din contră, a cunoscut un reviriment. Cu siguranță un astfel de model original va adăuga o pată de culoare în livingul tău modern, minimalist sau industrial. Îl poți așeza în zona canapelei și a măsuței de cafea, pentru a te bucura de aspectul său inedit.
-
Covoare turcești
Covoarele de factură orientală, pufoase și confortabile, sunt alte modele potrivite pentru living, și care nu se demodează niciodată. De proveniență din zona Balcanilor, a turciei sau a Africii de Nord, vei găsi și în rândul covoarelor turceșți modele care se potrivesc în living, în special celor cu mobilier clasic sau integral din lemn.
Cum alegi covorul pentru living?
-
După gradul de rezistență al covorului
Livingul este încăperea cea mai folosită din casă, în care îți petreci cel mai mult timp împreună cu familia și prietenii. Prin urmare, ai nevoie în primul rând de un covor rezistent, care să facă față cu brio traficului intens de aici.
Un covor din lână reprezintă o opțiune excelentă în acest sens. Este natural, foarte durabil și are o elasticitate bună, ceea ce înseamnă că își va păstra aspectul ani la rând. Foarte trainice sunt și covoarele confecționate din fibre sintetice, așa că, dacă îți dorești o alternativă mai accesibilă la modelele eco-friendly, poți miza pe ele.
-
Cu fir scurt, lung sau lățos?
Iată principalele avantaje și dezavantaje: Covoarele cu fir scurt au marele beneficiu că pot fi aspirate și curățate mult mai ușor. În schimb, covoarele pufoase, precum acesta, sau cele lățoase (shaggy), deși sunt mai aspectuoase, mai confortabile și mai plăcute la atingere, se întrețin greu și favorizează acumularea prafului și a firimiturilor în țesătura lor.
-
În funcție de dimensiuni
Evident, dimensiunile covorului trebuie alese în funcție de cele ale livingului. Astfel, un spațiu de zi amplu “cere” un covor pe măsură sau o mochetă care să acopere integral pardoseala, ceea ce înseamnă, pe de o parte, un confort sporit, pe de altă parte, o întreținere mai complexă a acestor textile, în special dacă ai copii sau/și animale de companie.
În cazul în care simți nevoia de mai mult dinamism, poți folosi în amenajare două sau chiar mai multe covoare mai mici, pe care să le amplasezi în zonele pe care vrei să le delimitezi din punct de vedere funcțional (zona de socializare, zona de luat masa, colțul de citit etc.). Atenție însă! Acestea trebuie să aibă anumite elemente similare (culori, texturi, lungimea firului) și totodată să se subordoneze stilului decorativ al livingului.
-
După formă: Care este cea mai indicată?
Covorul destinat livingului poate avea orice formă dorești: dreptunghiulară, pătrată, rotundă sau ovală, atâta vreme cât îl așezi corect. Mai exact, este recomandat ca piesele de mobilier să fie amplasate pe el numai pe jumătate. Ultimele două forme, respectiv rotundă și ovală, sunt recomandate în special atunci când canapeaua și fotoliile au un design cu linii rotunjite.
-
Ce model de covor să alegi în living?
Așa cum spuneam în prima parte a articolului, oferta de covoare este în prezent una extrem de variată: în magazinele fizice și online găsești de la covoare tradiționale până la covoare moderne, de la modele uni până la modele multicolore sau cu imprimeuri spectaculoase. Important este ca ceea ce alegi să se înscrie în stilul zonei de zi și să se armonizeze cu celelalte elemente de decor sau să le completeze perfect.
De exemplu:
- într-un living clasic poți folosi un covor turcesc, din lână, în diferite nuanțe de roșu;
- într-un decor de inspirație rustică se integrează foarte bine o blană sau un covor cu motive etnice;
- într-o amenajare modernă poți introduce un covor colorat, cu imprimeuri abstracte;
- într-un decor minimalist merge de minune un model monocolor.
În concluzie, atunci când ești în căutarea unui covor sau a unor covoare pentru living, este esențial să ai în vedere în egală măsură cerințele funcționale și estetice specifice acestei încăperi și, de asemenea, să te raportezi la elementele de decor existente. Doar așa vei face alegerea cea mai bună.
Sursa foto: Shutterstock