Cum să avem propria bucătărie în stil provensal

Total
9
Shares

Atmosfera fermecătoare a caselor din Provence ne inspiră pe mulți dintre noi să ne amenajăm bucătăriile în stil rustic francez. Mobilierul din lemn natur, ce imprimă senzația de trăinicie, pardoseala din teracotă, finisajul cu stucco sau piatră al pereților, paleta de culori calde și aranjamentele cu lavandă sunt elementele pe care ar trebui să le avem în vedere dacă ne-am propus să ne transformăm bucătăria într-un loc de poveste.

Când spunem Provence, gândul nostru zboară într-o secundă la satele pitorești din sud-estul Franței, “ascunse” printre lanuri de lavandă înflorită și dealuri cu viță-de-vie, la stilul de viață simplu și relaxat al oamenilor care trăiesc în această regiune muntoasă, precum și la casele lor boeme, din piatră de munte, cu obloane frumoase la geamuri și cu plante ce îmbracă romantic fațadele exterioare.
Dacă vrem să ne simțim în fiecare zi ca într-o vacanță în Provence, este musai să încercăm să recreăm la noi acasă atmosfera din acest colț de lume paradiziac. Indiferent că alegem să ne amenajăm toată locuința în stil rustic francez sau doar o zonă a acesteia, precum bucătăria, este esențial să mizăm pe ceea ce are specific designul provensal. Înainte de a afla acest lucru, este necesar să facem o precizare: stilul provensal este potrivit mai degrabă bucătăriilor mari și înalte decât celor mici, de bloc, și asta deoarece piesele de mobilier și accesoriile caracteristice sunt voluminoase.
Dar să revenim la elementele de design pe care trebuie să le avem în vedere. Acestea sunt:

Finisaje brute
Bucătăriile provensale se remarcă în primul rând prin aspectul natural, cald și prietenos, dat de materialele și finisajele folosite. Astfel, pardoseala este realizată din teracotă sau lemn masiv, iar pereții sunt decorați cel mai adesea cu piatră sau stucco. Pentru un aer cât mai autentic, se recomandă ca finisajele să fie aplicate cât mai brut, chiar cu mici imperfecțiuni. De exemplu, câteva plăci de teracotă ciobite, o dușumea pe care sunt vizibile nodurile lemnului sau un strat de vopsea dat pe pereți în mod neregulat sunt mici defecte ce au rolul de a spori farmecul amenajării.

Fiind vorba despre un stil rustic, lemnul masiv este, firește, vedeta. Fie că se regăsește la mobilier, la accesorii sau la finisaje, acest material trebuie să beneficieze de un tratament special pentru a rezista la fluctuațiile mari de temperatură și umezeală din bucătărie.
Alte materiale naturale pe care le putem introduce în decor alături de cele enumerate mai sus sunt piatra naturală (un perete acoperit cu piatră va fi de mare efect) și fierul forjat.

Culori inspirate din natură
Pentru a transpune peisajele pitoreşti, lumina deosebită și spiritul Provence-ului, avem nevoie în principal de o cromatică axată pe tonuri de pământ (alb, crem, nisipiu, maro, cărămiziu, gri, oliv, verde-mentă), secondată de o paletă coloristică din care să facă parte mov, galben, bleu, portocaliu şi roz.

Mobilier natur, cu aspect antique
La capitolul mobilier, cea mai bună opțiune pentru o bucătărie provensală o reprezintă un ansamblu cu design clasic, robust, realizat din lemn natural sau dintr-un material ce imită perfect lemnul natural, neapărat cu aspect antichizat. Pentru o amenajare luminoasă, mobilierul poate fi alb sau crem, iar pentru un decor plin de culoare, putem alege un ansamblu bleu, turcoaz sau în nuanța salviei. Dacă dispunem de un spațiu generos în bucătărie, ar fi păcat să nu facem tot posibilul să recreăm atmosfera provensală prin amplasarea în mijlocul încăperii a unei insule cu rafturi la vedere și cu suporturi de agățare deasupra, ideale pentru oale, tigăi și ustensile.

Accesorii și decorațiuni
O bucătărie în stil provensal presupune nu numai finisaje și mobilier, ci și accesorii și decorațiuni. Astfel, în amenajare ar trebui să mai folosim un corp de iluminat cu aspect antique, un ceas de perete precum acesta, materiale textile simple sau dantelate, coşuri de răchită, vase din cupru lăsate la vedere și electrocasnice cu design vintage. De asemenea, imprimeurile sunt foarte decorative și adaugă bucătăriei o notă romantică, așa că e musai să le facem loc în ambient. Vedete vor fi, bineînțeles, motive precum lavanda, floarea-soarelui, măslinele şi vița-de-vie. Acestea pot înfrumuseța accesoriile textile, vesela (farfuriile, bolurile pentru servire, mojarul etc.), mobilierul, finisajele (tapet, picturi murale) şi decoraţiunile.
Nu în ultimul rând, o bucătărie cu aer rustic francez ar fi incompletă fără lavandă, o plantă care a devenit principalul simbol al Provence-ului.

Designul provensal este, așadar, o alegere ideală dacă visăm să ne amenajăm o bucătărie fermecătoare, cu o atmosferă caldă și primitoare, în care să își dea întâlnire rusticul, romantismul, eleganța și aerul de vacanță.

Foto: Shutterstock

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Stilul Boho-Scandinav

Indiferent dacă sunteți o persoană care preferă stilul maximalist sau sunteți un minimalist devotat, combo-ul boho-scandinav este o versiune elegantă și stilată a esteticului liber și practic. Poate că viața…
View Post