Cu ce se asortează canapeaua maro: sfaturi pentru design

Total
0
Shares

Aproape că nu există living sau sufragerie fără o canapea confortabilă, acest element de mobilier fiind folosit și în dormitor, mai ales în cazul garsonierelor și al locuințelor mici.

Fie că este vorba despre canapea sau colțar, culoarea este un detaliu important, iar în cele mai multe cazuri, varianta preferată este maro. Este o culoare de pământ, ceea ce înseamnă că amintește de nuanțele naturale precum nuanța lemnului, culoarea rocilor, blana animalelor sau culorile pădurii într-o toamnă târzie. În plus, o canapea maro este rezistentă la murdărie și nu trebuie curățată frecvent, ceea ce îi prelungește considerabil și durata de viață.

Canapeaua este o piesă principală în amenajarea livingului așa că aceasta trebuie să încadreze perfect în peisaj și să se asorteze cu celelalte elemente din încăpere.

Probabil că te întrebi cu ce se asortează canapeaua maro, iar în acest articol ne-am propus să-ți arătăm că există o multitudine de  variante la care poți apela.

Câte nuanțe de maro există

Nu este chiar așa simplu să alegi o canapea maro, pentru că îndată ce vei ajunge într-un magazin sau vei consulta oferta de canapele de pe site-ul nostru, vei constata că există mai multe nuanțe de maro. Nuanța este un prim criteriu de care să ții cont, pentru că de varianta aleasă vor depinde în mare măsură celelalte culori și nuanțe cu care se asortează canapeaua maro.

Vestea bună e că maroul este foarte „versatil“ și indiferent de nuanță se poate asorta ușor cu o gamă variată de culori.

Maro deschis

Canapelele în această nuanță de maro te duc mai mereu cu gândul la ocrul-ruginiu al frunzelor de toamnă sau la un bulgăre de chihlimbar. Cele mai deschise nuanțe se apropie mult de galben sau portocaliu și se potrivesc perfect în încăperile luminoase.

Partea mai puțin plăcută este că o canapea în nuanțe maro deschis se murdărește mai ușor, așadar are nevoie de o atenție specială.

Maro spre negru

La polul opus, se află canapelele în nuanțe de maro închis care amintesc de culoarea ciocolatei amărui sau de cea a cafelei. Sunt impunătoare și elegante, potrivindu-se perfect stilului clasic de amenajare a locuinței, dar și stilului modern sau retro.

De asemenea, canapelele maro închis sunt alegerea perfectă pentru livingurile sau sufrageriile spațioase, în timp ce în încăperile de mici dimensiuni sunt de preferat cele în tonuri mai deschise.

Nuanțe de bej

Bejul nu este o culoare propriu-zisă, ci o varietate a maroului, în tonuri deschise. Canapelele din această gamă pot fi cafeniu deschis sau brun-gălbui, amintind de culoarea nisipului sau de cea fildeșului.

De asemenea, în aceeași categorie, intră și canapele de culoare taupe, care este o nuanță obținută prin combinarea maroului cu griul închis.

Canapeaua maro: cu ce culori se asortează?

Sursa foto: Unsplash

Înainte de a afla cu ce se asortează canapeaua maro, vrem să facem o scurtă trecere în revistă a elementelor de interior pe care trebuie să le ai în vedere.

Am menționa în primul rând celelalte piese de mobilier care trebuie să aibă o nuanță asortată canapelei pentru ca aceasta să nu facă notă discordantă. Este importantă și culoarea parchetului care ar trebui să aibă nuanță de maro ușor diferită de cea a canapelei. În cazul în care folosești un covor pentru living sau sufragerie, acesta este un alt element care trebuie să se asorteze cu nuanța canapelei.

Nu în ultimul rând, decorațiunile de apartament și culoarea pereților sunt detalii importante pentru obținerea unei armonii cromatice în încăpere.

Iată acum care sunt cele mai inspirate combinații de culori pentru asortarea unei canapele maro!

Maro cu alb

Albul este o culoare neutră, ceea ce înseamnă că se asortează cu orice, inclusiv cu maroul canapelei. O astfel de piesă de mobilier plasată într-o încăpere zugrăvită în alb va fi pusă mai bine în evidență, mai ales dacă este așezată în fața unuia dintre pereți.

Albul zugrăvelii reflectă lumina care va cădea pe suprafața canapelei făcând-o mai lucioasă și dându-i astfel un aer de eleganță. De asemenea, dacă în încăpere există și alte piese de mobilier cu nuanțe diferite de maro, albul va acționa ca o culoare de contrast, scoțând mai bine în evidență această combinație.

Maro cu negru

În acest caz, nu poți folosi orice nuanță de maro pentru canapea, fiind recomandate tonurile mai deschise. Cu o combinație de negru și maro închis nu vei obține rezultate notabile, pentru că ambele sunt culori cu tonuri închise accentuate și se vor distinge cu greu una de cealaltă. În plus, camera va căpăta un aspect prea întunecat, iar spațiul va părea îngust și neprimitor.

Totodată, negrul folosit pe post de culoare predominantă reduce luminozitatea, iar tonurile deschise de maro vin să contrabalanseze acest dezavantaj.

Ca și albul, negrul poate fi și culoare de contrast în cazul în care în încăpere există mai multe nuanțe de maro.

Maro cu gri

Dacă ții totuși să-ți cumperi o canapea fixă sau extensibilă într-o nuanță de maro închis, poți diminua intensitatea negrului, obținând astfel o combinație de maro cu gri. Griul se potrivește și cu nuanțele mai deschise de maro, pentru că le accentuează, însă un interior astfel amenajat trebuie completat și cu alte culori.

Atât griul cât și maroul sunt culori reci, așa că atmosfera trebuie „încălzită” cu alte câteva culori vii. Niște tablouri sau alte obiecte decorative, un covor și niște draperii mai colorate vor completa în mod armonios decorul, încadrând perfect combinația de maro și gri.

Maro cu galben

Dacă toamna este anotimpul tău preferat, în mod sigur vei găsi această combinație perfectă pentru asortarea unei canapele maro. Galbenul și maroul sunt culori specifice toamnei și se îmbină armonios în orice interior.

Poți folosi doar cele două culori în diferite nuanțe pentru amenajarea întregii încăperi. Cea mai bună variantă ar fi să zugrăvești pereții în galben și să folosești mobilă în nuanțe de maro. În cazul în care canapeaua este într-o nuanță de maro deschis, celelalte piese de mobilier trebuie să aibă tonuri mai accentuate. În nod similar, o canapea de un maro închis se asortează cu mobilă în tonuri mai deschise. 

Această combinație nu este însă pe gustul tuturor, iar cei care tânjesc după plajă, valuri sau drumeții prin păduri înverzite ar putea-o considera chiar deprimantă.

Maro cu portocaliu

Portocaliul închis la culoare devine ocru, care poate fi considerat o nuanță de maro deschis. De aceea, și o astfel de combinație este una foarte potrivită pentru a asorta o canapea maro cu toate celelalte elemente dintr-o încăpere. Și de această dată, atmosfera creată duce frecvent cu gândul la toamnă, însă portocaliul este o culoare mai aprinsă, iar interiorul va părea unul primitor și pentru cei care nu adoră acest anotimp.

Poți păstra „rețeta” prezentată mai sus zugrăvind pereții în portocaliu și folosind  mobilă  în nuanțe de maro. În ceea ce privește canapeaua, aceasta poate fi de un maro deschis pentru a se apropia cât mai mult de nuanța pereților, sau poți opta pentru o canapea de un maro închis, care să contrasteze cu portocaliul zugrăvelii.

În același tip, o canapea maro deschis se asortează perfect cu niște pereți de aceeași culoare dar cu o nuanță mai închisă, alături de niște draperii și o carpetă de culoare portocalie.

Maro cu verde

Iubitorii de plimbări în aer liber în mijlocul naturii vor aprecia în mod special o astfel de combinație pentru că aduce în locuință culorile predominante ale pădurii. Verdele ierbii și al frunzișului se îmbină cu diversele nuanțe de maro ale solului, pietrelor și trunchiurilor copacilor, iar dacă iubești natura e firesc să-ți dorești o astfel de combinație de culori și la tine acasă.

Pentru a reda cât mai fidel atmosfera din natură, verdele poate fi reprezentat în acest caz de plante de apartament. Pe lângă rolul decorativ, acestea împrospătează aerul din încăpere așa că nu ezita să folosești cât mai multe plante.

Tablourile cu peisaje naturale sau alte piese mai mici de mobilier vopsite în verde sunt alte idei inspirate pentru a completa decorul.

Maro cu albastru

Albastrul este o culoare relaxantă și de aceea este deseori preferată pentru amenajarea interioară a locuințelor. În cazul nostru, vestea bună este că se potrivește perfect cu maroul, așa că poți să apelezi fără probleme și la o astfel de combinație.

Trebuie totuși ca nuanța albastrului să fie în ton cu aceea a canapelei. Astfel, o canapea maro închis se asortează cu o nuanță de albastru închis, în timp ce la o nuanță mai deschisă a canapelei se potrivește un albastru deschis. În cazul în care ai optat pentru nuanțele închise, decorul încăperii trebuie completat cu  o culoare mai luminoasă cum ar fi alb, bej sau crem.

Maro cu violet

Violetul este o culoare folosită destul de rar în amenajările interioare, întrucât e dificil să găsești combinații potrivite pentru a-l asorta. Totuși, o canapea maro se asortează foarte bine cu această culoare dacă nuanțele sunt opuse din punct de vedere al intensității.

Mai exact, o canapea maro deschis se asortează cu o zugrăveală sau o mochetă violet închis, iar o canapea maro închis se asortează cel mai bine cu tonuri deschise de violet.

Acestea sunt principalele culori cu care poți asorta o canapea maro pentru a obține un design elegant în living, sufragerie sau dormitor, indiferent de stilul de amenajare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like