Un nou trend în designul de interior, pe care îl poți adopta cu ușurință în căminul tău. Fără modificări radicale în amenajare și fără investiții mari! Japandi, căci despre el vorbim, este un stil hibrid cu totul deosebit, ce aduce laolaltă minimalismul scandinav și simplitatea inspirată din natură a stilului japonez.
Ce înseamnă stilul Japandi?
Deși provin din zone geografice diametral opuse și definesc culturi foarte diferite, stilul scandinav și stilul japonez au în comun mai multe lucruri decât te-ai aștepta. Ambele au la bază principii similare, precum minimalismul, funcționalitatea, naturalețea și atmosfera relaxată. Simplitatea liniilor, materialele și texturile organice dar și focusul pe funcționalitatea pieselor reprezintă elementele comune, dar și ușor diferite care conturează acest nou stil de design interior.
Mai multe informații despre caracteristicile stilului Japandi și despre cum îi poți face loc în locuința ta descoperi în continuare.
Stilul Japandi: Caracteristici principale
-
Less is more
Acesta este mai mult decât un motto al stilului Japandi, reprezintă un concept ce promovează un stil de viață guvernat de moderație, simplitate și calitate. Cu alte cuvinte, pentru a trăi bine și frumos, nu ai nevoie să-ți încarci interiorul cu o mulțime de obiecte de mobilier, accesorii și decorațiuni, ci este suficient să te rezumi la lucrurile strict necesare, esențiale. Așadar, dacă îți dorești un decor de inspirație Japandi, ar fi bine să renunți la orice este în plus. O “curățare” de obiectele inutile este benefică, de asemenea, pentru spațiile interioare din ce în ce mai mici în care trăim, care în acest fel devin mai aerisite și mai funcționale.
-
Culori ce conturează o atmosferă calmă
Specifice acestui stil sunt nuanțele neutre, naturale, care te ajută să creezi un cadru cald și relaxant. Concret, este vorba despre nuanțe de crem, bej și de nuanțe de lemn. Pentru un efect contrastant binevenit, poți folosi și accente în tonuri închise de gri și negru. De asemenea, poți îmbogăți decorul cu câteva pete de culoare (de exemplu, verde, albastru sau roz), însă cu moderație, pentru a nu afecta armonia minimalistă a designului. Ca să sintetizăm, cromatica reprezentativă pentru Japandi aduce împreună, într-un mod armonios, schema de culori deschisă și rece a stilului scandinav și paleta cromatică naturală și caldă a stilului japonez.
-
Mobilier simplu și practic
Într-un interior Japandi își găsesc perfect locul atât obiectele de mobilier scandinave (realizate din lemn natur, de culoare deschisă și cu aer rustic), cât și cele de inspirație japoneză (din lemn lăcuit și vopsit, cu linii curbate, elegante). Așadar, nu-ți fie teamă să mixezi piese statement din cele două stiluri. Aducând laolaltă tonuri de lemn variate și forme diferite (linii drepte și linii curbate), vei obține un efect vizual contrastant cu totul deosebit.
-
Accesorii care induc senzația de confort
Într-un interior de acest fel, accesoriile și obiectele decorative pot fi alese din ambele registre – nordic și japonez –, având în vedere aceleași criterii, respectiv simplitatea, utilitatea, minimalismul și echilibrul. Amenajările Japandi nu ar fi complete fără alte detalii precum: covoare pufoase, draperii orientale, pături și perne decorative din lână, vase ceramice, piei de animale, vaze sau panouri despărțitoare.
-
Materiale 100% naturale
Materialele și texturile 100% naturale contribuie în mod esențial la atmosfera Japandi, așa că mizează pe ele. Lemnul, ratanul, piatra, ceramica, hârtia și bambusul sunt materiale la care e musai să apelezi dacă vrei să conturezi un ambient cald, intim, primitor, în strânsă legătură cu natura. Stilul Japandi înseamnă, de asemenea, țesături din fibre organice, precum bumbacul, inul și iuta. Atenție, însă, materialele moderne artificiale nu au ce căuta într-un astfel de spațiu!
-
Plante verzi
Un alt punct comun al stilurilor scandinav și japonez îl reprezintă folosirea elementelor naturale. Pentru a sugera comuniunea cu natura înconjurătoare, adaugă în decorul interior câteva plante verzi. Cele mai potrivite designului Japandi sunt speciile verzi, fără flori, cu frunze elegante și lucioase. Reține, totuși, că surplusul de verdeață nu este de dorit într-o amenajare de acest fel. Cu alte cuvinte, și la capitolul plante, lasă-te ghidat/ă de motto-ul Less is more.
Stilul Japandi: Idei de amenajare
-
Bucătărie amenajată în stil Japandi
Atunci când îți amenajezi un interior în stil Japandi, trebuie să ții cont că printre principalele caracteristici se numără simplitatea și funcționalitatea, peste care se suprapune o notă de rafinament dată de anumite accente. Într-o bucătărie în stil Japandi, în mod special, fiecare dintre piesele de mobilă, cu linii simple și delicate, are scopul și locul său bine determinat. Materialele pentru mobilier sunt naturale, culorile sunt neutre în special pentru pereți dar, spre deosebire de stilul scandinav unde culorile sunt deschise, aici se pot alătura armonios nuanțe de gri, bej, taupe și navy.
Un alt detaliu care atrage atenția la stilul decorativ Japandi este forma ușor curbată și foarte ergonomică a scaunelor din zona de servire a mesei. Acestea sunt de multe ori create de designeri celebri, iar astfel îmbină rafinamentul cu comoditatea prin formele deosebite și texturile naturale precum lemnul, pielea, ratanul sau bambusul. Nu este nevoie să accesorizezi cu fețe de masă clasice, ci este de preferat să lași să se evidențieze aceste materiale naturale din zona mesei sau cea de lucru.
-
Living în stil Japandi
Într-un living amenajat în stil Japandi este ușor să păstrezi un interior aerisit, luminos și un spațiu fluid. Poți apela la mobilier în stil scandinav, de culoare deschisă, cu o trăsătură rustică și relaxată, și să adaugi elemente mai rafinate prin anumite piese de decor. De exemplu, masa de dining sau o măsuță de cafea statement dintr-un material interesant precum pluta sau lemnul natur, cu o linie simplă și eventual cu suport metalic sunt exact ceea ce este nevoie. Parchetul este de asemenea în nuanțe naturale, și este bine să fie lăsat cât mai mult la vedere.
Adaugă un covor pufos din blană și pernuțe de pânză pe canapea, pentru un accent de culoare și textură, și o plantă impresionantă pentru un punct de focus. Nu este nevoie de tablouri multe decorative, ci o singură piesă mare, de artă abstractă înrămată sau un peisaj natural sunt suficiente pentru a decora armonios acest spațiu. Un alt element de efect poate fi un perete despărțitor de influență japoneză.
-
Dormitor în stil Japandi
Pentru un dormitor decorat în stil Japandi poți apela la o tapițerie închisă pentru pat, și la draperii orientale, pături decorative de lână și un covor din blană naturală pentru pardoseală. Vei induce astfel atmosfera și confortul tipic scandinav, pe care îl poți îndulci cu unul sau două elemente de decor precum vase ceramice colorate. La fel, accentul trebuie pus aici pe materiale practice și naturale, precum lemnul natur sau ratanul pentru un fotoliu de relaxare. O comodă interesantă de tip vintage sau mid century va completa armonios decorul din dormitorul amenajat în stil Japandi. Nu uita și de corpuri de iluminat discrete, care să creeze atmosfera pe care o dorești.
Dacă îți dorești un look minimalist cu totul deosebit pentru căminul tău, dacă vrei ca în decorul tău interior să-și dea întâlnire Orientul Îndepărtat cu ținuturile scandinave, dacă visezi să trăiești simplu, frumos, în comuniune cu natura și dacă apreciezi calitatea în detrimentul cantității, înseamnă că stilul Japandi este exact ceea ce îți trebuie, iar un astfel de decor este cel mai potrivit pentru tine.
Sursa foto: Unsplash & Mezoni