Stilul glam în decorul interior

Total
0
Shares

Strălucitor, elegant, extravagant! Sau, altfel spus, stilul glam, care se bucură de un succes din ce în ce mai mare atât în moda vestimentară, cât și în designul interior, potrivindu-se mănușă persoanelor care apreciază luxul.

Înainte de a vedea prin ce se remarcă interioarele amenajate în acest stil, este bine să știm că glam provine de la glamour, un cuvânt englezesc care se traduce prin farmec, atracție, fascinație. Stilul a apărut în anii ’20, în lumea modei și a show-biz-ului, fiind strâns legat de imaginea fashion-icon-urilor din acea perioadă, inclusiv de cea a faimoasei Marilyn Monroe.

În designul interior, ca și în moda vestimentară, stilul glamour reprezintă expresia unui mod de viață caracterizat prin lux și eleganță, care ia adesea forma unor amenajări nonconformiste, ce îmbină materiale somptuoase, texturi strălucitoare și influențe inspirate din stilul baroc, art deco, clasic, neoclasic, modern sau avangardist. De altfel, unul dintre cele mai mari avantaje ale stilului glam este acela că face “casă bună” cu aproape orice design interior, fie că vorbim de cel clasic, baroc sau minimalist. Totul este să avem un simț estetic foarte bun și echilibru în folosirea elementelor decorative, pentru a nu ajunge în situația de a crea o amenajare care frizează kitschul.

Pentru a fi pus în valoare, stilul glamour are nevoie de interioare ample, prevăzute cu tavane înalte și cu ferestre generoase, prin care lumina să intre nestingherită. Prin urmare, conceptul de glamour nu rezonează cu spațiile mici, așa cum sunt cele din apartamentele de bloc. Însă asta nu înseamnă că nu se poate regăsi și în acestea. Dacă renunțăm la aspectul său excesiv și ne rezumăm la câteva piese statement sau la câteva accesorii/decorațiuni cu accente prețioase, putem să ne bucurăm și la bloc de un decor cu note glam.

Ce presupune o amenajare glam?
Pentru a avea o locuință glam, strălucitoare și la propriu, și la figurat, ca cea a unei vedete, trebuie să știm că un asemenea decor presupune:

Culori neutre
, precum crem, maro, gri, secondate de culori tari, intense, așa cum sunt mov, roșu, negru, albastru, fucsia și completate, obligatoriu, de nuanțe strălucitoare de auriu sau argintiu. Ideea de lux este redată, de asemenea, cu ajutorul accentelor sidefate, perlate.

Texturi lucioase
– suprafețele netede, reflectorizante sunt un must-have într-un interior de inspirație glam. Putem utiliza plăci ceramice lucioase, marmură, oglinzi, policarbonat transparent, sticlă.Imprimeuri trendy
– acestea trebuie să fie, bineînțeles, în pas cu ultimele tendințe în domeniu. De exemplu, printul animal sau carourile, prezente în cele mai noi colecții de haine ale marilor case de modă, se pot regăsi în designul textilelor pe care le folosim.

Materiale extravagante – glamour înseamnă, prin definiție, un stil încărcat, în care întâlnim elemente realizate din materiale de cea mai bună calitate, care pot varia de la lemn exotic, pietre și metale prețioase până la catifea, satin, mătase, cașmir, fildeș, cristale etc.

Mobilier cu un design deosebit
– de cele mai multe ori, se apelează la piese de mobilier cu un design ce combină influențe din stiluri diferite (baroc, florentin, oriental, modern, minimalist etc.), executate din materiale premium, rare (lemn exotic) sau atipice (sticlă, plexiglas, rășini epoxidice), cu detalii prețioase (mânere din alamă, picioare aurii sau butoni din cristal). Câteva exemple de piese statement (mobilier living și dormitor): taburete, fotolii sau canapele cu tapițerie din catifea și picioare aurii sau argintii; console metalice cu blat din sticlă sau marmură; paturi extra large, cu tapițerie din catifea matlasată; noptiere cu finisaj lucios și picioare curbate.Accesorii bogat decorate
– ca și restul elementelor de decor despre care am vorbit mai sus, și accesoriile specifice stilului glam se remarcă printr-un aspect elegant, strălucitor, atrăgător. Din această categorie fac parte obiecte precum: oglinzi decorative cu rame lucioase, corpuri de iluminat somptuoase, realizate din cristale, textile de cea mai bună calitate, decorațiuni cu un aer prețios.

Foto: Shutterstock

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Stilul Boho-Scandinav

Indiferent dacă sunteți o persoană care preferă stilul maximalist sau sunteți un minimalist devotat, combo-ul boho-scandinav este o versiune elegantă și stilată a esteticului liber și practic. Poate că viața…
View Post