Strălucitor, elegant, extravagant! Cu alte cuvinte, glamour, un stil care se bucură de un succes din ce în ce mai mare atât în moda vestimentară, cât și în designul interior, potrivindu-se mănușă persoanelor care apreciază luxul.
Înainte de a vedea prin ce se remarcă interioarele amenajate în acest stil, este bine să știm că glam sau glamour este un cuvânt englezesc care se traduce prin farmec, atracție, fascinație. Această modalitate de expresie a apărut în anii ’20, în lumea modei și a show-biz-ului, fiind strâns legat de imaginea fashion-icon-urilor din acea perioadă, inclusiv de cea a faimoasei Marilyn Monroe.
Din rândurile de mai jos vei afla care sunt cele mai importante caracteristici ale stilului glamour în designul interior, precum și câteva idei ingenioase de amenajare în acest fel a principalelor încăperi din locuința ta.
Ce este stilul glamour?
În designul interior, la fel ca în moda vestimentară, stilul glamour reprezintă expresia unui mod de viață caracterizat prin lux și eleganță. În amenajarea unei locuințe, acesta ia adesea forma unor aranjamente nonconformiste, ce îmbină materialele somptuoase și texturile strălucitoare cu influențele inspirate din mai multe tendințe, între care baroc, art deco, clasic, neoclasic, modern sau avangardist.
De altfel, unul dintre cele mai mari avantaje ale unui decor de tip glam este acela că face “casă bună” cu aproape orice fel de design, fie că vorbim de cel clasic, baroc sau minimalist. Totul este să păstrezi un echilibru în folosirea elementelor decorative și să ai un simț estetic foarte bun, pentru a nu ajunge în situația de a crea o amenajare prea opulentă sau care frizează kitschul.
Care sunt caracteristicile stilului glam în designul interior?
Ca să te bucuri de o locuință glam, strălucitoare și la propriu, și la figurat, ca cea a unei vedete, trebuie să știi ce presupune un asemenea decor.
Pentru a fi pus în valoare, stilul glamour are nevoie de interioare ample, prevăzute cu tavane înalte și cu ferestre generoase, prin care lumina să intre nestingherită. Prin urmare, conceptul de glamour nu rezonează foarte bine cu spațiile mici, așa cum sunt cele din apartamentele de bloc. Aceasta nu înseamnă însă că nu se poate regăsi și aici. Totul este să renunți la aspectul excesiv și te rezumi la câteva piese statement sau la câteva accesorii sau decorațiuni cu accente prețioase.
Iată mai jos câteva din principalele caracteristici, care te vor ajuta să obții în orice încăpere un decor cu note glam.
Culori neutre
Într-un interior glam, culorile neutre, precum crem, maro, gri, secondate de culori tari, intense, precum sunt mov, roșu, negru, albastru sau fucsia sunt completate, obligatoriu, de nuanțe strălucitoare de auriu sau argintiu. Ideea de lux este redată, de asemenea, cu ajutorul accentelor sidefate, perlate, atât pentru mobilier cât și pentru accesorii.
Texturi lucioase
Suprafețele netede, reflectorizante sunt un must-have într-un interior de inspirație glam. Poți utiliza pentru pereți sau finisaje plăci ceramice lucioase, marmură, oglinzi, policarbonat transparent, sticlă.
Imprimeuri trendy
Imprimeurile trebuie să fie, bineînțeles, în pas cu ultimele tendințe în domeniu într-un decor glam. De exemplu, printul animal sau carourile, prezente în cele mai noi colecții de haine ale marilor case de modă, se pot regăsi în designul textilelor pe care le folosești.
Materiale extravagante
Glamour înseamnă, prin definiție, un stil încărcat dar rafinat, în care materialele și decorațiunile sunt atent alese. Poți folosi aici elemente realizate din materiale de cea mai bună calitate, care să varieze de la lemn exotic, pietre și metale prețioase până la catifea, satin, mătase, cașmir, fildeș, cristale, etc.
Mobilier cu un design deosebit
De cele mai multe ori, într-un decor glamour se apelează la piese de mobilier cu un design ce combină influențe din stiluri diferite (baroc, florentin, oriental, modern, minimalist etc.), executate din materiale premium, rare (lemn exotic) sau atipice (sticlă, plexiglas, rășini epoxidice), cu detalii prețioase (mânere din alamă, picioare aurii sau butoni din cristal).
Iată câteva exemple de piese statement pe care le poți utiliza pentru mobilierul din living și dormitor:
- taburete,
- fotolii sau canapele cu tapițerie din catifea și picioare aurii sau argintii;
- console metalice cu blat din sticlă sau marmură;
- paturi extra large, cu tapițerie din catifea matlasată;
- noptiere cu finisaj lucios și picioare curbate.
Accesorii bogat decorate
La fel ca restul elementelor de decor despre care am vorbit mai sus, accesoriile specifice stilului glam se remarcă printr-un aspect elegant, strălucitor, atrăgător. Din această categorie fac parte obiecte precum: oglinzi decorative cu rame lucioase, corpuri de iluminat somptuoase realizate din cristale, textile de cea mai bună calitate, decorațiuni cu un aer prețios.
Idei de amenajare în stil glamour
Living
Pentru a-ți amenaja livingul în stil glamour, poți pune accentul pe principala piesă de mobilier de aici, și anume canapeaua. Vei face o alegere corectă cu o piesă somptuoasă din catifea, realizată de exemplu în stil Art Deco și într-o culoare vibrantă precum albastru azur sau verde smarald. Unele din aceste nuanțe se pot regăsi de exemplu și în țesătura covorului, care poate fi cu un pattern grafic discret.
Completează cu o măsuță elegantă de cafea din sticlă, cu rame metalice argintii, dacă optezi pentru gama de tonuri verzi, sau aurii ori cu aspect antichizat pentru cea de albastru. O oglindă mare pe un perete central care să păstreze aceleași tonalități pentru rame poate întregi acest tip de decor.
Dormitor
Poți amenaja oaza ta de somn și relaxare într-un stil glamour dacă optezi pentru un set de mobilier de dormitor de preferat albă, cu aspect clasic sau ușor antichizat, neapărat decorat cu o tăblie impresionantă. Completează cu câteva perne decorative în nuanțe delicate, precum roz pudră sau tonuri de violet, și folosește așternuturi de pat din materiale prețioase precum saten sau mătase.
Dacă spațiul îți permite, amplasează la capul patului o băncuță capitonată din catifea, sau creează-ți propriul colț de lectură cu ajutorul unui fotoliu roz, din aceeași textură delicată. Alte elemente care definesc foarte bine amenajarea glam sunt corpurile de iluminat somptuoase, așa încât poți folosi aici un lampadar de cristal sau aplice de perete avangardiste.
Bucătărie
În cazul unei bucătării, optează pentru un mobilier în stil neoclasic obișnuit sau unul în stil elegant, cu linii geometrice drepte, clare, care să fie completat prin câteva detalii de niște accente glamour.
De exemplu, poți utiliza aici o masă și scaune din materiale inedite, precum un plastic transparent, în locul celor obișnuite. Alte texturi interesante pot fi reprezentate de blatul de gătit, ce poate fi o suprafață mare de marmură sau piatră artificială, și de finisajele auriu discret ale mânerelor de mobilier.
Baie
Într-o baie în stil glam, accentul poate fi pus în primul rând pe texturile din care sunt realizate finisajele și obiectele sanitare. Aici poți pune cel mai bine în evidență o textură deosebită precum marmură, sticlă, gresie marmorată.
Tot aici își găsesc foarte bine locul un candelabru de sticlă sau niște aplice care reflectă bine lumina, deoarece pot oferi o iluminare cu accente mai dramatice. Nu uita nici de o cadă cu aspect vintage, care întregește farmecul acestei încăperi.
Iată, așadar, că ai la dispoziție o mulțime de posibilități de a amenaja cu gust oricare din interioarele locuinței tale într-un stil glamour. Mixează atent elementele și alege cele mai inspirate decorațiuni și piese de mobilier, pentru a avea parte de spațiul pe care îl dorești!
Foto: Shutterstock & Piqsels