Ce corpuri de iluminat alegem pentru fiecare încăpere?

Total
1
Shares

Lumina este esențială în locuințele noastre. Își pune amprenta radical asupra atmosferei, iar aceasta, la rândul său, ne influențează foarte mult starea de spirit și chiar starea de sănătate. Tocmai de aceea, ar trebui să acordăm importanță maximă schemei de iluminat și să o planificăm încă de la începutul proiectului de amenajare, în funcție de nevoile noastre practice, dar și de aspectul decorativ.  

Cantitatea de lumină naturală existentă, dimensiunea spațiului, culorile și stilul de  amenajare adoptat – iată elementele principale la care ar trebui să ne raportăm atunci când proiectăm sistemul de iluminat.
Și totuși, de cele mai multe ori, nu știm ce corpuri de iluminat să alegem pentru fiecare încăpere, astfel încât să ne furnizeze lumină suficientă pentru activitățile pe care le desfășurăm acolo și în același timp să aducă plusvaloare decorului interior. Următorul mini-ghid ne va fi de mare ajutor dacă suntem în pană de idei.

Living: Având în vedere că vorbim despre un spațiu multifuncțional, va trebui să apelăm la mai multe tipuri de iluminat, dispuse pe niveluri diferite, care să funcționeze simultan sau individual. Evident, opțiunile sunt foarte variate. De exemplu, putem merge pe o schemă care să mixeze următoarele soluții: o lampă de plafon/o lustră/un candelabru; o lampă de podea; spoturi luminoase; lumini decorative indirecte.


Foto: Mezoni

Bucătărie: Și aici este necesar un iluminat în „straturi”: general, funcțional și de accent. Cel mai important este să asigurăm suficientă lumină în zonele în care desfășurăm activitățile principale: blatul de lucru, chiuveta, locul de luat masa, insula din bucătărie. Pe lista recomandărilor pentru aceste zone se află sistemele de iluminat pentru blaturi, spoturile încorporate în piesele de mobilier, lămpile suspendate (de tip pendul), montate deasupra mesei, lămpile de plafon. Pentru a crea atmosfera pe care ne-o dorim, ne stau la dispoziție aplice sau lumini de accent – cu ajutorul acestora din urmă, avem posibilitatea să evidențiem, de exemplu, o etajeră cu o colecție de farfurii deosebite.

Foto: Mezoni

Dormitor: Iluminatul general (ambiental) poate fi asigurat de o lustră, un pendul sau un candelabru. Tot în dormitor avem nevoie de veioze pentru noptiere sau de aplice montate de o parte și de cealaltă a patului. Iar pentru a contura o atmosferă cozy, trebuie să apelăm la lumina de accent, de care ne putem folosi pentru a pune în valoare anumite obiecte frumoase (tablouri sau decorațiuni), un perete cu un decor special etc. Și încă ceva: pentru a transforma spațiul dormitorului într-un cadru propice relaxării și odihnei, este esențial să utilizăm corpuri de iluminat cu lumină caldă și cu intensitatea reglabilă.


Foto: Mezoni

Baie: Atunci când vine vorba de schema de iluminat din baie, elementele-cheie sunt iluminatul funcțional din zona oglinzii și cel ambiental. Pentru a beneficia de lumina potrivită (fără umbre) atunci când ne machiem/bărbierim, este foarte important să montăm două aplice de perete de o parte și de alta a oglinzii, la nivelul ochilor. Cât privește lumina ambientală, cel mai recomandat este să alegem o lustră sau o plafonieră cu becuri LED cu variator, care să ne permită să creăm atmosfera dorită, în funcție de moment.

Foto: Pixabay

Birou: În afară de lumina naturală, foarte importantă într-un astfel de spațiu, este nevoie, bineînțeles, și de lumină artificială. Având în vedere destinația acestei încăperi, va trebui să mizăm pe un iluminat funcțional. O variantă de iluminat pe care o putem avea în vedere este compusă dintr-o sursă de iluminat general (plafonieră, lustră etc.), o lampă de birou reglabilă și un lampadar sau câteva aplice de perete, care să suplimenteze lumina naturală în zilele înnorate.

Holuri: de obicei, holurile de trecere primesc foarte puțină lumină naturală, iar uneori nu primesc deloc, așa că, în cazul lor, soluția cea mai recomandată o reprezintă lămpile de tavan și spoturile încastrate.


Foto: Shutterstock

Foto deschidere articol: Mezoni

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like