Cum să creăm un decor de primăvară

Total
0
Shares

De cum am pășit în luna martie, parcă am căpătat un alt tonus și o dorință mai mare de a face tot felul de lucruri frumoase prin casă și pe lângă casă. Sătui de frig și ceață, am zis să “furăm” startul primăverii și să aducem farmecul anotimpului care tocmai a sosit în locuințele noastre, prin intermediul decorului.

Chiar dacă mai avem un pic de așteptat până ce natura se va “îmbrăca” în verde crud și nuanțe pastelate, noi ne putem apuca deja de renovat, schimbat și reîmprospătat atmosfera din casă. Ne stau la dispoziție numeroase soluții și idei decorative ușor de pus în aplicare – culori pastelate, imprimeuri jucăușe, flori de sezon superbe –, așa că misiunea noastră va fi cât se poate de plăcută. Dar hai mai bine să aflăm cum putem să aducem simplu, rapid și cu bani puțini aerul primăvăratic în căminul nostru!

Mai multă lumină în casă!
După atâtea luni cu vreme posomorâtă și nopți lungi, soarele a început să fie din ce în ce mai generos, iar zilele s-au mărit considerabil. Prin urmare, a sosit momentul să dăm jos de la geamuri draperiile groase și să punem în locul lor perdele transparente, din mătase, voal sau organza, pentru ca lumina naturală să pătrundă în voie în spațiul în care trăim.
Tot acum putem să reîmprospătăm albul pereților cu un nou strat de vopsea, care, după ce se va usca, va atrage ca un magnet razele de soare, iar atmosfera se va schimba radical. Și asta deoarece lumina naturală joacă un rol extraordinar de important în designul interior. Mai exact, pune în valoare culorile și elementele folosite în amenajare, oferă senzația că spațiul este mai mare decât în realitate, adaugă un aer proaspăt interiorului și, nu în ultimul rând, ne imprimă o stare de bine.
O altă măsură simplă, dar de efect, este să epurăm locuința de lucrurile depozitate la vedere, care aglomerează interiorul. Pentru aceste obiecte care se tot adună și ne “fură” din suprafața utilă există soluții de depozitare istețe, care le țin ascunse vederii (tabureți, măsuțe de cafea, tot felul de cutii și recipiente etc.). Prin descongestionare, spațiul va fi mai mare la nivel vizual, mai luminos și, bineînțeles, mai funcțional.

Pasteluri de primăvară
Culorile sunt soluția principală la care putem apela pentru a aduce vibrația primăverii în casele noastre. Totul este să ne informăm dinainte ce efecte au asupra spațiului, dar și asupra noastră, cum trebuie să le dozăm și să le combinăm, cum arată în lumina naturală și în cea artificială.
După cum bine știm, primăvara este anotimpul pastelurilor, de la crem, bej, galben pai și griuri calde până la vernil, lila, roz pudrat sau bleu. Practic, avem la dispoziție o multitudine de nuanțe delicate, cu ajutorul cărora putem crea un ambient diafan, cu aer boem. De exemplu, dacă ne-am propus să obținem o atmosferă luminoasă, cu note romantice, cea mai bună alegere o reprezintă rozul pudrat, o nuanță pală, ce ne transmite multă căldură și o stare de optimism. Rozul pudrat face pereche cu albastru deschis, așa că, dacă simțim nevoia de echilibru vizual, putem să introducem în amenajare și câteva elemente bleu, care vor adăuga o senzație de liniștite, de calm și reverie. De asemenea, dacă dorim, putem să completăm cele două nuanțe contrastante cu motive florale, dar și cu alte pasteluri sau culori calde.
În cazul în care vrem să ne bucurăm de un decor vibrant, care să ne încarce cu multă energie și optimism, atunci este clar că trebuie să mizăm pe culori puternice, precum verde crud, galben, oranj, roz, turcoaz, mov. Verdele crud reprezintă un must-have într-un ambient de primăvară, având în vedere că exprimă cel mai bine renașterea naturii. Prin urmare, ar trebui să se regăsească în fiecare spațiu din locuință, dacă vrem să simțim la fiecare pas aerul revigorant al anotimpului în care ne aflăm. În plus, verdele crud merge perfect cu toate culorile enumerate mai sus, așa că nu ne va fi deloc greu să-I asortăm. Totuși, dacă alegem să ne înconjurăm de culori puternice, este important să nu uităm că trebuie să le utilizăm cu moderație, ca accente, și să le îmbinăm cât mai armonios.

Imprimeuri rupte din natură
Reprezentative pentru acest anotimp sunt imprimeurile ce fac trimitere la natura care se trezește la viață: florile, frunzele, fluturii, păsările. Așadar, nu ar trebui să ezităm să le facem loc în amenajare. Acestea pot fi prezente la nivelul accesoriilor textile (draperii, huse, covoare, pernuțe, lenjerii de pat), în designul tapetului/fototapetului, în tematica tablourilor, la decorațiuni etc.
Cele mai sugestive și la îndemână sunt, bineînțeles, motivele florale. Înainte de a le folosi, ar fi bine să aflăm că: imprimeurile cu flori delicate sunt ideale pentru a contura un ambient cu note romantice, boeme; patchwork-ul este potrivit pentru a da naștere unui decor de inspirație shabby-chic; pattern-urile supradimensionate, spectaculoase din punct de vedere vizual, se încadrează cel mai bine într-o amenajare modernă.
În afară de imprimeurile enumerate mai sus, pentru a reda atmosfera optimistă a primăverii, ne stau la dispoziție multe alte modele jucăușe. Un astfel de exemplu îl reprezintă bulinele. Mici sau mari, uni sau colorate, acestea sunt foarte decorative, au un aer jucăuș și, în plus, sunt foarte la modă. Așa că, dacă ne-am propus să schimbăm aerul monoton din casă cu unul vesel, în pas cu primăvara, bulinele sunt exact ceea ce căutăm. Câteva accesorii și decorațiuni în nuanțe pastelate și imprimate cu buline jucăușe sunt suficiente pentru a reîmprospăta rapid interiorul. Pentru un aspect plin de dinamism și ludic, putem introduce în “scenă” și alte imprimeuri, precum dungi sau flori. Pentru că da, bulinele merg foarte bine cu dungile și florile. Atenție însă, nu este recomandat să mixăm mai mult de trei imprimeuri diferite, întrucât vom aglomera amenajarea!

Cele mai frumoase flori
Florile sunt prin excelență un simbol al primăverii, ceea ce înseamnă că avem undă verde să le folosim cu generozitate în orice încăpere a locuinței. Cu alte cuvinte, nu numai livingul și bucătăria trebuie să beneficize de frumusețea, prospețimea și parfumul florilor și aranjamentelor de sezon, ci și spații precum dormitorul și baia. Foarte importante sunt și recipientele în care le expunem. Ghivecele personalizate cu motive primăvăratice (flori, buburuze, buline, mesaje frumoase etc.), vasele originale, precum acestea, ori cele în formă de stropitoare sau cizmulițe, sunt alegeri inspirate, care vor adăuga mult farmec decorului și vor pune în valoare florile de sezon.

Idei pentru un refresh de sezon rapid
După cum spuneam la începutul articolului, există foarte multe idei & soluții simple și rapide pentru a aduce aerul primăverii în fiecare încăpere a locuinței. Astfel:
În zona de intrare în casă: Holul este cartea de vizită a unei case, așa că trebuie trecut primul pe lista de refresh. O vază cu flori de sezon și câteva decorațiuni de perete (un tablou tematic, un poster cu un mesaj sugestiv, un sticker cu fluturași 3D sau un aranjament floral gen origami) ne vor reaminti de fiecare dată când venim acasă sau plecăm de acasă că în căminul nostru s-a instalat cel mai frumos anotimp.În living:
 Pentru ca livingul să “respire” un aer proaspăt, nu e nevoie să facem schimbări majore, nici să ne dăm bugetul peste cap. E suficient să realizăm câteva intervenții mici, însă cu un impact major asupra atmosferei. Astfel, o husă nouă pentru canapea, într-o culoare pastelată sau vibrantă, și câteva pernuțe decorative imprimate cu motive florale sau cu buline simpatice vor înveseli imediat spațiul. O altă idee ușor de încercat acasă și cu un rezultat “wow!” este aceea de a decora interiorul rafturilor bibliotecii cu diferite modele de tapet, ca în imaginea de jos.

În dining: Pentru scaunele din dining putem realiza la comandă sau putem cumpăra de-a gata huse din “petice” cu imprimeuri florale, într-o gamă cromatică fresh (roz-verde, roz-bleu etc.). Pentru un aspect plin de dinamism, ar fi bine să îmbrăcăm o parte dintre scaune cu huse cu model patchwork, iar pentru celelalte scaune să folosim huse uni, bineînțeles asortate cromatic. Astfel, vom evita un decor monoton sau prea aglomerat.

În dormitor: În acest spațiu putem crea un decor spectaculos cu ajutorul unui fototapet cu motive florale supradimensionate, aplicat pe peretele pe care se află patul. Cu siguranță, acest finisaj va deveni piesa de rezistență a dormitorului. O altă sugestie interesantă, pe care o poate experimenta fără probleme fiecare dintre noi, este să transformăm peretele de fundal al patului în suport pentru un aranjament cu flori de sezon așezate în fiole cu apă. Singurul inconvenient este că, după câteva zile, florile se vor ofili și va trebui să le înlocuim cu altele proaspete.
Tot în dormitor, putem pune pe pat o lenjerie cu un imprimeu floral foarte frumos, care să ne “teleporteze” instantaneu pe un câmp cu flori de primăvară.

În bucătărie: După living, bucătăria este încăperea în care ne petrecem cel mai mult timp, așa că e musai să treacă și ea la “garderoba” de primăvară. Culorile pastelate, folosite la finisaje, la obiectele de veselă lăsate la vedere sau la accesorii (recipiente, prosoape de bucătărie, ustensile, aparate electrocasnice), imprimeurile jucăușe și vazele cu plante & flori de sezon sunt o “rețetă” câștigătoare, pe care merită să o încercăm.

Foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Stilul Boho-Scandinav

Indiferent dacă sunteți o persoană care preferă stilul maximalist sau sunteți un minimalist devotat, combo-ul boho-scandinav este o versiune elegantă și stilată a esteticului liber și practic. Poate că viața…
View Post