Mulți dintre cei care trăim în mijlocul orașelor tânjim adesea după natură, după liniștea, simplitatea și farmecul vieții de la sat. Pentru a „evada” din rutina urbană în atmosfera idilică de la țară, nu trebuie să ne relocăm sau să străbatem zeci de kilometri, ci este suficient să ne amenajăm căminul în stil rustic sau să adăugăm în ambientul deja existent câteva accesorii/decorațiuni rustice.
Dacă ne numărăm printre persoanele care iubesc natura, dacă apreciem lucrurile autentice și dacă ne regăsim în interioarele calde și nepretențioase ale caselor de la țară, înseamnă că rezonăm perfect cu stilul rustic. Prin intermediul său sau, mai bine zis, al elementelor sale specifice, luate din natură, vom face un salt în atmosfera de odinioară din casa bunicilor. Despre ce elemente este vorba? Descoperim împreună în cele ce urmează! Însă nu înainte de a afla câteva informații importante. De pildă că stilul rustic reprezintă o alegere potrivită nu doar pentru casele din zona rurală și cabanele din vârf de munte, ci și pentru locuințele din inima orașelor. În prezent, rareori întâlnim acest design în varianta originală, considerată mult prea încărcată/greoaie pentru stilul de viață actual. Cel mai adesea, îl regăsim într-o variantă simplificată, în combinație cu alte stiluri. Alăturările rustic-modern, rustic-industrial, rustic-scandinav sunt doar câteva dintre opțiunile pe care le avem la dispoziție pentru a îmbina facilitățile moderne cu naturalețea, farmecul și căldura rusticului.
Inspirație din mediul înconjurător
„Vedetele” stilului rustic sunt, fără doar și poate, materialele luate direct din natură, adică lemnul și piatra, urmate de împletituri vegetale, textile din fibre naturale (lână, in, iută, bumbac), piele, teracotă, fier etc.
Indiferent că intenționăm să creăm un ambient de la zero, 100% rustic, sau că ne-am propus să inserăm în cel deja existent câteva piese cu iz country, cel mai important este să mizăm pe elemente din lemn și piatră. Cu cât sunt mai brute, mai neprelucrate, cu atât mai bine! Decorul va fi mai autentic, mai șarmant și mai sănătos.
Lemnul se poate regăsi peste tot în amenajare: la podele, la bârnele de pe tavan, la mobilierul rustic, la accesorii și decorațiuni. Astfel:
– În locul parchetului, este recomandat să optăm mai degrabă pentru dușumele sau pentru podele din lemn cu aspect nefinisat sau vintage. Dacă prezintă și mici defecte sau noduri, cu atât mai bine!
– De mare efect sunt bârnele din lemn natur sau vopsite în culoarea/nuanța dorită. Acestea adaugă spațiului un aer de poveste, așa că, dacă avem posibilitatea să le facem loc în decor, nu vom regreta.
– Cât privește mobilierul rustic, acesta este musai să fie din lemn și să aibă un aer ușor antichizat. De exemplu, în living putem completa amenajarea cu o măsuță sau cu un set de tabureți din lemn masiv. În bucătărie, putem folosi, în funcție de spațiul disponibil, un bufet/un veselar sau o băncuță cu aspect vechi. Pentru un dormitor rustic, putem apela la un cufăr tradițional sau la două buturugi pe care să le utilizăm pe post de noptiere.
Piatra, asemenea lemnului, trebuie utilizată în forma sa naturală, brută. Aceasta poate decora un perete sau o porțiune din perete, care astfel va deveni punctul focal al spațiului respectiv. De asemenea, o putem întrebuința pentru a finisa zona din jurul șemineului sau pentru a construi șemineul, care, apropo, nu ar trebui să lipsească dintr-o amenajare de inspirație rustică.
Împletiturile vegetale sunt alte elemente naturale pe care ar trebui să mizăm atunci când vrem să conturăm un ambient cu aer rustic. Răchita, nuielele, rattanul și alte materii lemnoase ne vor aduce natura mai aproape și, în același timp, vor insufla decorului un plus de căldură. Aceste materiale se pot regăsi la piese de mic mobilier, la accesorii (pouf-uri, coșuri, recipiente, rame foto precum aceasta) și la decorațiuni.
Materialele textile din fibre naturale sunt și ele foarte importante. Lâna, inul, bumbacul, iuta, pânza de sac, preferabil cu un aspect brut și decorate cu imprimeuri specifice stilului rustic (motive cadrilate, ornamente tradiționale), contribuie foarte mult la atmosferă.
Nu în ultimul rând, natura ne pune la dispoziție o varietate extraordinară de elemente vegetale, cărora le putem face loc în amenajare cu rol decorativ: crengi, fructe, legume, flori, frunze, semințe, coronițe, aranjamente din plante uscate etc. Important este să fie cât mai simple și cu un aspect neșlefuit.
Foto: Shutterstock