Ce plante alegem pentru un ambient interior sănătos?

Total
0
Shares

În prezent, aerul poluat reprezintă o adevărată amenințare pentru sănătatea noastră, mai ales în mediul urban, “sufocat” de mașini și plin de șantiere. De altfel, din ce în ce mai des, aparatele care măsoară calitatea aerului indică un nivel de poluare cu mult peste parametrii admiși. Astfel stând lucrurile, este esențial ca măcar în locuințele în care trăim să asigurăm un ambient sănătos pentru noi și cei dragi.

Cum putem face acest lucru? În primul rând, prin deciziile pe care le luăm atunci când ne construim sau ne amenajăm casele. Ceea ce vrem să spunem este că ar trebui să alegem soluții cât mai prietenoase cu noi și cu mediul înconjurător – materialele, finisajele, piesele de mobilier, elementele de decor, toate acestea ar trebui să fie cât mai ecologice. În al doilea rând, ar trebui să acordăm o importanță mai mare plantelor naturale, care contribuie foarte mult la crearea unui ambient interior sănătos. Acestea absorb dioxidul de carbon și ne oferă în schimb oxigen, au un efect purificator, contracarând toxine periculoase precum benzenul, formaldehida sau tricloretilena, prezente în materialele sintetice de la interior, și totodată reglează nivelul de umiditate din aerul pe care-l respirăm, îmbunătățindu-ne în mod semnificativ calitatea vieții. Nu în ultimul rând, plantele naturale sunt foarte decorative, înfrumusețând spațiul în care trăim și adăugându-i multă culoare și prospețime.

Plante cu un grad ridicat de oxigenare
La lecțiile de biologie din gimnaziu am aflat că toate plantele preiau dioxidul de carbon din atmosferă și îl transformă în rezerve noi de oxigen. Ceea ce s-ar putea să nu știm este că există mai multe specii de plante de apartament care au un grad mai ridicat de oxigenare decât celelalte. Printre acestea se numără Syngonanthus Mikado, Spathiphyllum, Chlorophytum și Nephrolepis.

Dacă Syngonanthus Mikado, o plantă originară din Brazilia, ce se simte excelent în spațiile cu umiditate ridicată și luminoase, precum bucătăria și baia, nu este încă bine aclimatizată la noi în țară, Spathiphyllum reprezintă o alegere mult mai accesibilă, foarte ușor de îngrijit și ideală pentru încăperile care nu primesc multă lumină naturală, așa cum sunt holurile, birourile sau dormitoarele. “Crinul Păcii”, așa cum mai este denumit Spathiphyllum, nu ar trebui să lipsească din casele noastre mai ales dacă obișnuim să fumăm, și asta deoarece absoarbe eficient din aer fumul de țigară, dar și alte noxe, eliberând în schimb o cantitate mare de oxigen.
Chlorophytum este o altă plantă renumită pentru capacitatea sa extraordinară de oxigenare a aerului din interiorul locuințelor. O întâlnim des în apartamentele din țara noastră, și asta datorită faptului că se întreține simplu și este foarte decorativă.
Despre ferigă sau Nephrolepis știm toți că este o specie nepretențioasă, căreia îi priesc locurile întunecoase, precum baia și dormitorul. În afară de aspectul ornamental deosebit, ar mai trebui să reținem că feriga oferă două super-beneficii: purifică și umidifică aerul.

De asemenea, în interiorul căminului nostru ar trebui să se găsească specii de plante care purifică aerul de poluanți și care în același timp sunt foarte decorative. Avem și câteva exemple în acest sens: aloe vera, palmier Areca, curmal pitic, feriga Boston, iedera englezească, Philodendron, Dracaena Warneckii etc.

Până acum am descoperit care sunt plantele de apartament cele mai recomandate pentru oxigenarea, dar și pentru purificarea aerului. Nu încheiem articolul însă până nu răspundem și la următoarea întrebare: de câte plante avem nevoie în locuință pentru a asigura un mediu interior sănătos? Ei bine, potrivit specialiștilor, ar trebui să folosim câte o plantă la fiecare 8 metri pătrați și la o înălțime de circa 2,5 metri. Așadar, într-un living cu dimensiuni obișnuite, este suficient dacă amplasăm două-trei plante naturale.
Și încă o informație utilă: cu cât suprafața frunzelor plantei este mai mare, cu atât procesul de oxigenare, curățare și umidificare a aerului va fi mai rapid.

Plantele ornamentale sunt, cu siguranță, o prezență benefică în locuințele noastre: ne aduc natura mai aproape, ne împrospătează și colorează spațiile interioare, ne susțin sănătatea și, prin urmare, ne fac viața mai frumoasă.

Foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like