Înfrumusețează interiorul cu ajutorul motivelor florale

Total
0
Shares

Naturale, ecologice sau imprimate pe textile, florile dau culoare, prospețime și viață spațiului în care trăiești, potrivindu-se cu aproape orice decor interior, fie el clasic sau modern. De asemenea, au efecte benefice asupra stării tale psihice, răsplătindu-te cu un plus de optimism și veselie. Iată, deci, câteva motive bune pentru care ar trebui să le faci loc în casa ta.

Te-ai plictisit de atmosfera din locuință? Ți se pare că este prea monotonă, prea sobră ori prea lipsită de viață? Dacă răspunsul tău este “da!”, înseamnă că trebuie să iei rapid măsuri. De exemplu, înviorează ambientul cu ajutorul motivelor florale! Pe lângă faptul că sunt de sezon, florile vin cu multe alte plusuri: te conectează la natură și, prin urmare, te încarcă cu energia ei pozitivă; însuflețesc decorul, transferându-i un aer proaspăt, cald și primitor; sunt ușor de integrat în aproape orice amenajare și se pot asorta cu alte imprimeuri; sunt foarte decorative, adăugând interiorului multă personalitate.
Înainte de a le introduce în ambient, nu ar strica să-ți faci o scurtă documentare, care te va ajuta să eviți experimentarea unor situații neplăcute, de genul utilizării motivelor florale în exces sau obținerii unor combinații nefericite.

Sfaturi utile pentru folosirea corectă a motivelor florale
Există mai multe modalități de a folosi imprimeurile florale în decorul unei încăperi. Mai exact, acestea se pot regăsi la: finisaje (plăci ceramice – în baie și bucătărie; tapet, fototapet), accesorii textile (draperii, covor, husă pentru canapea, lenjerii de pat, pernuțe etc.), mobilier, tablouri și decorațiuni. Atenție, însă! Deși sunt foarte frumoase, aceste patternuri nu trebuie utilizate excesiv, întrucât, cel mai probabil, vei obține un decor supraaglomerat și obositor. Așadar, secretul este măsura. De exemplu, pentru a schimba atmosfera din living, este suficient să acoperi unul dintre pereți cu un tapet floral deosebit și să-i asortezi câteva pernuțe cu huse înflorate. Sau să înlocuiești draperiile uni de la ferestre și vechile huse ale fotoliilor cu accesorii textile noi, decorate cu flori multicolore.

Un alt sfat care îți va prinde bine: dacă ai de gând să înviorezi ambientul cu ajutorul motivelor florale, ai grijă să asiguri un fundal cât mai simplu, într-o cromatică neutră – de exemplu, albul, cremul și bejul vor pune excelent în valoare  acest tip de imprimeu.
Și pentru că tot am adus vorba de cromatică, este bine să știi că, într-o amenajare de la zero, imprimeurile florale pot reprezenta punctul de pornire al noului decor, ceea ce înseamnă că pot avea orice culori/nuanțe dorești. Cât privește celelalte elemente de decor – mobilierul, accesoriile și decorațiunile –, evident, va trebui să le alegi în funcție de culorile care se regăsesc în modelul floral.

Situația se schimbă atunci când introduci motivele florale într-un ambient deja existent. În cazul ăsta, cromatica lor se va subordona celei generale sau va veni în completarea acesteia.
Totodată, cromatica imprimeurilor poate “dicta” atmosfera. Astfel, dacă visezi să creezi un cadru boem, plin de poezie, te sfătuim să mizezi pe detalii florale în nuanțe pastelate de roz și lila. Iar dacă simți nevoia să insufli interiorului un aer plin de veselie, primăvăratic, cele mai recomandate sunt culorile fresh (roz, verde, galben, turcoaz).

Motive florale mici sau mari? Depinde de stilul în care este amenajată locuința și de atmosfera pe care ți-ai propus să o conturezi. Astfel, dacă decorul tău are un aer clasic, rustic sau romantic, căruia vrei să-i adaugi un plus de feminitate și rafinament, cel mai potrivit este să apelezi la flori mici, delicate, în nuanțe pastelate.

În schimb, într-un spațiu modern, trebuie să știi că cel mai bine merg modelele florale mari, chiar supradimensionate, dacă vrei să obții un impact vizual puternic.

În fine, în cazul în care dorești să faci loc în ambient și altor imprimeuri, dar nu știi care merg cu elementele florale, îți spunem noi. Ei bine, florile se potrivesc foarte bine cu dungile, cu bulinele mici sau chiar cu animal print-urile. Totuși, recomandarea specialiștilor este să nu folosești mai mult de trei imprimeuri diferite , întrucât riscul de a încărca amenajarea este foarte mare.

Foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like