3 stiluri potrivite pentru amenajarea apartamentelor mici

Total
0
Shares

Atunci când locuiești într-un apartament de 50 de metri pătrați sau într-o garsonieră minusculă, inevitabil te lovești de probleme precum spațiul util insuficient, locurile de depozitare prea puține și variantele limitate în ceea ce privește amenajarea interiorului. Vestea bună este că astfel de neajunsuri pot fi rezolvate. Totul este să apelezi la specialiști pricepuți și la soluții personalizate în funcție de nevoile tale practice și estetice.

Dacă ești în etapa de amenajare/reamenajare a locuinței și nu știi ce stil decorativ să alegi pentru micul tău apartament, îți venim noi în ajutor cu recomandările de care ai nevoie. În acest articol vorbim despre trei designuri ideale pentru spațiile de dimensiuni reduse, respectiv despre stilurile minimalist, scandinav și industrial. Parcurge rândurile următoare și vei descoperi informații utile despre elementele-cheie ale acestor stiluri, dar și despre trucurile la care poți apela cu succes pentru a-ți spori confortul și starea de bine. Cunoscând caracteristicile și particularitățile celor trei designuri, vei putea să îl alegi mai ușor pe cel care rezonează cu stilul tău de viață, cu preferințele tale estetice și cu ideea ta despre “acasă”.

În momentul în care dispui de o suprafață redusă, pe care trebuie să o amenajezi sau reamenajezi, știi foarte bine că fiecare centimetru contează și trebuie valorificat la maximum. Cu alte cuvinte, într-un apartament mic, spațiul trebuie amenajat cât mai inteligent și creativ, fără a-l aglomera. Așadar, din start iese din discuție adoptarea stilurilor decorative tradiționale, ce presupun folosirea unui mobilier voluminos, a unor materiale/finisaje masive și a unui număr mare de obiecte. Astfel, dacă ești adeptul/adepta stilurilor clasic, rustic sau romantic, cu părere de rău îți spunem că îți va fi imposibil să le abordezi într-o garsonieră de 30 de metri pătrați. În schimb, te poți reorienta către alte stiluri mai potrivite, care pun accentul pe elemente de decor ușoare, practice și totodată estetice. Ne referim la minimalism, designul scandinav și stilul industrial. Hai să descoperim împreună ce presupune fiecare!

1. Stilul minimalist

Având la bază principiul Less is more, ce încurajează eliminarea din locuința noastră a tot ceea ce este de prisos, minimalismul reprezintă un stil “croit” pe măsura “cutiilor de chibrite” în care trăim mulți dintre noi. Dacă vrei să-ți menții spațiul în care trăiești cât mai aerisit, însă fără a face rabat la confort și la un aspect elegant, atunci cu siguranță ar trebui să optezi pentru acest design. De ce reprezintă minimalismul o alegere excelentă pentru un apartament mic? Iată câteva răspunsuri! Pentru că:

vine cu o paletă de nuanțe deschise sau neutre folosite la nivelul pereților, care au un efect uimitor de mărire a spațiului la nivel vizual. De exemplu, albul reprezintă trucul cel mai simplu și mai la îndemână la care poți apela pentru a crea iluzia unui interior mai mare decât în realitate. Fiind vorba despre un apartament mic, este foarte important ca aspectul său general să fie unitar. Prin urmare, îți recomandăm să mergi pe aceeași cromatică în toate încăperile. În plus, nuanțele deschise (în special albul) au și următorul super-avantaj: reflectă lumina, care, la rândul său, creează o atmosferă plăcută și induce o stare de bine.

– pune accentul pe simplitate. Elementele definitorii ale acestui stil, de la mobilier până la accesorii și decorațiuni, se remarcă prin designul redus la esență, epurat, lipsit de artificii decorative și ornamente bogate. Adică exact ceea ce îți trebuie într-un interior mic.

– are specifice piese de mobilier puține și multifuncționale, cu un design simplu, amplasate în așa fel încât să nu încarce amenajarea. De exemplu, în cazul livingului, îți recomandăm să te rezumi la câteva piese strict necesare, care să servească mai multor funcții, precum o canapea extensibilă, cu ladă de depozitare dedesubt, o măsuță de cafea prevăzută cu locuri de stocare invizibile sau o consolă versatilă, care în câteva secunde să se transforme într-un birou perfect funcțional.

– încurajează păstrarea ordinii. După cum bine știi, spațiile mici sunt predispuse să se aglomereze, așa că încearcă pe cât posibil să te descotorosești de lucrurile care îți prisosesc. În ceea ce privește obiectele de care ai realmente nevoie, depozitează-le în spații special amenajate, ascunse vederii. Doar așa vei reuși să menții decorul aerisit și plăcut.

presupune crearea unor spații deschise, bineînțeles dacă este posibil acest lucru. În urma eliminării pereților despărțitori care nu au rol în structura de rezistență a imobilului, apartamentul tău va părea mult mai mare la nivel vizual. În plus, prin această măsură vei fluidiza traficul din locuință și vei obține o amenajare cu un look unitar.

2. Stilul scandinav

Următoarea opțiune pe care ar trebui să o ai în vedere pentru amenajarea garsonierei sau a apartamentului tău de dimensiuni reduse este designul scandinav. Ca și stilul minimalist, acesta a fost conceput special pentru locuințele cu suprafețe restrânse și, prin urmare, propune soluții ce îmbină într-un mod armonios latura funcțională cu cea estetică. De asemenea, este un stil care îți aduce natura mai aproape, prin intermediul materialelor, culorilor și formelor specifice, care se regăsesc în mediul exterior.
Uite câteva motive care în mod sigur te vor convinge să adaugi căminului tău inconfundabilul aer scandinav:

– în prezent, acest stil de inspirație nordică se află în topul celor mai populare stiluri de amenajare a locuinței, fiind adoptat de oameni din toată lumea, datorită faptului că se pliază perfect pe nevoile lor.

promovează un design minimalist, versatil, ideal pentru spațiile din ce în ce mai mici în care trăim.

elementele de decor caracteristice sunt extrem de practice și ușor de adaptat oricărui interior actual.

– la fel ca minimalismul, stilul scandinav are în centru ideea de a trăi cât mai simplu, în interioare ordonate, bine organizate, epurate de acele lucruri inutile, care nu fac altceva decât să aglomereze spațiul și să ne obosească vizual și mental.

paleta cromatică are la bază nuanțe deschise, luminoase, ce fac adevărate minuni cu spațiile mici. Albul are un statut cu totul special, în sensul că îl poți folosi în diferite nuanţe peste tot în amenajare, fără a risca să exagerezi. Dacă totuși ți se pare prea monoton să apelezi exclusiv la alb, ai undă verde să utilizezi și nuanțe pastelate, odihnitoare vizual (cum ar fi culoarea untului, bej, bleu, gri deschis sau galben-pai), tuşe de negru, pentru contrast, sau accente vibrante de galben, roşu, vișiniu, turcoaz, verde, pentru un plus de dinamism.

aerul natural fermecător este o altă trăsătură a acestui stil, ce rezultă din folosirea unor materiale naturale precum lemnul, piatra decorativă, fierul forjat, pielea, fibrele textile și sticla. Favorit este lemnul, care “încălzește” ambientul, conferindu-i senzația de confort și de “hygge”.

– așa cum aminteam mai sus, stilul scandinav răspunde excelent nevoilor practice și estetice actuale. Prin urmare, obiectele de mobilier, accesoriile și decorațiunile au un design simplu, versatil, cu linii organice, însă lipsit de orice ornamente. Tocmai de aceea, acest stil este binevenit în orice fel de locuințe, inclusiv în cele mai mici dintre ele.

3. Stilul industrial

În fine, a treia recomandare pe care o facem pentru amenajarea locuințelor mici din mediul urban este stilul industrial, un design care a revenit în forță în anul 2021, regăsindu-se în topul celor mai noi tendințe în designul interior. De ce ar trebui să alegi acest stil îndrăzneț, cu note masculine, dar în același timp cozy? Îți spunem imediat!

– prin definiție, stilul industrial, pe care-l întâlnim din ce în ce mai des și în locuințele din țara noastră, aduce în prim-plan elemente structurale considerate în general inestetice, transformându-le în puncte de atracție. Prin urmare, dacă apartamentul tău are ca minusuri nu doar foarte puțini metri pătrați, ci și anumite caracteristici constructive de care ai vrea să scapi cu orice preț – un stâlp în mijlocul livingului, o grindă de beton pe tavan sau poate un perete traversat de țevi și conducte –, noi te sfătuim să te mai gândești o dată înainte de a lua măsuri radicale. De ce să îți transformi locuința în șantier și să cheltui o grămadă de bani cu demolarea acestor elemente, când poți să le păstrezi și să le valorizezi? Integrează-le în ambient, alături de piesele de decor moderne, și îți garantăm că vor “conviețui” în armonie!

open-space-ul, simplitatea și folosirea unor obiecte puține în amenajare sunt alte caracteristici ce fac din stilul industrial o alegere foarte potrivită pentru un apartament mic.

cromatica specifică acestui design, respectiv nuanțele neutre – crem, maro, gri, taupe (o combinație de gri și maro), cărămiziu – combinate cu alb și negru, reprezintă, de asemenea, o soluție decorativă binevenită într-o locuință urbană de dimensiuni modeste. Pentru ca atmosfera creată să nu devină una sumbră, recomandarea noastră este să folosești preponderent nuanțe deschise (de exemplu, crem, gri, alb), iar pe cele mai închise (maro, negru, taupe, cărămiziu etc.) să le introduci în ambient ca accent.

– asemenea stilurilor minimalist și scandinav, stilul industrial se remarcă prin piese de mobilier cu linii simple, drepte, lipsite de ornamente și realizate din lemn și metal, ce nu încarcă amenajarea.

– și materialele specifice acestui design, respectiv lemnul, cărămida și metalul, utilizate în variantă brută, se încadrează în interioarele de dimensiuni reduse. În plus, primele două contracarează răceala metalului, “încălzind” atmosfera și adăugând decorului un aer primitor.

Sursa foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Stilul Boho-Scandinav

Indiferent dacă sunteți o persoană care preferă stilul maximalist sau sunteți un minimalist devotat, combo-ul boho-scandinav este o versiune elegantă și stilată a esteticului liber și practic. Poate că viața…
View Post