Cum ne influențează culorile folosite în amenajarea locuinței?

Total
0
Shares

Culorile în care alegem să ne decorăm locuința ne reflectă personalitatea, dar în același timp au o influență foarte mare asupra sănătății noastre fizice și psihice. Tocmai de aceea, este esențial să știm ce energie sau emoție se ascunde în spatele fiecărei culori înainte de a o folosi.

Fără culori, viața noastră ar fi, cu siguranță, mult mai săracă și mai tristă. Să ne imaginăm cum ar fi să trăim într-o lume alb-negru?! Oare ce senzație am avea când, zi de zi, ne-am trezi și ne-am culca în același decor tern, lipsit de culori?
Comparativ, să ne gândim câtă bucurie simțim atunci când privim curcubeul! Sau câtă energie pozitivă ne transmite un câmp cu flori multicolore! Sau câtă liniște ne oferă cerul albastru!

Așadar, culorile joacă un rol foarte important în viața de zi cu zi: ne influențează comportamentul și totodată ne ajută să ne exprimăm personalitatea, transmițându-le celor din jurul nostru emoțiile, stările și sentimentele pe care le avem.
Însă ce culori ar trebui să folosim în amenajarea interioară pentru a ne simți mai bine? Care sunt alegerile cele mai bune pentru căminul nostru? Mizăm doar pe propriile preferințe în materie de cromatică/pe tendințele de design sau ținem cont și de psihologia culorilor?
Mai multe informații despre culori, despre emoțiile pe care le transmit și despre cum le putem utiliza în decorul interior aflăm din ghidul următor.

Ghid de folosire a culorilor în funcție de emoțiile pe care le transmit
Pentru a crea o ambianță plăcută în casă, avem la dispoziție cele șapte culori de bază ale spectrului solar – roșu, portocaliu, galben, verde, albastru, indigo și violet – și nonculorile alb și negru. Fiecare dintre acestea are anumite proprietăți, ce își pun amprenta asupra sănătății noastre fizice și psihice într-un mod pozitiv sau negativ. Haideți să le descoperim împreună! Astfel, vom alege cele mai bune și inspirate culori pentru camerele pe care ne-am propus să le amenajăm/reamenajăm.

Roșu
Despre roșu trebuie să știm că este culoarea cea mai vibrantă și cea mai puternică din categoria celor calde, care ne atrage cel mai ușor atenția. Reprezintă un adevărat stimulent pentru glandele suprarenale și neuroni, trezind în noi o gamă de emoții puternice. De altfel, roșul este considerat culoarea focului și a sângelui, motiv pentru care îl asociem cu energia, pericolul, curajul, forța, puterea, pasiunea, dorința și iubirea. Așadar, vorbim despre o culoare foarte intensă din punct de vedere emoțional, care, folosită în cantități mari, ne poate face să ne simțim stresați, frustrați, iritați sau nervoși.

În decorul interior, specialiștii ne recomandă să utilizăm roșul ca accent, și nu cu rol principal, în încăperi ca livingul, bucătăria și biroul. De exemplu, în camera de zi, este suficient să vopsim un perete în această culoare pentru a dinamiza atmosfera și pentru a alunga emoții negative precum deprimarea sau tristețea. În bucătărie, putem opta pentru un mobilier roșu, cu condiția ca restul decorului să fie neutru, iar în birou putem apela la câteva accesorii și decorațiuni roșii, dacă ne dorim un plus de energie pentru a lucra sau studia.

Portocaliu
Obținut din combinația roșu-galben, portocaliul este o culoare secundară, caldă, ce preia din atributele celor două culori amintite. Psihoterapeuții îl recomandă ca fiind una dintre cele mai bune opțiuni atunci când vrem să ne îmbunătățim dispoziția și să ne sporim atenția, și asta deoarece este o culoare solară, ce degajă energie și căldură, dar mult mai puțin agresivă ca roșul și mai temperată ca galbenul. Ca orice culoare caldă, stimulează emoțiile și apetitul pentru mâncare. În plus, are efect antidepresiv și anti-oboseală, încărcându-ne cu energie, veselie și optimism. Prin urmare, se integrează perfect în bucătărie, dining, birou și camerele copiilor. În dormitor, nu ar trebui aplicat pe suprafețe mari, având în vedere efectul său tonic. De asemenea, este bine să ținem cont că, atunci când îl folosim excesiv, chiar și în zonele recomandate, poate deveni iritant. Atenție și la tonurile pe care le alegem din paletarul de culori! Cele închise pot îngusta optic spațiul, iar cele foarte puternice ne pot energiza prea mult, în așa fel încât să avem probleme cu somnul și concentrarea.

Galben
Galbenul este cea mai puternică culoare din spectrul solar. Considerat culoarea emoției, acesta ne trimite cu gândul la lumina și căldura soarelui. Atunci când îl privim, organismul nostru eliberează serotonină sau hormonul fericirii. Așadar, ne induce o stare de bucurie, de fericire și optimism, combătând eficient depresia. Potrivit mai multor studii, galbenul stimulează sistemul nervos, influențând în mod pozitiv concentrarea, memorarea și comunicarea. Asta înseamnă că este recomandat în special în spațiile de zi, precum livingul, diningul și bucătăria, dar și în birou, camera copilului, baie sau hol.

Și el, ca și portocaliul, trebuie însă dozat cu precauție. În caz contrar, poate avea efecte neplăcute, precum iritare, frică, gelozie, iraționalitate și chiar depresie. De exemplu, în living și bucătărie, unde petrecem mult timp împreună cu familia, putem aplica pe pereți o vopsea lavabilă de interior în culori/nuanțe pale de galben, care vor oferi acestor spații senzația de căldură și intimitate, dar care totodată vor stimula comunicarea.
De asemenea, galbenul este o soluție extraordinară de decorare pentru încăperile mici (băi), pe care le mărește vizual, pentru zonele întunecoase, fără ferestre (așa cum sunt holurile), sau pentru cele orientate spre nord, care nu primesc lumină naturală suficientă.

Verde
Este o culoare secundară, rece, ce rezultă în urma mixării galbenului cu albastrul. Situat în centrul spectrului solar, verdele este culoarea echilibrului. Îl asociem cu natura, vegetația și tinerețea, având asupra noastră pe de o parte un efect calmant, relaxant, plăcut, pe de altă parte, un efect tonic, vitalizant. Cu alte cuvinte, verdele oferă un echilibru perfect între cald (galben) și rece (albastru). Indiferent în ce ton sau cantitate îl folosim, va atrage privirile asupra sa. De altfel, mai multe studii au demonstrat că această culoare este un stimulent al vederii și al activității cerebrale, ce are capacitatea de a reduce stresul, anxietatea și depresia.
Datorită beneficiilor amintite, verdele este întâlnit în designul interior mai mult decât orice altă culoare. El se poate regăsi în fiecare zonă a locuinței, cu condiția să îl utilizăm adecvat. Astfel, în spațiile de zi (living, dining, bucătărie, holuri) este indicat să optăm pentru tonuri deschise, fresh, iar în dormitor ar fi bine să alegem fie nuanțe mai pale, odihnitoare, fie nuanțe mai profunde, apropiate de albastru, ce induc o stare de liniște și relaxare.

Albastru
Cui nu-i place albastrul? Este culoarea mării și a cerului senin, motiv pentru care îl asociem cu liniștea, profunzimea, stabilitatea, seriozitatea, încrederea. Albastrul se numără printre culorile care au un efect calmant și care totodată ne stimulează creativitatea. În afară de emoțiile pozitive, poate avea și o influență negativă, atunci când abuzăm de el. Astfel, ne poate provoca tristețe, depresie și o răceală exagerată.
Nuanțele deschise, de bleu, sunt foarte indicate în dormitor, întrucât atenuează emoțiile puternice și stresul, inducând somnul și combătând insomniile.

În birou, nu greșim dacă vopsim pereții în albastru-deschis, care ne ajută să ne concentrăm la studiu.
Albastrul este, de asemenea, binevenit în camerele de băieți, dar și în baie. În schimb, în bucătărie, nu ar trebui utilizat cu rol predominant, întrucât poate suprima pofta de mâncare. Câteva accente sunt suficiente aici și vor accentua senzația de curățenie și prospețime.

Violet
Se obține din combinarea a două culori opuse, respectiv albastru și roșu, fiind, deci, în egală măsură rece și cald. Asociat cu spiritualitatea, regalitatea și luxul, violetul este adesea preferat de persoanele cu o fire creativă sau excentrică. La nivel psihic, favorizează imaginația, creativitatea și meditația, dar în același timp calmează mintea, combătând eficient anxietatea și angoasele.
Având în vedere că este extrem de stimulatoare pentru sistemul nervos, această culoare trebuie folosită cu măsură în amenajarea interioară. Mai exact, nu este indicat să o aplicăm pe suprafețe mari, ci mai degrabă în doze mici și neapărat asociată cu alte culori/nuanțe mai potolite sau cu nonculori (alb, negru, gri).
Violetul se poate regăsi în aproape orice încăpere a locuinței, cu condiția să-l folosim în tonalitățile, cantitățile și combinațiile cromatice adecvate destinației spațiului respectiv. De exemplu, în decorarea dormitorului, cele mai recomandate sunt nuanțele deschise de violet (se pot regăsi la covor, așternutul patului și draperii), care ne ajută să conturăm o atmosferă delicată, romantică. În living, avem undă verde să introducem în amenajare un violet-roșiatic sau un violet-albăstrui, însă nu pe suprafețe mari, ci ca accent.Alb
Sinonim cu puritatea, curățenia și simplitatea, albul este culoarea (de fapt, nonculoarea, însă noi vom folosi termenul de culoare pentru a facilita exprimarea) care reflectă lumina în totalitate, fiind în general utilizat în amenajările interioare cu rol neutru, ca bază pentru alte culori. Despre alb (și derivatele sale, adică bej, crem, culoarea untului) putem spune fără să greșim că este cea mai utilizată culoare în designul interior, și asta deoarece se potrivește în orice spațiu, indiferent de destinația acestuia, și merge bine cu aproape orice culoare. În plus, albul este preferat datorită beneficiilor extraordinare pe care le oferă mai ales în cazul interioarelor mici, pe care le mărește vizual, și al încăperilor întunecoase, cărora le transferă lumina de care au nevoie. Atenție! Albul va deveni deranjant pentru ochi dacă îl vom folosi în exces într-o încăpere ce primește pe tot parcursul zilei lumină naturală puternică.Negru
Conservator, autoritar, puternic, dar în același timp misterios, elegant și sofisticat, negrul este o nonculoare care, ca și albul, poate fi asociat cu orice culoare. În decorul interior, nu este indicat să-l utilizăm cu rol principal, întrucât efectul creat va fi unul sumbru, apăsător. În schimb, îi putem face loc în amenajare în doze moderate, pentru a delimita două sau mai multe culori, în contrast cu albul sau ca fundal pentru alte culori.
Câteva recomandări utile: negrul face ca un spațiu să pară mai mic decât este în realitate, așa că ar trebui să evităm să-l introducem în încăperile de dimensiuni reduse; negrul creează senzația de adâncime și greutate, ceea ce înseamnă că o canapea neagră va părea mai grea decât una albastră, verde, roșie etc.; negrul nu trebuie asociat cu alte culori întunecate (de exemplu, cu mov, maro, bleumarin), întrucât va da naștere unei atmosfere apăsătoare.

Foto: Shutterstock

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like