Cum așezi pe pereți tablourile și fotografiile?

Total
1
Shares

Pereții sunt asemenea unor coli de hârtie care abia așteaptă să fie decorați. Prin urmare, nu-i lăsa goi, căci amenajarea va părea neterminată și lipsită de personalitate. Câteva tablouri sau fotografii înrămate sunt exact ceea ce ai nevoie pentru a-i înfrumuseţa și a le imprima un aer personal. Uite de ce reguli ar trebui să ții cont atunci când așezi aceste obiecte pe pereți și cum ar trebui să le aranjezi dacă vrei să obții un rezultat reușit, în armonie cu restul elementelor de decor.

Câteva reguli importante
– Nu aşeza tablourile la întâmplare, întrucât le vei diminua valoarea şi frumuseţea. Vizibilitatea și înălțimea la care le expui pe perete se numără printre aspectele esențiale, pe care e musai să lei iei în calcul atunci când faci acest lucru. Și pentru că tot am adus vorba de înălţime, este bine să știi că: tablourile mici şi cu desen fin (grafică, gravură sau fotografii) trebuie amplasate sub înălţimea medie a câmpului vizual (150 cm); tablourile mari, cu o expresivitate puternică  își găsesc cel mai bine locul în spaţii deschise; tablourile de dimensiuni mijlocii trebuie poziționate la înălţimea câmpului vizual (160 cm).

– Evită să pui tablourile pe acelaşi perete cu fereastra, contre-jour, pentru că nu vor fi puse în valoare în timpul zilei. Nici peretele aflat în faţa ferestrei nu este un loc tocmai recomandat, având în vedere că pe lucrări vor apărea reflexe luminoase supărătoare.

– Poziţionează întotdeauna tablourile la nivelul ochilor, pentru a putea să te bucuri de ele pe îndelete.

– O altă regulă simplă spune că un tablou mic nu are ce căuta pe un perete mare, întrucât se va “pierde” în fundal. Și, reciproc, un tablou mare este o alegere nefericită pentru un perete mic.


Foto: Pixabay

Tablourile mici
Cu ajutorul lor, poți crea aranjamente care să personalizeze atât pereții de dimensiuni obișnuite, cât și suprafețele verticale reduse (de exemplu, pereții unui hol lung și îngust). Dacă ai mai multe tablouri mici ce aparțin unor stiluri și tehnici diferite, te sfătuim să le grupezi într-un aranjament interesant. Important este să aibă ceva în comun – o culoare, o temă, un laitmotiv, modelul de ramă etc. –, pentru ca aspectul obținut să fie unul coerent. În ceea ce privește dispunerea lor, cel mai bine ar fi să le expui la distanțe de doar câțiva centimetri unele față de altele. În acest fel, vor da și mai mult senzația de unitate.


Foto: Mezoni

Tablourile mari
Reprezintă alegerea ideală pentru interioarele de dimensiuni generoase. De exemplu, dacă locuiești la casă și dispui de un living amplu, poți amplasa un tablou supradimensionat (cu lățimea de peste 60 cm și lungimea de peste 90 cm) fie pe peretele de deasupra canapelei, fie pe cel opus. Iar dacă îți dorești ca acest obiect să se transforme în principalul punct de atracție al încăperii, îți recomandăm să îi dedici un perete întreg, iar în jur să nu amplasezi alte lucruri (mobilier, accesorii sau decorațiuni). Atenție și la formatul tabloului, care trebuie ales în funcție de forma peretelui! Astfel, dacă peretele este lung, pune-l în valoare cu un tablou landscape; dacă însă peretele este înalt și îngust, optează pentru o lucrare de tip portrait.

Foto: Pixabay

Tablourile de dimensiuni diferite
Ai adunat tablouri de dimensiuni și forme diferite, pe care vrei să le grupezi, dar nu ştii cum? Atunci, te sfătuim să faci următorul exerciţiu: imaginează-ți că desenezi pe perete un pătrat, dreptunghi sau oval şi că în această formă geometrică aşezi lucrările. În centru, amplasează piesa cea mai mare sau pe cea mai de impact, iar în jurul ei dispune-le pe celelalte.
În cazul în care ți-ai propus să realizezi un grupaj dinamic, pune în mijlocul peretelui tablourile mari, iar pe cele mai mici, în jurul acestora.


Foto: Pixabay

Cum aranjezi tablourile în funcție de stilul amenajării?
Este firesc ca într-un spațiu cu aer clasic sau tradițional, unde ordinea și simetria sunt extrem de importante, tablourile să fie expuse într-o manieră similară. Regula este valabilă în egală măsură pentru aranjamentele din tablouri de aceleași dimensiuni și pentru aranjamentele obținute din tablouri de dimensiuni variate.
În schimb, un interior actual, nonconformist, relaxat, este mult mai permisiv în ceea ce privește aranjarea acestor obiecte. Prin urmare, ai undă verde să așezi tablourile cât mai original. Important este să intre într-o relație de armonie cu restul elementelor de decor.

Fotografiile înrămate
Acestea aduc o notă personală decorului, fiind binevenite în orice încăpere, indiferent de stilul în care este amenajată. Pentru un efect plăcut, dispune-le liniar, la o distanţă egală de podea şi cu un spaţiu între rame de aproximativ 10 cm. Ai grijă însă ca ramele pe care le alegi să se încadreze în designul interiorului. Astfel, dacă amenajarea ta poartă amprenta stilului clasic, romantic sau shabby chic, cele mai potrivite sunt ramele cu ornamente. Dacă însă ambianța este una modernă, minimalistă sau scandinavă, cel mai bine este să folosești pentru fotografii rame cât mai simple.


Foto: Pixabay

Foto deschidere articol: Pixabay

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like