Decorarea pereților interiori – idei și reguli de design

Total
0
Shares

Pereții sunt asemenea unor coli de hârtie care abia așteaptă să fie decorați. Prin urmare, nu-i lăsa goi, căci amenajarea va părea neterminată și lipsită de personalitate. Câteva tablouri sau fotografii înrămate sunt exact ceea ce ai nevoie pentru a-i înfrumuseţa și a le imprima un aer personal. 

Uite de ce reguli ar trebui să ții cont atunci când așezi aceste obiecte pe pereți și cum ar trebui să le aranjezi dacă vrei să obții un rezultat reușit, în armonie cu restul elementelor de decor! Decorarea pereților interiori poate fi mai simplu de făcut decât ai crede.

Alegerea decorațiunilor de pus pe perete

Pentru ca încăperea să fie decorată armonios și să te simți cât mai confortabil, îți oferim câteva repere în legătură cu modul în care să alegi decorațiunile pe care urmează să le așezi pe pereți.

În funcție de cameră

Câteva idei decorare a peretelui de living sunt următoarele: poți recurge la farfurii pictate manual, un colaj cu fotografii de familie sau împreună cu prietenii, ai putea monta un ceas de perete. Deasupra canapelei poți pune tablouri potrivite pentru living – adică picturi cu natură statică, abstracte sau chiar portrete. 

Decorațiunile de perete pentru dormitor pot implica peisaje din natura ce induc ideea de relaxare, dar poți apela și la forme neutre sau la corpuri de iluminat diafane (spoturi, veioze, lampi).

Decorațiunile de perete pentru bucătărie pot îmbina utilul cu plăcutul. De exemplu, poți folosi suporturi haioase sau interesante pentru ustensile, iar dacă spațiul este generos, poți decora și cu ceva plante care să agreeze temperaturile ridicate și umiditatea. 

Decorațiunile de perete pentru hol sunt, de regulă, de mici dimensiuni și pot implica fotografii înrămate sau oglinzi, pentru a spori spațiul din punct de vedere vizual.

În funcție de stilul de design

Îți poți alege obiectele pentru decorarea pereților interiori și în funcție de design. De pildă, pentru stilul minimalist, accesoriile decorative sunt cât mai simple și puține la număr. Pentru stilul modern, decorațiunile trebuie să fie viu colorate, fără prea multe detalii. Stilul clasic are drept caracteristici obiectele ornamentale cu forme cât mai detaliate și care să creeze o atmosferă ca de muzeu.

Idei de decorare pentru pereți

Pentru a te ajuta să te inspiri, iată câteva idei de a decora pereții:

Tablouri mici 

Cu ajutorul lor, poți crea aranjamente care să personalizeze atât pereții de dimensiuni obișnuite, cât și suprafețele verticale reduse (de exemplu, pereții unui hol lung și îngust). Dacă ai mai multe tablouri mici ce aparțin unor stiluri și tehnici diferite, te sfătuim să le grupezi într-un aranjament interesant. 

Important este să aibă ceva în comun – o culoare, o temă, un laitmotiv, modelul de ramă etc., pentru ca aspectul obținut să fie unul coerent. În ceea ce privește dispunerea lor, cel mai bine ar fi să le expui la distanțe de doar câțiva centimetri unele față de altele. În acest fel, vor da și mai mult senzația de unitate.

Tablouri mari

Reprezintă alegerea ideală pentru interioarele de dimensiuni generoase. De exemplu, dacă locuiești la casă și dispui de un living amplu, poți amplasa un tablou supradimensionat (cu lățimea de peste 60 de centimetri și lungimea de peste 90 de centimetri) fie pe peretele de deasupra canapelei, fie pe cel opus. 

Iar dacă îți dorești ca acest obiect să se transforme în principalul punct de atracție al încăperii, îți recomandăm să îi dedici un perete întreg, iar în jur să nu amplasezi alte lucruri (mobilier, accesorii sau decorațiuni). Atenție și la formatul tabloului, care trebuie ales în funcție de forma peretelui! Astfel, dacă peretele este lung, pune-l în valoare cu un tablou landscape; dacă însă peretele este înalt și îngust, optează pentru o lucrare de tip portrait.

Tablouri asimetrice

Ai adunat tablouri de dimensiuni și forme diferite, pe care vrei să le grupezi, dar nu ştii cum? Atunci, te sfătuim să faci următorul exerciţiu: imaginează-ți că desenezi pe perete un pătrat, dreptunghi sau oval şi că în această formă geometrică aşezi lucrările. 

În centru, amplasează piesa cea mai mare sau pe cea mai de impact, iar în jurul ei dispune-le pe celelalte. În cazul în care ți-ai propus să realizezi un grupaj dinamic, pune în mijlocul peretelui tablourile mari, iar pe cele mai mici, în jurul acestora.

Fotografii înrămate

Sursa foto: Shutterstock

Acestea aduc o notă personală decorului, fiind binevenite în orice încăpere, indiferent de stilul în care este amenajată. Pentru un efect plăcut, dispune-le liniar, la o distanţă egală de podea şi cu un spaţiu între rame de aproximativ 10 centimetri. 

Ai grijă însă ca ramele pe care le alegi să se încadreze în designul interiorului. Astfel, dacă amenajarea ta poartă amprenta stilului clasic, romantic sau shabby chic, cele mai potrivite sunt ramele cu ornamente. Dacă însă ambientul este unul modern, minimalist sau scandinav, cel mai bine este să folosești pentru fotografii rame cât mai simple.

Obiecte din lemn

Pentru decorarea pereților interiori poți apela și la obiecte din lemn, în special dacă amenajarea camerei respective este în stil rustic sau cu elemente exotice. 

De asemenea, obiectele decorative confecționate din lemn se potrivesc și în încăperile unde ai amenajată biblioteca și le poți așeza pe rafturi.

Plante

Acestea pot aduce un suflu de prospețime în orice cameră. Se recomandă ca în spațiile generoase să amenajezi plante în ghivece de mari dimensiuni. 

În spațiile medii sau reduse, poți decora cu plante mărunte, poate chiar cu flori de diverse culori, pentru a înveseli atmosfera. Plantele pot face orice încăpere mai prietenoasă, astfel că se recomandă amplasarea lor în special în living.

Oglinzi (de completat)

Acestea au capacitatea de a contribui la mărirea vizuală a spațiului. Astfel, se recomandă să le utilizezi pentru decorarea camerelor de mici dimensiuni. Nu te limita la așezarea lor în baie și pe hol, ci, cu puțină imaginație, le poți amplasa strategic în orice încăpere. 

Evită însă așezarea lor într-un mod în care să reflecte razele directe ale soarelui, deoarece pot produce accidente de genul arderilor. Amplasează-le fără ca soarele să se reflecte direct în ele.

Reguli de aranjare a tablourilor pe perete

Dorim să îți venim în ajutor și îți prezentăm în cele ce urmează cum aranjezi tablourile în funcție de stilul amenajării. Iată câteva reguli importante de care este indicat să ții cont:

Alege cu atenție locul tablourilor

Nu aşeza tablourile la întâmplare, întrucât le vei diminua valoarea şi frumuseţea. Vizibilitatea și înălțimea la care le expui pe perete se numără printre aspectele esențiale, pe care e musai să lei iei în calcul atunci când faci acest lucru. 

Și pentru că tot am adus vorba de înălţime, este bine să știi că: tablourile mici şi cu desen fin (grafică, gravură sau fotografii) trebuie amplasate sub înălţimea medie a câmpului vizual (150 cm); tablourile mari, cu o expresivitate puternică  își găsesc cel mai bine locul în spaţii deschise; tablourile de dimensiuni mijlocii trebuie poziționate la înălţimea câmpului vizual (160 cm).

Tablourile nu trebuie așezate pe peretele cu fereastra

Evită să pui tablourile pe acelaşi perete cu fereastra, contre-jour, pentru că nu vor fi puse în valoare în timpul zilei. Nici peretele aflat în faţa ferestrei nu este un loc tocmai recomandat, având în vedere că pe lucrări vor apărea reflexe luminoase supărătoare.

Ține cont de nivelul la care amplasezi tablourile

Poziţionează întotdeauna tablourile la nivelul ochilor, pentru a putea să te bucuri de ele pe îndelete. Dacă sunt poziționate prea sus sau prea jos, vor putea fi ignorate cu ușurință. De ce să nu te bucuri de frumusețea și profunzimea lor? Această regulă te ajută să le admiri și să creezi armonie la nivelul camerei prin poziționarea lor corectă.

Respectă proporțiile

O altă regulă simplă spune că un tablou mic nu are ce căuta pe un perete mare, întrucât se va “pierde” în fundal. Și, reciproc, un tablou mare este o alegere nefericită pentru un perete mic. Proporțiile corecte creează confort din punct de vedere vizual și contribuie la ambianța minunată, astfel că este indicat să ții cont de această regulă de decorare pereți interiori.

Cum aranjezi tablourile în funcție de stilul amenajării?

Este firesc ca într-un spațiu cu aer clasic sau tradițional, unde ordinea și simetria sunt extrem de importante, tablourile să fie expuse într-o manieră similară. Regula este valabilă în egală măsură pentru aranjamentele din tablouri de aceleași dimensiuni și pentru aranjamentele obținute din tablouri de mărimi variate.

În schimb, un interior actual, nonconformist, relaxat, este mult mai permisiv în ceea ce privește aranjarea acestor obiecte. Prin urmare, ai undă verde să așezi tablourile cât mai original. Important este să intre într-o relație de armonie cu restul elementelor de decor.

Apelează la sfaturile și recomandările noastre pentru decorarea pereților interiori, dar ține cont în aceeași măsură și de preferințele tale. Ia în calcul stilul de amenajare caracteristic locuinței tale și folosește obiectele de decor care te încântă cel mai mult, respectând regulile principale de amenajare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea sa-ti placa

You May Also Like