Detalii la fereastră

Total
0
Shares

O zonă care ne oferă numeroase posibilități de amenajare, dar pe care, din păcate, adesea o neglijăm, este cea a ferestrelor. Pentru accesorizarea și transformarea suprafețelor vitrate în puncte de interes ale interiorului, ne stau la dispoziție atât soluții clasice, cât și soluții moderne. Hai să le descoperim împreună!

Trăiești într-o locuință spațioasă, cu ferestre mari, din tavan până în podea, prin care ai posibilitatea să admiri un peisaj exterior de excepție? Sau  locuiești într-un apartament de bloc obișnuit, cu ferestre pe măsură? Indiferent de situație, îți recomandăm să le prevezi cu accesorii practice și decorative, cu ajutorul cărora să obții o lumină filtrată, un plus de intimitate și o atmosferă mai plăcută.

Foto: Mezoni

„Îmbracă” ferestrele cu perdele și draperii

Dacă până acum ai considerat că perdelele și draperiile nu erau neapărat necesare în căminul tău, ei bine, a sosit momentul să afli că acestea sunt printre cele mai importante elemente de decor. Uite de ce ar trebui să le faci și tu loc în locuință: înfrumusețează zona ferestrelor, conferă stil amenajării, adaugă un plus de căldură și intimitate spațiului interior, te ajută că dozezi lumina naturală în funcție de nevoi. Având atâtea roluri, este lesne de înțeles că trebuie să le alegi cu grijă, în raport cu restul decorului, cu dimensiunile, geometria și destinația încăperii, cu forma ferestrelor și cantitatea de lumină naturală pe care o primește spațiul respectiv.

Foto: Mezoni

Materialul: Îți este greu să te decizi asupra materialului din care să fie realizate perdelele și draperiile? Gândește-te ce efect îți dorești că creezi cu ajutorul acestor accesorii textile și vei vedea cum ușor-ușor vei ajunge la soluția potrivită. De exemplu, este bine să știi că perdelele din poliester, pe lângă faptul că sunt accesibile ca preț, rezistente și ușor de întreținut, se găsesc într-o mare varietate de nuanțe/culori și imprimeuri, ceea ce le face potrivite pentru aproape orice design interior.
În schimb, perdelele din mătase sau dantelă sunt varianta cea mai bună dacă îți dorești să imprimi căminului un aer elegant sau romantic.
În privința draperiilor, ai de ales între cele din bumbac, ideale pentru orice stil decorativ, și cele din catifea sau brocart, care se încadrează de minune în interioarele somptuoase, cum sunt, de exemplu, amenajările în stil baroc.

Foto: Mezoni

Cromatica: Indiferent de stilul decorativ adoptat, perdelele și draperiile trebuie să se armonizeze cu restul elementelor din amenajare din punctul de vedere al cromaticii, texturilor și imprimeurilor.

Lungimea: Cât de lungi să fie perdelele și draperiile? Iată o dilemă care adesea dă naștere unor greșeli de genul alegerii unor accesorii textile prea lungi sau prea scurte. Pentru a evita această situație nefericită, este foarte important să ai în vedere mărimea și destinația camerei. Astfel: în living, te sfătuim să „îmbraci” ferestrele cu perdele și draperii mai lungi, care stau pe podea; în dormitor, aceste textile trebuie să fie lungi până la podea, iar în bucătărie este de preferat să fie scurte (până la pervaz).

Folosește soluții moderne pentru un control perfect al luminii

În afară de perdele și draperii, poți pune la geamuri jaluzele, storuri, rulouri sau panouri textile. De fapt, ai libertatea de a combina aceste soluții moderne cu cele clasice, în funcție de nevoi. De exemplu, poți merge pe varianta mixării draperiilor cu storuri sau rulouri. Sau poți alege să montezi la ferestre draperii și jaluzele. Cel mai important este să arate bine și să îți permită să deschizi/închizi ferestrele ușor.

Foto: Pixabay

Foarte practice, având în vedere că oferă un control excelent al luminii, dar și un grad de intimitate ridicat, jaluzelele, storurile, rulourile și panourile textile reprezintă soluții ideale pentru suprafețele vitrate, care își pot găsi locul în orice încăpere din locuință. De precizat că aceste accesorii, disponibile în diverse materiale, culori și designuri, sunt mai degrabă potrivite amenajărilor în stil contemporan (moderne, minimaliste, industriale etc.) decât celor tradiționale (clasice, romantice, shabby chic, vintage – unde perdelele și draperiile sunt esențiale).

Foto deschidere articol: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea sa-ti placa

You May Also Like