Accesorii de bază în bucătărie – cuțitele

Total
21
Shares

Printre accesoriile indispensabile în orice bucătărie (fie ea semi-profesională sau profesională) sunt cuțitele. Cu ajutorul lor, tai, toci, mărunțești și feliezi alimentele. Fiind obiecte de bază în bucătărie, este musai să știi cât mai multe lucruri despre ele, pentru a le alege pe cele mai bune.

Să folosești un cuțit universal, bun la toate, sau să apelezi la un set profesional, compus din mai multe cuțite cu roluri diferite? Din ce material să fie realizată lama cuțitelor de bucătărie? Să aibă lamă germană sau japoneză? Cum să întreții aceste instrumente astfel încât să le prelungești viața? Lămurim aceste întrebări, pe rând, în cele ce urmează.

Cuțit universal sau set de cuțite?
Dacă îți place să gătești, știi că, atunci când intri în bucătărie pentru a prepara ceva de mâncare, este foarte important să ai un cuțit de calitate, bun la toate, pe care să-l manevrezi cu ușurință și în siguranță, pentru ca treaba să meargă repede. În cazul în care încă nu dispui de un astfel de ajutor, este momentul să investești într-un cuțit al bucătarului. Acest model are lama lungă de aproximativ 20-30 cm, solidă, rigidă și un pic curbată, pentru a permite o mișcare de balansare în timpul folosirii. Astfel, indiferent de ceea ce faci, depui un efort minim. Cuțitul bucătarului este un instrument foarte versatil, cu ajutorul căruia poți realiza orice operațiune ce ține de pregătirea alimentelor. Mai exact, cu el poți să tai pâinea, să cureți și să toci legumele sau fructele. Și tot cu el poți să feliezi și să dezosezi carnea.

Dacă preferi un set, acesta ar trebui să conțină următoarele tipuri de cuțite:

un cuțit universal (sau utilitar): reprezintă o versiune mai mică a cuțitului bucătarului, având lungimea lamei de aproximativ 10-15 cm. Este ideal pentru diverse activități, de la tocarea cepei, usturoiului și a verdeții până la  tăierea cărnii.

–  un cuțit pentru pâine: acesta are lama zimțată, lungă de 20-25 cm, și este conceput pentru a-l folosi pentru a tăia pâinea și, în general, produsele de panificație.

un cuțit pentru decojit: are dimensiuni reduse (lungimea lamei variază între 6,5 și 11 cm), o lamă subțire, flexibilă, și este destinat curățării legumelor și fructelor de coajă.

un cuțit pentru tranșat: lama sa subțire, cu lungimea de aproximativ 20-40 cm, este exact ceea ce îți trebuie dacă vrei să tranșezi carne, șuncă sau jambon sau dacă vrei să feliezi friptura.

 un cuțit pentru dezosat: se caracterizează prin lama subțire, rigidă sau flexibilă, cu lungimea de 13-18 cm. Pentru dezosarea pulpelor de porc, vițel sau miel, ai nevoie de un cuțit cu lama rigidă, în timp ce pentru dezosarea păsărilor îți trebuie un cuțit cu lama flexibilă.

un cuțit pentru filetat: datorită lamei foarte flexibile și ascuțite, cu lungimea 12-17 cm, acest cuțit îți este de mare ajutor atunci când vrei să filetezi peștele sau să îndepărtezi pielea de pe el.

un satâr: este un instrument util pentru tăierea oaselor și în activități de măcelărie – are lama lată, solidă și dreptunghiulară, lungă de 12-18 cm.

Bineînțeles, în afară de cuțitele enumerate mai sus, ai posibilitatea să optezi pentru orice alte modele, precum acest set, în funcție de nevoi.

 Din ce material să fie realizată lama?
Având în vedere că este responsabilă de tăiere, lama cuțitelor trebuie să fie neapărat realizată dintr-un material de cea mai bună calitate. Și pentru că tot am adus vorba de material, uite ce opțiuni ai la dispoziție: oțel inoxidabil – dur, ușor de ascuțit, rezistent la coroziune, ideal pentru bucătarii amatori; oțel carbonat – dur, trainic, dar mai puțin durabil, recomandat bucătarilor profesioniști; ceramică – cuțitele din ceramică au ajuns foarte populare în ultima perioadă, datorită faptului că sunt foarte ascuțite și mai ușoare decât cele din oțel.


Cuțite cu lamă germană sau japoneză?
Cât privește tipul lamei, ai de ales între cuțite cu lama germană sau japoneză (Santoku). Primele au un profil simetric, sunt realizate dintr-un oțel mai moale, inoxidabil, ce necesită o întreținere simplă, și au mâner din lemn sau cu aspect de lemn. Cuțitele de bucătărie cu lamă japoneză au lama mai subțire, confecționată în general din oțel carbonat, sunt mai ascuțite și se manevrează mai ușor decât cele cu lamă germană.

Cum întreții corect cuțitele?
Ca orice alte obiecte, și cuțitele trebuie îngrijite corespunzător pentru a rămâne cât mai mult timp în “formă maximă”. Uite câteva sfaturi utile pentru a le prelungi viața:

– imediat după ce ai folosit cuțitele, spală-le manual, cu apă caldă și săpun, după care șterge-le cu o cârpă uscată. Astfel, previi coroziunea și elimini de pe ele orice bacterii periculoase pentru sănătate.

– ascute cuțitele în mod regulat – de exemplu, o dată pe săptămână.

– folosește un tocător din lemn sau din plastic. Evită să utilizezi cuțitele pe suprafețe de sticlă sau metal, întrucât le vei toci sau chiar le vei deteriora lama.

– depozitează corect cuțitele. Ce înseamnă “corect”? Într-un sertar de bucătărie, într-un suport special sau pe un suport magnetic de cuțite de pe perete. În acest fel, lamele nu se vor deteriora, iar ajutoarele tale de nădejde în bucătărie vor avea o viață îndelungată.

Foto: Mezoni

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like