Cele mai bune cuțite de bucătărie: cum le alegi?

Total
0
Shares

Printre accesoriile indispensabile în orice bucătărie (fie ea semi-profesională sau profesională) sunt cuțitele de bucătărie. Cu ajutorul lor, tai, toci, mărunțești și feliezi alimentele. Fiind obiecte de bază în bucătărie, este musai să știi cât mai multe lucruri despre ele, pentru a le alege pe cele mai bune.

Să folosești un cuțit universal, bun la toate, sau să apelezi la un set profesional, compus din mai multe cuțite cu roluri diferite? Din ce material să fie realizată lama cuțitelor de bucătărie? Să aibă lamă germană sau japoneză? Cum să întreții aceste instrumente astfel încât să le prelungești viața? Vom încerca să-ți aducem răspunsurile la aceste întrebări, pe rând, în cele ce urmează. Iată cum alegi cele mai bune cuțite de bucătărie!

Avantajele unor cuțite profesionale

Cele mai bune cuțite de bucătărie sunt cele pe care le folosești cel mai mult. De la alimente moi sau tari, de la carne la legume, cuțitele profesionale de bucătărie sunt instrumentele pe care le folosești pentru a aduce alimentele în forma ideală, pentru a putea fi gătite sau consumate. Iată care sunt avantajele ce diferențiază cuțitele profesionale de restul tacâmurilor de bucătărie: 

  • Rezistența, îndeosebi în rândul cuțitelor profesionale din oțel laminat; 
  • Calitatea materialelor, ceea ce le oferă cuțitelor profesionale durabilitate și confort în utilizare; 
  • Confortul; 
  • Durabilitatea. 

Acestea sunt avantaje pe care orice pasionat de bucătărie ar trebui să le urmărească atunci când cumpără cuțite de bucătărie. Cuțitele profesionale pot fi supuse zilnic testelor de rezistență, pot fi utilizate pentru a tăia, cresta, felia sau toca alimentele reci sau calde, în repetate rânduri și reușesc să facă față cu brio unui astfel de tratament.

Sursa foto: Mezoni

Cum alegi cele mai bune cuțite de bucătărie? 

Un cumpărător informat poate lua cea mai bună decizie fără a sta pe gânduri. Însă, dacă nu știi exact la ce să te aștepți de la un cuțit, poți fi păcălit destul de ușor sau poți cumpăra un produs de slabă calitate. Pentru că ne dorim să faci cele mai bune alegeri în bucătărie, îți vom menționa în rândurile următoare criteriile de bază pentru alegerea celor mai bune cuțite de bucătărie. Iată ce trebuie să ai în vedere pentru a alege cuțite de bucătărie de cea mai bună calitate!

Cuțit universal sau set de cuțite?

Dacă îți place să gătești, știi că, atunci când intri în bucătărie pentru a prepara ceva de mâncare, este foarte important să ai un cuțit de calitate, bun la toate, pe care să-l manevrezi cu ușurință și în siguranță, pentru ca treaba să meargă repede. În cazul în care încă nu dispui de un astfel de ajutor, este momentul să investești într-un cuțit al bucătarului. Acest model are lama lungă de aproximativ 20-30 cm, solidă, rigidă și un pic curbată, pentru a permite o mișcare de balansare în timpul folosirii. Astfel, indiferent de ceea ce faci, depui un efort minim. 

Cuțitul bucătarului este un instrument foarte versatil, cu ajutorul căruia poți realiza orice operațiune ce ține de pregătirea alimentelor. Mai exact, cu el poți să tai pâinea, să cureți și să toci legumele sau fructele. Și tot cu el poți să feliezi și să dezosezi carnea.

Sursa foto: Shutterstock

Tipul lamei 

  • Materialul lamei 

Având în vedere că este responsabilă de tăiere, lama cuțitelor trebuie să fie neapărat realizată dintr-un material de cea mai bună calitate. Și pentru că tot am adus vorba de material, uite ce opțiuni ai la dispoziție: oțel inoxidabil – dur, ușor de ascuțit, rezistent la coroziune, ideal pentru bucătarii amatori; oțel carbonat – dur, trainic, dar mai puțin durabil, recomandat bucătarilor profesioniști; ceramică – cuțitele din ceramică au ajuns foarte populare în ultima perioadă, datorită faptului că sunt foarte ascuțite și mai ușoare decât cele din oțel.

  • Cuțite cu lamă germană sau japoneză?

În ceea ce  privește tipul lamei, ai de ales între cuțite cu lama germană sau japoneză (Santoku). Primele au un profil simetric, sunt realizate dintr-un oțel mai moale, inoxidabil, ce necesită o întreținere simplă, și au mâner din lemn sau cu aspect de lemn. Cuțitele japoneze au lama mai subțire, confecționată în general din oțel carbonat, sunt mai ascuțite și se manevrează mai ușor decât cele cu lamă germană.

Designul mânerului 

Important în alegerea celor mai bune cuțite de bucătărie este și designul mânerului, din punct de vedere al materialului din care este fabricat, cât și privind confortul pe care-l oferă. Iată care sunt cele mai populare materiale utilizate pentru realizarea mânerului:

  • Lemn 

Mânerele din lemn sunt foarte estetice pentru majoritatea tacâmurilor, ustensilelor și accesoriilor pentru bucătărie, așa cum se întâmplă și în cazul cuțitelor de bucătărie. Cu toate acestea, lemnul este un material poros și, odată cu expunerea la apă și uscarea necorespunzătoare, acesta se poate coji sau crăpa. De asemenea, lemnul poate depozita bacterii, care mai apoi intră în contact cu mâncarea.

  • Metal 

Mânerele de metal pot oferi aceleași beneficii precum cele din alte materiale, precum cele din plastic sau alte materiale. Mânerul din metal poate deveni, însă, alunecos, atunci când utilizezi cuțitul de bucătărie cu mâinile umede. Atunci când lucrezi cu alimente precum carnea, poate fi destul de inconfortabil să utilizezi acest tip de mâner. Totuși, există modele de cuțite ale căror mânere sunt dotate cu zone din silicon sau cauciuc, menite să ofere mai multă aderență.

Sursa foto: Shutterstock

Dimensiunea și greutatea

Cele mai bune cuțite de bucătărie pentru tine sunt cele care au greutatea potrivită ție. Deși ai putea crede că un cuțit de dimensiuni mai mici și mai ușor este de dorit, căci pare mai simplu de manevrat, în realitate un cuțit mai greu poate tăia mai ușor alimente dificile. Alegerea unui cuțit bun de bucătărie va depinde, în cele din urmă, de stilul tău și de greutatea cu care te simți confortabil atunci când gătești. 

Din punct de vedere al dimensiunilor, vei găsi cuțite cu lame lungi sau scurte.  

Ce tipuri de cuțite ar trebui să conțină un set de calitate? O lamă mai scurtă poate fi mult mai agilă și mai sigură, însă aceasta s-ar putea să fie nepractică atunci când tai alimente cu un volum mai mare, așa cum este mușchiul de vită sau un fruct precum pepenele. Pentru astfel de sarcini, un cuțit cu o lamă mai lungă este mai potrivit.

Sursa foto: Shutterstock

Ce tipuri de cuțite ar trebui să conțină un set de calitate?  

Dacă preferi un set de cuțite, acesta ar trebui să conțină următoarele tipuri de cuțite:

  • Un cuțit universal (sau utilitar): reprezintă o versiune mai mică a cuțitului bucătarului, având lungimea lamei de aproximativ 10-15 cm. Cuțitul universal este ideal pentru diverse activități, de la tocarea cepei, usturoiului și a verdeții până la  tăierea cărnii.
  • Un cuțit pentru pâine: acesta are lama zimțată, lungă de 20-25 cm, și este conceput pentru a-l folosi pentru a tăia pâinea și, în general, produsele de panificație.
  • Un cuțit pentru decojit: are dimensiuni reduse (lungimea lamei variază între 6,5 și 11 cm), o lamă subțire, flexibilă, și este destinat curățării legumelor și fructelor de coajă.
  • Un cuțit pentru tranșat: lama sa subțire, cu lungimea de aproximativ 20-40 cm, este exact ceea ce îți trebuie dacă vrei să tranșezi carne, șuncă sau jambon sau dacă vrei să feliezi friptura.
  • Un cuțit pentru dezosat: se caracterizează prin lama subțire, rigidă sau flexibilă, cu lungimea de 13-18 cm. Pentru dezosarea pulpelor de porc, vițel sau miel, ai nevoie de un cuțit cu lama rigidă, în timp ce pentru dezosarea păsărilor îți trebuie un cuțit cu lama flexibilă.
  • Un cuțit pentru filetat: datorită lamei foarte flexibile și ascuțite, cu lungimea 12-17 cm, acest cuțit îți este de mare ajutor atunci când vrei să filetezi peștele sau să îndepărtezi pielea de pe el.
  • Un satâr: este un instrument util pentru tăierea oaselor și în activități de măcelărie – are lama lată, solidă și dreptunghiulară, lungă de 12-18 cm.

Bineînțeles, în afară de cuțitele enumerate mai sus, ai posibilitatea să optezi pentru orice alte modele, precum acest set de cuțite pentru brânzeturi, în funcție de nevoi.

Sursa foto: Shutterstock

Cum întreții corect cuțitele? 

Ca orice alte obiecte, și cuțitele trebuie îngrijite corespunzător pentru a rămâne cât mai mult timp în “formă maximă”. Iată câteva sfaturi utile pentru a le prelungi viața:

  • Imediat după ce ai folosit cuțitele de bucătărie, spală-le manual, cu apă caldă și detergent, după care șterge-le cu o cârpă uscată. Astfel, previi coroziunea și elimini de pe ele orice bacterii periculoase pentru sănătate.
  • Ascute cuțitele în mod regulat – de exemplu, o dată pe săptămână.
  • Folosește un tocător din lemn sau din plastic. Evită să utilizezi cuțitele pe suprafețe de sticlă sau metal, întrucât le vei toci sau chiar le vei deteriora lama.
  • Depozitează corect cuțitele. Ce înseamnă “corect”? Într-un sertar de bucătărie, într-un suport special sau pe un suport magnetic de cuțite de pe perete. În acest fel, lamele nu se vor deteriora, iar ajutoarele tale de nădejde în bucătărie vor avea o viață îndelungată. Ți-am oferit într-un articol anterior soluții pentru organizarea bucătăriei, prin urmare cunoști spațiul de depozitare perfect pentru ele.

Sursa foto: Shutterstock

Acum că ai parcurs toate aceste informații, ești gata să alegi cele mai bune cuțite de bucătărie pentru nevoile tale. Te așteptăm în magazinul online Mezoni pentru a alege din selecția celor mai bune marci de cuțite profesionale, alături de multe alte elemente de care ai nevoie în bucătărie, așa cum sunt accesoriile pentru servire sau servicii de masa de cea mai bună calitate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea sa-ti placa

You May Also Like