Soluții pentru organizarea bucătăriei

Total
0
Shares

Spațiul de depozitare din bucătărie pare insuficient pentru a găzdui toate ustensilele și ingredientele de care ai nevoie pentru a găti? Înseamnă să este momentul să reevaluezi situația! Dacă nu ai idee ce trebuie să faci, citește articolul nostru și află ce presupune o organizare a bucătăriei eficientă.

Fie că ești în faza de proiectare a bucătăriei, fie că ți-ai propus să o reorganizezi pe cea existentă pentru a fi mai funcțională, este esențial:
– să te gândești care sunt ustensilele/echipamentele de care ai realmente nevoie, după care să le amplasezi în așa fel încât să ai acces facil la ele și să-ți scurtezi distanțele (traseele). Vei vedea cum îți vei ușura semnificativ munca în bucătărie;
– să îți stabilești un flux optim și, în funcție de acesta, să îți configurezi bucătăria în mai multe zone, destinate, de exemplu, produselor de curățenie, ingredientelor, veselei, ustensilelor și echipamentelor etc. Important este ca ceea ce utilizezi cel mai des să se afle cât mai aproape de aria ta de lucru.

Unde așezi vesela?
Obiectele de veselă trebuie păstrate cât mai la îndemână. Pentru a găsi rapid ceea ce cauți, organizează-le pe categorii, în locuri special alocate și ușor accesibile.

Așează farfuriile și tacâmurile în același corp de mobilier, în proximitatea mesei. Cel mai recomandat ar fi ca acest dulap de depozitare să fie închis, pentru ca vasele să stea departe de praf. O altă idee pe care o poți avea în vedere mai ales dacă ai o veselă colorată este să așezi farfuriile pe câteva poliţe montate „la înălţime”. Vor arăta extraordinar și vor da multă culoare bucătăriei. Însă, totodată, vor fi mult mai expuse la praf și la accidente casnice.

Cănile, ceştile şi paharele se numără printre obiectele de veselă pe care le folosești cel mai des. Pentru a le repera imediat, amplasează-le într-un corp de mobilier cu ușă din sticlă, suspendat deasupra blatului.

În cazul paharelor cu picior, poți utiliza un suport de tip bar, fixat sub etajere sau sub dulapurile superioare.

Locul oalelor, cratiţelor, tigăilor și capacelor aferente este, așa cum ai ghicit, cât mai aproape de aragaz. Și pentru acestea ar fi bine să existe un dulap special, unde să ai posibilitatea să le aranjezi după mărime şi frecvenţa utilizării.

Idei pentru o mai bună organizare a bucătăriei
Nu-i așa că ai observat și tu că, de cele mai multe ori, dulapurile și sertarele standard nu îți permit să valorifici integral spațiul de care dispun? Ei bine, cu ajutorul unor accesorii speciale, poți utiliza inteligent fiecare centimetru. De exemplu, în locul polițelor fixe din dulapurile de pardoseală, poți monta sertare care să gliseze. Astfel de sertare vin cu două super-avantaje: oferă o organizare mai eficientă, fiind ideale pentru a găzdui vesela, tacâmurile și alte ustensile de mici dimensiuni, și asigură un acces facil la obiectele amintite.

La rândul lor, sertarele pot fi prevăzute cu separatoare sau cu tăvițe deja dimensionate, care te ajută să ții în ordine, pe categorii, lucrurile și ingredientele de care ai nevoie în bucătărie.

Și pentru că tot suntem la capitolul sertare, îți dăm o altă idee, pe care o vei aprecia mai ales dacă ai o bucătărie mică și ești în căutarea unor locuri de depozitare suplimentare: montează în spațiul strâmt de sub mobilier sertare de plintă realizate la comandă, în care să ții tăvile, tigăile sau alte obiecte înguste. Vestea bună este că poți pune în practică ideea și în cazul în care ești în faza de proiectare a bucătăriei, și în cazul în care mobilierul este deja montat.

Nu uita nici de dulapul de sub chiuvetă, în care cu greu reușești să menții ordinea mai multe zile la rând. Destinat coșului de gunoi, produselor de curățat și altor lucruri care se tot adună de la o zi la alta (borcane, sticle, cutii etc.), acest spațiu poate fi gestionat ușor prin accesorizarea cu un coș glisant pentru gunoi și cu un sistem de sertare/cutii de depozitare.

Foto: Shutterstock

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like