Cele mai populare 10 stiluri de amenajări interioare

Total
0
Shares

Oamenii își amenajează spațiul de locuit încă din cele mai vechi timpuri. Odată cu apariția primelor comunități, în interiorul caselor și-au făcut loc desenele, pietrele cu forme interesante sau florile. Mai târziu, grecii și romanii au creat adevărate stiluri de design interior prin ornamentarea clădirilor în numele credinței. Orice etapă în evoluția omenirii a marcat și amenajările interioare, astfel că astăzi avem la dispoziție numeroase stiluri de decor pe care le putem aborda în casele noastre. Mulți își doresc ca locuința să le reflecte stilul de viață și personalitatea, alții urmează tendințele de design interior. Dacă încă nu știi cum să transformi orice spațiu într-o oază de liniște și relaxare, descoperă mai departe care sunt cele mai populare stiluri de amenajări interioare și încearcă să-l identifici pe cel care ți se potrivește.

Care sunt cele mai populare stiluri de amenajări interioare

Primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când iei în calcul un proiect de design interior pentru casă este alegerea stilului de decor. Există o mulțime de opțiuni, însă fiecare are propriile caracteristici. Așadar, este esențial să cunoști particularitățile acestora în materie de culori, mobilier, materiale sau decorațiuni ca să te asiguri că alegi designul perfect pentru spațiul și nevoile tale. Iată câteva dintre cele mai cunoscute stiluri de amenajări interioare:

Stilul clasic contemporan

Dacă îți dorești un design elegant și elaborat, vei găsi inspirații pentru amenajări interioare în stilul clasic contemporan. Combinație între varianta clasică originală și materialele și tehnologiile moderne, acest tip de decor este extrem de accesibil și nobil. Se numără printre cele mai des abordate stiluri de design interior, mai ales că se bucură de un succes internațional răsunător. Caracteristicile principale ale stilului clasic contemporan sunt rafinamentul, simplitatea, naturalețe, gama cromatică liniștită și formele drepte, simetrice.

Dacă vrei să integrezi acest tip de decor în locuința ta optează pentru materiale precum lemn, ceramică, sticlă, metal, plastic, piele sintetică, acril sau poliuretan. Folosește finisaje mate și lucioase în culori precum auriu și argintiu, decorațiuni supradimensionate, dar reduse ca număr, tapițerii catifelate, mobilier masiv și o paletă cromatică discretă, care include tonuri de gri, bej ori crem. Este preferat iluminatul foarte complex, obținut cu lustre și candelabre cu volum, lampadare, veioze, aplice, spoturi și chiar lumânări.

Stilul minimalist

Unul dintre cele mai apreciate tipuri de design, minimalismul este considerat de mulți un adevărat stil de viață. Dacă vrei să știi ce înseamnă stil minimalist, află că totul se concentrează în jurul ideii de a elimina excesul. Practic, se folosesc doar lucrurile esențiale și se renunță la „aglomerarea” tradițională. Stilul minimalist presupune culori și patternuri neutre, linii curate, texturi de bază, spații luminoase și aerisite. Acesta este potrivit pentru amenajarea apartamentelor mici și a caselor mai puțin generoase, fiind cumva „croit” pe măsura lor.

Folosește o paletă de nuanțe deschise sau neutre ca să creezi iluzia unui interior mai mare, pune accent pe simplitate când vine vorba despre mobilier și decorațiuni, dar încearcă să nu faci rabat de la confort. Chiar dacă stilul minimalist pare auster, rezumă-te doar la piesele absolut necesare și ia în considerare multifuncționalitatea lor. De pildă, canapeaua trebuie să fie extensibilă și să aibă ladă de depozitare, iar măsuța de cafea să fie prevăzută cu spații de stocare ascunse. Mizează pe spațiile deschise prin eliminarea pereților despărțitori care nu au un rol în structura de rezistență a imobilului și menține decorul cât mai curat și ordonat.

Stilul modern

În prezent, stilul modern se întâlnește foarte des în proiectele de amenajări interioare fiindcă evită folosirea excesivă a elementelor decorative și a accesoriilor. Deși unii îl văd rece și neprimitor, stilul modern promovează sentimente de căldură și simplitate atunci când decorul este bine realizat. Principalele caracteristici ale acestuia sunt formele geometrice îndrăznețe, liniile drepte și elegante, suprafețele netede sau lustruite și echilibrul asimetric.

Cele mai bune idei de amenajări interioare pe care le poți urma atunci când vrei să obții un decor modern țin de culorile inspirate din natură precum alb, gri, negru, verde, maro și folosirea unor materiale ca lemnul, metalul, sticla, MDF-UL sau PAL-ul. Într-un decor modern trebuie integrat mobilierul lipsit de ornamente, relativ scund și cu picioare la vedere, dar și accesoriile din textile naturale.

Stilul eclectic

Apreciat în mod special de către cei care își doresc amenajări interioare neconvenționale, stilul eclectic permite folosirea unor elemente de decor care fac parte din alte stiluri. Principiile acestuia sunt diversitatea, originalitatea, amestecul de vechi și nou, mixurile surprinzătoare de culori, materiale și texturi. Poate fi definit ca un haos estetic, însă regula de bază este găsirea unui element de legătură între toate piesele și evitarea exceselor.

Ca să abordezi stilul eclectic optează pentru variații ale altor stiluri și stratificare, corpuri de iluminat clasice, pe care să le combini cu surse de iluminat moderne, piese de mobilier din decoruri diferite sau combinații de culori puternice. Totuși, ai grijă ca fiecare obiect să aibă o caracteristică în comun. Poate fi vorba despre material, culoare, model, textură, formă, important este să obții echilibrul proporțiilor și armonizarea nuanțelor.

Stilul scandinav chic

Ai nevoie de idei pentru amenajarea holului și a celorlalte încăperi din casă? Optează pentru stilul scandinav chic, o nouă tendință în amenajările interioare. Prin introducerea unor elemente artistice și personale–picturi, piese artizanale, decorațiuni cu design inedit, corpuri de iluminat industriale–acesta aduce un plus de personalitate în spațiile vizate. Stilul scandinav chic înseamnă un design curat, luminos și funcțional.

Fundalul deschis ori negru, elementele de decor funcționale și reduse ca număr, piesele de mobilier din lemn și cu aspect minimalist, împletiturile, blănurile și accesoriile textile din materiale groase te vor ajuta să creezi un decor scandinav chic. Nu uita contrastul alb-negru sau dimpotrivă, tonurile pastelate, lasă lumina naturală să intre cât mai mult în locuință și ai grijă să o completezi armonios cu lumină artificială caldă. Sunt de preferat abajururile uni deschise, becurile decorative și lămpile cu structură metalică.

Stilul industrial

Îl observăm adesea în proiectele de amenajări interioare moderne chiar dacă are tendințe masculine. Acesta aduce în prim-plan toate elementele structurale considerate inestetice: grinzi, țevi, coloane, flanșe și conducte. Spre deosebire de un design interior modern, cel industrial nu se ferește de rugozitate sau greutate. Așadar, îmbrățișează toate articolele uzate, inestetice și reciclate pentru a crea un decor ce pare neterminat.

O locuință industrială tinde spre culori calde și neutre precum gri și maro, include elemente din fier sau oțel, zidărie și beton expus. Articolele de mobilă au linii simple, drepte și sunt lipsite de ornamente. Materialele specifice stilului industrial sunt lemnul, cărămida și metalul, primele două având rolul de a încălzi răceala pe care o aduce cel de-al treilea element.

Stilul contemporan

Aflat în continuă evoluție, stilul contemporan reflectă tendințele predominante la un moment dat. Când vorbim despre amenajări interioare este dificil să-l caracterizăm pentru că poate reprezenta o categorie foarte largă de stiluri. Este confundat adesea cu stilul modern, chiar dacă se distinge prin finisaje și gama de culori. Dacă vrei să creezi un decor contemporan, ai grijă să utilizezi tonuri calde, echilibrate și luminoase, materiale textile precum catifeaua, pielea și plușul, dar și finisaje deosebite ca lemn-furnir ori panouri tapițate cu piele.

O amenajare contemporană nu trebuie să fie nici rece și nici prea formală, ci confortabilă, fluidă și echilibrată. Stilul este unul îndrăzneț, care folosește în mod frecvent liniile curbe.

Stilul ecologic

Este unul dintre acele stiluri de amenajare a locuinței care promovează designul sustenabil. S-a făcut remarcat în urmă cu mai multe decenii prin preocuparea pentru mediul ambiental sănătos și protejarea naturii. Particularitățile stilului ecologic fac referire la materiale naturale, longevitate și calitate superioară. Decorul pune accent pe valorificarea resurselor naturale, eliminarea substanțelor toxice din elementele decorative și a tuturor elementelor care pot dăuna omului și mediului. Stilul ecologic promovează găsirea de soluții alternative, utilizarea obiectelor mici și reciclarea produselor.

Stilul retro

Caracteristic anilor ’50, ’60 sau ’70, stilul retro încă se mai folosește pentru amenajări interioare. Este apreciat pentru că se obține cu lejeritate, dar și pentru că poate ascunde comori care reliefează patina timpului. Punctul său forte îl reprezintă flexibilitatea de exprimare a unei personalități exuberante, așa că nu te teme să folosești oricât din orice, fie că vorbim despre mobilier, culori sau decorațiuni. În realitate, stilul retro cuprinde decenii întregi de stiluri de design interior. Nu cunoaște o anumită paletă de culori ori un set de motive impuse, ci presupune distracție, nuanțe luminoase, accesorii pline de viață și desene sălbatice. Stilul este abundent, puternic, aglomerat și ciudat, perfect pentru toți cei cărora le place să depășească limitele.

Stilul rustic

Am putea spune că nici nu ai nevoie de sfaturi de amenajări interioare ca să conturezi un decor rustic. Caracterizat de elemente imperfecte, care contribuie la crearea unei atmosfere primitoare, acest stil este foarte popular pentru că te face să te simți cu adevărat acasă. Poate fi personalizat după propriile preferințe și transformat într-un colț de natură, dar în interior.

Ai în vedere nuanțele inspirate de lemn ori tonurile de gri, accentuate de verde, galben sau roșu, piesele de mobilier robuste și decorul construit din piatră, trunchiuri de copaci, piei sau blănuri de animale.

 

Fie că au fost la modă în secolul trecut sau că ies în evidență prin caracteristici actuale, stilurile de amenajări interioare ne ajută să realizăm un echilibru armonios în locuință. Tipul de design ales reprezintă laitmotivul proiectului și ne ghidează pașii spre o tematică specială, în ton cu personalitatea noastră. Alege stilul care simți că impresionează și încearcă să obții un rezultat elegant, confortabil și primitor în fiecare încăpere din casa ta.

 

Sursa foto: Unsplash & Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like