Idei și sfaturi pentru amenajarea holului

Total
0
Shares

Primul spațiu care ne urează “bun-venit!” atunci când ajungem acasă este holul de intrare. Tot holul de intrare reprezintă, pentru cei pe care îi primim în vizită, primul contact cu locuința noastră. Iată, deci, două motive importante pentru care ar trebui să amenajăm cât mai plăcut această zonă.

Trebuie să recunoaștem că, atunci când ne amenajăm/reamenajăm casa, acordăm cea mai mare atenție încăperilor principale, iar holurile le lăsăm pe ultimul loc. Și asta deoarece le considerăm spații secundare, lipsite de importanță. Ei bine, abordarea nu este tocmai corectă. Holul nu are doar rolul de a face legătura între exterior și interior, ci este totodată un spațiu-tampon, care face posibilă comunicarea între diferitele încăperi ale căminului nostru. Cu alte cuvinte, vorbim despre o zonă pe care o accesăm de foarte multe ori pe zi, așa că este esențial să fie și funcțională, și plăcută.

Soluții practice și decorative
Majoritatea dintre noi folosim holul exclusiv pentru a depozita hainele, încălțămintea și gențile. Prin urmare, punem accent pe partea practică, în detrimentul decorului, care, de cele mai multe ori, “respiră” un aer impersonal. Iar dacă holul are și o suprafață redusă, scoatem definitiv din ecuație aspectul estetic.
Vestea bună este că, oricât de mare sau de mic ar fi acest spațiu, avem posibilitatea să îl amenajăm armonios, astfel încât să răspundă în egală măsură nevoilor noastre funcționale și estetice. Totul este să fim creativi și să apelăm la soluţiile potrivite. În cazul în care ducem lipsă de inspirație, am pregătit în cele ce urmează mai multe sfaturi și idei, care suntem siguri că se vor dovedi utile.

– Holul este o zonă ce comunică vizual cu celelalte încăperi din locuință, ceea ce înseamnă că amenajarea sa trebuie să fie în consonanță cu restul interiorului. Doar astfel vom obține un ansamblu unitar. De exemplu, dacă decorul general poartă amprenta stilului modern, holul ar trebui să se subordoneze acestui design.

– Pentru a scoate holul de intrare din anonimat, este musai să mizăm pe un element de decor deosebit. Acesta poate să fie un finisaj care ne place, o decorațiune de perete originală sau o piesă de mobilier cu un design interesant (o banchetă cu tapițerie patchwork, o consolă cu lucrătură frumoasă, un cuier-pom inedit etc.).

– În cazul unui vestibul de dimensiuni reduse, pentru a crea senzația de spațiu mai mare, mai larg, cel mai recomandat este să vopsim pereții înguști în culori reci, iar laturile scurte – în culori calde. Contrastele discrete, precum alb-galben pai sau bleu-roz pudrat, sunt cele mai recomandate. Evident, tonurile închise trebuie evitate, întrucât vor întuneca și micșora spațiul la nivel vizual.
O altă idee ar fi să păstrăm pereții albi, dar să-i personalizăm cu ajutorul unor decorațiuni frumoase. La acest capitol, avem de ales din foarte multe variante: stickere, fototapet, tablouri, fotografii înrămate, oglinzi, cuiere decorative, obiecte și accesorii vestimentare etc. Totul este să nu exagerăm cu ele, întrucât rezultatul va fi exact invers decât cel vizat, respectiv o amenajare încărcată.

La nivelul pardoselii, putem avea în vedere două soluții practice și totodată decorative: plăci ceramice (pentru efectul de mărire a suprafeței, trebuie să le montăm pe diagonală) sau parchet rezistent la trafic, peste care putem pune un covoraș sau un preș din aceeași “poveste” cu celelalte elemente.

– Așa cum bine știm, specific holului este mobilierul de depozitare (dulapuri, cuiere, pantofare). Ei bine, acesta trebuie ales în funcție de suprafața disponibilă, astfel încât să ne lase suficient loc de mișcare. Astfel, într-un hol mic, amplasarea unui mobilier de depozitare este, de cele mai multe ori, o adevărată provocare. Prin urmare, cel mai indicat este să utilizăm obiecte de mobilier minimaliste sau să mergem pe soluția realizării la comandă a unor piese multifuncționale, care să valorifice fiecare centimetru. De exemplu, putem opta pentru o comodă care să ocupe integral lungimea unui perete și al cărei blat să ne ofere o suprafaţă de expunere generoasă pentru lucrurile pe care le dorim la îndemână (chei, corespondență) sau pentru decoraţiunile preferate. De asemenea, ne putem gândi la soluții ingenioase, precum cea din imaginea de mai jos. Un cuier gen scară montat la înălțime va lăsa liberă pardoseala, va fi foarte util și în același timp va oferi un aer inedit holului.

Dacă holul este mare, evident, variantele de mobilare sunt mult mai multe. Practic, nu mai suntem condiționați de spațiu, așa că vestibulul nostru poate fi amenajat cu un dulap încăpător, cu o măsuță și cu un fotoliu sau chiar cu o canapea comodă.

Accesoriile sunt obiecte de care nu ne putem lipsi în amenajarea holului, având în vedere că oferă un plus de funcționalitate și personalitate zonei de intrare în casă. De exemplu, oglinzile, pe lângă faptul că sunt foarte practice și decorative, mai au rolul de a mări spațiul la nivel vizual. Altfel spus, reprezintă un truc foarte simplu, pe care îl putem folosi cu încredere într-un vestibul mic sau îngust.Și iluminatul este extrem de important
, mai ales dacă vorbim despre un hol care primește lumină naturală insuficientă sau chiar deloc. În această zonă, avem nevoie de o lumină puternică și uniformă, pe care o putem obține cu ajutorul aplicelor de perete sau al corpurilor suspendate, alese neapărat proporțional cu dimensiunile spațiului.

Foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like