Îți dorești un decor unic, elegant și complet funcțional pentru locuința ta? Alege stilul modern de design interior ca să obții o amenajare confortabilă ce integrează elemente care se potrivesc perfect cu spațiul vizat și o estetică modernistă deosebită. Simplitatea îi oferă o relevanță de necontestat acestui stil, iar rafinamentul său te inspiră să-ți creezi propria capodoperă. Dacă te-ai convins deja că te caracterizează pe deplin modernismul, vezi care sunt elementele definitorii ale acestui stil și totodată descoperă câteva sfaturi și idei interesante pentru amenajarea casei.
Ce înseamnă stilul modern de design interior?
Este unul dintre stilurile potrivite pentru amenajarea apartamentelor mici, dar și un tip de decor care îți oferă un design interior corespunzător personalității și dorințelor tale. Stilul modern a apărut la începutul secolului al XIX-lea, dar și-a atins apogeul în anul 1930. Acesta nu a luat naștere doar pentru a influența amenajările interioare, ci a fost o parte dintr-o mișcare artistică și culturală amplă, denumită modernism. Printre cei mai cunoscuți reprezentanți ai curentului s-au numărat Vasili Kandinsky, Le Corbusier și Kazimir Malevici. Liniile directoare ale mișcării au fost respingerea ideilor conservatoare, tendința spre abstracție, inovația, experimentalismul, accentul pe materiale și tehnici de lucru.
Arhitectura a părăsit și ea convențiile anterioare, așa că stilul modernist s-a răsfrânt și asupra stilurilor de amenajare a locuinței. Cum vedem astăzi stilul modern în designul interior? Ei bine, decorul actual nu urmează un șablon prestabilit, ci elimină frivolitatea detaliilor nefuncționale. Se bazează foarte mult pe geometrie și îmbrățișează texturile și materialele noi, care au capacitatea de a revoluționa modul în care trăiesc oamenii. Stilul modern generează cumva mai multe categorii, astfel că identificăm stilul modern clasic, modernismul clasic american sau postmodernismul. Funcționalitatea este caracteristica de bază a designului modern, însă observăm și accentele futuriste, culorile puternice și saturate sau tendința către eclectism.
Elementele caracteristice stilului modern
- lipsa ornamentelor;
- forme geometrice simple;
- optimizarea spațiului;
- funcționalitatea pieselor de mobilier;
- liniile drepte, curate și designul precis;
- culorile neutre, tonurile pământii și nuanțele primare;
- echilibru perfect între obiectele de mobilier, finisaje și gama cromatică;
- spații interioare deschise, foarte luminoase și aerisite;
- suprafețe și obiecte lucioase (inox, sticlă, metal cromat, vopsea lucioasă etc.);
- decor axat pe flexibilitate și nevoi;
- decorațiuni interesante și cu o funcționalitate anume;
- accent pe simplitate și rafinament;
- eliminarea imprimeurilor;
- materiale alese cu grijă–de preferat piatra naturală, betonul, lemnul și profilele metalice;
- existența unei scheme logice de succesiune a destinației spațiilor;
- optimizarea fiecărui metru pătrat din casă;
- artă abstractă;
- elemente industriale;
- ferestre mari și înalte, foarte puțin decorate cu materiale textile;
- forma urmează funcția;
Cum amenajezi o locuință în stil modern
Dacă intenționezi să-i oferi casei tale o perspectivă unică din punct de vedere al designului interior, acordă atenție fiecărei camere. Stilul modern se adaptează perfect oricărui spațiu, însă nu trebuie să ții cont doar de particularitățile lui. Ca și în cazul altor stiluri de design interior, pentru o amenajare modernă trebuie să ții cont de forma, destinația și dimensiunea încăperilor. Iată câteva idei pe care le poți pune în practică în locuința ta:
Dormitor
-
Culori
Pentru amenajarea dormitorului sunt indicate culorile simple, care contribuie la conturarea unei atmosfere relaxante. Ia în considerare o schemă cromatică neutră, dar care să aibă la bază nuanțe lemnoase, calde.
Sursa foto: Pexels
Dacă vrei să obții un cadru care să-ți stimuleze simțurile și un decor propice odihnei, inspiră-te din stilul marin și folosește tonuri de alb și albastru.
-
Mobilă
Optează pentru un pat solid, care să aibă și sertare pentru depozitare. Evită piesele cu tăblii din fier forjat sau cu diferite detalii ornamentale. Mai departe, mobilierul din dormitor adecvat stilului modern poate continua cu una sau două noptiere încăpătoare, dar și cu un dulap din lemn, într-o nuanță metalică ori acoperit în totalitate de oglinzi. Nu uita să bifezi utilitatea tuturor articolelor de mobilier folosite.
-
Iluminat
Că să-i aduci un efect modern și nonconformist dormitorului tău, instalează corpuri de iluminat cu un design aparte. De pildă, candelabrul Opviq Halka sau lustra Mezopotamya vor ajuta încăperea să iasă în evidență.
-
Decorațiuni
Ai grijă să alegi cuverturi monocrome din bumbac, lenjerii de pat fără imprimeuri obositoare și covoare din fibre sintetice, ușor de curățat. Draperiile și perdelele trebuie să fie sobre, dacă alegi să le folosești. Nu încărca prea mult dormitorul cu alte decorațiuni în afara celor textile; ar merge, poate, cel mult o oglindă de podea sau o operă de artă abstractă.
Living
-
Culori
Stilul modern în designul interior înseamnă culori inspirate din natură: alb, crem, maro, bej, gri, taupe sau albastru-verzui. Decorul unui living modern trebuie să fie, înainte de toate, luminos. Folosește nuanțe cât mai deschise pentru pereți sau introdu în decor o culoare de accent, dar ai grijă să păstrezi schema cromatică neutră. Dacă preferi influențele industriale, realizează un perete din cărămidă sau beton ori pune un tapet care să aibă acest efect.
-
Mobilă
Când vorbim despre amenajări interioare în livinguri moderne aproape fiecare piesă de mobilier trebuie să fie una statement. Se impune alegerea unei canapele și a unor fotolii care să păstreze simetria sau să funcționeze ca accente de culoare.
Sursa foto: Pexels
În locul fotoliilor poți pune chiar scaune cu picior sau modele în stil otoman, cu spațiu de depozitare integrat. Dacă ai spațiu, integrează și un dulap de talie medie, de preferat cu accente metalice, mai ales dacă vrei să aduci strălucire în living. În caz contrar, câteva rafturi ascunse ori o mică bibliotecă vor fi de ajuns.
-
Iluminat
Stilul modern preferă varianta open space, așa că, în cazul în care configurația locuinței îți permite acest lucru, e perfect. Ai în vedere într-o astfel de situație să creezi o imagine de ansamblu coerentă, cu interesante corpuri de iluminat potrivite pentru fiecare zonă a livingului.
-
Decorațiuni
Alege decorațiuni simple, fără prea multe ornamente. Dacă pereții sunt albi îi poți decora cu tablouri abstracte sau fotografii alb-negru, înrămate. Pune perdele transparente și renunță la draperii; plantele naturale sunt binevenite, dar ai grijă ce ghivece alegi.
Baie
-
Culori
Într-o baie modernă sunt indicate nuanțele neutre, pata de culoare putând fi reprezentată de o plantă naturală ori de un set de prosoape. Poți alege plăci din ceramică lucioas și cu model delicat, dar evită contrastele puternice sau chiturile de rosturi care nu sunt în ton.
-
Mobilă
Mobilierul pentru baie trebuie să aibă linii curate, drepte. Este de preferat lemnul masiv, material caracteristic stilului modern. Obiectele sanitare sunt privite ca niște piese de design și pot fi într-o nuanță contrastantă cu a pereților.
-
Iluminat
Băile amenajate în stil modern sunt aerisite și organizate, iar lumina artificială completează acest tablou.
Sursa foto: Unsplash
Obiectele folosite trebuie să fie amplasate corect în raport cu mobilierul sau oglinzile. Este necesar să alegi becuri suficient de puternice și cu o lumină potrivită pentru un ambient liniștitor.
-
Decorațiuni
Poți folosi o plantă, o vază deosebită, un vas de ceramică special sau un coș interesant. Un set de covorașe pentru baie sau câteva prosoape pot ieși în relief ca decorațiuni într-o baie modernă.
Hol
-
Culori
După cum spuneam, stilul modern apreciază planurile deschise. Dacă livingul sau bucătăria sunt deschise spre hol, păstrează paleta cromatică din aceste încăperi pentru un aspect unitar. De obicei, la amenajarea locuinței moderne cu hol închis poți miza pe nuanțe de bej, alb, gri sau maro.
-
Mobilă
Bineînțeles, mobilierul trebuie să fie cu linii drepte, bine definite și în culori neutre. Din această încăpere nu trebuie să lipsească un cuier, pantofarul și o banchetă. Dacă ai suficient spațiu pe hol, este ideal să integrezi și un dulap.
-
Iluminat
Folosește într-un mod inteligent corpurile de iluminat, mai ales dacă nu sunt ferestre pe hol. Montează aplice sau spoturi de-a lungul tavanului, dacă holul este lung sau, dacă vorbim despre un spațiu generos, așază o veioză pe consolă ori un lampadar pe podea.
-
Decorațiuni
Ca să spargi monotonia de pe hol poți integra anumite obiecte decorative acceptate de stilul modern.
Sursa foto: Pexels
Oglinzile sunt perfecte și foarte utile, la fel și plantele, ramele foto sau tablourile, vazele sau piesele abstracte.
Bucătărie
-
Culori
În situația în care se află în plan deschis cu livingul optează pentru o cromatică similară, care să facă spațiile să comunice între ele. Culorile vor fi neutre, deschise, nu foarte sobre.
-
Mobilă
Corpurile din bucătărie trebuie să fie funcționale și, de preferat, să nu aibă mânerele la vedere. Designul curat, fără ornamente, spațiile de depozitare suficiente și ascunse vederii și accentele metalice vor scoate în evidență stilul modern în designul interior al bucătăriei.
-
Iluminat
Montează spoturi deasupra blatului de lucru, ca să te bucuri de vizibilitate maximă atunci când prepari mâncarea.
Sursa foto: Pexels
Dacă ai și o insulă de bucătărie, care servește și ca dining alternativ, instalează un candelabru deosebit sau pendule deasupra acesteia.
-
Decorațiuni
În general, într-o bucătărie modernă fiecare obiect trebuie să aibă o utilitate. La capitolul decorațiuni, ai în vedere ghivecele cu plante sau bolurile din sticlă.
Stilul modern înseamnă linii drepte și elegante, o atmosferă primitoare și caldă, materiale naturale și o paletă cromatică neutră. Vorbim despre un decor destul de curajos, dar simplu și funcțional, pe care îl poți modifica pe măsură ce nevoile tale se schimbă. Designul modern este o opțiune excelentă pentru locuința ta. Îl poți aborda cu încredere, mai ales că nu impune prea multe dificultăți în amenajare.