Cum valorificăm spațiile înguste din casă?

Total
0
Shares

Adesea, în locuinţele noastre există multe zone „moarte”, care însă, dacă sunt regândite, pot deveni perfect funcţionale. În această categorie intră şi spațiile înguste. Ce soluții avem la dispoziție pentru a le valorifica la maximum descoperim în cele ce urmează.

Holul strâmt, în care nu avem loc de „manevră”, zona din fața ferestrelor, spațiul de sub pat sau cel de sub mobilierul din bucătărie sunt doar câteva dintre exemplele de suprafețe pe care le considerăm inutile și care, prin urmare, rămân neexploatate. Asta în condițiile în care, oricum, ducem lipsă de spațiu. Cu un pic de inventivitate și cu soluțiile de amenajare potrivite, putem utiliza fiecare colțișor liber, obținând astfel extra-spații de depozitare binevenite.

Design minimalist
Holul de intrare îngust reprezintă o problemă constantă în cazul apartamentelor de bloc. Uneori, vestibulul este atât de mic, încât abia putem să amplasăm un taburet și un cuier. Cât despre un dulap clasic sau un dressing, nici nu poate fi vorba. Soluția? Un pantofar cu un design minimalist, special conceput pentru astfel de încăperi mici, care nici nu va îngreuna, nici nu va bloca accesul. Cu ajutorul său, scăpăm de încălțămintea îngrămădită la ușă și obținem două mari avantaje: un hol mai aerisit și un aspect mai plăcut la intrarea în locuință. În plus, pe blatul acestui corp de mobilier putem ține cheile, cutia pentru scrisori și chiar câteva decorațiuni. La fel de potrivite pentru vestibulul nostru îngust sunt un cuier minimalist și o oglindă decorativă montată pe unul dintre pereți, care va crea iluzia că spațiul este mult mai mare decât în realitate.


Foto: Mezoni

Obiecte cu dublu rol
Și pentru că tot vorbeam de pantofare minimaliste, acestea pot fi cheia și pentru acele zone din casă în care nu încap corpuri de mobilier de dimensiuni standard, așa cum sunt spațiul de sub pervazul ferestrei și pereții morți, pe care în mod normal i-am folosi doar ca fundal pentru tablouri, postere sau ceasuri. Ei bine, pantofarele pot fi ușor montate în aceste zone-problemă, fără a incomoda, găzduind pantofii care nu au loc pe hol și totodată servind ca arie de expunere pentru diverse decorațiuni sau pentru ghivecele cu flori. Pentru ca aspectul încăperii să fie unul armonios, cel mai bine ar fi ca aceste piese să fie alese din aceeași gamă cu restul mobilierului sau să se potrivească cu el.

Foarte practice în încăperile de dimensiuni reduse se dovedesc și comodele joase sau lăzile, accesorizate cu pernuțe confortabile și utilizate ca banchetă. În interiorul lor putem ascunde diverse lucruri pe care fie nu avem unde să le punem, fie vrem să le ținem la îndemână. Ideea se pretează oriunde în casă. Astfel, în living, putem depozita în ele reviste, cărți, încărcătoarele telefoanelor; în dormitor – lenjerii de pat, pături sau prosoape; în camera copilului – jucării.


Foto: Mezoni


Foto: Mezoni

La înălțime
Într-un spațiu mic și îngust ca cel din băile apartamentelor de bloc, amplasarea corpurilor de mobilier se transformă într-o misiune dificilă, însă nu imposibilă. Ceea ce vrem să spunem este că, atunci când nu mai avem loc pe orizontală, soluția este să ne orientăm spre verticală. Pereții reprezintă o resursă foarte prețioasă, pe care ar fi păcat să nu o luăm în considerare. Mai exact, aceștia pot susține fără probleme rafturi, polițe sau chiar dulăpioare, care să găzduiască toate obiectele de care avem nevoie în baie.


Foto: Pixabay

Mobilier la comandă
În afară de soluțiile de amenajare amintite mai sus, putem lua în calcul și mobilierul la comandă, al cărui avantaj major este acela că se încadrează perfect în spațiul îngust pe care vrem să-l valorificăm. De exemplu, pentru dormitor, putem să executăm la comandă o ladă de depozitare pentru zona de sub pat. În aceasta își pot găsi locul o grămadă de lucruri, de la pilote, pături, perne și lenjerii până la haine și accesorii.
Tot la comandă putem realiza pentru bucătărie o coloană de depozitare de tip cămară, prevăzută cu rotile, numai bună pentru a ocupa spațiul liber rămas între frigider și perete, dar și câteva sertare de plintă, cu ajutorul cărora vom folosi integral spațiul de sub corpurile de mobilier și în care vom pune tigăile, tăvile și, în general, obiectele înguste.

Foto deschidere articol: Mezoni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like