Stilul scandinav de la A la Z

Total
0
Shares

Zilele scurte, nopțile lungi și friguroase și lumina naturală puțină i-au determinat pe locuitorii țărilor scandinave să-și amenajeze locuințele într-un stil unic – practic, dar în același timp fermecător –, care în prezent se regăsește în tot mai multe case de la noi. Vorbim, așa cum în mod sigur ai ghicit, despre designul scandinav, despre elementele și principiile care stau la baza sa, dar și despre “hygge” sau starea de bine pe care o oferă.

Ce are atât de special acest stil? De ce e atât de iubit de oamenii de pretutindeni? Răspunsurile nu sunt deloc greu de dat: interioarele nordice cuceresc de la prima vedere prin simplitate, naturalețe, confort, lumină și funcționalitate. Sunt spații calde, intime și relaxante, ce concordă perfect cu imaginea pe care ne-am format-o majoritatea dintre noi despre conceptul de “acasă”. De asemenea, le iubim pentru că nu sunt doar simple. Sunt și minimaliste, și rustice, și elegante, și sofisticate.

Așadar, dacă plănuiești să-ți amenajezi/reamenajezi locuința în acest stil și vrei să afli mai multe lucruri despre elementele de decor pe care trebuie să le folosești, dar și despre principiile pe care trebuie să le ai în vedere, parcurge acest articol și la final vei ști exact ce ai de făcut.

Un pic de istorie…
Designul scandinav a apărut la începutul anilor ’50, în contextul mișcării moderniste din Europa și America, promovând amenajarea unor interioare accesibile, care să aibă la bază nevoile reale ale oamenilor. Principalele surse de inspirație la care făcea apel erau modernismul și natura înconjurătoare. Mai exact, acest stil se caracteriza prin linii simple, obiecte de mobilier funcționale precum acesta și o cromatică neutră, luminoasă, elemente care se pliau perfect pe nevoile locuitorilor din ținuturile nordice.
Ulterior, în anii ’60 și ’70, stilul “adoptă”, alături de materialele naturale specifice (lemn și piatră), și texturi precum plasticul și fibra de sticlă. Tot acum, paletei de culori neutre i se alătură accente cromatice vibrante.
În prezent, designul nordic poate fi întâlnit peste tot în lume, fiind preferat datorită faptului că: răspunde perfect cerințelor funcționale și estetice actuale; are un design minimalist, smart, ce îl face potrivit oricărui spațiu, indiferent de dimensiuni; creează acea atmosferă de “acasă”, calmă, relaxantă, aerisită.

De ce să alegi designul scandinav?
În primul rând,  pentru că ai foarte multe avantaje de ordin practic. La baza acestui stil se află câteva concepte esențiale pentru o locuință confortabilă, respectiv funcționalitate, organizare și lumină. Prin urmare, un decor de inspirație nordică reprezintă o alegere excelentă dacă ești adeptul unui stil de viață modern, guvernat de simplitate și spirit practic, sau dacă locuiești într-o casă/apartament de bloc de dimensiuni reduse și cu un deficit de lumină naturală.
În al doilea rând,  pentru că o amenajare în stil scandinav îți oferă o ambianță primitoare, intimă, relaxantă, ce îți dă o stare de bine la toate nivelurile – fizic, mental, emoțional – sau ceea ce danezii numesc „hygge”.

Care sunt elementele specifice?
Reprezentative pentru acest stil sunt: folosirea în amenajare doar a elementelor strict necesare; apelarea la o paletă cromatică deschisă, blândă, ce are rolul de a spori luminozitatea, secondată de accente de culoare discrete sau vibrante, care preîntâmpină monotonia; utilizarea unor piese de mobilier cu linii simple, funcționale (mobilierul scandinav este renumit pentru versatilitatea sa); prezența în ambient a materialelor naturale – lemn, împletituri vegetale, fibre textile, piatră –, menite să încălzească atmosfera; valorificarea la maximum a luminii naturale, care este lăsată să pătrundă în voie prin ferestrele mari; completarea cadrului cu accesorii și decorațiuni cu un aspect cât mai natural.

Rezumă-te la obiectele de decor strict necesare
Este un principiu sănătos, pe care te sfătuim să-l îmbrățișezi și tu, dacă îți dorești să trăiești asemenea scandinavilor, într-un interior simplificat, ordonat, epurat de lucruri inutile, care nu fac decât să aglomereze spațiul și să te obosească vizual și mental.

Ce culori să folosești?
Locuințele scandinavilor au de obicei dimensiuni mici, motiv pentru care  sunt amenajate în culori deschise, care reflectă atât lumina naturală, cât și pe cea artificială, dând senzația de aerisit.
Așadar, ai nevoie de o cromatică luminoasă, axată pe alb, o nonculoare care poate fi prezentă în diferite nuanţe la pereţi, tavan, pardoseală, mobilier şi chiar accesorii. De exemplu, pentru pereţi şi pardoseală, te sfătuim să folosești finisaje în nuanţe de alb diferite ca intensitate. În acest fel, vei da naștere unui contrast necesar între planul vertical şi cel orizontal şi totodată vei crea un fundal asemănător unei foi de hârtie albă, pe care, ulterior, vei putea adăuga orice culoare/nuanță dorești. Pentru a evita monotonia, îți recomandăm să utilizezi tuşe de gri sau negru (pentru un efect contrastant), nuanțe pastelate de bej, bleu, roz (pentru o atmosferă calmă şi diafană) sau accente vibrante de galben, roşu, turcoaz, verde (pentru un ambient dinamic, plin de viaţă).

Pe ce materiale să mizezi?
Lemnul este, cu siguranță, un material favorit în amenajările inspirate de îndepărtatele ținuturi nordice. Indiferent că este nou, vechi sau reciclat, acesta joacă un rol foarte important în decor, încălzind ambientul și conferindu-i un plus de… “hygge, așa că mizează pe el.
Cel mai bine ar fi să folosești lemn natur, deoarece va apropia mai mult amenajarea de natură. Acesta se poate regăsi la pardoseală (care poate fi din parchet sau dușumea), piese de mobilier (care e musai să aibă o structură cât mai aerisită), la accesorii (rame foto, suporturi pentru lumânări) și decoraţiuni.
Nu uita să faci loc în decor și altor materiale naturale, precum împletituri vegetale, textile (in, bumbac), lână, blănuri călduroase sau piele de animale. Toate acestea contribuie atât fizic, cât și vizual la un sentiment sporit de confort.

Cum trebuie să fie mobilierul scandinav?
Specifică stilului scandinav este mobila funcțională și versatilă, proiectată cu un design simplu, minimalist, cu linii organice, însă epurat de orice ornamente. Tocmai de aceea, se poate încadra în orice fel de spații, chiar și în cele mai mici dintre ele. De exemplu, în zona livingului, cele mai populare sunt canapelele și fotoliile scandinave joase, super-confortabile, scaunele tapițate cu picioare subțiri, măsuțele de cafea simple și corpurile de mobilier “plutitoare”.
Într-o bucătărie în stil scandinav predomină aspectul minimalist și liniile curate. Ansamblurile de mobilier finisate preponderent în alb și prevăzute cu blaturi din lemn natur sporesc senzația de lumină și spațiu, fiind concepute în așa fel încât să răspundă cât mai bine nevoilor funcționale actuale.
Dormitorul în stil scandinav se caracterizează, de asemenea, prin prezența unor obiecte de mobilier cât mai puține și cât mai simple, care să lase spațiul aerisit.
În ceea ce privește materialele, mobilierul este realizat preponderent din lemn natural, dar și din metal, alamă sau piatră naturală.

Focus pe lumină!
Vitregiți de lumina naturală multe luni pe an, locuitorii din nordul continentului european au găsit tot felul de modalități de a o valorifica la maximum. Una dintre acestea este proiectarea locuințelor cu ferestre mari, prin care lumina să poată intra în voie. Pentru a nu obtura razele de soare, atât de prețioase în țările nordice, ferestrele sunt adesea lăsate neacoperite sau accesorizate cu perdele simple, transparente, fluide, realizate din materiale naturale.
Apoi, așa cum aminteam mai sus, adoptarea unei cromatici deschise, a cărei “vedetă” este albul, reprezintă o altă soluție menită să sporească luminozitatea într-un interior întunecos.
Nu în ultimul rând, lumina artificială este extrem de importantă într-un ambient scandinav, având pe de o parte rolul funcțional de a suplimenta lumina naturală, iar pe de altă parte rolul estetic de a crea intimitate. Prin urmare, dacă vrei să te bucuri de un plus de lumină, dar și de o atmosferă caldă și primitoare, ai nevoie de mai multe surse de iluminat: lămpi, lampadare, veioze, felinare și lumânări.

Însuflețește decorul cu ajutorul accesoriilor și decorațiunilor
Accesoriile și decorațiunile sunt detalii care contează foarte mult în designul scandinav. Indiferent că le preferi pe cele cu aer rustic sau pe cele cu aspect contemporan, cel mai important este ca acestea să se integreze cât mai armonios în ambient și, de asemenea, să nu fie folosite excesiv.  Cu ajutorul lor, poți introduce în decor câteva accente de culoare sau pattern-uri binevenite (imprimeuri vegetale, etno, dungi, zig-zag-uri etc.). De pildă, dacă simți nevoia să animi și totodată să încălzești ambientul monocrom, cel mai simplu este să apelezi la accesorii textile (perne, pleduri, draperii și covoare) sau la decorațiuni pentru pereți cu un design contrastant.

Nu uita nici de plantele naturale, care sunt binevenite în orice tip de ambient, dar mai ales într-unul de inspirație nordică, căruia îi va transfera un plus de culoare și de prospețime.
Alte decorațiuni care pot completa perfect amenajarea ta în stil scandinav sunt elementele vegetale luate direct din natură, în urma unei plimbări în parc sau la munte. Crengile, florile uscate, ghindele, conurile, frunzele pot deveni parte integrantă din micro-universul tău, adăugându-i un plus de naturalețe și de farmec.

Despre stilul scandinav ar mai fi multe de spus. Cu siguranță, vor fi alte ocazii în care vom aborda și alte aspecte alte sale. Ceea ce trebuie să reținem este că, dacă luăm decizia să îl adoptăm în casele noastre, ar fi bine să îmbrățișăm și principiile sănătoase care stau la baza lui – simplitatea, organizarea, reducerea la esență a elementelor de decor de care avem nevoie, cultivarea stării de bine în fiecare zi – și să le transformăm în stil de viață.

Foto: Shutterstock

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like