Camera copilului – informații utile despre amenajarea sa

Total
23
Shares

Amenajarea camerei copilului este un proiect pe cât de plăcut, pe atât de serios, având în vedere că “în joc” este universul năzdrăvanului tău. Dacă te întrebi cum ar trebui să amenajezi acest spațiu, astfel încât să fie și sigur, și practic, și confortabil, și atrăgător, citește articolul nostru. Ți-am pregătit multe informații, sfaturi și idei utile, pentru a crea cel mai frumos decor pentru cel mic.

Luna iunie gravitează în jurul copiilor. Prin urmare, acum este un moment foarte potrivit pentru a le amenaja sau reamenaja camera. Mai jos descoperi câteva lucruri de care să ții cont, pentru ca la finalul acestui proiect juniorul tău să exclame: “wow!!!”.

Stabilește ce zone va găzdui camera copilului
Pentru a face acest lucru, ia în calcul vârsta, nevoile și preocupările copilului tău. Nu pierde din vedere nici faptul că cerințele sale se vor schimba pe măsură ce va crește. Ceea ce vrem să spunem este că ar fi bine să creezi de la bun început o amenajare versatilă, care să crească odată cu juniorul tău. Aceasta ar trebui să găzduiască într-un mod armonios zone diferite, precum cea de odihnă, de joacă, de studiu și de depozitare.


Foto: Mezoni

Dacă spațiul de care dispui este mic, nu va fi tocmai simplu să le acomodezi pe toate, însă cu un pic de creativitate și cu soluțiile de amenajare potrivite, suntem siguri că vei face față cu succes acestei provocări. Și pentru că tot am adus vorba de soluții, cele mai importante sunt o împărțire inteligentă a suprafeței utile și folosirea mobilierului multifuncțional. De exemplu, un pat “la înălțime”, cu zonă de joacă sau de birou dedesubt și prevăzut cu multe locuri de depozitare, reprezintă o idee excelentă de a salva spațiul, pe care o poți lua în calcul. De asemenea, pentru a păstra interiorul cât mai aerisit, te sfătuim să alegi un decor cât mai simplu, în nuanțe neutre sau pastelate.

Foto: Mezoni

Siguranță înainte de toate
Indiferent de vârsta copilului – bebeluș, preșcolar, școlar sau adolescent –, camera în care acesta doarme, se joacă sau își face temele trebuie să-i ofere în primul rând siguranță. Chiar dacă te gândești că aici nu i se poate întâmpla nimic rău, totuși trebuie să știi că există statistici care arată că nu sunt deloc puține cazurile de micuți care se accidentează grav în colțurile mobilierului, care se intoxică cu vapori emanați de parchet sau de vopseaua de pe pereți ori care au de suferit din cauza căzăturilor pe pardoseala alunecoasă.
Așadar, când amenajezi camera copilului, acordă o atenție maximă acestui aspect. Din start, ai grijă ca încăperea să primească o cantitate suficientă de lumină naturală și aer proaspăt, să-i asigure în mod constant celui mic o temperatură optimă, de 20-22 grade Celsius, să aibă uși și ferestre sigure, finisaje realizate din materiale cât mai naturale, piese de mobilier cu un design prietenos, fără colțuri și muchii, și sisteme de siguranță pentru prize (dacă ai un copilaș care abia a învățat să meargă).


Foto: Mezoni

Folosește mobilier versatil…
… sau mobilier care crește odată cu prichindelul tău. Este soluția cea mai isteață la care poți apela dacă nu vrei să schimbi mobilierul din camera celui mic o dată la 2-3 ani. Concret, în locul pieselor de mobilier clasice, ai posibilitatea să alegi obiecte modulare, pe care juniorul tău să le folosească nu doar când este bebeluș, ci și mai târziu, când merge la grădiniță sau la școală. De exemplu, poți investi într-un pătuț de bebe modular, care se poate transforma în pat de adolescent, comodă și birou.
Cu ajutorul acestui tip de mobilier, realizat din materiale 100% naturale, finisat cu vopsele non-toxice și cu un design prietenos, fără colțuri ascuțite, poți contura foarte ușor zonele de care are nevoie copilul, valorificând spațiul la maximum. Acestea sunt:

Zona de dormit
Un somn odihnitor contribuie în mod esențial la dezvoltarea fizică și mentală a micuțului. Prin urmare, acordă o atenție specială alegerii patului și accesorizării sale. În funcție de amenajarea pe care vrei să o creezi, de vârsta, nevoile și preferințele copilului, poți opta pentru un pat simplu, pentru un model cu un design special sau pentru un ansamblu compus din pat “la înălțime”, dulap de depozitare și birou. O altă variantă, ideală atunci când încăperea este împărțită de doi frați, o reprezintă paturile suprapuse, care au super-avantajul că salvează spațiu util prețios.


Foto: Mezoni

Indiferent de opțiune, patul în care va dormi cel mic trebuie să-i ofere siguranță și un nivel ridicat de confort pe toată durata somnului.
Și pentru că tot am adus vorba despre confort în timpul somnului, trebuie să știi că acesta este strâns legat de saltea. Cel mai recomandat este să folosești una ergonomică, realizată din materiale de cea mai bună calitate, care să-i asigure copilului o susținere corectă a coloanei vertebrale în timp ce doarme. Mai mult decât atât, ar trebui să favorizeze circularea aerului, pentru a preveni încălzirea excesivă a corpului celui mic, și să fie prevăzută cu o husă detașabilă, pe care să o poți spăla ori de câte ori este nevoie.

Zona de joacă
Așa cum bine știi, cei mici învață prin joc. Asta înseamnă că în camera copilului trebuie să existe o zonă de joacă frumos amenajată, unde puiul tău să facă ceea ce îi place cel mai mult: să se joace cu mașinuțele/păpușile, să asambleze piese lego, să coloreze, să deseneze etc. Această zonă își poate găsi locul oriunde în cameră: lângă fereastră, în centrul încăperii sau sub patul “la înălțime”. Important este să o amenajezi cât mai creativ, în funcție de preferințele și pasiunile celui mic.


Foto: Mezoni

Zona de studiu
Dacă juniorul merge la școală, este necesar să îi asiguri și o zonă de studiu. Aceasta trebuie amplasată lângă fereastră, pentru a primi lumină naturală suficientă, și amenajată cu mobilier ergonomic, adaptat nevoilor copilului. De exemplu, dacă cel mic este preșcolar, va avea nevoie de un birou cu înălțimea de până în 40 cm, iar dacă este adolescent, va trebui să îi pui la dispoziție o masă de lucru cu înălțimea de aproximativ 70 cm. Și scaunul este extrem de important. Acesta ar trebui să permită reglarea spătarului și a șezutului, iar astfel să-i asigure puștiului tău o postură corectă în timp ce își face temele sau studiază. Nu uita nici de decor! Zona de studiu trebuie să fie nu doar practică, ci și plăcută, pentru a-l atrage pe junior la studiu. Prin urmare, personalizeaz-o cu lucruri care-i plac și care îi stimulează concentrarea (câteva accente de galben sau portocaliu sunt binevenite aici).


Foto: Pixabay

Zona de depozitare
Într-o cameră de copil se adună multe lucruri – jucării, haine, rechizite, cărți –, care trebuie păstrate în ordine. De mare ajutor în acest sens sunt piesele de mobilier de depozitare sau prevăzute cu locuri de stocare. Ne referim la dulapuri, comode, rafturi sau biblioteci, care sunt extrem de utile atunci când vrei să ții într-un mod organizat toate lucrurile celui mic.
În afară de acest mobilier specific, mai poți apela la cutii și coșuri colorate sau transparente, ideale pentru depozitarea jocurilor și jucăriilor, dar și la extra-spații, cum este cel furnizat de lada de depozitare de sub pat.

Culorile
În universul celor mici, teoretic, orice culoare este permisă. Și totuși, înainte de a vopsi toți cei patru pereți în roșu, verde fosforescent sau în culorile curcubeului, exact așa cum vrea copilul tău, ia în calcul impactul acestora asupra psihicului și comportamentului său. Cu siguranță, nu îți dorești să îi cultivi sentimente negative precum irascibilitatea, oboseala sau lipsa de concentrare. Culorile sunt, într-adevăr, benefice pentru dezvoltarea celor mici, însă doar dacă sunt dozate și combinate armonios. Indiferent de vârsta copilului, cel mai safe este să vopsești pereții în nuanțe neutre sau în tonuri pastelate, plăcute ochiului, și să introduci culorile mai puternice ca accent. De exemplu, dacă prințesei tale îi place foarte mult rozul sau movul, îl poți integra în decor la nivelul unui singur perete sau al unui obiect de mobilier mai mare (un dulap sau o comodă).


Foto: Mezoni

Decorațiunile
Decorul este esențial pentru copil. Dacă acesta este suficient de mare încât să-și exprime preferințele, include-l și pe el în procesul de amenajare, pentru a-l ajuta să-și creeze propriul spațiu. Ia în calcul ceea ce îi place și îl reprezintă, dar în același timp gândește-te că peste un an-doi sau chiar mai devreme, gusturile, necesitățile și prioritățile sale se schimbă. Așadar, încearcă să găsești un echilibru între aspectul practic și cel decorativ.
Pentru ca cel mic să simtă cât mai bine în universul său, folosește decorațiuni cu eroii săi preferați din desene animate, jucării, culori care îi plac, desene sau lucruri făcute de el.


Foto: Mezoni

Uite câteva elemente de decor pe care ar trebui să mizezi pentru a da personalitate camerei sale:
tapet sau fototapet: un model de tapet cu animalele junglei sau inspirat din Frozen va crea un decor de vis în camera năzdrăvanului tău sau a prințesei tale. Acesta își poate găsi locul pe peretele pe care este amplasat patul sau pe un alt perete cu o vizibilitate bună.
stickere: un set de stickere clasice sau în relief, în formă de flori, steluțe, fluturași sau animăluțe, va imprima încăperii un aspect ludic binevenit.
așternuturi de pat: sunt o altă soluție extraordinară de a da viață acestui spațiu și de a-l teleporta pe cel mic într-o lume de poveste. Indiferent de imprimeul ales, te sfătuim să nu faci rabat la calitate și să optezi pentru bumbac, un material natural, plăcut la atingere și confortabil pentru copil.


Foto: Mezoni

Suntem siguri că, acum, când ai ajuns la finalul articolului, știi deja ce trebuie să faci pentru a-i amenaja copilului tău o cameră ca-n povești, care să crească odată cu el.

Foto deschidere articol: Mezoni

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like