Cum îți alegi tigaia?

Total
0
Shares

Atunci când vine vorba de ustensilele de bază existente într-o bucătărie, cu siguranță, tigaia este vedeta. Însă cum știi că ai cumpărat cea mai bună tigaie sau cele mai bune tigăi, având în vedere oferta atât de diversă de pe piață? Citește articolul nostru și vei găsi informațiile de care ai nevoie pentru a alege ca la carte acest vas de gătit.

Există persoane care consideră că ustensilele și accesoriile de bucătărie sunt lucruri secundare, în care nu are rost să investească prea mult. Prin urmare, fie le achiziționează pe cele mai ieftine, fie le  cumpără la întâmplare, fără să facă înainte măcar un research minim. Iar efectele acestor decizii greșite nu întârzie să apară: ustensile care se deteriorează într-un timp scurt și care trebuie înlocuite cu altele; modele alese greșit, care nu sunt deloc folosite și ocupă spațiul degeaba etc. Așadar, un prim sfat este să nu faci rabat la calitate dacă ai în plan să-ți înnoiești/dotezi bucătăria cu o tigaie sau cu mai multe asemenea vase de gătit. Apoi, înainte de a merge la cumpărături, ar fi bine să treci în revistă care sunt tipurile de tigăi existente în magazine, să le analizezi caracteristicile și specificațiile tehnice, după care să te gândești care ar fi cele mai potrivite pentru nevoile tale. Pentru o alegere corectă, îți recomandăm să ții cont și de criterii precum: dimensiuni (ce diametru și adâncime să aibă?), material, greutate, formă, strat antiaderent, termospot, mâner etc. În continuare, vom vorbi despre tipurile de tigăi pentru care poți opta în funcție de preparatele pe care vrei să le gătești, urmând ca într-un alt articol să ne focusăm asupra criteriilor de alegere enumerate mai sus.

Care este cea mai bună tigaie?
Dacă ar fi să schițezi portretul-robot al tigăii ideale, nu-i așa că acesta ar arăta cam așa? Să fie realizată din materiale superioare calitativ, care să corespundă normelor de siguranță alimentară și să nu îți afecteze sănătatea. Să fie suficient de mare încât să încapă în ea două sau trei porții. Să o poți folosi pentru a prepara cât mai multe feluri de mâncare. Să consume energie puțină, să se întrețină ușor și să reziste cât mai mult timp. Să nu coste foarte mult.
Chiar dacă pare greu de găsit o astfel de tigaie, te asigurăm că ea există. Trebuie doar să știi cum să o cauți în mulțimea de oferte de pe piață. Pentru a-ți da o mână de ajutor, am făcut și noi un research în materie de tigăi, în urma căruia am constatat că principalele tipuri de tigăi între care poți alege sunt următoarele:

Tigaie universală
Are marele avantaj că poate fi folosită pentru pregătirea mai multor tipuri de mâncare, de la clasicii cartofi prăjiți până la legume sote, paste, clătite și multe alte rețete. Dacă ai o bucătărie mică, în care nu există loc pentru mai multe tigăi, o tigaie universală este alegerea ideală. În plus, este accesibilă ca preț, și asta datorită materialului nepretențios din care este realizată de obicei, și anume aluminiu, oțel, cupru, acoperit cu un strat antiaderent, protector, care împiedică lipirea ingredientelor de suprafața sa.

Tigaie din ceramică
Recomandată pentru rețetele care necesită prepararea la foc mic, tigaia din ceramică este un must-have dacă ai în bucătărie o plită încorporabilă cu inducție. Acest tip de vas de gătit dispune de un strat antiaderent, care are caracteristici similare cu cele ale Teflonului, dar care, spre deosebire de acesta, nu conține substanțe dăunătoare mediului. Pe piața de profil, găsești astfel de tigăi standard, profesionale și specializate, fiecare dintre acestea incluzând diverse modele destinate unor metode diferite de preparare a mâncării (prăjire, grill, fierbere înăbușită etc.). Atenție, un foc prea mare poate deteriora stratul antiaderent al acestei tigăi!

Tigaie grill
Este special concepută pentru cei care preferă să gătească fără să folosească ulei. Indiferent că îți place să mănânci legume sau diferite tipuri de carne la grătar, tigaia grill este o alternativă foarte bună la grill-ul electric. Având dimensiuni mai mari decât o tigaie obișnuită, aceasta îți permite să prepari simultan mai multe alimente.

Tigaie de tip wok
Ești adepta/adeptul gătitului sănătos, prin fierberea înăbușită a alimentelor? Atunci îți trebuie o tigaie wok, cu marginile înalte și formă sferică, în care poți prepara la temperaturi foarte ridicate nu numai legume, ci și carne, pește sau fructe de mare.


Tigaie din fontă
Deși are o greutate mare, motiv pentru care este considerată nu tocmai practică, o tigaie din fontă are avantaje care compensează acest neajuns. Astfel, fonta este un material sigur pentru sănătate, care suportă temperaturi mult mai ridicate decât tigăile din aluminiu sau Teflon. În plus, distribuie uniform căldura, este foarte rezistentă și, cel mai important, te ajută să pregătești mâncarea prin mai multe metode (prăjire, grill, gătit la cuptor).

În afară de tipurile de tigăi prezentate mai sus, foarte populare sunt și tigăile pentru clătite, tigăile speciale pentru ouă, tigăile pentru specialități (pentru paella sau paste, de exemplu), tigăile profesionale etc.

În concluzie, putem spune că cea mai bună tigaie este cea care răspunde cel mai bine nevoilor tale în materie de gătit, care respectă normele de siguranță alimentară și care îți este ajutor de nădejde în bucătărie o perioadă îndelungată.

Foto: Mezoni

https://www.youtube.com/watch?v=g5sbwyvT_u4

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like