Cum amenajezi zona de studiu din camera copilului?

Total
0
Shares

Peste mai puțin de două săptămâni va suna din nou clopoțelul. De data asta, diferit față de ceilalți ani! Indiferent de „scenariul” de învățare adoptat de școala la care merge juniorul tău, copilul are nevoie acasă de o zonă de studiu organizată corect, care să-i ofere un cadru propice învățării.

În această perioadă, toată lumea, cu mic cu mare, se pregătește pentru școală. Magazinele sunt luate cu asalt de părinți, copii și bunici pentru achiziționarea manualelor, rechizitelor, dar și a anumitor obiecte de mobilier și accesorii, necesare pentru amenajarea/reamenajarea zonei de studiu din camera copilului. Cum trebuie să arate aceasta ca să îl atragă pe cel mic la lecții? Care este mobilierul cel mai potrivit și mai confortabil, având în vedere că va petrece mult timp nu doar scriind și citind, ci și participând la cursuri online? Ce model de birou ar fi cel mai indicat? Dar scaunul cum ar trebui să fie ca să îi asigure o poziție corectă? Nu-i așa că și tu ai aceste întrebări în minte, mai ales că, acum, înainte de începerea noului an școlar, ți-ai propus să reamenajezi dormitorul copiilor? Dacă încă nu ai găsit răspunsurile la întrebările enumerate mai sus, nu-i nimic. Nu intra în panică! Citește articolul nostru și, la finalul său, vei ști ce alegeri să faci pentru a-i crea puștiului tău un loc de studiu amenajat corect, în funcție de nevoile sale reale, confortabil și, nu în ultimul rând, cu un decor plăcut.

Înainte de a te apuca de amenajare/reamenajare și de a face o listă cu obiectele și accesoriile pe care trebuie să le achiziționezi, îți reamintim că o cameră de şcolar trebuie să fie în primul rând funcţională, organizată după reguli bine definite. Asta înseamnă că accentul va cădea pe obiecte practice şi cât mai ergonomice și mai puțin pe partea estetică, care va ocupa un plan secundar.

Un loc de studiu organizat corect – ce să ai în vedere?
Este lesne de înțeles că spațiul de studiu trebuie amenajat în funcție de cel/cea care îl va folosi, de vârsta și preocupările sale. Acești factori vor influența foarte mult decorul. De exemplu, dacă în cazul unui prichindel de grădi’, amenajarea trebuie să fie în primul rând sigură și prietenoasă cu cel mic, iar în al doilea rând plină de fantezie, pentru a-i dezvolta imaginația și creativitatea, atunci când vine vorba despre camera unui şcolar, situaţia se schimbă radical. În momentul în care copilul intră în sistemul de învăţământ, universul lui de până atunci, dominat de jocuri și jucării, este înlocuit treptat cu altul mai abstract. Aria sa de activităţi şi preocupări se schimbă, se diversifică, fapt care începe să se reflecte și în aspectul camerei lui. Astfel, în locul decorului plin de culoare, animat cu super-eroi sau prințese, apare altul mai simplu, mai „serios”, subordonat noilor activităţi şi pasiuni. De asemenea, în încăpere își face apariția o zonă nouă, de birou, unde va citi, va scrie, va învăța, va desena și, mai nou, va face cursuri online la calculator.
Pentru a fi cât mai funcțional și pentru a se integra cât mai armonios în încăpere, spațiul de studiu trebuie amenajat cu atenție, având în vedere următoarele elemente de decor:

1. Biroul
Acesta trebuie ales în primul rând în funcţie de înălţimea copilului. Ideea este ca școlarul tău să se simtă confortabil în timp ce își face temele sau lucrează la calculator. Biroul nu trebuie să fie nici prea jos, nici prea înalt. De pildă, dacă este prea jos, copilul va avea o poziţie ghemuită, iar dacă este prea înalt, va sta cu coatele foarte ridicate. De aici și până la apariția durerilor de spate, de coloană sau gât nu este decât un pas, așa că nu te grăbi când cumperi acest obiect de mobilier. Cel mai recomandat este să te orientezi spre un birou cu înălțimea reglabilă, pe care juniorul să-l folosească și mai târziu, când va merge la liceu sau chiar la facultate.
Cât privește designul, există mai multe tipuri de birouri din care poți alege. Cel mai des întâlnit model de birou este cel dreptunghiular, care poate fi poziționat lateral, lângă perete. O altă variantă foarte bună pe care o poți lua în calcul este un birou dreptunghiular cu marginile rotunjite, organice, care îl vor feri pe copil de accidentări. Principalul său avantaj este acela că poate fi amplasat nu doar lângă perete, ci și în mijlocul încăperii.

În cazul în care spațiul din camera copilului este prea mic, cea mai recomandată soluție este un birou de colț, de asemenea cu marginile rotunjite.
În fine, dacă zona de studiu va fi împărţită de doi fraţi, este necesar un birou dublu, fie aliniat la perete, fie semicircular.
Indiferent de modelul pentru care optezi, este foarte important ca acesta să fie suficient de mare încât să găzduiască o carte (sau mai multe) și un caiet deschise, penarul, calculatorul/laptopul/tableta și, bineînțeles, coatele. De asemenea, ar trebui să fie prevăzut cu sertare și spaţii de depozitare, foarte utile pentru păstrarea în ordine a rechizitelor şi accesoriilor. Cât priveşte manualele, cărţile, CD-urile şi multe alte mărunţişuri, acestea pot sta pe rafturi şi în dulapuri amplasate cât mai aproape de masa de lucru. Altfel, dacă cel mic se va ridica prea des de la birou pentru a căuta o anumită carte sau un anumit lucru, va fi tentat să ia pauză de la activitățile școlare mai des decât ar trebui.
Și locul în care poziţionezi biroul este esențial. Ideal ar fi să-l așezi în în faţa ferestrei, pentru ca școlarul tău să beneficieze de lumină naturală şi de aer curat în timp ce studiază. De asemenea, ia în calcul ca lumina să vină din faţă sau din stânga, dacă juniorul scrie cu mâna dreaptă, respectiv din partea dreaptă, dacă este stângaci.

2. Scaunul
Cuvântul-cheie atunci când alegi scaunul de birou este „ergonomie”. Un model ca acesta, cu înăţimea şi spătarul reglabile, îi va asigura copilului o poziţie corectă a corpului în timp ce învaţă. Un alt sfat de care ar fi bine să ţii cont este ca partea de şezut să menţină coapsele la nivel vertical, iar genunchii – la un unghi de 90 de grade. Încă ceva: scaunul pe care năzdrăvanul tău petrece ore în șir trebuie să fie confortabil, însă nu exagerat de confortabil, întrucât acesta va fi tentat să se relaxeze și chiar să adoarmă. Nu în ultimul rând, nu uita să-ți educi copilul să ia o mică pauză la fiecare jumătate de oră.

3. O sursă de iluminat artificială
Chiar dacă biroul se află lângă fereastră și primește lumină naturală suficientă, pe masa de lucru trebuie să existe și o sursă de lumină artificială. Aceasta își da dovedi utilitatea când este înnorat afară, în sezonul de toamnă-iarnă, când zilele sunt scurte, sau după lăsarea serii. Un loc luminat insuficient afectează vederea și, în plus, scade capacitatea de concentrare. Prin urmare, este obligatoriu să dotezi biroul cu un corp de iluminat cu braț reglabil, cu o lumină asemănătoare cu cea a soarelui (lumină albă rece).

4. Calculatorul/laptopul/tableta
În contextul învățării de acasă, la distanță, calculatorul/ laptopul/tableta a devenit un instrument de lucru obligatoriu, care e musai să se regăsească pe biroul copilului – atenție, acesta trebuie amplasat astfel încât lumina de afară să nu se reflecte în monitor! Totuși, ai grijă să folosească device-ul exclusiv în acest scop. Având la îndemână un calculator conectat la internet, cel mic va fi tentat să ia pauze lungi și dese pentru a se juca sau pentru a pierde vremea pe tot felul de site-uri care nu au legătură cu școala. Ca atare, te sfătuim să-l supraveghezi îndeaproape sau, și mai bine, să îi asiguri o conexiune la internet controlată, care să-i permită accesul doar la site-urile educative.

5. Obiecte la îndemână
Aproape de birou, la nivelul ochilor, ar fi foarte util să aloci o zonă în care copilul să-și noteze orarul, anumite lecții pe care trebuie să le studieze în mod special sau informații importante pentru el. O tablă de scris sau o porțiune de perete finisată cu vopsea pe care să scrie cu creta reprezintă o soluție simplă, eficientă și… cool, care o să-i placă super-mult.
Atunci când studiază, cel mic trebuie să aibă cât mai la îndemână manualele, caietele și restul de rechizite, pentru a nu pierde timp prețios căutându-le prin cameră. Dacă biroul nu dispune de multe locuri de depozitare, poți monta pe peretele/pereții de lângă masa de lucru câteva polițe, pe care școlarul să-și așeze aceste obiecte. Atenție, rafturile trebuie amplasate la o înălțime accesibilă, astfel încât juniorul tău să repereze imediat ceea ce caută.
Cât privește cărțile care nu țin de școală, îți recomandăm să le pui într-un alt loc, cum ar fi, de exemplu, o mică zonă destinată cititului. Astfel, copilul nu va asocia lectura cu lecțiile pentru școală.

6. Decorul
Așa cum spuneam la începutul articolului, locul de studiu din camera copilului trebuie să fie, înainte de toate, funcțional. Însă nu doar funcțional! Și decorul contează mult. Cele mai potrivite pentru amenajarea zonei de studiu sunt nuanțele pastelate, precum bleu, crem, galben pai, verde deschis etc. Sunt luminoase, liniștitoare și predispun la concentrare, așa că folosește-le cu încredere. În schimb, ar fi bine să eviți culorile puternice, care pot induce copilului o stare de agitație sau nervozitate. În afară de culori, în amenajarea acestei zone din dormitorul copiilor ar fi indicat să nu se regăsească prea multe decorațiuni sau obiecte personale, pentru a nu-i distrage școlarului atenția de la lecții.

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like