Accesoriu esențial pentru un somn de calitate, pilota trebuie aleasă cu mare atenție, întrucât aceasta intră în contact cu pielea și influențează confortul termic. O pilotă bună îți conferă senzația de căldură, prospețime și de atingere ca de puf. Aceste elemente îți influențează odihna, în zilele reci de toamna și iarnă, dar și primăvara devreme, atunci când frigul încă nu se lasă alungat de razele soarelui. O țesătură fină, cu umplutură moale, îți va oferi tot confortul de care ai nevoie pe durata unei nopți, indiferent de anotimp. Iată de ce aspecte să ții cont, ca să te asiguri că faci cea mai buna alegere.
Criteriile de achiziționare
Densitatea pilotei
Mulți susțin că o pilotă bună se alege în funcție de densitate. Mai exact, este vorba despre un parametru care reprezintă cantitatea de umplutură, măsurată în grame/metru pătrat. Există pilote de vară, de iarnă, dar și pentru toate cele patru anotimpuri. Primul produs, dedicat sezonului estival, se caracterizează printr-o densitate redusă, sub 200 g/mp. Cele mai bune pilote pentru iarnă au o densitate mai mare, de 400-500 g/mp, în timp ce variantele pentru patru anotimpuri oferă beneficiile a două pilote într-una singură. Pilota destinată celor patru anotimpuri este formată dintr-o pilotă de vară, cu densitate de 120-200 g/mp, și una mai groasă, pentru toamnă și primăvară, cu o densitate de 200-300 g/mp. Pentru a te putea folosi de pilotă de iarnă pentru cele patru anotimpuri, tot ce trebuie să faci este să unești cele două produse, într-unul singur.
Află însă că densitatea este absolut relativă. De ce spunem acest lucru? Pentru că puful, chiar dacă nu are o densitate mare, ține cel mai cald și asta datorită capacității sale de a păstra aerul între micile filamente. Așadar, combinația de puf cu aer îți oferă căldură, nu neapărat densitatea materialului.
Indicele termic
Atunci când alegem lenjerii de pat sau alte materiale textile pentru pat, trebuie să luăm în considerare și indicele de căldură. Acest lucru este valabil și pentru alegerea celei mai bune pilote. Unii producători menționează indicele termic în specificațiile produselor sub forma unor cifre care reprezintă gradul de căldură pe care îl oferă pilota. Astfel, avem 1-2 pentru pilota de vară, 3-4 pentru cea de toamnă și primăvară și peste 5 pentru pilota de iarnă.
Materialul exterior
Cea mai bună pilotă trebuie să fie confecționată dintr-un material de înaltă calitate. Învelișul exterior contribuie la durabilitatea produsului și confortul pe care îl oferă, de aceea este de preferat să fie realizat dintr-un material natural. O pilotă cu înveliș de bumbac 100% va contribui la un somn odihnitor, totodată, este „prietenoasă” cu pielea și permite o bună circulație a aerului.
Matlasarea pilotei
Un alt criteriu important pe care trebuie să-l iei în considerare atunci când vrei să achiziționezi cea mai bună pilotă este matlasarea sau compartimentarea acesteia. Adică, acele buzunare care ies în relief și care fixează umplutura pilotei.
O pilotă grozavă dispune de cusături multiple care fixează umplutura, împărțind suprafața acesteia în mai multe compartimente. Procedeul de matlasare are grijă ca materialul din interiorul pilotei să rămână uniform pe toată suprafața acesteia și să nu se strângă prea multă vată într-o singură parte. În acest fel, cea mai bună pilotă va avea mai multe compartimente, va fi mai rezistentă și va oferi același indice de căldură pe toată suprafața.
Dimensiunea pilotei
Deși ai putea spune că ține de preferințele personale, de fapt mărimea pilotei trebuie aleasă în funcție de dimensiunea patului. Te poți ghida după următorii parametri:
- Pentru un pat de 80-90 cm, cea mai bună pilotă va avea cel puțin 140×200 cm;
- Pentru unul 120-140 cm este necesară o pilotă de minim 200×200 cm;
- Iar unui pat 160 cm, ori mai mult, îi este indicată o pilotă de 240/230×220 cm.
Perioada de utilizare
Durata de viață pilotelor diferă în funcție de producător și materialele utilizate. În general, produsele sintetice pot fi utilizate până la cinci ani, în timp ce pilotele de calitate superioară din materiale naturale au o durată de viață de aproximativ 10 ani. Totodată, perioada de utilizare poate crește în cazul pilotelor confecționate din bambus, datorită rezistenței extraordinare pe care o prezintă acest material.
Modul de întreținere
Dacă esti hotarat să alegi „cea mai bună pilotă”, atunci investiția ta va fi una pe termen lung. Asta înseamnă că trebuie să iei în considerare și felul în care vei întreține și curăța produsul achiziționat. Verifică dacă pilota poate fi spălată la spălătorie chimică, la mașina de spălat sau la mână. De pildă, spre deosebire de produsele sintetice care se curăță mai ușor, pilotele care au umpluturi naturale pot fi spălate la mașină și uscate, doar că este esențial să se respecte instrucțiunile menționate de producător pe eticheta tehnică.
Beneficiile unei pilote bune în funcție de umplutură
Fără îndoială, umplutura pilotei va influența decizia luată. În cazul unei pilote de iarnă accentul se pune pe cât de călduros este materialul. Ca să iei o decizie înțeleaptă, este nevoie să știi că ai de ales între umplutură naturală, umplutură sintetică și un mix de fibre sintetice cu fibre naturale de bambus, lână, bumbac, etc., fiecare cu avantajele sale specifice.
Umplutură din lână
Material natural, lâna este potrivită pentru orice anotimp deoarece are proprietăți de termoreglare. În acest sens, nu trebuie să-ți faci griji nici pentru frig, dar nici pentru căldura excesivă, dacă alegi să folosești o pilotă din lână. Fibrele din lână au forma unui fagure de miere ce izolează și ține de cald, în sezonul rece. Iată ce beneficii oferă umplutura din lână:
- Se curăță ușor
- Elimină foarte repede umezeala acumulată
- Beneficiază de o bună ventilare a aerului
- Nu prezintă un pericol pentru dezvoltarea alergiilor
Umplutură cu pene și puf de gâscă
Pilota fabricată cu acest tip de umplutură naturală face parte din pilotele de calitate superioară. Puful de gâscă este un bun izolator, asigură un confort termic extraordinar și contribuie la eliminarea transpirației excesive. De obicei, cu cât procentajul de puf este mai ridicat, cu atât produsul are o calitate mai bună. Vezi mai departe principalele avantaje ale acestei umpluturi:
- Este naturală
- Foarte călduroasă
- Rezistentă
- Este ușoară, moale și pufoasă
- Asigură o ventilație corespunzătoare
- Previne supraîncălzirea
- Absoarbe umiditatea fără să-și modifice forma sau greutatea.
Umplutură din bambus
De obicei, pilota cu umplutură din fibre de bambus este considerată cea mai bună pilotă pentru copii. Materialul are efect antialergic, antibacterian și antimicrobian, reușește să ofere o temperatură constantă pe tot parcursul nopții și se potrivește chiar și micuților foarte sensibili. Descoperă beneficiile umpluturii din bambus:
- Este ideală și pentru copii
- Este foarte rezistentă
- Antialergică
- Se poate folosi în toate anotimpurile
- Oferă un confort termic excelent
- Este bine tolerată de pielea sensibilă, cu probleme dermatologice
- Previne dezvoltarea bacteriilor
- Este ușoară și plăcută la atingere.
Umplutură sintetică
O alternativă pentru oamenii practici, dispuși să o înlocuiască periodic, pilota cu umplutură sintetică este accesibilă și oferă confortul unei curățări facile. Pot fi utilizate diferite materiale sintetice, ca poliesterul (microfibră, nanofibră) ori biluțe siliconice. Costul pilotelor cu umplutură sintetică este mai scăzut. Iată de ce este apreciată umplutura sintetică:
- Prețul mai mic
- Antialergică
- Antibacteriană
- Se curăță și se întreține mai ușor
- Se poate spăla la temperaturi înalte, în funcție de model
- Asigură căldură și confort.
Sfaturi utile pentru îngrijirea pilotei
Există o mulțime de sfaturi utile pentru amenajarea dormitorului, pe care le poți urma ca să beneficiezi de odihna mult dorită. Bineînțeles, trebuie să iei în considerare alegerea unei saltele foarte bune, să achiziționezi perna potrivită, o lenjerie din materiale de calitate și să creezi o atmosferă relaxantă. La toate acestea contribuie și o pilotă pe măsură, care îndeplinește toate caracteristicile unui produs extraordinar și poate să ofere o temperatură optimă, atât de necesară pentru un somn liniștit.
Dacă știi deja cum să-ți alegi cea mai bună pilotă, nu ne mai rămâne decât să-ți oferim câteva sfaturi ce țin de îngrijirea adecvată a produsului.
- Citește mereu informațiile de pe etichetă pentru a afla cum trebuie să întreții pilota
- Aerisește pilota zilnic
- Spală pilota cel puțin o dată pe an
- Nu utiliza pilota fără să o îmbraci într-o lenjerie de pat
- Curățarea la mașina de spălat se face doar în modul recomandat de producător
- Dacă este permisă folosirea uscătorului de rufe, ai grijă ca acesta să fie setat la o temperatură scăzută
- Înainte de spălare, verifică dacă există pete ce trebuie tratate sau dacă sunt zone pe unde ar putea să iasă umplutura din interior
- Atunci când vrei să alegi cea mai bună pilotă, ia în considerare materialele și modul în care aceasta este realizată. Pilota trebuie să-ți ofere o experiență de utilizare plăcută și un somn odihnitor, confortabil, pentru o perioadă cât mai lungă de timp.