Cămara în prim-plan

Total
0
Shares

A sosit perioada cea mai așteptată de gospodine, care nu mai prididesc cu prepararea celor mai gustoase și aspectuoase conserve pentru iarnă: murături asortate, gogoșari în oțet, castraveciori în saramură, zacuscă, compoturi, gemuri și dulcețuri.

După ce vor fi puse în borcane, acoperite și etichetate, toate aceste bunătăți vor lua drumul… cămării, unde va trebui să le faci loc pe rafturi, alături de celelalte provizii, alimente și ingrediente. Trebuie să recunoști că misiunea nu este deloc ușoară, mai ales că ai o cămară mică și aglomerată, unde este aproape imposibil să menții ordinea zi de zi și să găsești dintr-o privire ceea ce cauți. Ei bine, noi îți vom demonstra că imposibilul devine posibil atunci când apelezi la soluțiile potrivite.

8 pași pentru o cămară ca o farmacie

De fiecare dată când deschizi ușa la cămară, te întâmpină o mulțime de produse îngrămădite, care stau să cadă de pe rafturi? A sosit momentul să spui adio haosului și să reinstaurezi ordinea în acest spațiu de depozitare al locuinței! Cum? Urmează pașii noștri și, cu siguranță, vei avea cea mai aranjată și frumoasă cămară.

1. În primul rând, investește într-un ansamblu de mobilier personalizat, realizat în funcţie de geometria şi dimensiunile cămării. Acesta poate fi compus din rafturi și etajere care să „îmbrace” pereții de sus până jos, valorificând astfel spațiul la maximum. Dacă dispui de o suprafață mai generoasă, atunci poți face loc în cămară și altor piese – de exemplu, unui dulap și unui suport pentru depozitarea sticlelor de vin. Indiferent de configurația pe care o va avea, acest sistem te va ajuta să păstrezi ordinea şi disciplina în cel mai aglomerat spaţiu din casă.


Foto: Pixabay

2. În al doilea rând, gândește-te care sunt alimentele și ingredientele pe care le folosești cel mai frecvent și care sunt cele de care ai nevoie mai rar. Pe primele te sfătuim să le pui pe rafturile din față, pentru a avea acces rapid la ele, iar pe cele pe care le utilizezi mai rar îți recomandăm să le amplasezi pe rafturile superioare. De asemenea, ia în calcul ca lucrurile mici să stea în față, iar cele mari – în spate.

3. O altă soluție simplă, menită să-ți asigure zi de zi ordinea în cămară: aşează proviziile pe categorii. De exemplu, separă legumele şi fructele proaspete de conserve şi murături; depozitează alimentele lichide (ulei, oţet, suc de roşii etc.) și alimentele uscate (făină, zahăr, mălai, orez) pe rafturi diferite. În acest fel, îţi vei uşura enorm viaţa de gospodină şi totodată vei evita accidentele neplăcute, de tipul vărsării sticlei de ulei peste punga cu zahăr.


Foto: Mezoni

4. Pe rafturile de jos sau chiar direct pe pardoseală, amplasează produsele grele şi voluminoase, așa cum sunt lădițele cu legume sau borcanele cu murături asortate ori cu gogoșari în oțet pe care tocmai le-ai pregătit acum două zile.

5. Depozitează alimentele și ingredientele în cutii și recipiente realizate din materiale transparente. Te vor ajuta să identifici imediat ceea ce cauți. De asemenea, etichetează sticlele, borcanele și caserolele cu provizii, specificând pe ele denumirea produsului, anul şi luna în care le-ai pregătit. Astfel, vei şti în cât timp trebuie consumate sau dacă au expirat.


Foto: Mezoni

6. Mizează pe accesorii de depozitare pe care le poți așeza ușor unele peste altele, fără a exista riscul să cadă. Cele mai stabile și ușor de stivuit sunt recipientele cu formă pătrată şi dreptunghiulară. Vei avea două mari avantaje dintr-un foc: vei salva mult spațiu și vei obține un aspect ordonat.

Foto: Mezoni

7. Curăță cămara periodic. Fiind vorba despre un spațiu destinat depozitării alimentelor, este esențial să îndeplinească toate condițiile de igienă. Astfel, la un anumit interval de timp (de exemplu, o dată la două săptâmâni), îți recomandăm să ştergi praful de pe rafturi, să reordonezi produsele, în caz că între timp s-a instalat dezordinea, să verifici termenul de valabilitate al alimentelor şi ingredientelor și să le arunci pe cele expirate.

8. Nu neglija aspectul decorativ. Cămara este tot un spațiu al casei, chiar dacă secundar, în care trebuie să intri de fiecare dată cu plăcere. Uite câteva soluții decorative simple și rapide, care te vor ajuta să ai cea mai frumoasă cămară: pune pe rafturi hârtie albă/colorată sau un material textil atrăgător; acoperă borcanele cu bunătăți cu capace îmbrăcate cu bucăţele de material colorat și lipește pe ele etichete vesele; așează legumele și fructele în coșulețe împletite sau în lădițe din lemn; vopseşte pereții într-o culoare care se regăseşte în amenajarea generală a locuinței.


Foto: Pixabay

Foto deschidere articol: Shutterstock

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea sa-ti placa

You May Also Like