Covoarele din lână – avantaje și dezavantaje

Total
0
Shares

O locuință în care nu există covoare pare incompletă și neprimitoare. Alături de perdele, draperii, cuverturi, pleduri și pernuțe, aceste accesorii textile sunt detalii care adaugă decorului interior căldură și personalitate, făcând diferența dintre o casă și un cămin adevărat. Cel mai important este ca atunci când le alegem să nu facem rabat la calitate și să ținem cont de  restul amenajării. Și pentru că am adus vorba de calitate, în cele ce urmează ne focusăm pe covoarele din lână și vorbim despre avantajele și dezavantajele acestora.

Alegerea covoarelor pentru spațiile interioare este un demers ce necesită în prealabil o bună informare și, bineînțeles, măsurarea corectă a încăperilor în care dorim să punem aceste accesorii textile. De asemenea, înainte de a achiziționa covorul/covoarele, trebuie să ne lămurim în privința următoarelor chestiuni: din fibre naturale, artificiale sau mixte?, cu fir scurt, mediu sau lung?, design simplu sau complex?, uni sau multicolor?
În fine, dacă ne-am hotărât să cumpărăm un covor din lână, ar fi bine să cunoaștem atât avantajele, cât și dezavantajele pe care le oferă.

Cu ce avantaje vin covoarele din lână?
La fel ca iuta, bumbacul, cânepa sau iarba de mare, lâna este un material 100% natural, anti-alergic, sigur pentru sănătatea noastră, a copiilor noștri și a animalelor de companie care împart locuința cu noi. Prin comparație, fibrele sintetice, precum poliesterul, poliamida, acrilul și polipropilena, sunt toxice pentru organism și predispun la apariția alergiilor.

Alte plusuri majore pe care le au covoarele din lână și care ar trebui să cântărească mult în decizia de a achiziționa astfel de obiecte pentru căminul nostru se referă la faptul că nu rețin praful, nu favorizează dezvoltarea bacteriilor și nu eliberează energie electrostatică.

Pe lista de avantaje trecem și senzația plăcută la atingere pe care o avem atunci când pășim pe un covor din lână. Cu alte cuvinte, dacă vrem să ne bucurăm de un confort superior, putem alege cu toată încrederea un astfel de covor.

Totodată, lâna este un foarte bun izolant termic, asigurându-ne o temperatură optimă la nivelul picioarelor. Mai mult decât atât, acest material natural izolează fonic, absorbind zgomotele, și rezistă la foc (această proprietate se datorează proteinelor și umezelii din abundență pe care le conține lâna).

Să nu uităm nici de rezistența extraordinară la uzură și trafic intens a acestor covoare.
Prin urmare, au o durata de viață îndelungată, ce poate însemna uneori zeci de ani, timp în care nu se tasează, nu își schimbă forma sau textura și nu își pierd proprietățile estetice. Prin comparație, covoarele din fibre artificiale se deteriorează mult mai repede și “trăiesc” mult mai puțin.

Nu în ultimul rând, spre deosebire de covoarele sintetice, care se decolorează mult mai repede, modelele din lână își păstrează frumusețea culorilor ani la rând. Există însă o condiție: să le întreținem corespunzător, adică să le aspirăm în mod regulat, să nu le lăsăm în bătaia soarelui, să nu le curățăm niciodată cu apă caldă, ci doar cu apă rece, și să le schimbăm poziția cel puțin o dată pe an.

Ce dezavantaje au covoarele din lână?
Din păcate, aceste tipuri de covoare au și câteva dezavantaje, pe care este bine să le cunoaștem înainte de a merge la cumpărături.
Primul minus este, așa cum, probabil, am ghicit, prețul. Lâna este un material superior calitativ și, prin urmare, are un cost mai mare. Însă dacă punem în balanță avantajele enumerate mai sus, care nu sunt deloc puține, ajungem rapid la concluzia că un covor din lână merită toată investiția.

Al doilea dezavantaj al covoarelor din lână îl reprezintă dificultatea scoaterii petelor de pe ele. Tocmai de aceea, este recomandată curățarea petelor imediat după ce au apărut.

Un alt punct slab sunt… moliile. Dacă nu luăm măsuri, aceste insecte pot distruge complet covoarele. Pentru a evita o astfel de problemă, cel mai bine ar fi ca, înainte de a cumpăra un covor din lână, să ne asigurăm că fibrele sale au fost tratate anti-molii.

Un ultim dezavantaj: în cazul în care covorul este nou, există posibilitatea ca acesta să „năpârlească”. Fenomenul este temporar (după câteva săptămâni va înceta) și firesc, așa că nu trebuie să ne îngrijorăm.

Foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like