Pereți care prind viață

Total
0
Shares

Pereții sunt elemente arhitecturale care susțin construcția, separă încăperile și care totodată joacă rolul de “background”, putând fi personalizați în așa fel încât să adauge interiorului un plus la nivel decorativ. Pentru înfrumusețarea lor, există foarte multe soluții și idei, așa că nu e cazul să-i lași în anonimat.

Atunci când vrei să schimbi atmosfera din locuință simplu, rapid și fără costuri mari, îndreaptă-ți atenția către pereți. Au un potențial decorativ uriaș! O mână de vopsea decorativă cu un efect interesant, un tapet deosebit, câteva tablouri sau decorațiuni pentru pereți alese inspirat sunt doar o mică parte din numeroasele variante pe care le ai la îndemână pentru a transforma chiar și cei mai impersonali pereți în adevărate puncte de atracție ale casei.
Care sunt cele mai practice idei pentru a da viață acestor suprafețe? Descoperi imediat, însă nu înainte de a te familiariza cu regulile principale referitoare la decorarea lor.

Câteva reguli simple
Înainte de a opta pentru o anumită soluție decorativă pentru pereții interiori, ar trebui să știi că există câteva reguli simple, de care ar fi bine să ții cont.

Destinația încăperii este esențială în alegerea decorului pentru pereți.
De pildă, tapetul cu prințesa Elsa sau cu Spider-Man din camera copilului nu are ce căuta pe pereții din living, la fel cum decorațiunile cu temă culinară din bucătărie nu se potrivesc în amenajarea dormitorului.

Aspectul pereților trebuie să fie în ton cu celelalte elemente de decor (mobilier, accesorii și decorațiuni), în așa fel încât, împreună, să formeze un tot armonios din punct de vedere stilistic, cromatic, textural etc.

   
Foto: Mezoni

Pentru un efect estetic dinamic, folosește decorațiuni de perete în număr impar. De exemplu, în loc de două tablouri, pune pe perete unu, trei, cinci, șapte etc.


Foto: Mezoni

Simetria este și ea esențială în decorarea pereților. Tocmai de aceea, situații în care un perete este aglomerat cu tot felul de decorațiuni, iar ceilalți sunt lăsați goi trebuie evitate, întrucât amenajarea va fi, per ansamblu, dezechilibrată.

Ai grijă ca ceea ce pui pe pereți să aibă un numitor comun (subiect, forme, culori, texturi), pentru ca rezultatul final să fie unul coerent.

Decorațiunile de perete nu se amplasează la întâmplare, ci în locuri cu vizibilitate maximă. Astfel, în living, cel mai potrivit pentru a fi personalizat este peretele pe care se află canapeaua, iar în dormitor – peretele din spatele patului. În orice caz, evită să decorezi pereții pe care există deja elemente care atrag atenția.


Foto: Mezoni

6 idei practice pentru decorarea pereților
1. Vopsea decorativă

Un spațiu interior cu pereții albi și goi este, pe de o parte, mai luminos și mai mare la nivel vizual, pe de altă parte, total lipsit de personalitate. Pentru a înveseli atmosfera, poți vopsi pereții într-o culoare uni pastelată sau chiar în diverse degradeuri. Dacă îți dorești o culoare vibrantă, precum roșu, turcoaz, oranj etc., cel mai recomandat este să o folosești doar ca accent, pe un singur perete. În prezent, ai la dispoziție o gamă foarte bogată de vopsele decorative, cu efecte spectaculoase (perlat, sidefat, metalizat, antichizat, rustic, tablă de scris), pe care le poți utiliza în orice încăpere a locuinței.


Foto: Mezoni

2. Tapet
Reprezintă o alegere foarte bună pentru orice spațiu al casei, și asta deoarece se găsește de cumpărat într-o mare varietate de modele. Realizat din material textil sau hârtie, tapetul răspunde tuturor cerințelor actuale: ușor de lipit/dezlipit, lavabil, impermeabil, rezistent și foarte decorativ.

 
Foto: Mezoni

3. Fototapet
O altă soluție foarte practică și cu un efect spectaculos este fototapetul. Pentru a pune în valoare decorul uimitor obținut cu ajutorul acestui finisaj, încearcă să nu obturezi peretele cu mobilier sau cu alte obiecte. Ar fi păcat!


Foto: Pixabay

4. Stickere
Stickerele se bucură de multă popularitate datorită faptului că sunt ieftine și au un mare potențial decorativ. În plus, sunt foarte versatile, având în vedere că le poți folosi pentru a anima nu numai pereții, ci și suprafețe precum geamurile, ușile, dulapurile, pardoseala.


Foto: Pixabay

5. Tablouri și fotografii
Cu ajutorul lor, poți transforma un perete anost într-o adevărată simeză. De exemplu, prin gruparea mai multor tablouri mici, vei crea un decor dinamic și plin de farmec. La fel poți proceda și cu fotografiile. Dacă îți plac cele alb-negru, încearcă să te “joci” cu formatele și dimensiunile lor. În felul acesta, vei obține un perete cu aer retro, care va atrage toate privirile asupra sa.


Foto: Pixabay

6. Decorațiuni
La acest capitol, variantele sunt nelimitate: de la mici obiecte de mobilier cu dublu rol, funcțional și estetic (polițe cu un design inedit, oglinzi cu rame frumoase, corpuri de iluminat originale etc.), până la autocolante cu tot felul de mesaje care îți plac sau care te motivează, obiecte hand-made sau tradiționale și amintiri aduse din călătoriile tale de suflet. Practic, orice lucru care îți place sau care spune ceva despre tine poate deveni un element decorativ, menit să-ți scoată din anonimat pereții din locuință.


Foto: Mezoni

Foto deschidere articol: Mezoni

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like